Home   Blog   Vuurwerkangst overwinnen? 3 tips voor hoogsensitieve mensen!

Vuurwerkangst overwinnen? 3 tips voor hoogsensitieve mensen!

sterretjes

Vuurwerkangst kan worden ervaren door dieren en mensen. In deze blog vind je 3 praktische tips die je als mens helpen om deze angst te overwinnen.

Vuurwerkangst

Vuurwerk mag officieel worden afgestoken op 31 december vanaf 18:00 uur t/m 1 januari 02:00u. In de praktijk kan er eerder en later vuurwerk worden afgestoken.

Vuurwerk angst kan zich op diverse manieren uiten:

  • Heb je er fysiek last van, gaat je hard bijvoorbeeld tekeer als je dichtbij vuurwerk hoort?
  • Word je overspoeld door onverklaarbare emoties zoals boosheid en verdriet?
  • Pieker je over je angst?
  • Vermijd je vuurwerk;  fiets je bijvoorbeeld om, om te voorkomen dat je geraakt wordt door vuurwerk?

Oorzaken vuurwerkangst

Vuurwerkangst kan verband houden met hoogsensitiviteit.

Hoogsensitiviteit en vuurwerkangst

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een relatief open energieveld, waardoor prikkels extra kunnen binnenkomen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen als jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Misschien heb je snel last van geluiden, zoals een piepende trein, muziek van de buurman en komen geluiden van vuurwerk en rotjes hard bij je binnen?

HSP kunnen angst intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

siervuurwerk

Er kunnen één of meerdere andere oorzaken voor vuurwerkangst uit dit leven afkomstig zijn:

  • Het kan bijvoorbeeld dat voorouders te maken hadden met (angst voor) oorlog. Oorlog kan soms met vuurwerk worden geassocieerd (de knallen kunnen bijvoorbeeld hetzelfde klinken). Deze angst voor oorlog kan worden doorgegeven en zich uiten in een angst voor vuurwerk in (achter) (klein-) kinderen. Dit kan doorgaans 7 generaties duren.
  • Wellicht heb je eerder een negatieve ervaring met vuurwerk gehad. Misschien is er vuurwerk naar je gegooid en/of hebben jij of je naasten ongevallen meegemaakt rondom vuurwerk.

Vuurwerkangst en vorige levens

De bovengenoemde voorbeelden kunnen verband houden met vorige levens. In deze blog heb ik meer gedeeld over wat vorige levens zijn.

Vorige levens kunnen als zij niet goed zijn afgerond voor (onverklaarbare) klachten zoals vuurwerkangst zorgen. Dit kan ook het geval zijn als je in je huidige leven zelf geen negatieve ervaring rondom vuurwerk hebt gehad. Sommige HSP reageren daarom heftig op vuurwerkgeluiden of het zien van vuurwerk en vermijden dit daarom.

Voor als mensen wel van vuurwerk houden

Omgekeerd kan door vorige levens een voorkeur voor vuurwerk zijn ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld als iemand in een vorig leven zich ten tijde van vuurwerkachtige taferelen krachtig voelde en wél in leven bleef en er op die wijze onbewust een ‘positieve’ link is ontstaan.

Mijn ervaringen met vuurwerkangst en vorige levens

Dagen voordat oud en nieuw begon wilde ik als HSP niet graag de straat op, omdat ik mogelijk geraakt kon worden door vuurwerk.

Tijdens oud en nieuw durfde ik geen vuurwerk, zoals sterretjes vast te houden. Ik wilde zo veel mogelijk afstand van vuurwerk houden. Als buren elkaar op straat een gelukkig nieuw jaar wensten, terwijl er vuurwerk werd afgeschoten was ik bang en wilde ik binnen blijven. Geen gezellige situatie ;).
sterretjes vuurwerk

Lang heb ik deze onverklaarbare lichamelijke reacties en emoties genegeerd, het was ‘maar’ 1 keer per jaar. Al was dat vervelend genoeg.

Wat voor inzichten uit vorige levens kreeg ik?

Vorige levens gaven mij inzichten. Zo nam ik van mijzelf daderlevens waar, levens waarin ik onder andere letterlijk bezig was met ‘vuurwerk’ en ‘knallen’. In dit leven heb ik op een iets andere manier ‘geknald’, door hard te werken en maar door te gaan. Dit maakte moe.

Ook nam ik een onafgerond slachtofferleven in de Tweede Wereldoorlog waar, wat voor mijn gevoel het meest te maken had met de angsten in dit leven voor knallen en vuurwerk. Onbewust had ik een link gelegd dat als ik knallen hoorde, er oorlog was en ik bang moest zijn.

goudkleurig vuurwerk

Door inzicht in mijn vorige levens, begreep ik dat mijn angsten gebaseerd waren op andere tijden en toen heel ‘normaal’ waren. Ik begreep dat ik deze angsten in mijn huidige leven niet meer nodig had. Sommige vorige levens (‘oud’) had ik nog niet goed afgerond (ik had er in mijn huidige ‘nieuwe’ leven last van). Toen ik mij dit bewust was, kon ik oude energieën gaan verwerken en afronden en mijn vuurwerkangst transformeren.

Hoe kan je vuurwerkangst oplossen? 3 tips

Deze 3 tips helpen je om vuurwerk angst op te lossen:

Tip 1: ontdek de oorzaak van je vuurwerkangst

Kom achter de oorzaak van je angst. Luister bijvoorbeeld naar de MP3 ‘Vorige levens afronden‘ om te ontdekken of je angst met een mogelijk vorig leven te maken heeft.

vorige levens afronden HSP MP3 Femke de Grijs

Tip 2: leer ontspannen

Ontspannen is belangrijk:

  • Een maand voordat oud en nieuw begint kun je deze Ontspanningsoefening doen en tevens rond/tijdens oud en nieuw toepassen, zodat je je lichaam, emoties en gedachten leert ontspannen en niet meer van slag raakt als er vuurwerk in de buurt is.
  • Ontspan verder bijvoorbeeld met ontspannende Yin Yoga oefeningen, voordat je op straat gaat of een plek gaat bezoeken waar je bang voor bent.

Tip 3: transformeer de oorzaak van je angst

Verwerk angst en rond angstige energie af op een manier die bij jou past.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 28 december 2012 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven