Tweede wereldoorlog boeken en films: 6 HSP tips!

Op 4 en 5 mei wordt in Nederland stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Wat betekent 4 en 5 mei voor jou? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als hoogsensitief persoon emoties oppikt van anderen, of dat je zelf geraakt wordt door bepaalde situaties op deze dagen.

Vorige levens

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels, ook voor prikkels uit andere tijden zoals uit de geschiedenis en uit de Tweede Wereldoorlog. Soms nemen HSP bijvoorbeeld entiteiten waar die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Het kan ook zo zijn dat je energieën waarneemt uit de Tweede Wereldoorlog die verband houden met een (vorig) leven van jezelf of anderen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op zich geen enkel punt, echter als een (vorig) leven nog niet goed is afgerond of is verwerkt, kun je last hebben van diverse klachten. Met andere woorden: klachten waar je nu last van hebt kunnen een relatie hebben met eerdere periodes uit je leven of een vorig leven en hier hun oorsprong in vinden.

Bas Steman

Zo kreeg Bas Steman angst om met een ‘parachute te springen’ en kreeg hij waarnemingen dat een leven in de Tweede Wereldoorlog hiermee te maken had. In een aflevering van ‘Walhalla’ (helaas niet meer te bekijken) vertelde Bas Steman over zijn waarneming van een vorig leven uit de Tweede Wereldoorlog. Het fragment was te zien vanaf 17:22-23:08 minuten. Interessant voor mensen die openstaan voor vorige levens en bijvoorbeeld last hebben van vliegangst en/of vermoeden dat ze een vorig leven in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad. Bas werkt nog aan een boek over zijn ervaringen, hier kun je alvast een blog van hem lezen.

Eigen ervaringen

Zelf kreeg ik onder andere te maken met destijds onverklaarbare angst voor vuurwerkangst als de bel ging, angst voor naalden, angst om mezelf te laten zien en op de foto te gaan, kwam ik doodmoe onder de douche vandaan en was ik als ‘de dood’ dat ik geen geldig legitimatiebewijs of vervoerbewijs bij mij had in de trein… Kortom: ik leefde niet volledig in het Nu. Ik nam onder andere waar dat ik (onbewust) fysieke, emotionele en mentale zaken uit een vorig leven uit de Tweede Oorlog nog ‘herhaalde’, zaken ik in dit leven nog goed mocht afronden. In Spiegelbeeld Magazine deelde ik wat meer over mijn waarnemingen uit dit vorige leven.

In deze blog schreef ik meer over wat vorige levens inhouden en hoe je vorige levens af kunt ronden. In mijn visie zijn we zielen en op aarde om in de vorm van ‘mens zijn’ diverse ervaringen op te doen, zodat we groeien en ons ontwikkelen.

Tweede wereldoorlog boeken en films: 6 tips

Hieronder deel ik wat boeken (waaronder romans) en films over de Tweede Wereldoorlog, vanuit diverse standpunten bekeken. Ik weet nog wel dat ik mij er in het begin aan ergerde als acteurs die bijvoorbeeld ‘Duitsers’ speelden Engels spraken, inmiddels heb ik me daarover heen gezet ; ).

 1. De lach en de dood – Pieter Webeling (boek)
 2. Het familieportret – Jenna Blum (boek)
 3. Diehards in de war – Marianne Notschaele – Den Boer (boek)
 4. Sonny boy – Annejet van der Zeijl (boek en film)
 5. De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne (boek en film)
 6. Zwartboek (film)

1. De lach en de dood – Pieter Webeling

De Nederlandse komiek Ernst Hofman is een Joodse man die wordt opgepakt en getransporteerd. In de trein ontmoet hij Helena; een vrouw op wie hij verliefd wordt. Ernst en Helena belanden in een werkkamp. Het boek beschrijft op indringende, heldere en rake wijze hoe het eraan toe gaat in het kamp. Om te overleven en om bij zijn geliefde te komen zet Ernst humor in. Humor helpt hem niet alleen om zelf met de ellende om te gaan, maar wordt letterlijk een ruilmiddel om te overleven. Zo wordt hij gevraagd om voor de Duitsers op te treden… Een prachtig geschreven boek: aanrader.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
Pieter Webeling de lach en de dood

2. Het familieportret – Jenna Blum

Van kinds af aan heeft de gouden hanger met daarin het familieportret Trudy Swenson, een hoogleraar Geschiedenis, bezig gehouden. Op de foto staat zij als heel jong meisje samen met haar moeder en een SS-Obersturmführer van wie zij denkt een dochter te zijn. Denkt, want haar moeder zwijgt over haar verleden. Trudy besluit dit te onderzoeken en stuit op iets anders… Een prachtig geschreven boek.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
Het familieportret Jenna Blum

3. Diehards in de war – Marianne Notschaele – Den Boer

Dit boek bevat twaalf verhalen van verschillende mensen met elk nog onafgeronde vorige levens, zowel van ‘daders’ als van ‘slachtoffers’. Marianne beschrijft op heldere wijze hoe deze mensen nog last hadden van onafgerondde vorige levens en hoe zij hun vorige leven ‘goed’ afronden. De verhalen hebben allemaal te maken met oorlog; niet alleen de Tweede Wereldoorlog komt aan bod, maar ook andere oorlogen. Hier kun je ook een blog met ervaring van Marianne over haar eigen vorige leven in de Tweede Wereldoorlog lezen; deze staat dus los van dit boek ; ).

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
Diehards in de war Marianne Notschaele den Boer

4. Sonny boy – Annejet van der Zijl

Dit is een op werkelijkheid gebaseerd verhaal. In 1928 ontmoeten Rika en Waldemar elkaar. Rika is een getrouwde Nederlandse vrouw met 4 kinderen, Waldemar is een veel jongere Surinaamse student. Waldema en Rika worden verliefd en zwanger. Ze  weten, ondanks discriminatie en armoede, een bestaan op te bouwen in Scheveningen. Daar wordt Waldy (Sonny boy) geboren.

In 1937 trouwen Rika en Waldemar. Als de oorlog uitbreekt, stellen Rika en Waldemar hun huis beschikbaar voor onderduikers. Ze worden verraden. Rika en Waldemar belanden in diverse concentratiekampen. Rika sterft in Ravensbrück aan dysenterie. Waldemar overleeft Neuengamme en hij wordt samen met de anderen in de baai van Lübeck ingescheept. Het schip wordt per ongeluk door geallieerden aangezien voor een vijandelijk schip en wordt gebombardeerd. Waldemar weet de kust te bereiken, waar hij wordt doodgeschoten. Waldy overleeft de oorlog.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
Sonny Boy Annejet van der Zijl

Van dit boek bestaat ook een film:

Klik hier en ontvang de DVD veilig via bol.com >>>
Sonny Boy DVD

5. De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Dit verhaal gaat over de Duitse Bruno; een negenjarige jongen en zoon van een belangrijke Duitse commandant. Bruno wil later graag ontdekkingsreiziger worden, maar zijn wereld wordt door de oorlog steeds kleiner. Hij moet verhuizen en komt vlakbij een kamp te wonen. Dit weet hij echter niet; hij gaat op ‘ontdekkingstocht’ en raakt bevriend met Shmuel, een Joodse jongen, van ongeveer dezelfde leeftijd die in het kamp zit. Hij draagt in de ogen van Bruno een ‘gesteepte pyjama’. Op een dag besluit Bruno een kijkje te gaan nemen in het kamp. Hij klimt onder het prikkeldraad door, en keert niet meer terug.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
De jongen in de gestreepte pyjama John Boyne

Van dit boek bestaat ook een film:

Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>
The boy in the stripped pyjamas DVD

6. Zwartboek

Deze film gaat over de in Nederland wonende Joodse Rachel, die zichzelf later Ellis noemt. Ze komt bij het verzet en besluit onder andere om met een ‘hoge’ Duitser officier naar bed te gaan…

Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>
Zwartboek DVD

Overige tips

 • Doe wat prettig voor je voelt.
 • Raak je overmand door emoties deze dagen? Onderzoek de oorzaak en transformeer deze. Ligt de oorzaak bijvoorbeeld in het hebben van een onafgerond vorig leven, leer deze dan energetisch goed af te ronden zodat je in het Nu leeft.
 • Neem de tijd om naar films en te kijken. Zet de film op pauze als je voelt dat je dit nodig hebt, of sla je boek gewoon dicht als je even ‘klaar’ bent met oorlog. Je ‘moet’ immers niet meteen een boek of film helemaal afzien.
 • Soms kunnen indrukken heftig binnenkomen; accepteer dit. Leer je hooggevoeligheid goed beheersen en bij jezelf blijven, zodat je voorkomt dat je energie overneemt of erin ‘verzandt’. Gebruik bijvoorbeeld de tips uit deze blog om emoties te verwerken.
 • Bekijk hier meer films over vorige levens.

Meer weten?online-programma-van-vermoeid-naar-een-leven-waarin-je-bloeit

Neem je flarden van vorige levens waar, of twijfel je over vorige levens? In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je middels de bonus MP3 ‘Vorige levens afronden‘ inzicht krijgen in vorige levens, leer je hoe je blokkades kunt overwinnen en vorige levens goed kunt afronden, zodat je meer in het Nu leeft en energieker en productiever bent.

Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Over Femke de Grijs

Ik ben ervaringsdeskundige op het vlak van hooggevoeligheid en vermoeidheid. Jaren had ik last van onverklaarbare vermoeidheid en kon ik alleen maar op bed liggen.

Hier had onder meer een onafgerond vorig leven uit de Tweede Wereldoorlog mee te maken. Toen ik dat leven goed afrondde, mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en mijn vitamine B12-tekort juist werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis ben) en behandeld (met injecties) kreeg ik meer energie en ging ik blijer door  het leven.

Ik ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker zijn.

Centraal staat in mijn begeleiding met holistische visie mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn methode die helpt om snel blokkades (die uit vorige levens kunnen komen) te overwinnen en energieker te zijn. zijn uit vorige levens.

2 reactie(s) op "Tweede wereldoorlog boeken en films: 6 HSP tips!"

 • Door: Rob op 23 juli 2016

  Ik kan toevoegen de film Die Flucht van Maria Furtwängler uitgegeven door de ARD Misschien kunnen andere mensen er iets mee, ik word er erg emotioneel van, maar er komen geen herinneringen boven, of ik herken ze niet. Ik herken veel emoties niet. Toch heb ik het idee dat ik op de een of andere manier bij WO II betrokken ben geweest. Ik woon in Arnhem en ik blijf ver weg van de herdenkingen hier, alleen de landing op de Ginkelse heide, daar ga ik elk jaar naartoe, niet voor de herdenking maar voor de vliegtuigen. Iets trekt me hierin aan, wat? ik heb geen idee!! Hebben andere mensen tips om achter het eigen verleden te komen?

  1. Door: Femke de Grijs op 23 juli 2016

   Hoi Rob,

   Bedankt voor je toevoeging en vraag! Omdat ik vaker die vraag kreeg, heb ik de MP3 ‘Vorige levens afronden’ ontwikkeld. Je kunt er hier meer informatie over vinden: https://femkedegrijs.com/vorige-levens-ontdekken-en-afronden-hsp-cd/ :).

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *