Home   Blog   Vuurwerk angst overwinnen: 3 tips voor HSP!

Vuurwerk angst overwinnen: 3 tips voor HSP!

vuurwerk

Hoog sensitieve personen (HSP) herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Ze hebben een relatief open energieveld, waardoor prikkels extra kunnen binnenkomen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen als jij je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst:

  • Misschien heb je snel last van geluiden, zoals een piepende trein, of muziek van de buurman?
  • Hoe kijk je aan tegen de jaarwisseling? Het is een groot misverstand dat alleen dieren bang zijn voor vuurwerk. Het kan zijn dat ook jij enorm opziet tegen vuurwerk, misschien ben je er ook bang voor?  Je bent niet de enige!

Vuurwerk angst

Geluiden zoals van vuurwerk (denk maar aan rotjes) kwamen bij mij als HSP extra binnen. Fysiek had ik er last van; zo ging mijn hart tekeer als ik dichtbij vuurwerk hoorde. Emotioneel werd ik overspoeld door onverklaarbare emoties zoals boosheid en verdriet.

Vuurwerk mag officieel worden afgestoken op 31 december vanaf 18:00 uur t/m 1 januari 02:00u. Echter, dagen voordat Oud en Nieuw begon wilde ik niet graag de straat op, omdat ik mogelijk geraakt kon worden door vuurwerk. Ik bedacht bijvoorbeeld fietsroutes, waarbij ik zo min mogelijk vuurwerk tegen zou komen. Dat werkte natuurlijk niet altijd.

Oud en Nieuw

Tijdens Oud en Nieuw durfde ik geen vuurwerk, zoals sterretjes vast te houden. Ik wilde zo veel mogelijk afstand van vuurwerk houden. Als buren elkaar op straat een gelukkig nieuw jaar wensten, terwijl er vuurwerk werd afgeschoten was ik bang en wilde ik binnen blijven. Nou niet bepaald een gezellige situatie voor iedereen ; ).

Lang heb ik deze onverklaarbare lichamelijke reacties en emoties  genegeerd, het was natuurlijk ‘maar’ 1 keer per jaar. Al was dat vervelend genoeg.

In deze blog heb ik meer geschreven over wat vorige levens zijn. Toen ik meer inzicht kreeg in mijn vorige levens, bleken mijn angsten in andere tijden heel ‘normaal’ te zijn. Alleen had ik deze angsten nu niet meer nodig; sommige vorige levens (‘oud’) had ik nog niet goed had ‘afgerond’ (ik had er in mijn huidige ‘nieuwe’ leven last van).

Wat voor inzichten uit vorige levens kreeg ik?

Zo nam ik van mijzelf daderlevens waar, levens waarin ik onder andere letterlijk bezig was met ‘vuurwerk’ en ‘knallen’. In dit leven heb ik op een iets andere manier ‘geknald’, door hard te werken en maar door te gaan. Dit maakte moe.

conquistador

Ook nam ik een onafgerond slachtofferleven in de Tweede Wereldoorlog waar, wat voor mijn gevoel het meest te maken had met de angsten in dit leven voor knallen en vuurwerk. Onbewust had ik een link gelegd dat als ik knallen hoorde, er oorlog was en ik bang moest zijn. Sommige HSP reageren daarom heftig op vuurwerkgeluiden of het zien van vuurwerk en vermijden dit daarom.

tweede wereldoorlog

Doordat ik leerde inzien dat mijn angsten gebaseerd waren op andere tijden en nu niet meer nodig waren, kon ik oude energieën afronden/verwerken.

‘Omgekeerd’ kan door vorige levens overigens ook een voorkeur voor vuurwerk zijn ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld doordat als iemand in een vorig leven zich ten tijde van ‘vuurwerkachtige taferelen’ krachtig voelde en wél in leven bleef en er op die wijze onbewust een ‘positieve link’ is ontstaan ;).

Hoe kan jij zelf angst rondom vuurwerk en Oud en Nieuw oplossen?

Tip 1. Ontdek de oorzaak van je angst

Luister bijvoorbeeld naar de MP3 ‘Vorige levens afronden‘ om te ontdekken of je angst met een mogelijk vorig leven te maken heeft.

vorige levens afronden HSP MP3 Femke de Grijs

Tip 2. Leer ontspannen

  • Een maand voordat Oud en Nieuw begint kun je deze Ontspanningsoefening doen en tevens en rond/tijdens Oud en Nieuw toepassen, zodat je je lichaam, emoties en gedachten leert ontspannen en niet meer van slag raakt als er vuurwerk in de buurt is.
  • Ontspan verder bijvoorbeeld met ontspannende Yin Yoga oefeningen, voordat je op straat gaat of een plek gaat bezoeken waar je bang voor bent.

Tip 3. Rond oude energieën af

Rond energie af op een manier die bij jou past. In deze blog staan wat ideeën hoe je oude energieën zoals uit vorige levens kan afronden/verwerken. Zodat jij je veilig voelt bij vuurwerk.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en HappinezIk heb lang geworsteld met mijn hooggevoeligheid, zo had ik last van Chronische Vermoeidheid. Doordat ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en mijn vitamine B12-tekort na jaren juist werd onderzocht (het bleek dat ik een opnamestoornis heb) en behandeld (met injecties), werd ik energieker en productiever.

Met mijn achtergrond als Toegepast Psycholoog ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker worden.

Centraal staat tijdens mijn holistische benadering mijn intuïtie; hiermee ontwikkelde ik mijn unieke methode die je helpt blokkades (die mogelijk uit vorige levens kunnen komen) te overwinnen. Zodat ook jij energieker kunt zijn!

Aanvullende blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top