Ben je uitgenodigd voor een specifieke gebeurtenis zoals een verjaardag, maar heb je hier geen zin in? Of voel je diep van binnen dat een bepaalde handeling zoals het nemen van een hapje of drankje niet met je resoneert, maar merk je dat dit ‘hoort’ en cijfer je jezelf weg?
Ontdek in deze blog wat groepsdruk is en hiermee te maken heeft en vind 7 tips die je verder helpen.
Wat is groepsdruk?
Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). HSP staan extra open voor prikkels: ook voor onuitgesproken prikkels zoals waarden, normen en sociale dynamieken.
Van Dale verstaat onder groepsdruk: “Sociale dwang binnen een groep waardoor iemand tot bepaald gedrag kan vervallen”.
Bij groepsdruk ervaart iemand een druk van een groep, om zijn/haar gedrag af te stemmen op door hem/haar ingeschatte groepsnormen. Normen zijn een concrete uiting van waarden (van wat men belangrijk vindt en van waarde schat), denk maar aan gedragsregels/voorschriften.
Groepsdruk wordt ook wel sociale druk genoemd.
HSP kunnen groepsdruk (onbewust) intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen bezwijken onder groepsdruk. Je wensen en grenzen niet delen en jezelf wegcijferen vreet energie en maakt (op den duur) ongelukkig.
Groepsdruk voorbeelden
Ik kijk naar mijn bord en kan niet geloven wat ik net hoor. Het plakje worst op mijn boterham is gemaakt van varken; een levend dier dat dood is gemaakt om als eten te dienen! Direct besluit ik om geen vlees te eten. Als ik dit vertel aan mijn ouders, accepteren ze het. Ik voel me prettig.
Tot ik bij vriendinnetjes eet. Ik voel dat het hier de gewoonte is om dieren te eten en ik voel me bezwaard om mijn eetwensen met hen te delen, inclusief wat instinkers (zoals kaas waarin stremsel zit dat is gemaakt van de lebmaag van dode kalfjes).
De buitenwereld komt steeds meer te weten wat er in mij omgaat. Zoals die keer dat ik in een kring op de basisschool zit. Er komt een moeder binnen die de etenswensen voor een schoolfeest inventariseert. “Eet er iemand vegetarisch?” vraagt ze. De juf pakt mijn arm en steekt mijn hand op. Ik kan wel door de grond zakken; ik wil niet anders zijn en opvallen!
Langzaam maar zeker wen ik aan het gevoel van anders zijn en emoties met lading (zoals schaamte) die geregeld omhoog komen. Als mensen soms vragen waarom ik eet wat ik eet, wil ik dit soort gesprekken het liefste uit de weg gaan. Ik heb geen zin in een discussie, wil er vooral geen aandacht aan besteden, maar wil het liefste gewoon in stilte gerespecteerd worden voor de keuzes die ik maak.
Een paar jaar later tijdens een maatschappijleer les op de middelbare school krijgen we stellingen voorgeschoteld. Het klaslokaal wordt verdeeld in 2 vakken: één vak voor en één tegen een stelling. Nadat een stelling is gedeeld, loop ik naar ‘mijn’ vak. Daar sta ik dan; alleen. De leraar laat weten dat dit het moment is om te zeggen waarom ik hier sta. Ik begin te praten. Langzaam maar zeker komen er meer klasgenoten in ‘mijn’ vak staan. Het delen van wat er in me omgaat, kan zorgen voor gelijkgestemden ontdek ik.
Als mijn middelbare schooltijd er bijna opzit voel ik dat ik een keuze ‘moet’ maken voor een vervolgstudie, want ‘studeren hoort’. Vanaf de eerste week van mijn studie Toegepaste Psychologie verveel ik me en twijfel ik of ik wel de juiste keuze heb gemaakt. Toch maak ik mijn studie na allerlei overwegingen met mijn hoofd op wilskracht af.
Tegen het einde van mijn studie voel ik het uitgestippelde pad van huisje-boompje-beestje voor mij liggen, maar diep in mij voel ik dat ik hier geen zin in heb. De ratrace en een van 9 tot 5 baan hebben past niet bij mij. Ik besluit om te doen wat ik het liefste wil doen: als ZZP werken. In 2017 gooien mijn partner Mathijs en ik het roer om en sindsdien reizen wij voor onbepaalde tijd de wereld over, terwijl wij HSP helpen om voluit te leven.
Omgaan met sociale druk: 7 tips
Tip 1. Weet wat blokkades zijn
Wees je bewust wat je ervan weerhoudt om voor jezelf te staan. Waar ben je bang voor? Wat is het allerergste dat je kan overkomen? Misschien zeggen mensen onaardige dingen, wijzen mensen je af/word je buitengesloten, of…?
Tip 2. Ontdek de oorsprong van blokkades
Soms kunnen angsten om voor jezelf op te komen en voor jezelf te staan bijvoorbeeld uit onafgeronde vorige levens komen. HSP hebben vaak een relatief hoog bewustzijn dat zij in vorige levens hebben ontwikkeld. Dit kunnen bijvoorbeeld vorige levens zijn geweest waarin zij negatieve ervaringen hebben gehad toen zij hun eigen ding deden en voor zichzelf opkwamen, zoals ‘heksenlevens’.
Tip 3. Transformeer blokkades
Los bijvoorbeeld onafgeronde vorige levens op, die je ervan weerhouden om voor jezelf te staan.
Tip 4. Relativeer
Er leven meer dan 7 miljard mensen op aarde. Alhoewel het misschien niet op het eerste gezicht zo lijkt, is er een zeer grote kans dat er mensen zijn die dezelfde mening hebben als jij. Misschien durven ze er alleen (nog) niet voor uit te komen.
Tip 5. Kom voor jezelf op en oefen dit
Ga voor jezelf staan. Hoe lastig je dit misschien ook vindt. Oefening baart kunst! Wees ook mild voor jezelf, ook als je hart in je keel klopt, je handen trillen, je stottert of bloost als je voor jezelf gaat staan en misschien wel bang bent voor andermans mening of kritiek.
Tip 6. Blijf bij jezelf
Leer om energie (zoals meningen en gevoelens) van jezelf en een ander te onderscheiden en om bij je eigen energie te blijven (sommigen noemen dit afschermen/afsluiten/jezelf beschermen). Zo voorkom je dat je meegaat in andermans energie waar jij niet mee resoneert.
Tip 7. Voel je verbonden
Zoek en verbind je met gelijkgestemden; dit geeft energie! Lichtwezens kunnen je ook een gevoel van verbinding geven.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.