Home   Blog   Hoe ga je als HSP om met oorlog? 5 tips

Hoe ga je als HSP om met oorlog? 5 tips

vredesduif

HSP ervaren oorlog intenser ten opzichte van niet-HSP. Je kunt hier op diverse manieren mee omgaan. Deze blog gaat hier dieper op in en helpt je aan de hand van 5 tips verder.

5 Tips hoe je met oorlog kan omgaan als HSP:

Deze tips zijn bedoeld voor HSP die nu in een relatief veilig land wonen (en niet in een land waar oorlog speelt):

Tip 1. sta stil bij waarom oorlog jou raakt

Hoogsensitiviteit

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken.

HSP hebben een groot rechtvaardigheids- en verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn idealistisch en houden van harmonie. HSP hebben een afkeer tegen geweld. Als er geen harmonie is, hebben HSP vaak oplossingen hoe dit wel kan worden gerealiseerd.

HSP hebben een gevoeliger zenuwstel en ervaren prikkels rondom oorlog intenser ten opzichte van niet-HSP. Dit kan zich fysiek, emotioneel en mentaal uiten:

 • Heb je er buikpijn van?
 • Ervaar je allerlei emoties en gevoelens zoals boosheid en verdriet en merk je dat je van slag of overweldigd bent? Voel jij je machteloos?
 • Ben je er continu mee bezig in je hoofd en pieker je er over, bijvoorbeeld omdat je denkt dat je in je eentje niets kan veranderen?

Wat is het precies dat je raakt aan oorlog; wellicht is dit een specifiek beeld of geluid, of een algemeen gevoel of algemene gedachte? Heb dit voor jezelf duidelijk.

Soms hebben hier ook onafgeronde vorige levens mee te maken.

Tip 2. creëer vrede in jezelf

Je energiefrequentie- of trilling kan laag of hoog zijn. Als je frequentie laag is, resoneer je met emoties met lading zoals boosheid, haat of verdriet. Het is makkelijk om jezelf te verliezen in een ‘lage’ trilling en emoties en gedachten met lading zoals boosheid of haat. Daar word jij én de wereld niet beter van.

Darkness cannot drive out darkness, only light can do that.
Hate cannot drive out hate, only love can do that.

– Martin Luther King

Vrede is de afwezigheid van strijd. In hoeverre ervaar je vrede in jezelf? Wat weerhoudt je ervan om dit te volledig te ervaren en te creëren? Wat heb je nodig om meer vrede in jezelf te kunnen ervaren?

If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change.
As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him.
This is the divine mystery supreme.
A wonderful thing it is and the source of our happiness.
We need not wait to see what others do.

– Mahatma Gandhi

duif vliegt

Lichtwezens en Opgestegen Meesters zoals Maha Chohan Ragoczy helpen je om vrede in jezelf te creëren. Ook kun je op een diepgaand niveau jezelf en schaduwstukken (issues die je liever niet onder ogen wilt zien zoals schaamte en oordelen) die je ervan weerhouden om vrede te ervaren, oplossen met lucide dromen.

Op deze manier verhoog jij jouw bewustzijn en energiefrequentie/trilling. Door zelf vrede te belichamen, nodig je anderen (onbewust) ook uit om dit te doen, waardoor de wereld (op den duur) nog liefdevoller en vrediger wordt.

Tip 3. bepaal of/wanneer je nieuws tot je neemt

Sta erbij stil of en hoe je nieuws tot je wilt nemen. Wees je ervan bewust dat de oorzaak van oorlog vaak complexer in elkaar zit dan het in eerste instantie lijkt. Als je hier meer over wilt weten kun jij je verdiepen in diverse bronnen.

Nieuws tot je nemen via beelden (zoals via tv en video’s) komt doorgaans intenser binnen dan via je gehoor (bijvoorbeeld door radio te luisteren) en tekst (zoals door de krant te lezen).

Pas bijvoorbeeld ook deze social media tips toe, zodat je niet overspoeld wordt door berichten op social media.

Tip 4. wees je bewust van of/hoe je in actie wilt komen

Er zijn allerlei mogelijkheden, misschien wil je:

 • De politiek in.
 • Je uitspreken en/of demonstreren. Tip: richt je aandacht op wat je wel wilt (vrede), in plaats van niet wilt (‘stop oorlog’); dit geeft energie.
 • Iets doneren en bijvoorbeeld één of meerdere vluchtingen voedsel en/of onderdak bieden.
 • Een kaarsje branden.
 • Mediteren voor vrede/liefde in de wereld. Tip: doe deze vredesmeditatie van mijn partner Mathijs van der Beek.
 • Zingen, bijvoorbeeld een mantra zoals Shanti (dit betekent in het Sanskriet vrede).
 • Op jouw unieke manier jouw kwaliteiten delen in je privé- en/of werkleven, waardoor de wereld mooier wordt, bijvoorbeeld via healing.

man zit

Tip 5. wees verbonden met jezelf en anderen

Sommige HSP vluchten voor prikkels en steken hun hoofd in het zand. Dat maakt (op den duur) ongelukkig. Leer om met je hoogsensitiviteit om te gaan en het in te zetten als kracht. Zo ben je in balans en verbonden met jezelf en anderen. Als je je hoogsensitiviteit als kracht inzet kun je bij je eigen energie blijven en voorkom je dat je jezelf verliest in de buitenwereld zoals nieuwsberichten en oorlog.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 25 februari 2022 en werd geüpdatet op 13 april 2023

2 reacties op “Hoe ga je als HSP om met oorlog? 5 tips”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Simone avatar
  Simone

  Lieve Femke, dank voor het delen van jouw inzichten en de mooie passende quotes die je hebt toegevoegd. Ik ben donderdag (improviserend) en vrijdag (al iets doordachter) in mijn yogales getracht stil te staan bij de vluchtende mensen, het verdriet, de angst, maar ook (was ook een dringende behoefte van mezelf) geprobeerd te ankeren bij onszelf, je eigen liefdevolle rots in de branding te zijn. Om inderdaad niet te overspoeld te raken door het grootse en wrede van de hele situatie e kopje onder te gaan in machteloosheid en meevoelen. Liefs! Simone

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Simone,

   Graag gedaan! Wat mooi om te horen dat je getracht hebt er bij stil te staan <3

   Liefs,

   Femke

Scroll naar boven