Home   Blog   Ierland en spirituele krachtplekken: mijn Photodiary

Ierland en spirituele krachtplekken: mijn Photodiary

Poulnabrone dolmen

Ierland heeft plekken met allerlei soorten energie. Heb je een interesse in spiritualiteit en het ontdekken van krachtplekken? In deze blog deel ik ter inspiratie welke plekken ik zoal heb bezocht.

Wat ervaar je rondom plekken in Ierland?

Of, wat en hoe iemand iets waarneemt rondom plekken in Ierland is uniek. Dit is persoonlijk en kan van persoon tot persoon verschillen. Om die reden kunnen sommige mensen een plek wel of juist niet als een spirituele plek/krachtplek ervaren.

Wat een persoon waarneemt/ervaart hangt onder andere af van:

 • De mate waarin iemand (hoog)sensitief/paranormaal is en in welke mate dit wordt beheerst en wel/niet als kwaliteit wordt ingezet. Als een hoogsensitief persoon (HSP) zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet beheerst, kan zo’n HSP last hebben van emoties met lading zoals verdriet/boosheid, bijvoorbeeld van andere bezoekers.
 • Iemands bewustzijn. Iemand die een vernauwd bewustzijn heeft zal minder waarnemen in vergelijking met iemand met een verruimd bewustzijn.
 • Iemands intuïtie. Iemand zal meer waarnemen als iemand intuïtie meer is ontwikkeld.
 • Iemands visie. Zo zal iemand met een christelijke of wetenschappelijke visie iets anders kunnen waarnemen ten opzichte van iemand die een spirituele visie heeft. Zo kan het mogelijk zijn dat iemand met een spirituele visie lichtwezens voelt en iemand met een wetenschappelijke visie niet.
 • Iemands aandacht en waar iemand zich op focust en afstemt (bijvoorbeeld tijdens een meditatie). Zo is het onder andere mogelijk om af te stemmen op de oorspronkelijke de intentie van de makers, de bouwers en een specifieke periode of moment in de geschiedenis.
 • Iemand zijn/haar eigen geschiedenis en eventuele onopgeloste kwesties/blokkades. Denk hierbij aan (onafgeronde) vorige levens en/of schaduwstukken. (Onverwerkte) vorige levens kunnen ervoor zorgen dat je een sterke voorkeur/afkeur hebt voor/tegen iets.
 • Het moment. Energie beweegt en is niet statisch. Jouw ervaring met een plek kan in de loop der tijd veranderen.

Ik nodig je uit om je bewust te zijn van je gevoelens rondom plekken in deze blog en als je deze plekken wellicht ‘in real life’ bezoekt. Misschien ervaar je een voorkeur voor of afkeer tegen (bepaalde) plekken. Ik zal hier eerst meer met je over delen.

croagh Patrick

Hoe komt het dat je een voorkeur voor of afkeer tegen een plek in Ierland hebt?

Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je een voorkeur voor of een afkeer tegen (bepaalde) plekken hebt.

Plekken kunnen je helpen om inzichten over jezelf te vergaren/ in verbinding met jezelf te komen.

Vaak is het zo dat als je ergens een voorkeur voor hebt wat betreft plekken, dat dit jou voedt.

Als je een afkeer hebt tegen een plek (en die bijvoorbeeld onprettig voelt), liggen hier vaak kansen om te groeien. Mocht er bijvoorbeeld een negatieve ervaring naar voren komen, dan kan dit vanuit een spirituele benadering een mogelijkheid zijn om je dit bewust te worden, het te onderzoeken en te healen, zodat je verder kunt groeien.

Welke informatie is ‘waar’ over plekken in Ierland?

In de praktijk bestaan er allerlei verhalen over plekken, zoals over:

 • Wie het heeft gebouwd.
 • Wanneer de plek is ontstaan. Zo is het soms mogelijk om te meten hoe oud een bouwwerk is, echter kan het zo zijn dat er voor die tijd ook één of meerdere bouwwerken stonden of mensen samenkwamen op die plek om (spiritueel) actief te zijn, waarvan nu geen archeologisch ‘bewijs’materiaal (meer) te vinden is.
 • Hoe het is gebouwd.
 • Wat de functie van een plek was. Soms blijkt er uit archeologisch onderzoek bijvoorbeeld 1 functie (zoals een graf). Het is echter mogelijk dat een plek nog meer functies had (bijvoorbeeld in andere tijden) waar geen archeologisch materiaal van bestaat.
 • Of/wanneer er precies opgravingen zijn geweest. Het kan bijvoorbeeld dat er ooit opgravingen zijn geweest die niet zijn gedocumenteerd. Zo is het mogelijk dat ‘schatzoekers’ een plek hebben opgegraven en items van de plek hebben meegenomen.
 • Of een plek wel/niet juist is gerestaureerd. Restauraties worden gedaan aan de hand van het bewustzijn dat er in het moment aanwezig is. Het is mogelijk dat niet alle restauraties zijn gedocumenteerd.

Van de spirituele/krachtplekken in Ierland die ik bezocht is aan de hand van de bovengenoemde punten vaak niet alles/weinig/niets bekend. Ter inspiratie deel ik in deze blog diverse gedachten van mensen omtrent de bovenstaande punten.

Voordat ik naar Ierland ging, maakte ik een lijstje met plekken die sommige mensen daar als spirituele plek en/of krachtplek ervoeren. Wat van deze plekken deel ik in deze blog.

Ik nodig je uit om intuïtief waar te nemen of/wat de genoemde plekken in deze blog met jou doen, wat ze voor jou betekenen en welke informatie met jou resoneert en ‘klopt’.

Aughnacliffe portal tomb (dolmen)

Aughnacliffe portal tombs

Aughnacliffe portal tombs

Opvallend is dat Aughnacliffe portal tomb (dolmen) 2 sluitstenen/dakstenen heeft (meestal is het er 1). Deze tomb bevindt zich op privéterrein.

Ballycrovane Ogham stone

Ballycrovane ogham stone

Deze steen heeft een inscriptie in Ogham (een oud alfabet/oude taal van de kelten).
Ballycrovane ogham stone inscriptie
Ik begreep dat er op deze steen staat: ‘MAQI-DECCEDDAS AVI TURANIAS’ wat betekent ‘zoon van Deich afstammeling van Torainn’. De Ballycrovane Ogham stone is de hoogste bekende Ogham steen in Europa. De afmetingen zijn 470 × 102 × 32 cm. Deze steen staat op privéterrein.

Brownshill portal tomb/dolmen

Brownshill portal tomb

Brownshill portal tomb

Brownshill portal tomb heeft in Europa de zwaarste sluitsteen/daksteen van een tomb; circa 150 ton. Er zijn geen recente opgravingen geweest bij Brownshill portal tomb.

Brú na Bóinne

In Ierland bevindt zich in de buurt van een rivier (Bóinne) Brú na Bóinne.

Daar zijn verschillende bezienswaardigheden, waaronder;

 • Newgrange; dit is bekendste plek
 • Knowth; dit is de grootste plek
 • Dowth

Dit behoort tot UNESCO werelderfgoed. Al deze plekken zijn geen verschijnselen die door de natuur zijn gemaakt, maar zijn gecreëerd (door wie precies is wetenschappelijk gezien onbekend).

Newgrange

Newgrange is de bekendste van de bovengenoemde 3 plekken. Ten opzichte van de entree is dit de linkerkant:

Newgrange vanaf de zijkant

Omvang van Newgrange

De heuvel van Newgrange is ongeveer 13 meter hoog en heeft een diameter van circa 85 meter. Deze plek heeft overeenkomsten met Maes Howe.

Newgrange heuvel

Stenen van Newgrange

Direct om deze heuvel zelf zijn 97 liggende stenen (kerbstones) te vinden. Sommige stenen bevatten gegraveerde tekeningen.

Newgrange kerbstone 67

Newgrange kerbstone 52

Om deze heuvel staan op een afstandje circa 12 stenen. Er wordt vermoed dat er meer stenen stonden (zoals 36). De ‘steencirkel’ heeft een diameter van ongeveer 104 meter.

Newgrange steencirkel

Newgrange steen uit steencirkel

Ik hoorde dat de Ring of Brodgar (een schotse steencirkel) overeenkomsten heeft met de ‘steencirkel’ in Newgrange; deze heeft ongeveer dezelfde diameter. Bij de Ring of Brodgar zijn nu 36 stenen aanwezig, vermoedelijk stonden hier meer (60) stenen.

In Avebury in Engeland is een grote steencirkel. Ik begreep dat de steencirkel om de heuvel van Newgrange dezelfde diameter heeft als de twee binnenste cirkels binnen de enorme ring van de steencirkel in Avebury. Dit heb ik niet nagemeten.

Ingang van Newgrange

In Newgrange is momenteel één ingang toegankelijk. Voor deze entree staat een steen met graveringen.

Newgrange kerbstone 1: entrance stone

Het dak heeft ook graveringen (8 markeringen die lijken op een soort kruizen).

roofbox met graveringen

Je kunt de heuvel binnen gaan via een 19 meter lange gang, die leidt naar een ‘kamer’. De gang is soms smal en laag. Voor sommige mensen met claustrofobie is dit niet geschikt.

Van een gids begreep ik dat de gang en kamer worden gezien als een sacred space en het daarom niet is toegestaan om in de heuvel (de gang en kamer) foto’s te maken en te filmen. Het is hier circa 9-10 graden Celsius.

Van bovenaf gezien heeft de kamer van Newgrange in combinatie met de gang een kruisvorm; het bevat een soort nissen/inhammen.

Rechterkant

De rechter nis van de kamer is het grootst in vergelijking met de midden- en de linker nis. Dit wordt vaker gezien bij andere vergelijkbare plekken in Ierland.

In de rechter nis bevindt zich onder andere een grote, ronde steen in een wat uitgeholde vorm die op een andere plattere steen staat.

newgrange uitgeholde steen (bassin)
bron foto: Wikipedia

Het plafond is rijkelijk gedecoreerd met graveringen.

Linkerkant

In de linker nis is ook een zo’n plattere steen te vinden.

Het midden

Vanaf de gang loopt een nis naar achter nog wat door. De totale lengte vanaf de ingang naar het einde van deze nis is 24 meter. In het midden van de kamer bevindt zich op de bodem een soort plattere steen die is gebroken.

3 spiralen

Op een andere omhoog staande steen zijn 3 spiralen gegraveerd (triskelion). Dit wordt vaak gezien als hét symbool voor Newgrange.

Newgrang triskelion
Bron foto: young shanahan

De exacte betekenis is niet bekend. Er zijn mensen die denken dat deze gravering symbool staat voor:

 • leven, dood en wedergeboorte
 • de zon, de maan en venus

Deze gravering lijkt op de gravering van de steen die voor de entree staat.

Zowel in de gang als in de ‘kamer’ zijn meer gegraveerde tekens op de stenen te vinden, zoals concentrische cirkels en spiralen. Ik begreep dat zigzag-vormen en diamantvormen (een soort omgekeerde driehoekjes/ruiten) kenmerkend zijn voor Newgrange.

Als je in de kamer staat bevindt zich ongeveer 6 meter hoog boven je hoofd een dak gemaakt van stenen. Het dak zorgt ervoor dat er geen vocht naar binnen komt.

newgrange dak
Bron foto: Wikipedia

Er wordt vermoed dat er mogelijk nog andere 2 ingangen in de heuvel waren. Deze zijn waarschijnlijk ingestort. Ze zijn niet toegankelijk.

Uitlijning van Newgrange

Als je naar de kamer loopt, loop je circa 2 meter omhoog. De bodem van de kamer is op dezelfde hoogte als het dak (de roofbox). De kamer bevindt zich niet in het midden van Newgrange, maar circa op 33% (het midden zit verderop).

Eén keer per jaar tijdens de winterzonnewende schijnt (als het niet bewolkt is) tijdens zonsopkomst de zon via het dak (de roofbox) door de 19 meter lange gang in de kamer. In deze video vind je hier een voorbeeld van (van bovenaf gezien). Er wordt gedacht dat het zonlicht vroeger verder de kamer in scheen.

 

Archeoastronomie

Archeoastronomie omvat een combinatie van archeologie en astronomie (sterrenkunde).

Er bestaan nog meer ideeën van of/waarmee Newgrange is uitgelijnd. Zo bestaat het idee dat Newgrange is uitgelijnd met de maan, Venus en sirius (de helderste ster in de sterrenhemel) en een soort planeetkalender is, net zoals wordt gedacht dat dit bij Avebury het geval is.

Er dient nog meer onderzoek gedaan te worden naar uitlijningen.

Newgrange witte stenen

Functie van Newgrange

Er bestaan allerlei meningen over de functie van Newgrange. Sommige mensen denken dat dit een graf en tempel was. Soms wordt vermoed dat de steencirkel om de heuvel als bescherming van de heuvel diende.

Newgrange en Atlantis?

Bepaalde mensen verbinden Atlantis aan Ierland, bijvoorbeeld doordat zij denken dat overlevenden van Atlantis daar heen migreerden. Zij koppelen Atlantis ook aan Brú na Bóinne en Newgrange.

Sommigen denken dat wezens die met Atlantis een verbinding hadden oorspronkelijk Newgrange hebben gecreëerd en dat op die plek later weer iets anders is gecreëerd (archeologisch onderzoek heeft alleen van die latere periode materiaal aangetroffen).

Wat mensen denken dat Newgrange een heilige plek was en diverse doelen had, waaronder een plek om bezig te zijn met:

Er bestaan allerlei gedachten over wat de functie van de kamer en de 3 inhammen/nissen in de kamer is. Omdat:

 • aan de rechterkant overblijfselen van mensen zijn gevonden, denken wat mensen dat deze plek in verband wordt gebracht met de dood.
 • de 3 spiralen in de middelste nis zijn gegraveerd, associëren bepaalde mensen deze nis met wedergeboorte.
 • aan de linkerkant een gravering van een blad staat, denken sommige mensen dat dit gedeelte een relatie heeft met het leven.

Opgravingen/Restauratie van Newgrange

De meest recente opgravingen bij Newgrange zijn gedaan van 1962 tot 1975. Deze opgravingen zijn geleid door archeoloog Michael J. O’Kelly (1915-1982).

Newgrange is gerestaureerd. Wat mensen denken dat Newgrange er oorspronkelijk anders uitzag. De donkere stenen aan de buitenkant van de entree zijn niet origineel en later toegevoegd. Er bestaat de gedachte dat het witte kwarts mogelijk op Newgrange lag en een verbinding heeft met de melkweg en de zon/maan, en wellicht onder andere energie van sterren verzamelde en licht van de zon/maan weerkaatste.

Newgrange vanaf de zijkant met een steen

Knowth

Omvang van Knowth

Knowth is van de 3 plekken het grootst wat betreft omvang.

Knowth bestaat uit 1 grote heuvel. De grote heuvel is circa 12 meter hoog en heeft een diameter van ongeveer 85-95 meter. Er loopt een trap omhoog (die is later gebouwd).

Knowth trap

Daarnaast zijn er 18 (overblijfsels van) kleinere heuvels te vinden. Deze worden in het Engels satellite mounds genoemd. Er wordt gedacht dat dit er oorspronkelijk wat meer waren; ongeveer 20 of iets dergelijks.

Knowth heuvels

Stenen van Knowth

De grote heuvel is omringd met 127 stenen (kerbstones), daarvan staan er 124 op z’n plek.

Knowth kerbstones

Veel meer kerbstones (90) ten opzichte van Newgrange zijn versierd. Net zoals bij Newgrange zijn concentrische cirkels en spiralen te vinden.

Knowth kerbstone met concentrische cirkel

Knowth kerbstone met spiralenKnowth kerbstone met concentrische cirkel

Knowth kerbstone 13Knowth kerbstone 15

Knowth kerbstone met spiraalKnowth kerbstone 51 met spiraal

Ook zijn er andere vormen te vinden.

Knowth kerbstone met rondjes

Soms wordt gedacht dat bepaalde vormen een zon en (halve) maan representeren. Ik hoorde dat graveringen in de vorm van een soort golf hier veel voorkomen.

Knowth kerbstone met folfjesKnowth kerbstoneKnowth kerbstone 14

In Ierland omvat Knowth de helft van het totaal aantal gegraveerde stenen.

Knowth kerbstone

Ingang van Knowth

De grote heuvel heeft 2 ingangen. Deze ingangen liggen op een oost-westlijn. De westelijke ingang is circa 34 en de oostelijke ingang 40 meter lang. De gangen leiden naar kamers.

Dit is de westelijke ingang:

Knowth west passage kerbstone 74 en hoge steen en ronde steenKnowth west passage kerbstone 74

Dit is de oostelijke ingang:

Knowth oost entreeKnowth east passage kerbstone 11

Uitlijning van Knowth

Er staan 2 pilaarvormige stenen voor de ingangen. Er wordt gedacht dat deze ingangen een link hebben met de equinoxen. Rond deze tijd schijnt de zon op de hoge stenen, die een schaduw geeft op een verticale lijn op de stenen erachter.

Soms wordt gedacht dat de vormen op de stenen een soort (maan)kalender representeert. Martin Brennan (1942-2023) had bijvoorbeeld een speciale visie op de relatie tussen de kerbstones en uitlijningen met de zon, maan, sterren en planeten.  Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat kerbstone 52 (hieronder op de foto) de 19-jarige cyclus van de maan (metonische cyclus) weergeeft. Deze steen wordt daarom soms kalendersteen genoemd.

Knowth kerbstone 52

Er bestaat een idee dat Knowth een verbinding heeft met Saturnus.

Er dient meer onderzoek gedaan te worden naar uitlijningen zoals bepaalde maanfasen en dergelijke.

Toegang van de kamers van Knowth

De kamers van Knowth zijn niet toegankelijk. Er hebben ooit mensen op Knowth gewoond (ik begreep voor een periode van circa 800 jaar), waardoor een en ander is ingestort/instortingsgevaar heeft. Het is daarom niet veilig om naar binnen te gaan.

Functie van Knowth

Vanuit een wetenschappelijke visie is bekend dat Knowth het langste ganggraf van West-Europa is. Andere definitieve functies zijn vanuit een wetenschappelijke visie (nog) niet bekend/gepubliceerd/gedeeld in de rondleiding die ik had.

Knowth hazen

Opgravingen/restauratie van Knowth

Er zijn opgravingen bij Knowth geweest. Zo heeft archeoloog George Eogan (1930-2021) vanaf 1962 meer dan 40 jaar opgravingen bij Knowth geleid. Ook is Knowth (deels) gerestaureerd.

Dowth

Ontdek hier meer over Dowth:

Omvang van Dowth

De heuvel van Dowth is ongeveer 15 meter hoog en de rand (met stenen) heeft een diameter van circa 85 meter.

Dowth vanaf de zijkant

Stenen van Dowth

Dowth is omringd met een soort rand van circa 115 stenen (kerbstones). Ongeveer de helft is zichtbaar.

Ten opzichte van Knowth en New Grange bevatten veel minder kerbstones (slechts 15) gegraveerde tekeningen.

Er staan ook een paar stenen los van de heuvel. Zo is er een steen (kerbstone 51) met 7 symbolen (sommige mensen denken dat dit 7 zonnen zijn). Deze symbolen zijn veel lastiger zichtbaar ten opzichte van de andere gegraveerde tekeningen bij Knowth en New Grange. Sommige mensen brengen deze ‘zonnen’ in verband met de 7 zussen (Plejaden).

Dowth steen met 7 'zonnen'

Deze foto is gemaakt van het informatiebord, waarbij je de ‘zonnen’ beter kunt zien:

Dowth steen met 7 zonnen getekend

Ik vond deze video waarbij je de graveringen beter kunt zien:

Eén grote steen die is gevonden in de buurt van Dowth bevat graveringen. Deze grote steen is verplaatst en staat nu bij Newgrange (aan de kant van de heg/weg).

steen die is gevonden bij Dowth staat bij Newgrange

Bij een bepaalde lichtinval kun je de graveringen zien. Deze foto die iemand anders heeft gemaakt vond ik op Instagram:

Ingang en toegang van de kamers van Dowth

Er zijn 2 ingangen in Dowth. Ze bevinden zich op circa 25 meter van elkaar, aan de westelijke kant. De gangen zijn korter (3,3 meter en 8,2 meter) in vergelijking met Newgrange en Knowth.

Dowth ingang

De kamers zijn wel even groot als Knowth en Dowth. De kamers in Dowth omvatten wat van de grootste stenen van alle drie deze plekken. Deze kamers zijn niet toegankelijk.

Uitlijning van Dowth

Ik begreep dat tijdens de winterzonnewende de zonsondergang bij Dowth in 1 kamer te zien is. Anne-Marie Moroney heeft hier onder andere onderzoek naar gedaan en een boek over geschreven.

Verder bestaat er het idee dat een uitlijning mogelijk met Mercurius te maken heeft.

Er dient verder onderzoek gedaan te worden naar uitlijning met andere sterren/planeten zoals de maan en dergelijke.

Functie van Dowth

Dowth ingang

Opgravingen/restauratie van Dowth

Rond 1840 is er dynamiet gebruikt, dit heeft Dowth (deels) verwoest. Er zijn geen recente opgravingen gedaan. Het is niet gerestaureerd.

Is Dowth toeristisch?

Dowth is ten opzichte van Knowht en Newgrange rustiger. Er is beperkte parkeerplek.

Bezoekercentrum Brú na Bóinne

Er is een bezoekerscentrum gekoppeld aan Newgrange en Knowth.

Bij het bezoekerscentrum is een tentoonstelling. Ten opzichte van de tentoonstelling bij Stonehenge is dit wat interactiever. Zo is de kamer van Newgrange nagebouwd en kun je hier doorheen lopen.

Vanaf het bezoekerscentrum vertrekt een bus naar Newgrange en Knowth.

Tickets voor Newgrange en Knowth

Reserveren voor Newgrange en Knowth is noodzakelijk en kan online. Het is alleen mogelijk om Newgrange en Knowth te bezoeken via een rondleiding. Ik vond het het leukste om de vroegste/laatste tickets op een dag te reserveren; op die manier was het toen ik er was mogelijk om op het begin/einde de plekken zo goed als leeg (zonder mensen) aan te treffen.

Ik heb rondleidingen gekregen van verschillende gidsen. Het viel mij op dat de verhalen van de gidsen niet 100% hetzelfde waren. Gidsen gaven hun eigen touch aan de rondleiding. Bepaalde rondleidingen vond ik hierdoor leuker/interessanter dan andere rondleidingen.

De stenen mogen niet aangeraakt worden. Ik begreep dat het materiaal van stenen poreus is en vet van handen de stenen kan beschadigen.

Zijn Newgrange en Knowth HSP-proof?

Newgrange en Knowth worden druk bezocht. Het is toeristisch. Ik begreep dat er circa 200.000 bezoekers per jaar naar Newgrange gaan. Dit is minder dan Stonehenge waar meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar komen. Vanwege deze drukte vind ik dit niet ‘HSP-proof’.

Ik vind het alleen geschikt voor zeer sensitieve paranormale en hoogsentieve mensen die hun sensitiviteit beheersen, en bijvoorbeeld makkelijk kunnen mediteren tijdens drukte. In de kamer van Newgrange was ik met 15 mensen en was geen gelegenheid om in stilte te mediteren. Toch vond ik bezoeken de moeite waard.

Wil je hier ook heen? Neem de tijd. Ik ben meerdere keren geweest, zodat ik de informatie en energie optimaal tot mij kon nemen.

Knowth pad

Carrowmore

Carrowmore tomb 4

Carrowmore tomb 7
Niet alles is te bezichtigen (zo bevindt zich een onderdeel op privéterrein).
Carrowmore stenen
Er is een steencirkel (hieronder links op de foto):
Carrowmore steencirkel

Carrowmore steen
Hieronder zie je het grootste monument van Carrowmore. Dit wordt Listoghil of tomb 51 genoemd. Het stenen gedeelte heeft een diameter van circa 34 meter. Onder dit stenen gedeelte bevindt zich een platform (verhoging) met een diameter van circa 50 meter (dit kan je van bovenaf beter zien).

Carrowmore tomb 51

Opgravingen/restauraties Carrowmore

Er zijn opgravingen en restauraties bij Carrowmore geweest.

Toegang van de kamer van tomb 51 van Carrowmore

Je kunt hier naar binnen bij tomb 51:

Carrowmore tomb 51; listoghil-chamber

Er staat een steen voor de entree. De onderstaande foto is gemaakt aan de binnenzijde, je kijkt naar buiten (op de ‘entreesteen’):

Carrowmore tomb 51

In de binnenkant bevindt zich een ruimte (Listoghil chamber) met stenen, inclusief een soort deksteen (deze is circa 3 bij 3 meter):

Carrowmore tomb 51; listoghil-chamber
In deze video kun je Carrowmore van bovenaf zien, t/m 2:46 (daarna zie je Queen Maeve’s cairn; daarover later meer in deze blog). Tip: zet het geluid uit, zodat je de energie beter kunt waarnemen:

Vanaf Carrowmore is Queen Maeve’s cairn op een afstand te zien:
Queen Maeve cairn op een afstand

Omvang van Carrowmore

Carrowmore omvat tegenwoordig circa 30 monumenten.

Is Carrowmore toeristisch?

Carrowmore is toeristisch. Het is wat betreft toerisme kleinschaliger dan onder andere Newgrange en Knowth. De parkeerplaats en het bezoekerscentrum zijn bijvoorbeeld kleiner ten opzichte van Newgrange en Knowth. Toen ik er was in het laagseizoen, waren er weinig mensen.

