Home   Blog   Vuurwerkangst overwinnen? 3 tips voor hoogsensitieve mensen!

Vuurwerkangst overwinnen? 3 tips voor hoogsensitieve mensen!

vuurwerk

Vuurwerkangst kan worden ervaren door dieren en mensen. In deze blog vind je 3 praktische tips die je als mens helpen om deze angst te overwinnen.

Vuurwerkangst

Vuurwerk mag officieel worden afgestoken op 31 december vanaf 18:00 uur t/m 1 januari 02:00u. In de praktijk kan er eerder en later vuurwerk worden afgestoken.

Vuurwerk angst kan zich op diverse manieren uiten:

  • Heb je er fysiek last van, gaat je hard bijvoorbeeld tekeer als je dichtbij vuurwerk hoort?
  • Word je overspoeld door onverklaarbare emoties zoals boosheid en verdriet?
  • Pieker je over je angst?
  • Vermijd je vuurwerk;  fiets je bijvoorbeeld om, om te voorkomen dat je geraakt wordt door vuurwerk?

Oorzaken vuurwerkangst

Er kunnen diverse oorzaken zijn voor vuurwerkangst. Het kan bijvoorbeeld verband houden met hoogsensitiviteit en onafgeronde vorige levens.

Hoogsensitiviteit en vuurwerkangst

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een relatief open energieveld, waardoor prikkels extra kunnen binnenkomen. Dit heeft voordelen, maar ook nadelen als jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Misschien heb je snel last van geluiden, zoals een piepende trein, muziek van de buurman en komen geluiden vuur vuurwerk en rotjes hard bij je binnen?

siervuurwerk

Vuurwerkangst en vorige levens

In deze blog heb ik meer gedeeld over wat vorige levens zijn. Vorige levens kunnen als zij niet goed zijn afgerond voor klachten zoals vuurwerkangst zorgen. Sommige HSP reageren daarom heftig op vuurwerkgeluiden of het zien van vuurwerk en vermijden dit daarom.

Voor als mensen wel van vuurwerk houden

‘Omgekeerd’ kan door vorige levens een voorkeur voor vuurwerk zijn ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld als iemand in een vorig leven zich ten tijde van ‘vuurwerkachtige taferelen’ krachtig voelde en wél in leven bleef en er op die wijze onbewust een ‘positieve link’ is ontstaan.

Mijn ervaringen met vuurwerkangst en vorige levens

Dagen voordat oud en nieuw begon wilde ik als HSP niet graag de straat op, omdat ik mogelijk geraakt kon worden door vuurwerk.

Tijdens oud en nieuw durfde ik geen vuurwerk, zoals sterretjes vast te houden. Ik wilde zo veel mogelijk afstand van vuurwerk houden. Als buren elkaar op straat een gelukkig nieuw jaar wensten, terwijl er vuurwerk werd afgeschoten was ik bang en wilde ik binnen blijven. Geen gezellige situatie ;).
vuurwerk sterretjes

Lang heb ik deze onverklaarbare lichamelijke reacties en emoties genegeerd, het was ‘maar’ 1 keer per jaar. Al was dat vervelend genoeg.

Wat voor inzichten uit vorige levens kreeg ik?

Vorige levens gaven mij inzichten. Zo nam ik van mijzelf daderlevens waar, levens waarin ik onder andere letterlijk bezig was met ‘vuurwerk’ en ‘knallen’. In dit leven heb ik op een iets andere manier ‘geknald’, door hard te werken en maar door te gaan. Dit maakte moe.

conquistador

Ook nam ik een onafgerond slachtofferleven in de Tweede Wereldoorlog waar, wat voor mijn gevoel het meest te maken had met de angsten in dit leven voor knallen en vuurwerk. Onbewust had ik een link gelegd dat als ik knallen hoorde, er oorlog was en ik bang moest zijn.

tweede wereldoorlog

Door inzicht in mijn vorige levens, begreep ik dat mijn angsten gebaseerd waren op andere tijden en toen heel ‘normaal’ waren. Ik begreep dat ik deze angsten in mijn huidige leven niet meer nodig had. Sommige vorige levens (‘oud’) had ik nog niet goed ‘afgerond’ (ik had er in mijn huidige ‘nieuwe’ leven last van). Toen ik mij dit bewust was, kon ik oude energieën gaan verwerken en afronden en mijn vuurwerkangst transformeren.

Hoe kan je vuurwerkangst oplossen? 3 tips

Deze 3 tips helpen je om vuurwerk angst op te lossen:

Tip 1: ontdek de oorzaak van je vuurwerkangst

Kom achter de oorzaak van je angst. Luister bijvoorbeeld naar de MP3 ‘Vorige levens afronden‘ om te ontdekken of je angst met een mogelijk vorig leven te maken heeft.

vorige levens afronden HSP MP3 Femke de Grijs

Tip 2: leer ontspannen

Ontspannen is belangrijk:

  • Een maand voordat oud en nieuw begint kun je deze Ontspanningsoefening doen en tevens rond/tijdens oud en nieuw toepassen, zodat je je lichaam, emoties en gedachten leert ontspannen en niet meer van slag raakt als er vuurwerk in de buurt is.
  • Ontspan verder bijvoorbeeld met ontspannende Yin Yoga oefeningen, voordat je op straat gaat of een plek gaat bezoeken waar je bang voor bent.

Tip 3: transformeer de oorzaak van je angst

Verwerk angst en rond angstige energie af op een manier die bij jou past. In deze blog staan wat ideeën hoe je oude energieën zoals uit vorige levens kan afronden/verwerken, zodat jij je veilig voelt bij vuurwerk en een fijne jaarwisseling hebt.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Aanvullende blogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top