Home   Blog   Steencirkels: wat kun je hiermee als HSP?

Steencirkels: wat kun je hiermee als HSP?

Femke de Grijs bij Avebury

Overal ter wereld zijn steencirkels te vinden. In Groot Brittannië (bestaande uit Schotland, Engeland, Wales en Noord-Ierland) en Zuid-Ierland zijn er momenteel circa 1300 op internet te vinden (in de praktijk zullen dit er waarschijnlijk meer zijn). In deze blog ontdek je meer over wat steencirkels zijn en wat je ermee kan als HSP.

Uit wat voor stenen bestaat een steencirkel?

Steencirkels bestaan uit staande en soms ook liggende stenen (vaak wordt gedacht dat die oorspronkelijk stonden, maar in de loop der tijd zijn gevallen).

Menhir

Een steen die rechtop staat wordt ook wel een menhir genoemd. De hoogte hiervan kan variëren.

Steencirkels kunnen stenen van allerlei formaten bevatten, denk maar aan stenen die 1 of 10 meter hoog zijn.

Mathijs van der Beek staat bij steen in Stonehenge

Megaliet

Een monument dat bestaat uit één of meer grote stenen wordt een megaliet of een megalithisch monument genoemd. Het woord megaliet betekent: grote steen.

Steencirkels kunnen gemaakt zijn van allerlei soorten stenen. Het is mogelijk dat stenen in een steencirkel zijn bewerkt, zodat een steen een specifieke vorm heeft.

Missende stenen

In steencirkels kunnen later stenen zijn verplaatst en/of nu missen. Hier zijn allerlei redenen voor.

Soms zijn stenen bewust verwijderd door mensen die wilden dat de energie van de steencirkel niet meer goed stroomde. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de kerk stenen heeft verwijderd. Zo konden mensen de steencirkel niet meer bezoeken, maar wel naar de kerk komen.

Het is ook mogelijk dat mensen stenen verwijderden omdat zij er mee gingen bouwen. Stenen werden bijvoorbeeld gebruikt als bouwmateriaal voor een brug of huis. Ook is er geregeld steen van steencirkels afgehakt en meegenomen als souvenir.

Bepaalde steencirkels zijn gerestaureerd. Het is hierdoor mogelijk dat stenen (per ongeluk) niet meer op de originele plek staan en/of zijn weggehaald.

Steencirkels kunnen oud en prehistorisch zijn.

Long Meg and her daughters steen

Namen van steencirkels

Toen het Christendom in opkomst kwam en men wilde dat men naar de kerk in plaats van de natuur en bijbehorende (kracht)plekken zoals steencirkels ging, zijn veel van deze plekken verwoest. Om mensen verder af te schrikken en bang te maken, kregen bepaalde plekken en steencirkels afschrikwekkende namen en verhalen, bijvoorbeeld van mensen die versteend raakten. Deze namen en verhalen zijn vaak gekoppeld aan de duivel en hekserij.

Hoe zijn steencirkels gemaakt?

Ik wil je uitnodigen om met een open-mind naar steencirkels te kijken en te luisteren naar je intuïtie. Verdiep je daarna als je het je interesse heeft in eventuele verhalen en onderzoek of/wat met je resoneert.

Wetenschappers weten doorgaans niet hoe steencirkels zijn gemaakt. Er bestaan gedachten dat stenen op houten rollende boomstammen op de grond werden getransporteerd en dat mensen aan touwen die om de stenen heen zaten trokken om de stenen te verplaatsen. Soms wordt gedacht dat specifieke stenen (ook) zijn verkregen doordat het landschap veranderde en stenen zich op die manier uit zichzelf verplaatsten.

Er bestaat ook een idee dat stenen op een energetische manier zijn getransporteerd.

Blakely Raise stone circle steen

Wat is het nut van steencirkels?

Wetenschappers weten vaak niet wat het nut van steencirkels was. Er bestaan diverse ideeën over. Hieronder vind je wat voorbeelden van mogelijke functies van steencirkels:

Astronomisch observatorium/kalender

Soms worden steencirkels in verband gebracht met de kosmos en/of specifieke planeten en sterren, zoals de maan en/of zon. Van sommige steencirkels wordt gedacht dat ze als een astronomisch observatorium/kalender functioneerden, bijvoorbeeld om te helpen met zaaien en/of oogsten. Bij sommige steencirkels kun je bijvoorbeeld tijdens de zomer- of winterzonnewende het zonlicht boven een specifieke plek zoals op een steen zien schijnen.

Gamelands stone circle steen

In de praktijk kan een steencirkel sommige mensen helpen om optimaal in verbinding te staan met de kosmos en bepaalde planeten en sterren en uitgelijnd te zijn met de aarde.

Helingcentrum

Soms wordt gedacht dat mensen naar een steencirkel kwamen omdat die als een healingcentrum functioneerde (bijvoorbeeld wat Lourdes nu voor bepaalde mensen is). Bij heling kan worden gedacht aan lichamelijke, maar ook emotionele en mentale heling. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld dat een steencirkel inzicht kan geven in blokkades en schaduwstukken (zoals onopgelost trauma) en kan helpen met het oplossen hiervan.

Plek voor spirituele ceremonies/rituelen

Een steencirkel wordt wel eens gezien als een ceremoniële plek bijvoorbeeld voor inwijdingen en/of rituelen, mogelijk rondom:

  • geboorte (bijvoorbeeld om een geboorte te vieren) en/of de dood. Soms zijn er in de buurt van een steencirkel mensen begraven.
  • mannelijke en/of vrouwelijke energie, denk maar aan een cirkel waarbij alle mogelijke fasen die een vrouw of man kan doorlopen (zoals: baby, tiener, volwassene ((groot)ouder zijn) aan bod komen. Een steencirkel kan sommige mensen bijvoorbeeld helpen om mannelijke en vrouwelijke energie optimaal te balanceren.

Er wordt wel eens gedacht dat een (specifieke) steencirkel als een tempel functioneerde.

Wat kun je nu met steencirkels?

Er zijn mensen die naar steencirkels gaan omdat ze benieuwd zijn naar hoe dit eruit ziet en er een foto van willen maken. Denk hierbij aan toeristen.

Er zijn ook mensen die zich bezighouden met steencirkels vanwege de energie hiervan, denk hierbij aan de bovengenoemde functies. Elke steencirkel is uniek. Het is daarom mogelijk om bij elke steencirkel een andere energie waar te nemen. Sommige mensen ervaren steencirkels nu als krachtplek. Ze ontvangen bijvoorbeeld energetische downloads, een energetische reset en healing.

Blakely Raise stone circle steen

Wat ervaar je rondom steencirkels?

Of, hoe en wat iemand waarneemt rondom steencirkels en als die een steencirkel bezoekt is uniek en persoonlijk. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. Wat iemand ervaart hangt onder meer af van:

  • De mate waarin iemand (hoog)sensitief/paranormaal is en in welke mate dit wordt beheerst. Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit bijvoorbeeld nog niet goed beheerst, kan zo’n HSP last hebben van emoties met lading, bijvoorbeeld van andere aanwezige bezoekers.
  • Iemands bewustzijn. Iemand met een vernauwd bewustzijn zal minder waarnemen dan iemand met een verruimd bewustzijn.
  • Iemands intuïtie. Hoe meer iemands intuïtie is ontwikkeld, hoe meer die zal waarnemen.
  • Iemands visie (zoals een christelijke, wetenschappelijke of spirituele visie).
  • Iemands aandacht (je kunt bijvoorbeeld rondom de steencirkels mediteren) en waar iemand zich op afstemt; zoals op de oorspronkelijke bouwers en de intentie van de bouwers, een specifieke periode of moment in de geschiedenis.
  • Iemand zijn/haar eigen geschiedenis en eventuele onopgeloste kwesties/blokkades (zoals omtrent schaduwstukken en/of (onafgeronde) vorige levens)
  • Het moment. Energie is niet statisch, maar beweegt. Je ervaring met een steencirkel kan hierdoor in de loop der tijd veranderen.

Ik nodig je uit om je bewust te zijn van je gevoelens rondom steencirkels. Misschien ervaar je een voorkeur voor of afkeer tegen (bepaalde) steencirkels. Ik zal hier eerst meer met je over delen.

Blakely Raise stone circle

Hoe komt het dat je een voorkeur voor of afkeer tegen steencirkels hebt?

Diverse factoren kunnen ervoor zorgen dat je een voorkeur voor of een afkeer tegen (bepaalde) steencirkels hebt.

