Home   Blog   Mantra betekenis, teksten en muziek: alles wat je erover moet weten!

Mantra betekenis, teksten en muziek: alles wat je erover moet weten!

vrouw is aan het lopen met gitaar

Mantra’s kunnen een hoop brengen. Ontdek hier meer over de betekenis van mantra’s en vind voorbeelden van mantra’s zoals: Om, Gayatri, Ram, Har, Gobinday Mukunday, Guru Ram Das, rondom bescherming en meer!

Mantra betekenis

Het woord mantra komt uit het Sanskriet, een taal uit het oude India. Letterlijk betekent man: geest en tra: beheersing. Hiermee wordt bedoeld dat jij met je gedachten onder andere invloed op je lichaam en emoties kan uitoefenen. Een synoniem is een spreuk.

Holistische visie

Vanuit een holistische visie is alles energie, trilling en vibratie. Zo plakte Emoto op potjes water etiketten met positieve en negatieve woorden zoals ‘liefde’ en ‘haat’. Hierna bevroor hij het water en nam hij foto’s van waterkristallen.

Het water dat een positief etiket had, had harmonieuze waterkristallen, in tegenstelling tot het water waarop een negatief etiket zat. Hij nam ook waar dat klanken (zoals muziek) en gedachten invloed hadden op het water. Interessant, want circa 70% van je lichaam en 80% van je brein bestaat uit water.
ijskristal

Een mantra is een specifieke frequentie, trilling of geluid. Denk maar aan een woord, zin of gedicht met een positieve intentie. In het Westen heet dit vaak een affirmatie, een positieve bekrachtiging. Meestal zijn mantra’s lang geleden door iemand intuïtief waargenomen en door de eeuwen heen herhaald. Mede hierdoor kunnen ze energetisch zijn versterkt.

Door de vibratie en door de intentie zet een mantra energie in beweging en kan het helpen om onder andere liefde, wijsheid en ontspanning te ervaren.

Voel welk woord, zin of gedicht jou inspireert. Misschien is dit een klank, of muziekstuk….

Mantra voorbeelden:

Hieronder vind je wat voorbeelden van mantra’s. Ze zijn in willekeurige volgorde weergeven:

 1. Ohm (ook bekend als Om of Aum)
 2. Gayatri
 3. Ganesha
 4. Shiva
 5. Mantra voor genezing (met Shiva)
 6. Shakti
 7. Om mani padme hum
 8. Tara
 9. Ram
 10. Yam
 11. Mantra voor bescherming
 12. Krishna
 13. Har

Houd er rekening mee dat hieronder verschillende artiesten hun uitvoering van 1 specifieke mantra geven: elke artiest en stem is uniek. Mocht een mantra je in deze uitvoering niet zo aanspreken, dan kan het zijn dat een andere artiest een andere versie van dezelfde mantra heeft die je wel aanspreekt!

1. Ohm mantra

Een bekende mantra is Ohm, Aum of Om. Volgens sommigen ontstond deze klank bij de schepping en was dit het eerste geluid van het universum. Dit kan een gevoel van eenheid en oneindig kosmisch bewustzijn geven.

Er bestaan allerlei uitvoeringen van de Ohm mantra. Hieronder kun je een voorbeeld horen:

2. Gayatri Mantra

De Gayatri mantra komt uit de Veda’s (heilige geschriften uit het oude India), waarin Ohm is verwerkt:
Om Bhur Bhuvah Sva
Tat Savitur Varenya
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yonah Prachodayat.

Het betekent: Door alle lagen van ervaring heen is ‘Dat’ de ware aard die het bestaan verlicht, het allerhoogste Ene. Mogen alle wezens door subtiele en meditatieve intelligentie de verheven schittering van verlicht bewustzijn gewaarworden.

Hieronder kun je een voorbeeld horen:

3. Ganesha mantra

Ganasha is een God met een olifantenhoofd uit het Hindoeïsme. Je kan hem ook zien als een archetype: een kwaliteit van energie die wijsheid en kennis bezit en obstakels uit de weg ruimt.

Met name mensen die aan iets nieuws beginnen (reizigers) kunnen zich gesteund voelen door Ganesha energie. Denk hierbij aan iets nieuws zoals een reis, opleiding, werk, relatie, huis, of mensen die net hebben ontdekt dat ze HSP zijn en op ontdekkingstocht zijn hoe zij met hoogsensitiviteit kunnen omgaan.

Een mantra uit de Veda’s die hierop aansluit is: Om gam ganapataye namaha  en betekent vrij vertaald: ‘Om Salutations and Prostrations to Lord Ganesha’: de energie van Ganesha wordt welkom geheten.

Luister hieronder een voorbeeld:

4. Mantra Shiva

Shiva is een andere naam voor Vishnu (een andere god in het Hindoeïsme). Een voorbeeld waarin Shiva energie centraal staat, is de ‘Hari Om Shiva Om’ mantra, die resoneert met komische trillingen en helpt om het ‘ego’ te verwijderen.

Luister hieronder een voorbeeld:

5. Mantra voor genezing (met Shiva)

Ohm Tryambakam Yajamahe
Sugandhim Pushti Vardhanam
Urvaarukamiva Bhandanath
Mrityor Muksheeya Mamritat

Deze mantra roept Shiva aan. Hij wordt vaak gebruikt om te ondersteunen bij genezing (let op: raadpleeg bij klachten ook altijd een arts! Een mantra is een aanvulling, geen vervanging voor reguliere zorg!)

Luister hieronder een voorbeeld:

6. Mantra Shakti

Een voorbeeld van een mantra waarin Shakti energie zit, is de Adi Shakti Mantra.

De tekst hiervan is:
Adi Shakti, Adi Shakti, Adi Shakti, Namo Namo
Sarab Shakti, Sarab Shakti, Sarab Shakti, Namo Namo
Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Pritham Bhagvati, Namo Namo
Kundalini Mata Shakti, Mata Shakti, Namo Namo

De betekenis is:
Ik buig voor (roep aan) de oerkracht.
Ik buig voor (of roep aan) de allesomvattende kracht en energie.
Ik buig voor (of roep aan), dat wat God schept.
Ik buig voor (of roep aan) de creatieve kracht van de Kundalini, de Goddelijke Moeder Macht.

Het helpt je om af te stemmen op de energie van de ‘Goddelijke Moeder’: de oerbeschermende energie. Het helpt om angsten te laten verdwijnen en verlangens te vervullen. Het kan energie opwekken. Deze mantra wordt vaak specifiek aan vrouwen aangeraden (omdat vrouwen relatief veel Shakti energie hebben).

7. Mantra Om mani padme hum

Deze mantra wordt het meest herhaald in het Tibetaans Boeddhisme. Avalokitesvara of (de bezitter van) het Juweel-Lotus wordt erin aangeroepen.

Het helpt om je potentieel te ontplooien door er op te vertrouwen dat het lijden van anderen ophoudt. Dit versterkt ook je zelfvertrouwen en innerlijke schoonheid.

Luister hieronder een voorbeeld:

8. Mantra Tara

Een voorbeeld van een mantra met Tara is:
Om tare tuttare
Ture swaha

Hiermee wordt Tara aangeroepen: de vrouwelijke tegenhanger van Avalokiteshvara (zie de Om mani padme hum mantra). Tara heeft de intentie om alle levende wezens te redden.

9. Mantra Ram

Een voorbeeld waarin Ram naar voren komt is deze mantra:
Guru Guru Wahe Guru
Guru Ram Das Guru

Het eerste deel van de mantra (Guru Guru Guru Wahe) helpt om de gedachten op het Oneindige, de bron van kennis en extase te richten. Het tweede deel van de Mantra (Guru Ram Das Guru) betekent vrij vertaald: “De wijsheid die komt als een dienaar van het Oneindige.

Dit helpt je onder meer om ontspanning (bijvoorbeeld wat betreft emoties) en bescherming te ervaren.

Luister hieronder een voorbeeld:

10. Mantra Yam

De Yam mantra helpt om het hart te openen.

Luister hieronder een voorbeeld:

11. Mantra voor bescherming

Een voorbeeld van een krachtige mantra die helpt bij het beschermen tegen negatieve invloeden is:
Narasimha ta va da so hum

Luister hieronder een voorbeeld:

12. Mantras Krishna

Er zijn veel mantra’s die de energie van Krishna aanroepen, bijvoorbeeld:
Hare Ram Krishna.

Hare is het vermogen om de allerhoogste vreugde te ervaren. Krishna en Rama betekenen ‘het allerhoogste genoegen’. Het helpt je om de energie van Krishna (en plezier) te ervaren.

Het onderstaande lied gaat er op in. De tekst ervan is:
Hare Ram Krishna Hare
Radhe Shyam Krishna Hare

Hare Krishna Hare Krishna
Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama
Rama Rama Hare Hare

Krishna Radhe Krishna
Radhe Krishna Radhe
Radhe! Radhe! Radhe! Shyam!

Luister hieronder een voorbeeld:

13. Mantra Har

Een voorbeeld van een mantra waarin Har voorbij komt is:

Har Har Har Har Gobinday,
Har Har Har Har Mukunday
Har Har Har Har Udaaray
Har Har Har Har Apaaray
Har Har Har Har Hariang
Har Har Har Har Kariang
Har Har Har Har Nirmaanay
Har Har Har Har Akaamay

Har betekent ‘Ik ben goddelijk’ / ‘Oneindige Goddelijkheid’. Deze mantra helpt om overvloed te ervaren. De taal is Gurmukhi.

Sada Sat Kaur heeft deze mantra bijvoorbeeld gezongen:

Mantra’s luisteren

In de onderstaande playlist van Youtube vind je nog meer muziek:

Artiesten die mantra muziek maken zijn onder meer:

Zo maakte Deva Premal de CD Mantras for precarious times.

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com een genoemd product uit dit artikel/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

mantras for precarious times deva premal

Er is een verschil tussen mantra zingen en Kirtan. Bij Kirtan worden vaak de namen van verschillende Indiase Goden herhalend gezongen, of specifieke geschriften herhaald.

Relatie vermoeidheid en hoogsensitiviteit

Bijna iedereen voelt zich wel eens moe. Voel jij je lange tijd vermoeid en kun jij je lastig concentreren, of moeilijk loslaten wat anderen tegen je zeggen?

Je bent niet de enige: 15% van de werknemers die hbo/wo heeft gevolgd, voelt zich opgebrand. Dit hoeft niet zo te zijn: je kunt leren om ontspannen en productief te zijn. Zodat je met gemak datgene doet wat jij graag wilt!

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsenstief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen.

HSP die hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen kunnen vaak lastig begrenzen. Misschien vind je het moeilijk om ‘nee’ te zeggen en ‘moet’ je allerlei dingen perfect doen van zichzelf. Als je alsmaar bezig bent kan je zenuwstelsel overprikkeld raken. Als je zenuwstelsel overprikkeld is kun je je moe voelen en kan het lastig te onderscheiden zijn wat qua emoties van jezelf of van een ander is.

Voor hoogsensitieve mensen is daarom ontspanning belangrijk, zodat je zenuwstelsel tot rust kan komen. Door te ontspannen voorkom je overbelasting zoals een burn-out. Ontspanningsoefeningen zijn relatief makkelijk te leren: bijvoorbeeld door rustig te ademen naar je buik, door deze milde en ontspannende Yin Yoga lichaamsoefeningen te doen, of door een mantra te praktiseren.

Mantra’s zingen?

Voel wat bij je past en wat je wilt doen met een mantra. Luister er bijvoorbeeld,  zing mee, dans erop, herhaal het in gedachten bijvoorbeeld tijdens yoga of meditatie: doe wat goed voelt! Hierdoor kun je ontspanning ervaren.

Hulpmiddel bij mantra’s: mala

Sommige mensen gebruiken terwijl ze een mantra hardop en/of in gedachten zeggen een mantra ketting; dit heet mala. Een mala bestaat uit 109 kralen en heeft een vergelijkbare functie als een Rozenkrans. Er worden 108 kralen gebruikt om een mantra (hardop/in gedachten) uit te spreken. De 109e kraal wordt ook wel Mera of Sumeru genoemd. Dit wordt gezien als een begin- eindpunt van de mala. De 1e kraal is de kraal links naast Mera en de laatste kraal is de kraal rechts van Mera. Een mala kan van diverse materialen zoals van hout of edelstenen zijn gemaakt.

Het herhalen of denken aan een mantra wordt ook wel Japa genoemd.

Waarom lukt ontspannen of op een mantra focussen niet?

Vaak zijn onderliggende overtuigingen het probleem waardoor er te weinig ontspannen wordt en je zenuwstelsel niet tot rust kan komen. Bewust of onbewust kunnen er allerlei voorstellingen in je hoofd zijn, die ontspannen en ‘nee’ zeggen tegen anderen tot een negatieve ervaring kunnen maken. Deze veronderstellingen kloppen vaak niet en kunnen verdwijnen als je ze kritisch onderzoekt.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ kan ik je erbij helpen. Je ontdekt daarin onder meer je hoe je meer energie verkrijgt en productiever wordt.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Kijk hier voor meer informatie over Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ en hoe je mee kunt doen.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 10 oktober 2012 en werd geüpdatet op 13 april 2023

26 reacties op “Mantra betekenis, teksten en muziek: alles wat je erover moet weten!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lucien avatar
  Lucien

  Hi Femke, Ik ben zelf Hindoestaan, en vind het erg interessant dat jij je hiermee bezig houd. Zelf ben ik helaas op latere leeftijd begonnen met mantra’s opzeggen en mediteren. Ik ben heel trots op jou. Waarom? Omdat een “westerling” het psychologie combineert met mantra’s.

 2. Diona avatar
  Diona

  Hallo,
  Sinds een jaar luister ik mantra’s en yoga beoefen ik al een jaar of 5.
  Hier voel ik me erg prettig bij, het heeft me enorm veel rust gebracht, mede door m’n drukke leven als ondernemer moest er wat gebeuren.
  Nu had ik deze week een voorgevoel over een situatie, ik had de hele week de ohm mantra geluisterd en had hoofdpijn gekregen achter de oogkassen, aan het einde van de week bleek dit voorgevoel te kloppen. Heeft dit een betekenis? En is dit normaal, moet ik beter luisteren naar m’n voorgevoel? Toen het bevestigd werd was de hoofdpijn namelijk weg.
  Fijn dat je deze site met ons wil delen

 3. Tineke avatar
  Tineke

  Hallo Femke,

  Wat fijn dat jij allerlei mantra’s bijelkaar hebt gezet met uitleg en het met ons wil delen. Ik kan me vrij moeilijk ontspannen maar met deze mantra’s gaat het zeker lukken.
  Bedankt!

 4. mar avatar
  mar

  Fijn, mantra’s met uitleg.
  Zelf zie ik HSP, Autisme spectrum, schizofrenie, ADD/ADHD, borderline allen onder het kopje ‘moeite met reguleren sensitiviteit’, bij sommigen met meer gevolgen danwel reacties.

  Fijne website en fijn dat er Outside the Box gedacht wordt! Verfrissend en noodzakelijk! Waarvoor dank!!

 5. Hans Hendrix avatar
  Hans Hendrix

  Prachtig werk weer Femke!
  Ik heb enkele jaren geleden een eigen mantra ontwikkeld. De vorm is;
  Ik (je naam) ben een (als voorbeeld) liefdevolle, moedige, spontane (etc, alles is mogelijk en is ook te veranderen, ook simpel ‘goede’ kan) man/vrouw. Ik ben er trouwens een groot voorstander van om die oeroude Aziatische teksten te vertalen naar het Europese, dus ook binnen de context van al ‘onze’ spirituele ontwikkeling te integreren.

  1. Arnoul avatar
   Arnoul

   Hi Femke, dank je wel voor het mooie lied die je via de mail verstuurd had. Het is fijn om er naar te luisteren.
   Groetjes en een fijne dag verder.

   1. Femke de Grijs avatar

    Graag gedaan Arnoul, ik wens je verder ook een fijne dag :).

    Groeten,
    Femke

 6. Wilma avatar
  Wilma

  Wat heb je dat mooi op een rijtje gezet met video’s en uitleg erbij. Heel erg bedankt! Dat woorden een vibratie hebben, weet ik wel zeker. Ik voel het gewoon. Ik ken de sanskriet taal niet maar als ik het uitspreek, voel ik toch de inhoud van de woorden. Iets in mij heeft er verbinding mee. Prachtig.

 7. Marianne avatar
  Marianne

  Dit gaat de eerste keer worden, dat ik mantra’s hoor en de tijd neem om het tot mij te laten komen. Uiteraard nog geen idee welke ik het liefst zou gaan gebruiken. Rust is wat ik verlang.

 8. Paula avatar
  Paula

  Ik was niet bekend met mantra’s, maar ik vind het prachtig. Dank je wel hiervoor ?

  1. Femke de Grijs avatar

   Bedankt voor je leuke reactie Paula! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 9. Gina Janssen avatar
  Gina Janssen

  Hoi Femke, vandaag voor het eerst een mantra gehoord! Vond het echt geweldig, vooral het eerste mooie liedje met die prachtige video, echt super!! Dank je wel. Groeten Gina

 10. Connie avatar
  Connie

  was wel bekend met mantra’s maar liet ze niet echt binnenkomen.

  ben wel bekend met mantra’s maar liet ze niet binnenkomen. nu lukte dat wel.
  en inderdaad; ik werd er heel rustig van. wat mooi.
  zelf mijn hond deed mee. kwam uit z’n mand en ging langzaam op z’n zij liggen,
  daarna op zn rug. helemaal ontspannen. dank-je-wel Femke

 11. roland devis avatar
  roland devis

  Bedankt Femke !!!!
  Kga me er op verdiepen x

 12. Andre Sewdin avatar
  Andre Sewdin

  Beste Femke Bedankt voor het plaatsen en publiceren van de mantras.
  Heel leerrijk en ook spiriutueel onderricht.Geeft rust en ontsp;anning voor een ieder
  die op zoek is via de spirituele weg.Als Hindoe probeer ik zoveel mogelijk op gezette tijden
  de Ram mantras te chanten.Een heel envoudige is SHRI RAM JAI RAM JAI JAI RAM.
  Ik krijg er rust en kracht door.Ontstrest.Nogmaals bedankt.Ik volg Uw programmas ook sinds kort

 13. Nicole avatar
  Nicole

  SUPPER!!! Voel terug de verbinding met het Universum…

 14. Rins avatar
  Rins

  Dankjewel voor je duidelijke uitleg 🙂 Heel dankbaar voor dit artikel.

 15. Marietje avatar
  Marietje

  Dank je wel Femke,
  Heel mooi en bijzonder,ik luister voor het slapen gaan ,
  Zodat ik een goede nachtrust heb,
  Dank voor al je Liefde en je lieve kadootjes,mijn hartelijke dank.Marietje.

  Dank je wel Marietje

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Marietje :).

   Groetjes,
   Femke

 16. Bianca avatar
  Bianca

  Heel mooi Femke, heel interessant. Bedankt ga me er in verdiepen. Groet Bianca

  1. Femke de Grijs avatar

   Wat leuk om te horen Bianca, graag gedaan!

   Groetjes,
   Femke

 17. Astrid avatar
  Astrid

  Dag Femke,

  Bedankt voor het delen van de mantra’s met tekst. In het verleden zong ik veel mantra’s.
  Heb het sinds kort weer opgepakt.
  ‘s morgens als ik wakker word en ‘s nachts werken de mantra’s soms door mij heen.
  Mantra’s zingen in een groep kan mij diep ontroeren.
  Hartegroet, Astrid

  1. Femke de Grijs avatar

   Dag Astrid,

   Graag gedaan. Wat leuk om te horen dat je het sinds kort weer hebt opgepakt. Ik wens je verder veel plezier met de mantra’s en een prettig weekend toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven