Home   Blog   Foto angst? 6 tips om je cameravrees te overwinnen als HSP!

Foto angst? 6 tips om je cameravrees te overwinnen als HSP!

foto camera

Foto angst of cameravrees kan lastig zijn. Voel jij je onzeker als je op de foto gaat? Dit kan energie vreten. Ontdek in deze blog een mogelijke oorzaak, mijn ervaring en wat je hierbij kan helpen.

Symboliek van op de foto gaan

Foto’s en hoe je er in je leven mee omgaat is een interessant onderwerp. Foto’s kunnen symbool staan voor hoe je jezelf met alles erop en eraan laat zien.

Vorige levens

Vorige levens kunnen met fotoangst te maken hebben.

Globaal gezien kunnen er op aarde ‘dader’, ‘slachtoffer’ en ‘krachtlevens’ (levens waarin talenten op een positieve manier worden ingezet) worden ervaren. Juist door al die polariteiten te ervaren, kun je je als mens ontwikkelen.

Mijn vorige levens

Van mezelf neem ik diverse vorige levens waar die met het thema ‘mezelf laten zien’ te maken hebben, hieronder vind je een selectie zodat je een indruk kan krijgen van hoe vorige levens in het huidige leven (onbewust) invloed kunnen hebben.

Krachtlevens

Zo nam ik ‘kracht’ levens waar, waarbij ik letterlijk op het podium stond. Een optreden sloot ik vaak af met een buiging: een rode draad in diverse levens. Een leven als tempeldanseres in het oude Egypte voelde fijn! De film Water for Elephants herinnerde mij aan een leven als circusartieste en aan de kracht en mogelijkheden van het menselijk lichaam. Ook heb ik waarnemingen uit het oude India waarin ik onder andere met yoga bezig was en mij in allerlei lichaams- en bewustzijnshoudingen boog: zowel mentaal als fysiek een feest!

In dit leven kon en kan ik uit die kwaliteiten putten. Zo was ik als kind dol op mijzelf te laten zien en voor de camera staan, hield van verkleden en toneelspelen en waande me in andere tijden. Ik voelde me zoal aangetrokken tot de trapeze, wilde weer ‘slangenmeisje’ zijn en deed yogahoudingen, yoga integreer ik nu bijvoorbeeld graag in mijn begeleiding.

Femke de Grijs is 5 jaar en verkleed

Daderleven

Ik heb diverse daderlevens waargenomen waarin ik mijzelf teveel liet zien en fysiek, emotioneel en/of mentaal teveel ruimte innam. Zo nam ik een leven als conquistador in Latijns Amerika waar, waarbij ik zoal anderen op diverse manieren liet buigen voor mij en schietles (shoot!) gaf.

Ook in dit leven gaf ik (eerst onbewust) les in ‘shots’; ik gaf filmworkshops en leerde cursisten hoe zij de beste plaatjes konden ‘schieten’.

koptelefoon en filmklapper

Mijn daderlevens leerden mij dat ik anderen (energetisch, zoals in meditatie) om vergeving mocht vragen en mijzelf mocht vergeven voor daden waarvan ik mij destijds niet bewust was. In het Nu helpt het mij zoal om oordeelloos naar mezelf, anderen en de wereld te kijken en een spirituele kern in mezelf en in wezens te erkennen.

Slachtofferleven

In dit artikel voor Spiegelbeeld Magazine heb ik een vorig leven beschreven; ik nam een leven als Joodse vrouw in de Tweede Wereldoorlog waar en hield me ‘klein’ en ‘verstopte’ mezelf. Opvallen betekende een grotere kans op doodgaan (letterlijk worden ‘geshoot’!) en ik deed er alles aan om dat te voorkomen. Zo ‘boog’ ik letterlijk voor Duitsers, wat vernederend voelde.

Onbewust werd met name dit bovenstaande vorige leven in dit leven steeds meer op sommige vlakken ‘herhaald’, dat leven was nog niet goed afgerond waardoor tijden door elkaar heen liepen. In dit leven had ik op een gegeven moment bijvoorbeeld weer last van een onrustige huid, vond mijzelf lelijk en voelde me onzeker. Ik wilde mijzelf erg graag verstoppen en niet ‘geshoot’ (gefotografeerd) worden.

Femke de Grijs zit in bed

Een wirwar van neerslachtigheid en vermoeidheid gaf aanleiding om dit leven uitgebreid te onderzoeken en af te ronden.

Camera vrees overwinnen: 6 tips

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken.

Iedereen (hoogsensitief of niet) kan camera vrees of foto angst hebben. HSP kunnen dit echter ten opzichte van niet HSP intenser ervaren. Bovendien kunnen, als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, allerlei prikkels (zoals van mogelijke vorige levens, van de fotograaf of locatie waarop je wordt gefotografeerd) sneller door elkaar heen lopen ten opzichte van niet-HSP. Dit kan een warboel in je hoofd veroorzaken. Het kan dan bijvoorbeeld lastig zijn om te onderscheiden wat bij jou of bij een ander hoort.

Tip 1. Sta stil bij wat je precies denkt als iemand je wil fotograferen

Inzicht in je gedachten krijgen is een eerste stap in het overwinnen van cameravrees.

Tip 2. Wees je bewust van hoe je lichaam en jij je voelt

Wellicht voel je verlegenheid, onzekerheid of ongemak in je buik? Word je bewust van je gevoelens.

Tip 3. Onderzoek

Onderzoek waar deze gedachten en gevoelens vandaan komen en waarom je jezelf niet optimaal durft laten zien en foto angst hebt.

Naast vorige levens kunnen soms (vooral bij hoogsensitieve vrouwen) ‘idealen’ van de media zijn overgenomen. Je denkt bijvoorbeeld dat je hetzelfde op de foto moet staan als (gephotoshopte) vrouwen in bladen. Leer in dat geval om je hoogsensitiviteit te beheersen en om bij jezelf te blijven: zo voorkom je dat je andermans energie overneemt en extreem hoge (onrealistische) eisen aan jezelf stelt.

Tip 4. Transformeer en heel de oorzaak

Door grondig gedachten en emotiies te onderzoeken en ordenen, kon ik vorige levens afronden. Het vroeg om lef, het erkennen van emoties en liefde. Door inzicht te krijgen in waarom je jezelf niet durft te laten zien, kan je hieraan aan werken. Zodat je met plezier in het Nu leeft! Op een vrijgezellenfeestje kreeg ik tijdens een spel de opdracht om op de foto te gaan en een spreekwoord uit te beelden: ik ‘moest’ buigen voor de bruid in spe. Dit keer zonder vernederingsgevoel ;).

Femke de Grijs is aan het buigen

Tip 5. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk

Wat kan jij en een ander concreet doen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken? Denk maar aan visagie, specifieke kleding of (barefoot)schoenen, een fijne omgeving of een (on)bekende fotograaf. En wat voor dingen vind jij leuk om te doen? Welke personen of landen vind je prettig? Dit kan iets zeggen over een ‘krachtig’ vorig leven, waar jij energie van krijgt en waar je nu uit kan putten. Het kan helpen om hiermee bezig te zijn of hieraan te denken als je gefotografeerd wordt, of door een foto neer te zetten met een persoon, symbool of land wat prettig voelt.

Tip 6. Laat je inspireren!

De film The Butterfly Circus is een aanrader die gaat over jezelf laten zien!

Jouw vorige levens ontdekken en goed afronden, zodat je energiek bent?

Met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontdek je hoe je energievretende blokkades (die uit andere tijden, zoals uit vorige levens kunnen komen) helder krijgt, overwint en bij jezelf blijft. Zodat je met plezier voor jezelf staat en jezelf laat zien. Dat geeft energie!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 30 oktober 2012 en werd geüpdatet op 21 april 2023

5 reacties op “Foto angst? 6 tips om je cameravrees te overwinnen als HSP!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lilly avatar
  Lilly

  Deze reactie is verwijderd door de auteur.

 2. Lilly avatar
  Lilly

  Ik ben zelf een jonge vrouw van 19jaar, en ben heel blij met het vinden van deze site, want ik ben zelf ook high sensitive person.

  Vroeger als kind keek ik altijd dromerig voor mij, en het liefst was ik alleen, teveel mensen om mij heen vond ik niet fijn. Mensen vertellen mij altijd dat ik heel wijs was, en heel serieus. Ook vonden ze dat ik nooit veel zei, en ja, dat vonden de meeste mensen raar.

  Toen ik in mijn pubertijd kwam merkte ik ook een groot verschil met mijn leeftijdgenootjes. Ik voelde mij altijd een stuk wijzer, en wilde er niet echt bij horen omdat de meeste pubers stoer willen zijn, en ik al heilig geloofde in jezelf zijn, ben toen ook zeer heftig gepest, eigenlijk begon dit al op de basisschool.

  Nu merk ik wel dat het pesten+dat ik hsp ben veel effect heeft op mijn gedragingen. Conflicten maak ik groter, ik word sneller boos, vat dingen verkeerd op, maar ook ervaar ik vrolijkheid heel intens, en ben ik volgens andere (ik laat niet graag mijn verdrietige/boze kant zien) een heel vrolijk meisje, vaak maken mensen mij ook blij, maar toch moet ik met iemand praten over mijn boosheid.

  U/jij beschrijft hier veel over vorige levens, ik denk dat er veel gebeurt is, want deze pijn kan echt niet alleen door deze gebeurtenissen komen, al hoewel er veel nare dingen in mijn leven zijn gebeurt. En ik ben ook best spiritueel. Ookal ben ik alleen, heb vaak het gevoel dat er veel om mij heen gebeurt. Ook heb ik een soort vuur in mijn hart, hier ben ik altijd dankbaar en blij om, ik bedoel het is toch heerlijk als jij weet dat je blijdschap zo heerlijk vanbinnen kan voelen terwijl een “normaal” persoon het alleen ervaart als alleen blij!

  Ik blijf deze site zeker volgen, blij dat ik even mijn ei kwijt kon! 🙂

 3. Femke de Grijs avatar

  Besty Lilly,

  Bedankt voor je berichtje. Leuk om te lezen dat je blij bent met het vinden van deze site. Je bent van harte welkom :).

  Ik wens je voor nu verder een fijne avond.

  Namaste,
  Femke

 4. Natacha avatar
  Natacha

  Hoi ???? er is nog niet echt iets vastgesteld bij me maar ik lijd aan erge angst zal een voorbeeld geven wat men ergste angst is ( autosnelweg rijden )ik rijd al 13 jaar met de auto en in het begin reed ik op en af en op een dag kon ik ineens er niet meer op ik kreeg hyperventilatie en was heel beangstigend zo heb ik met de jaren meer en meer angsten gekregen is heel vreemd ook bij veel mensen krijg ik paniek of als ik uit ga val ik soms flauw er is wel een diagnose vast gesteld na het overlijden van men papa dat ik een vorm van epilepsie heb .wat ik ook erg heb is dat ik mensen heel sterk aanvoel bv in de winkel staan en dan komt er een angst in me op en moet ik echt de deur uit rennen is echt zo erg soms. Ik moet wel eerlijk zijn dat het komende jaar wel een beter jaar voor me was ik ben over 2 jaar mijn broer verloren aan een heftige kanker en ik heb hel echt gesteund waar ik kon op 18 december 2013 heeft hij de strijd verloren wat een harde klap was voor me zijn laatste woorden naar me waren zus help de mensen ze hebben je nodig en dat bleef lang bij me hangen tot op 31 juni ben ik beginnen zoeken naar een opleiding als psychologe maar ik had ook geen enkel diploma opzak dus ben ik september 2014 naar school beginnen gaan voor lijn diploma secundair en het loopt perfect geen enkele hyperventilatie meer gehad ik moet nu nog 1 jaar les volgen waar ik nu ben en dan kan ik naar de hoge school gaan en rond ik af als alles goed loopt na 3 jaar en dan nog men master behalen ???? ik zou heel kraag op een oncologie werken of palliatieve zorg dit is echt men grootste wens❤️ zo nu heb ik een beetje over mezelf verteld bedankt alvast ????

 5. Roosje avatar
  Roosje

  Ik had dit fenomeen als puber wel, maar nu heb ik het niet meer, kwestie dat ik mezelf heb gevonden zeker 🙂

Scroll naar boven