Steencirkels kunnen je helpen om inzichten over jezelf te vergaren/ in verbinding met jezelf te komen.

Doorgaans is het zo dat als je ergens een voorkeur voor hebt wat betreft steencirkels, dat dit jou voedt.

Als je een afkeer hebt tegen een steencirkel (en die bijvoorbeeld onprettig voelt), liggen hier doorgaans kansen om te groeien. Mocht er bijvoorbeeld een negatieve ervaring naar voren komen, dan kan dit vanuit een spirituele benadering een mogelijkheid zijn om je dit bewust te worden, het te onderzoeken en te healen, zodat je verder kunt groeien.

Voorbeelden van steencirkels in Engeland

Hieronder vind je wat voorbeelden van steencirkels in Engeland die ik zoal heb bezocht in het laagseizoen:

Stonehenge

Eén van de bekendste steencirkels ter wereld is Stonehenge.

Stonehenge

Lateien

Bijzonder aan Stonehenge zijn lateien; dat zijn horizontale dekstenen die op verticale draagstenen liggen. Deze horizontale dekstenen liggen met een speciale constructie op de verticale draagstenen. De draagstenen hebben een soort uitstekende punten aan de bovenkant, waar de dekstenen inpassen, omdat hier een soort gaten in zijn gemaakt.

Stonehenge lateien

Bluestones

De stenen van Stonehenge zijn van verschillend materiaal. Zo zijn er stenen die ‘bluestones’ worden genoemd. Deze stenen hebben een blauwachtige tint wanneer ze nat of vers gebroken worden. Deze stenen zijn meer dan 250 km. van Stonehenge gevonden. Hierboven op de foto zijn de kleinere staande stenen wat ‘bluestones’.

Stonehenge en de zon

Stonehenge is uitgelijnd met de zon, dit is bijvoorbeeld zichtbaar tijdens de winter- en zomerzonnewende. De middelste stenen hieronder op de foto hebben hiermee te maken.

Stonehenge: lijn van stenen die te maken heeft met de winterzonnewende

Stonehenge is in de loop der tijd gerestaureerd.

Missende stenen van Stonehenge

Stonehenge mist stenen. Er wordt onder andere gedacht dat mensen stukjes steen van de Stonehenge stenen afhaalden, als een soort souvenir.

Stonehenge bezoeken

Je kunt Stonehenge bezoeken in Salisbury (Zuid-Engeland).

Stonehenge bezoeken zonder ticket

Sommige mensen kopen geen ticket en kijken er op een afstand, buiten de hekken naar. Wij deden dit voor ons eerste bezoek buiten openingstijden om en dit beviel.

Er zijn in grondslag 2 soorten tickets verkrijgbaar; reguliere en ‘Stonehenge Stone Circle Experience’ tickets. Met beide tickets kun je vanaf de kassa bij het bezoekerscentrum een stuk lopen of een gratis pendelbus nemen naar Stonehenge.

Mathijs van der Beek en Femke de Grijs bij Stonehenge

Reguliere tickets

Bij de reguliere tickets kun je een rondje om Stonehenge lopen en wat dichterbij de stenen komen ten opzichte van wanneer je geen ticket koopt. Toen wij hier waren in het laagseizoen was het erg druk en toeristisch, ook tijdens ‘off peak’ tijden die werden aangegeven op de website.

Stonehenge Stone Circle Experience ticket

Met een ‘Stonehenge Stone Circle Experience’ ticket kun je in de steencirkel staan. Je mag de stenen echter niet aanraken. Er zijn nog meer dingen die niet mogen (zoals: met je paraplu in de cirkel lopen, wierook aansteken etc.). Wij hadden het eerste bezoek van de dag, wat relatief gezien toen het rustigste was.

Als je een ticket koopt kun je bij het bezoekerscentrum ook buiten een paar nagebouwde woningen van vroeger bezoeken en binnen een expositie bezoeken. Persoonlijk resoneerde dit niet met mij.

Stonehenge steen

Tickets Stonehenge

Stonehenge wordt beheerd door de organisatie English Heritage. Je kunt vooraf online je ticket bestellen op de website van English Heritage. Als je vooraf online reserveert ben je verzekerd van toegang en krijg je korting op je ticket.

Als je hoogsensitief bent en drukte wilt vermijden, kun je het beste in  het laagseizoen op een rustig moment gaan. De website geeft een indicatie wanneer dit het geval is.

Henge; wat is dat?

Een henge is een omheining/wal die ovaal of cirkelvormig is en van aarde is gemaakt. Verder bevindt zich een greppel/gracht binnen in deze omheining.

Stonehenge is feitelijk geen echte henge, omdat er geen interne maar externe greppel is.

Stonehenge en mist

Een voorbeeld van zo’n aarden wal en echte henge is te vinden in Avebury.

Avebury steencirkel

In Avebury (Zuid-Engeland) staat de grootste steencirkel van Groot-Brittannië. De diameter van de grootste buitenste steencirkel is meer dan 330 meter. Daarbinnen zijn nog 2 steencirkels aanwezig.

Toen ik hier in het laagseizoen was werd deze plek ook veel bezocht door andere mensen. Het was rustiger ten opzichte van mijn bezoek aan Stonehenge.

Avebury vanuit de lucht gezien
Bron foto: Wikipedea

Femke de Grijs bij Avebury

Castlerigg stone circle

In Noord-Engeland is Castlerigg stone circle de meest bezochte steencirkel. Vanuit het centrum van de steencirkel passen bepaalde stenen qua vorm precies in het landschap.

castlerigg stone circle

Castlerigg stone circle

Long Meg and her daughters

Mathijs, hond Juultje en ik bezochten in de steencirkel Long Meg and her daughters. Dit is de grootste steencirkel van Noord-Engeland. Ten opzichte van de steencirkels hierboven, was deze steencirkel een stuk rustiger. Deze steencirkel bestaat uit een steencirkel, waar een aparte steen in een soort rode kleur los naast staat.

Stone circle Long Meg and her daughters

De rode steen die apart van de steencirkel staat wordt Long Meg genoemd en is 3,6 meter hoog.

Stone circle Long Meg and her daughters; Long Meg

Op de steen staan symbolen:

Stone circle Long Meg and her daughters; symbool Stone circle Long Meg and her daughters; symbool

Atlantis

De symbolen op Long Meg worden wel eens in verband gebracht met Atlantis.

Er wordt soms gedacht dat mensen die hun oorsprong hadden in Atlantis, niet enkel in Atlantis leefden maar ook op andere plekken in de wereld actief waren. Er bestaat een gedachte dat toen Atlantis verloren dreigde te gaan, bepaalde Atlantieërs gingen migreren naar plekken, onder andere naar Europa.

Atlantieërs hadden diverse kwaliteiten. Sommigen hadden bijvoorbeeld de kwaliteit om met astronomie/astrologie te werken. Specifieke energie van de kosmos (bijvoorbeeld wat betreft planeten en sterren) werd energetisch op aarde geprojecteerd en bewust door hen benut, bijvoorbeeld door stenen te gebruiken en plekken te markeren en met energielijnen te werken. Er wordt geregeld gedacht dat in bepaalde stenen het Atlantis symbool werd gegraveerd en dat sommige henges de vorm van het Atlantis symbool hebben (van bovenaf is dit het makkelijkste waarneembaar).

Kleine steencirkels in Engeland

In Engeland zijn ook onbekende en kleine steencirkels te vinden. Op sommige plekken kwam ik niemand tegen. Dit soort steencirkels vond ik erg leuk om te bezoeken!

Mijn ervaring met steencirkels

Ik vind het leuk om steencirkels te bezoeken en in steencirkels te mediteren/lichtwerk te doen. Vooral onbekende (niet toeristische) steencirkels in de natuur spreken mij aan.

Ik heb er bewust voor gekozen om niet mijn ervaringen met de energie met steencirkels in deze blog te delen, omdat deze van persoon tot persoon kunnen verschillen en je hier in mijn visie niet zoveel aan hebt. Ik wil je uitnodigen om zelf intuïtief waar te nemen of/wat steencirkels jou kunnen brengen :).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Heb jij een steencirkel bezocht en zo ja; wat was jouw ervaring hiermee? Of wil jij een steencirkel bezoeken en zo ja; welke? Laat het hieronder bij de reacties weten!

Deze blog werd gepubliceerd op 23 maart 2024 en werd geüpdatet op 4 april 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven