Home   Blog   Tweede wereldoorlog boeken en films: 7 HSP tips!

Tweede wereldoorlog boeken en films: 7 HSP tips!

vredesduif

Op 4 en 5 mei wordt in Nederland stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog. Wat betekent 4 en 5 mei voor jou? Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als hoogsensitief persoon emoties oppikt van anderen, of dat je zelf geraakt wordt door bepaalde situaties op deze dagen.

Vorige levens

HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels, ook voor prikkels uit andere tijden zoals uit de geschiedenis en uit de Tweede Wereldoorlog. Soms nemen HSP bijvoorbeeld entiteiten waar die gerelateerd zijn aan de Tweede Wereldoorlog.

Het kan ook zo zijn dat je energieën waarneemt uit de Tweede Wereldoorlog die verband houden met een (vorig) leven van jezelf of anderen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Op zich geen enkel punt, echter als een (vorig) leven nog niet goed is afgerond of is verwerkt, kun je last hebben van diverse klachten. Met andere woorden: klachten waar je nu last van hebt kunnen een relatie hebben met eerdere periodes uit je leven of een vorig leven en hier hun oorsprong in vinden.

Tweede wereldoorlog boeken en films: 7 tips

Hieronder deel ik wat boeken (waaronder romans) en films over de Tweede Wereldoorlog, vanuit diverse standpunten bekeken. Ik weet nog wel dat ik mij er in het begin aan ergerde als acteurs die bijvoorbeeld ‘Duitsers’ speelden Engels spraken, inmiddels heb ik me daarover heen gezet ; ).

1. Morgen een liefde – Bas Steman

Bas Steman had angst om met een parachute te springen. Hij kreeg waarnemingen dat een vorig leven als parachutist uit Wales in de Tweede Wereldoorlog hiermee te maken had. In een aflevering van ‘Walhalla’ (helaas niet meer te bekijken) vertelde Bas Steman hierover. Het fragment was te zien vanaf 17:22-23:08 minuten. In dit interview deelt hij er ook meer over.

Bas schreef er een boek over: ‘Morgan, Een liefde‘.

Deze video gaat er verder op in:

Wat vind ik de voor- en nadelen van dit boek?

Voordelen:

 • ‘Bas’ beschrijft dat hij altijd wel ergens niet begrepen werd; veel HSP herkennen dat.
 • Links tussen een vorig leven en huidig leven worden duidelijk beschreven:
  -‘Bas’ maakte als kind een tekening van militairen aan een parachute en dode parachutisten op de grond.
  -‘Bas’ zoomt een situatie op de dansvloer uit en benadert dit zo vanuit een ander perspectief; Morgan deed dat ook vanuit de lucht.
  -‘Bas’ speelde als kind oorlog, kleedde zich een keer in het legergroen van zijn vader en wilde in dit leven niet in het leger.
  -‘Bas’ gebruikt in zijn tekst relatief veel woorden uit het Engels/Welsh.
  -‘Bas’ houdt van zijn racefiets en wielrennen; Morgen ook.
 • Bas’ blijft kritisch en sceptisch in wat hij waarneemt; hij neemt niet alles klakkeloos aan, maar hij gaat op onderzoek uit.
 • ’Bas’ beschrijft helder hoe emotioneel hij was nadat hij waarnemingen uit zijn leven uit de Tweede wereldoorlog kreeg.
 • Het laatste deel vond ik erg mooi omschreven en een fijne spanningsboog hebben; het boek maakte toen nieuwsgierig. Sommige stukken zijn prachtig omschreven. Vooral:
  -de afscheidsscène tussen Morgan en Betrys.
  -het moment dat Betrys een ketting krijgt.
  -het moment dat Glenys een brief aan ‘Bas’ stuurt.
  -de brief van Morgan aan zijn verloofde, via Arthur.
  vind ik erg mooi.
 • Wat zou je doen als je dood bent gegaan in een vorig leven en in een nieuw leven erachter komt dat de liefde van je vorige leven (mogelijk) nog leeft? Ik vind dit een heel interessant vraagstuk en mooi uitgewerkt door Bas.

Interessant voor mensen die openstaan voor vorige levens en bijvoorbeeld last hebben van vliegangst en/of vermoeden dat ze een vorig leven in de Tweede Wereldoorlog hebben gehad.

Nadelen:

 • Het eerste deel van het boek vond ik minder mooi/spannend dan het laatste deel van het boek.
 • Het woord ‘licht’ wordt vaak gebruikt, vooral op het begin van het boek kwam ik het soms op bijna elke bladzijde tegen.
 • Ik vond de tekst in het Welsh/Engels niet zo fijn lezen; ik had het fijner gevonden als dit Nederlands was.

voorkant van het boek Morgan een liefde van Bas Steman

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com>>>

2. De lach en de dood – Pieter Webeling

De Nederlandse komiek Ernst Hofman is een Joodse man die wordt opgepakt en getransporteerd. In de trein ontmoet hij Helena; een vrouw op wie hij verliefd wordt. Ernst en Helena belanden in een werkkamp. Het boek beschrijft op indringende, heldere en rake wijze hoe het eraan toe gaat in het kamp. Om te overleven en om bij zijn geliefde te komen zet Ernst humor in. Humor helpt hem niet alleen om zelf met de ellende om te gaan, maar wordt letterlijk een ruilmiddel om te overleven. Zo wordt hij gevraagd om voor de Duitsers op te treden… Een prachtig geschreven boek: aanrader.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
de lach en de dood Pieter Webeling

3. Het familieportret – Jenna Blum

Van kinds af aan heeft de gouden hanger met daarin het familieportret Trudy Swenson, een hoogleraar Geschiedenis, bezig gehouden. Op de foto staat zij als heel jong meisje samen met haar moeder en een SS-Obersturmführer van wie zij denkt een dochter te zijn. Denkt, want haar moeder zwijgt over haar verleden. Trudy besluit dit te onderzoeken en stuit op iets anders… Een prachtig geschreven boek.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>
het familieportret Jenna Blum

4. Diehards in de war – Marianne Notschaele – Den Boer

Dit boek bevat twaalf verhalen van verschillende mensen met elk nog onafgeronde vorige levens, zowel van ‘daders’ als van ‘slachtoffers’. Marianne beschrijft op heldere wijze hoe deze mensen nog last hadden van onafgerondde vorige levens en hoe zij hun vorige leven ‘goed’ afronden. De verhalen hebben allemaal te maken met oorlog; niet alleen de Tweede Wereldoorlog komt aan bod, maar ook andere oorlogen. Hier kun je ook een blog met ervaring van Marianne over haar eigen vorige leven in de Tweede Wereldoorlog lezen; deze staat los van dit boek ; ).

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>

diehards in de war Marianne Notschaele den Boer

5. Sonny boy – Annejet van der Zijl

Dit is een op werkelijkheid gebaseerd verhaal. In 1928 ontmoeten Rika en Waldemar elkaar. Rika is een getrouwde Nederlandse vrouw met 4 kinderen, Waldemar is een veel jongere Surinaamse student. Waldema en Rika worden verliefd en zwanger. Ze weten, ondanks discriminatie en armoede, een bestaan op te bouwen in Scheveningen. Daar wordt Waldy (Sonny boy) geboren.

In 1937 trouwen Rika en Waldemar. Als de oorlog uitbreekt, stellen Rika en Waldemar hun huis beschikbaar voor onderduikers. Ze worden verraden. Rika en Waldemar belanden in diverse concentratiekampen. Rika sterft in Ravensbrück aan dysenterie. Waldemar overleeft Neuengamme en hij wordt samen met de anderen in de baai van Lübeck ingescheept. Het schip wordt per ongeluk door geallieerden aangezien voor een vijandelijk schip en wordt gebombardeerd. Waldemar weet de kust te bereiken, waar hij wordt doodgeschoten. Waldy overleeft de oorlog.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>

sonny boy Annejet van der Zijl

Van dit boek bestaat ook een film:

Klik hier en ontvang de DVD veilig via bol.com >>>
sonny boy DVD

6. De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Dit verhaal gaat over de Duitse Bruno; een negenjarige jongen en zoon van een belangrijke Duitse commandant. Bruno wil later graag ontdekkingsreiziger worden, maar zijn wereld wordt door de oorlog steeds kleiner. Hij moet verhuizen en komt vlakbij een kamp te wonen. Dit weet hij echter niet; hij gaat op ‘ontdekkingstocht’ en raakt bevriend met Shmuel, een Joodse jongen, van ongeveer dezelfde leeftijd die in het kamp zit. Hij draagt in de ogen van Bruno een ‘gestreepte pyjama’. Op een dag besluit Bruno een kijkje te gaan nemen in het kamp. Hij klimt onder het prikkeldraad door, en keert niet meer terug.

Klik hier en ontvang het boek veilig via bol.com >>>

de jongen in de gestreepte pyjama

Van dit boek bestaat ook een film:

Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>
the boy in the stripped pyjamas

7. Zwartboek

Deze film gaat over de in Nederland wonende Joodse Rachel, die zichzelf later Ellis noemt. Ze komt bij het verzet en besluit onder andere om met een ‘hoge’ Duitser officier naar bed te gaan…

Klik hier en ontvang de DVD direct via bol.com>>>

zwartboek DVD

Overige tips

 • Doe wat prettig voor je voelt.
 • Raak je overmand door emoties deze dagen? Onderzoek de oorzaak en transformeer deze. Ligt de oorzaak bijvoorbeeld in het hebben van een onafgerond vorig leven, leer deze dan energetisch goed af te ronden zodat je in het Nu leeft.
 • Neem de tijd om naar films en te kijken. Zet de film op pauze als je voelt dat je dit nodig hebt, of sla je boek gewoon dicht als je even ‘klaar’ bent met oorlog. Je ‘moet’ immers niet meteen een boek of film helemaal afzien.
 • Soms kunnen indrukken heftig binnenkomen; accepteer dit. Leer je hooggevoeligheid goed beheersen en bij jezelf blijven, zodat je voorkomt dat je energie overneemt of erin ‘verzandt’. Gebruik bijvoorbeeld de tips uit deze blog om emoties te verwerken.
 • Bekijk hier meer films over vorige levens.

Meer weten?

Neem je flarden van vorige levens waar, of twijfel je over vorige levens? In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je middels de bonus MP3 ‘Vorige levens afronden‘ inzicht krijgen in vorige levens, leer je hoe je blokkades kunt overwinnen en vorige levens goed kunt afronden, zodat je meer in het Nu leeft en energieker en productiever bent.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit
Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Over Femke de Grijs

Jaren had ik last van onverklaarbare vermoeidheid en kon ik alleen maar op bed liggen.

Ik had verder onverklaarbare angst voor vuurwerk, angst als de bel ging, angst voor naalden, angst om mezelf te laten zien en op de foto te gaan, ik kwam doodmoe onder de douche vandaan en ik was als ‘de dood’ dat ik geen geldig legitimatiebewijs of vervoerbewijs bij mij had in de trein…

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezIk leefde niet volledig in het Nu. Ik nam onder andere waar dat ik (onbewust) fysieke, emotionele en mentale zaken uit een vorig leven uit de Tweede Oorlog nog ‘herhaalde’, zaken ik in dit leven nog goed mocht afronden. In Spiegelbeeld Magazine deelde ik wat meer over mijn waarnemingen uit dit vorige leven.

Toen ik dat leven goed afrondde, mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en mijn vitamine B12-tekort juist werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis ben) en behandeld (met injecties) kreeg ik meer energie en ging ik blijer door het leven. In deze blog schreef ik meer over wat vorige levens inhouden en hoe je vorige levens af kunt ronden. In mijn visie zijn we zielen en op aarde om in de vorm van ‘mens zijn’ diverse ervaringen op te doen, zodat we groeien en ons ontwikkelen.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide vrouwelijke HSP die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker worden.

Centraal staat in mijn begeleiding met holistische visie mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die helpt om snel blokkades (die uit vorige levens kunnen komen) te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende artikelen

3 reacties op “Tweede wereldoorlog boeken en films: 7 HSP tips!”

 1. blank

  Ik kan toevoegen de film Die Flucht van Maria Furtwängler uitgegeven door de ARD Misschien kunnen andere mensen er iets mee, ik word er erg emotioneel van, maar er komen geen herinneringen boven, of ik herken ze niet. Ik herken veel emoties niet. Toch heb ik het idee dat ik op de een of andere manier bij WO II betrokken ben geweest. Ik woon in Arnhem en ik blijf ver weg van de herdenkingen hier, alleen de landing op de Ginkelse heide, daar ga ik elk jaar naartoe, niet voor de herdenking maar voor de vliegtuigen. Iets trekt me hierin aan, wat? ik heb geen idee!! Hebben andere mensen tips om achter het eigen verleden te komen?

 2. blank

  Ik heb al sinds klein kind de nachtmerrie dat ik aan het onderduiken ben in de oorlog en dan op de meest gekke plekken. Ik word altijd wakker net voor ik ontdekt wordt. Ik heb deze droom/nachtmerrie minimaal 1 x per jaar en het is ook de enige die ik tot in detail terug kan vertellen als ik weer wakker ben. Heb dus ook mijn hele leven al een enorme fascinatie voor de oorlog en al veel boeken verslonden. De nachtegaal is ook een heeeeel indrukwekkende roman hierover. In september ga ik naar Normandie, al jaren een wens van mij. Ik ben heel benieuwd hoe ik me daar ga voelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top