Plekken die op Carrowmore lijken

In Ierland zijn vergelijkbare plekken te vinden. Carrowmore, Brú na Bóinne, Loughcrew (daarover later meer in deze blog) en Carrowkeel zijn de vier grootste vergelijkbare plekken in Ierland. Carrowkheel was gesloten toen wij in Ierland waren.

Krachtplekken in Ierland kaart

De rode punten zijn plekken die genoemd zijn in deze blog. De blauwe cirkels zijn plekken waar ook steencirkels zijn (waaronder Carrowmore, over de andere later meer). De ronde paarse cirkels zijn steencirkels.

Ga je ook krachtplekken in Ierland bezoeken? Tips:

 • Heb je afval? Ruim het op in prullenbakken, of neem het mee. Het viel mij op dat op de plekken waar ik kwam minder prullenbakken stonden ten opzichte van andere plekken die ik heb bezocht in andere landen.
 • Gebruik geen drones (dit is soms ook verboden). Dit geluid kan door anderen (bijvoorbeeld mensen die willen mediteren) als storend worden ervaren. Ook kunnen mensen het een inbreuk op hun privacy vinden.
 • Sommige krachtplekken bevinden zich op privéterrein. Vraag vooraf verbaal toestemming of je zo’n plek mag bezoeken.
 • Zorg ervoor dat je geld bij je hebt. Sommige plekken vragen entreegeld.

Reis je met een huisdier?

Je kunt Ierland met het vliegtuig of de boot bezoeken. Houd er rekening mee dat niet alle voertuigen huisdiervriendelijk zijn.

Wij namen de boot. Bij sommige bootmaatschappijen dient de hond in je eigen voertuig en/of een kennel van de bootmaatschappij te verblijven. De bootmaatschappijen die op mijn route lagen hadden niet de mogelijkheid om tegelijkertijd met je hond in je eigen voertuig te verblijven of bij de kennel te blijven. Je laat je hond op deze manier alleen.

Soms hebben boten ook een huisdiervriendelijke hut. Wij kozen voor zo’n hut, zodat onze hond bij ons bleef en we voortdurend konden monitoren hoe het met haar ging.

Houd er rekening mee dat het mogelijk is dat je van de ene bootmaatschappij naar een andere kan worden geboekt (bijvoorbeeld als er technische mankementen aan een boot zijn). Het kan dan zijn dat je ondanks een eerdere reservering geen huisdiervriendelijke hond meer hebt; vraag hier nadrukkelijk naar voordat je de boot op gaat.

Ik zag verschillende kennels bij diverse bootmaatschappijen. Ik ben geschrokken van een kennel die ik zag, bijvoorbeeld qua;

 • geluid. Zo lag de kennel achter een autodek waarvan de auto-alarmen afgingen. Ik kan me voorstellen dat sommige honden hier gestrest van raken.
 • temperatuur. De kennel die ik aantrof was onaangenaam fris/koud.
 • hygiëne. De kennel die ik aantrof was beschadigd en schrikbarend vies. Het rook zeer onaangenaam en er vlogen onder andere insecten rond.

Ik heb dit gemeld bij de maatschappij. Hier zou ik mijn hond niet in achterlaten.

Mijn ervaring

Ik vond het leuk om de bovengenoemde plekken in Ierland te bezoeken en hier te mediteren/lichtwerk te doen. Ik heb hiervan genoten en ik ben dankbaar dat ik hier ben geweest.

Ik heb er bewust voor gekozen om niet mijn ervaringen met de energie van deze plekken in deze blog te delen, omdat deze van persoon tot persoon kunnen verschillen en je hier in mijn visie niet zoveel aan hebt. Ik wil je uitnodigen om zelf intuïtief waar te nemen of/wat deze plekken jou kunnen brengen :).

Binnenkort meer over krachtplekken in Ierland!

In de loop der tijd zal ik deze blog verder aanvullen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Heb jij een plek uit deze blog bezocht en zo ja; welke en wat waren jouw ervaringen hiermee? Of zou je een plek willen bezoeken en zo ja; welke? Laat het hieronder bij de reacties weten, ik ben benieuwd!

Deze blog werd gepubliceerd op 5 juni 2024 en werd geüpdatet op 12 juni 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven