Hoe je als HSP overprikkeling op Koningsdag voorkomt!

kroon

Op 27 april is het zover: Koningsdag! Een nationale feestdag en vrije dag voor inwoners van Nederland.

Wellicht zie je als HSP dan op tegen:

  • Drukte, bijvoorbeeld tijdens het reizen met openbaar vervoer?
  • Geuren zoals van bier?
  • Geluid en harde muziek, bijvoorbeeld bij openluchtfeesten zoals op het Museumplein?
  • De energie van veel mensen die om je heen zijn. Misschien krijg je een claustrofobisch gevoel, of neem je energie zoals emoties over?
  • Vrijmarkten en krijg je stress omdat je zelf je spullen wilt opruimen en verkopen en zie je ook op de rommelmarkten door de bomen het bos niet meer; het begint je te duizelen?
  • Iets oranje’s aan moeten doen, maar houd je hier niet zo van?
  • De dag en wil je het liever niet vieren, maar durf je geen ‘nee’ te zeggen tegen anderen?
  • Overprikkeld, chagrijnig en uitgeput raken?

In tegenstelling tot niet-hoogsensitieve mensen kunnen hoogsensitieve mensen deze zaken zeer intens ervaren. Dit komt omdat HSP een gevoeliger zenuwstelsel hebben.

Gelukkig kun je ook een fijne Koningsdag hebben; één waar je echt blij van wordt en zelfs energie van krijgt! In deze blog ontdek je waarom Koningsdag bestaat en waarom sommige HSP hier wel en niet van houden. Ook vind je tips hoe je een prettige Koningsdag creëer.

Eerst even back to the basics…

Hoe en waarom is Koningsdag ontstaan?

De geschiedenis van Koningsdag gaat een poos terug: een hoofdredacteur van een krant vond het op een gegeven moment tijd om Nederlanders nog meer het gevoel te geven dat Nederland één geheel was. Dit werd vanwege prinses Wilhelmina ‘Prinsessen-dag’ genoemd en ingevoerd in 1885. Toen Wilhelmina koningin werd, werd dit Koninginnedag genoemd. Het werd een feestdag voor kinderen.

Ook het kind van Wilhelmina (Juliana) en haar dochter (Beatrix) vierden Koninginnedag. De exacte datum van Koninginnedag is in de loop der tijd verplaatst. Sinds Willem Alexander koning is, is in 2014 is tevens de naam van het evenement veranderd in ‘Koningsdag’.

Ook nu vinden er nog veel activiteiten voor kinderen plaats. Deze zijn in de loop der tijd veranderd: zo wordt nu vanwege milieuredenen het oplaten van ballonnen ontmoedigd en zijn hier alternatieven voor. Tevens is er tegenwoordig de laatste vrijdag voor Koningsdag Koningsspelen. De avond voor Koningsdag wordt er vaak Koningsnacht gevierd en worden er vaak koninklijke onderscheidingen in de vorm van lintjes uitgereikt, dit wordt ook wel ‘Lintjesregen’ genoemd.

In de praktijk krijgen controversiële mensen soms een lintje. Zo heeft een predikant een lintje gekregen die ook zegt ‘mannen te genezen van homoseksualiteit’. Iets wat in mijn visie niet kan omdat homoseksualiteit geen ziekte is. Het TV programma Rambam gaat er dieper op in.

Sommige HSP houden van het Koningshuis

Bijvoorbeeld omdat:

  • Ze genieten van de pracht en praal, zoals de outfits en make up. Ze vinden de koning of koningin een inspiratiebron/rolmodel en willen er met Koningsdag ook zelf mooi uitzien.
  • Ze vinden dat de koning een belangrijke taak heeft, bijvoorbeeld door Nederland in het buitenland ‘onbevooroordeeld’, zonder politieke uitgesproken voorkeur, op de kaart zetten en vertegenwoordigen. Sommige mensen zijn van mening dat dit meer geld oplevert, dan dat het kost.
  • Monarchieën over het het algemeen stabieler worden bevonden dan democratieën.
  • Ze ooit in een andere tijd zoals een vorig leven een prettige ervaring met monarchie hebben gehad.

De vraag is echter of het nog wel van deze tijd is, dat het Koningshuis bestaat.

kroon

Sommige HSP houden niet van het Koningshuis…

HSP worden zich er steeds bewuster van dat:

  • Iemand op een ‘voetstuk’ plaatsen ongelukkig maakt. Ze worden zich er bewuster van dat iedereen gelijk aan elkaar is, en ieder in zichzelf koninklijke kwaliteiten heeft. Zélf gaan stralen maakt ook dat je de wereld om je heen mooier maakt en er meer eenheid in Nederland komt. Met andere woorden: er is geen levende koning(in) in het land nodig, om je ook zelf een koningin over je eigen leven te voelen. Sprookjes kunnen je daar bovendien ook toe uitnodigen en zijn een goedkoper alternatief dan een levend Koningshuis.
  • Het eerlijker is om over belangrijke politieke zaken die de hele gemeenschap aangaan te stemmen en op basis van kwaliteiten te kiezen, in plaats van dat dingen door middel van geboorte (en vroeger in eerste instantie door middel van macht en economische status) en worden bepaald. Er is immers geen referendum geweest om te bepalen of Nederlanders het Koningshuis wel willen.
  • Het eerlijker is dat ook het Koningshuis net zoals iedereen dezelfde belasting betaalt: nu gebeurt dat veelal niet.
  • Majesteitsschennis (zoals de ‘fuck de koning‘ discussie) ouderwets is en het niet klopt dat als je de koning beledigt je onder andere een celstraf tot 5 jaar kan krijgen. Dat is een andere straf dan wanneer een ‘gewone’ burger een andere burger beledigt: dan geldt maximaal 3 maanden celstraf. Men vindt dat ieder recht heeft op vrijheid van meningsuiting en strafrechtelijk gelijk behandelt moet worden.
  • Een monarchie in oorsprong vaak stabieler was dan een democratie, omdat bij een oorspronkelijke monarchie de bevolking niets in te brengen had. Dit leverde (op lange termijn) vaak verdeeldheid op en revoluties op, denk maar aan de Franse revolutie.

Sommige mensen (dit zijn vaak Indigo mensen) ondernemen daarom actie. Dat is vanwege de vrijheid van meningsuiting in Nederland mogelijk, maar soms gaat dit mis, zie bijvoorbeeld het onderstaande filmpje:

YouTube video

Tips om een fijne Koningsdag te hebben:

Deze 5 stappen helpen je om een fijne dag te hebben:

Stap 1. Ontdek waarom je tegen Koningsdag op ziet

In grondslag zijn er 3 HSP typen te onderscheiden:

  1. HSP die wel graag Koningsdag zouden willen vieren, maar niet weten hoe ze prikkels moeten managen en overprikkeld raken. Ze zien daarom op tegen Koningsdag en vermijden ongewild en (vanuit onkunde) prikkels. Ze denken dat er niets tegen te doen valt en dat ze er mee moeten leren leven: dit is een misverstand!
  2. HSP die liever geen Koningsdag vieren en bijvoorbeeld liever lezen, maar dat niet durven vorm te geven.
  3. HSP die onverklaarbaar een hekel aan Koningsdag hebben en het daarom niet willen vieren.

Voel wat op jou van toepassing is en ontdek de exacte oorzaak waarom je opziet tegen Koningsdag.

Sommige HSP hebben er bijvoorbeeld onbewust weerstand tegen om de Koning (indirect) te eren. Ze vinden zichzelf geen ‘onderdaan’ en vinden het onterecht dat er ‘ongewild’, zonder dat zij er voor hebben gestemd, ruim 200 jaar een monarchie bestaat. Ook vinden ze het onterecht dat er per jaar miljoenen aan het Koningshuis wordt besteed (dit is het duurste Koningshuis in de EU) en het vaak onduidelijk is waar dit geld precies naar toe gaat.

Ze vinden dat dit geld beter kan worden besteed aan een minister president (één persoon, niet een hele familie) en mensen die dit werkelijk nodig hebben, zoals mensen in ontwikkelingswereldlanden. De inzet van het koninklijk huis om de cohesie in Nederland te vergroten en zich in te zetten voor de maatschappij, zou minder opleveren dan het bedrag dat er naar hen toe gaat. De oorzaak van dat je niet van de monarchie houdt en een democratie aanhangt kan bijvoorbeeld komen doordat je energie van anderen hebt overgenomen of vorige levens hebt gehad, waarin je geen prettige ervaringen met monarchie hebt gehad.

Naast het onderzoeken van de oorzaak, is het belangrijk om de oorzaak weg te nemen; onbewust vreet die energie.

kikker met kroon

Stap 2. Voel waar je blij van wordt: wat zou je wél graag willen?

Stel je voor dat er aan de deur wordt gebeld. Het is geen collectant voor de Hersenstichting of iets dergelijks, maar een collectant van het Koningshuis; of je dit jaar €6,50 wil bijdragen (want dat is het bedrag dat je per jaar aan het Koningshuis nu betaalt!). De exacte bestemming van dit bedrag is onbekend: wellicht sponsor je de wintersportvakantie in Lech, de boot of het nieuwste paar diamanten oorbellen van de koninklijke familie. Voel of je hart hier écht blij van wordt of dat je dit geld liever aan iets anders besteedt en er iets/iemand anders blij van maakt. En ja, dat mag ook jezelf zijn!

Voel daarna wat je het allerliefste zou willen doen met Koningsdag als alles mogelijk zou zijn.

Stap 3. Kies wat je echt graag wilt doen en ga ervoor!

Heb je geen zin in Koningsdag en allerlei bijkomende evenementen/verplichtingen of die oranje tompouce? Besef dat je niets verplicht bent;  alleen verplicht bent aan jezelf om het echt naar je zin te maken. Ook als je kinderen hebt. Een kind heeft er niets aan als je jezelf naar allerlei activiteiten moet slepen en je in de loop van de middag steeds chagrijniger word en uitgeput raakt…

Ga iets doen wat je wel leuk vindt, zoals lopen in de natuur of je huis opruimen. Je hoeft niet perse op een rommelmarkt, vlooienmarkt of kleedjesmarkt te staan om je spullen te verkopen. Je kunt je spullen ook verkopen via internet (denk maar aan Marktplaats) of weggeven (aan de kringloopwinkel of een goed doel). Dit zijn vaak voor HSP gemakkelijkere en meer energie gevende opties.

Stap 4. Zeg “nee” tegen wat je niet wilt

Er is niemand die zegt dat je ‘erbij moet horen’ en bijvoorbeeld ook moet drinken/aangeschoten of dronken moet worden. Doe wat fijn voelt voor jou! Geef je grenzen aan.

Bekijk hier tips voor als je je als HSP eenzaam of onbegrepen voelt.

Stap 5. Beheers je hoogsensitiviteit

Blijf bij jezelf. Zo voorkom je dat je je verliest in energie, zoals mensen of de spullen op een rommelmarkt. Als je bij jezelf blijft (sommigen noemen dit ‘goed afschermen‘; hier bestaan veel misverstanden over) , kun je bovendien goed energie onderscheiden.

Stel dat je iets leuks ziet op de rommelmarkt maar het toch nog wat zwaar voelt, dan kun je direct waarnemen of dat zware gevoel bij een vorige eigenaar/eigenaren en de eventuele makers van het voorwerp horen en het voorwerp eventueel reinigen. Weet je nog niet hoe dit kan? Leer in dat geval hoe je dat kan doen! Mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit‘ helpt je er verder bij. Je ontdekt daarin onder meer hoe je je goed afschermt, bij jezelf blijft en voorwerpen reinigt. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Laat hieronder in een reactie weten of je deze informatie handig vindt! Ik stel het ook erg op prijs als je dit bericht met uitleg deelt op Facebook.

Scroll naar boven