Home   Blog   Indigo kind kenmerken (het verschil met HSP) & test

Indigo kind kenmerken (het verschil met HSP) & test

lavandel met klaprozen

Moeilijk kunnen slapen, je down voelen, je afzonderen voor anderen omdat je zoveel voelt en daardoor eenzaam zijn… Misschien heb je vanuit het reguliere circuit een diagnose zoals ADD, ADHD, depressie of autisme gekregen en blijf je met klachten zitten of loop je vast. Dit kan moedeloos maken.

Hoogsensitiviteit wordt als oorzaak van klachten vergeten

Het kan heel goed zijn dat je net als 15-20% van de bevolking een hoogsensitief persoon (HSP) bent en je herkent in deze HSP kenmerken.

Als je je hoogsensitiviteit nog niet optimaal beheerst, kun je last hebben van allerlei klachten. Veel  klachten worden vaak zoals hierboven gediagnosticeerd, in plaats van dat zij ‘valkuilen van hoogsensitiviteit’ worden genoemd. Soms vindt het reguliere circuit helemaal geen oorzaak voor klachten, ook deze kunnen hun oorsprong hebben in hoogsensitiviteit.

Gelukkig kun je zelf ontdekken of je een HSP bent. Je kunt beter met jouw hoogsensitiviteit en bijbehorende klachten leren omgaan, en jouw hoogsensitieve kwaliteiten zelfs leren beheersen en inzetten als kracht. Zodat je hoogsensitiviteit je niet in de weg zit en energie kost, maar oplevert!

Kwaliteiten die bij hoogsensitiviteit horen

Ieder mens en iedere HSP is uniek en heeft unieke kwaliteiten. Deze hoogsensitieve kwaliteiten zijn onder te verdelen in verschillende HSP types, zoals;

Door inzicht te krijgen in wat voor HSP type je bent, kun je kwaliteiten verder ontwikkelen. Dat geeft energie! Deze blog gaat in op wat een Indigo kind/ Indigomens is.

Indigo: wat is het?

Alles is energie en heeft een bepaalde trilling. Ieder mens heeft een energieveld, of aura. Sommige (hoogsensitieve) mensen zien kleuren in energievelden.

Sommige mensen hebben relatief veel indigo (een paars/blauwachtige kleur) in hun energieveld. Daarom worden ze ook wel indigo kinderen, indigo mensen of indigo’s genoemd. Met name Nancy Ann Tape en Lee Caroll gaven in eerste instantie bekendheid aan dit begrip.

indigo kind aura

Het is een misverstand dat Indigo’s alleen kinderen (t/m 12 jaar) zijn; ook volwassenen kunnen Indigo zijn en Indigo kind genoemd worden. Dat kan verwarrend zijn!

Indigo kind kenmerken en kwaliteiten

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde indigo kind test, daarom volgen hieronder wat kenmerken. Indigo’s zijn hoogsensitief en ze kunnen;

 • Op zichzelf zijn en zich trots en onafhankelijk opstellen.
 • Een duidelijke visie en eigen, sterke wil hebben.
 • Creatief zijn.
 • Op emotioneel gebied anderen gemakkelijk willen en kunnen helpen.
 • Integriteit en eerlijkheid voorop stellen. Ze kunnen snel oneerlijkheid waarnemen.
 • Verdiepende vriendschappen willen.
 • Gemakkelijk met de natuur en dieren verbinding ervaren.
 • Op school alleen dingen willen leren die er voor hen toe doen.
 • Een relatief hoog bewustzijn hebben. Ze zijn zich er vaak bewust van, dat ze Zijn (een staat waarin je ervaart dat je bijvoorbeeld je lichaam, emoties en gedachten hebt, maar niet Bent), en nemen waar dat er meer is tussen ‘hemel en aarde’.
 • Vorige levens waarnemen.
 • Telepathisch communiceren (gedachten en/of gevoelens op afstand overbrengen, zonder waarneembare middelen, zoals communicatie via de stem of getypte tekst).
 • Nog meer dingen (paranormaal) waarnemen die anderen niet oppikken, zoals gedetailleerde kleuren, of overleden mensen/entiteiten.

Krijgerspersoonlijkheid

Bovenstaande kenmerken kunnen ook gelden voor andere HSP types. Specifiek voor een indigo kind of mens is zijn of haar krijgerspersoonlijkheid. Een indigo kind of mens heeft relatief veel temperament en is in staat om ‘oude structuren’ en gedachten (veelal gebaseerd op ratio), zoals in het onderwijs, politiek, de zorg of in familie ‘om te gooien’, zodat het Hart en de energie van liefde nog meer kan stromen. Ze kunnen sterk gepassioneerd over hun interesses en wensen praten en een leiderschapsfunctie vervullen. Iedere indigo is uniek; je hoeft je niet in alle kenmerken te herkennen.

Er waren overigens altijd al mensen met indigo kwaliteiten. Denk maar aan de Katharen of Jeanne d’Arc. In deze Nieuwe Tijd (waarin het hart en de energie van liefde meer centraal staat) worden er ten opzichte van vroeger meer indigo-, kristal- en regenboogkinderen geboren. Specifiek rond 1970-1990 zijn er relatief meer Indigo’s geboren. Zodat bijvoorbeeld op angst gebaseerde energie op aarde kan worden getransformeerd en er nog meer liefdesenergie en bewustzijn van liefde kan stromen.

pauwenveer

Valkuilen van hoogsensitiviteit en indigo kinderen

Iedereen heeft kwaliteiten. Als deze kwaliteiten nog niet optimaal worden beheerst kun je er last van hebben. Bepaalde kwaliteiten kunnen doorschieten en ‘valkuilen’ worden. Hier zijn allerlei gradaties van. Een mooie vraag hierbij is wat ‘normaal’ is en wanneer iets echt een valkuil is waarbij je in in actie dient te komen; iets om voor jezelf eens over te voelen.

Hieronder een aantal valkuilen van indigo’s (ook anderen kunnen zich hier in herkennen):

 • Avontuurlijke indigo’s kunnen snel verveeld raken (dit is vaak bij het HSS type het geval).
 • Indigo’s die goed zijn in nadenken kunnen problemen rondom slapen ervaren, zoals nachtmerries hebben, moeilijk kunnen inslapen en/of liggen woelen.
 • Indigo’s staan relatief veel open voor prikkels, dit vindt ook onbewust plaats. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen en nog niet goed bij zichzelf blijven, kunnen ze worden ‘meegezogen’ door prikkels. Ze zijn vatbaar voor verslavingen en het gebruiken van drugs zoals alcohol. Dit is als het ware een manier om prikkels te ‘onderdrukken’ en te vervormen.
 • Indigo’s kunnen onzeker zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat hun omgeving hun kwalititeiten niet (h)erkent.
 • Indigo’s kunnen in boosheid blijven hangen en zich bijvoorbeeld druk blijven maken over waarom mensen elkaar pijn doen.

Het reguliere circuit ‘bundelt’ HSP en indigo klachten vaak in termen zoals:

Er zijn hoogsensiteive (indigo) mensen die volgens het reguliere circuit ADD hebben, of hier wat kenmerken van hebben. De ‘scheidslijn’ om al dan niet een diagnose te stellen kan dun zijn.

The Indigo Evolution documentaire

Deze documentaire gaat verder in op indigo kinderen. Diverse mensen zoals Neale Donald Walsch, Dr. Natalie Nevins, Akiane, en Emoto vertellen hier wat over, interessant om te kijken!

5 HSP tips:

Tip 1. Raadpleeg bij klachten altijd een arts

Begrijpt je arts je niet? Check deze tips.

Tip 2. Zorg voor (h)erkenning

Hoogsensitiviteit is geen officiële diagnose. Niet iedereen herkent en erkent het. Dit kan frustrerend zijn. Zie hier wat je kunt doen als jouw huisarts je niet begrijpt, of als jij je niet erkend voelt door jouw omgeving.

Tip 3. Ontdek de oorzaak van klachten

Ontdek de oorzaak van klachten en pak deze aan in plaats van symptomen te bestrijden. Het reguliere circuit kan medicijnen zoals Ritalin of vaccinaties inzetten bij klachten. Medicijnen onderdrukken vaak klachten, maar lossen de oorzaak van klachten niet altijd op.

HSP reageren bovendien relatief gevoelig op medicijnen en vaccinaties. Ze kunnen sneller last hebben van bijwerkingen van medicijnen en vaccinaties. Ze hebben vaak baat bij een lagere dosering dan die voor de ‘gemiddelde mens’. Vraag eventueel een second opinion als je je niet prettig voelt bij een diagnose of het behandelplan van een arts.

Tip 4. Blijf bij jezelf

Een probleem waar veel HSP en indigo’s last van hebben, is dat ze hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen en moeilijk bij zichzelf kunnen blijven. Als je als HSP niet goed bij jezelf kan blijven, sta je enorm open voor prikkels. Dit kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, een vol hoofd en vermoeidheid. Medicatie en verslaving onderdrukken vaak prikkels; de oorzaak van het probleem (een niet goed beheerste hoogsensitiviteit) wordt vaak niet aangepakt. Leer daarom om je hoogsensitiviteit te beheersen en om goed bij jezelf te blijven!

Tip 5. Ontdek wat jou speciaal maakt

Iedereen is uniek. Ontdek wat speciaal is aan jou en welke kwaliteiten je hebt, of je nou wel of niet een Indigo kind/mens bent. Dit geeft energie! Zo zijn sommige Indigo’s heel goed in leidinggeven, anderen in anderen aanmoedigen, lesgeven of onderzoeken.

Meer weten?Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Met de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ ontdek je of je HSP bent. Je leert hoe je bij jezelf blijft, waar jouw kwaliteiten liggen en welk werk er goed bij jou past. Als je immers doet wat echt goed bij jou past, krijg je energie! De training gaat tevens verder in de vraag of als je de diagnose ADHD, ADD en depressie hebt gekregen, je ook hoogsensitief bent.

Kijk hier voor meer informatie over deze training en hoe je mee kunt doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 7 januari 2014 en werd geüpdatet op 24 december 2023

9 reacties op “Indigo kind kenmerken (het verschil met HSP) & test”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mark avatar
  Mark

  Goed dat er zoveel informatie vrij komt over hsp enzo, zelf kan ik mij ook rekenen tot de hsp/hss en dan een portier add. Zou ook wel graag wat meer met gelijkgestemde willen praten hierover want de mensen die ik ken die ook hsp zijn praten hier niet over en nemen het maar zoals het komt. Iedereen doet het op zn eigen manier…

 2. Femke de Grijs avatar

  Hi Mark,

  Leuk! Wellicht heb je hier wat aan: https://femkedegrijs.com/faq-veelgestelde-vragen/#ontmoeting

  Wens je voor nu verder het beste 🙂

  Hartelijke groeten, Femke

 3. mar avatar
  mar

  Hoi Femke,
  Ik heb ook adhd en ben t met die diagnose wel eens, echter ik denk dat ik ook hsp ben…
  Ik vind het een lastige combi , vooral op werkgebied.
  Ik heb inmiddels 3 burnouts achter de rug, moet vd uwv eigenlijk fulltime werken, maar ik ben al blij als ik 5 ochtenden volhoud.
  tevens heb ik een nogal heftig verleden en heeft men ook nog eens de term ptss in de mond gehad en hiervoor een stuk emdr gehad…
  Ik ervaar het leven als niet eerlijk en snap er eerlijk gezehd de zin niet zo goed van , maar probeer toch te genieten van de kleine dingen.
  Zijn er mensen die dit herkennen?

 4. Jolanda Groot Bramel-Evers avatar
  Jolanda Groot Bramel-Evers

  Femke, dankjewel voor je artikel/uitleg over Indigo(-kinderen)… het betekent begrip voor mijzelf in het hoe en waarom ik in bep. situaties terechtkom.

 5. Mennoke94 avatar
  Mennoke94

  Hier heb ik meer aan dan een stempel als het syndroom van asperger. Is een kenmerk van HSP eigenlijk ook dat ze op een bovengemiddeld niveau kunnen plannen en organiseren?

 6. Mennoke94 avatar
  Mennoke94

  Hele duidelijke uitleg Femke!. vervelend dat veel mensen een stempeltje op hun voorhoofd krijgen geplakt terwijl er geen spraken van is. Gebeurt het eigenlijk vaak dat artsen HSP verkeerd interpreteren?

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Mennoke,

   Bedankt voor je berichtjes & interessante vragen. Fijn dat je er wat aan hebt en het helder vindt!

   In mijn training ‘Ben ik HSP en wat kan je ermee?’ kan ik verder ingaan op je vragen :).

   Groetjes,
   Femke

 7. Paulina avatar
  Paulina

  Beste, Femke
  Mijn zoontje, nu is hij 7 jaar, heb ik gevoeld (vanaaf is hij 2,5 jaar oud) dat hij een indigo kind is (ik weet niet zeker) en wat moet ik doen? (bedoel ik over zijn opvoeding of onderzoeken ). Kun u me advies geven? Bedankt en Mvg, Paulina.

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Paulina,

   Ik ben gespecialiseerd in het helpen van hoogsensitieve vrouwen, zie ook https://femkedegrijs.com/voor-wie/ Ik kan je hier helaas niet bij helpen.

   Groetjes, Femke

Scroll naar boven