3 misvattingen over de ziekte van Pfeiffer die elke HSP zou moeten kennen

vrouw ligt op bed

Ziekte van Pfeiffer symptomen kunnen intens zijn. Ontdek ze hier en kom erachter wat de ziekte van Pfeiffer en het zusje van Pfeiffer is, hoe je Pfeiffer krijgt en wat de incubatietijd is, of het besmettelijk is, of het kan terugkomen en een nasleep kan hebben en meer!

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

Meneer Pfeiffer heeft de ziekte van Pfeiffer ontdekt. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het Epstein Barr Virus; dit is een herpesvirus. Het virus vermenigvuldigt zich in witte bloedlichamen en beïnvloedt je immuunsysteem, lymfesysteem (je lymfe reinigt normaal gesproken je lichaam), lever en milt.

Hoe krijg je Pfeiffer?

Het Epstein Barr virus kan worden overgedragen via speeksel. Dit kan gebeuren door middel van zoenen. Het virus wordt ook wel de kusziekte/kissing disease, Pfeiffer disease, klierkoorts en ziekte van Pfeiffer genoemd. Het is een misverstand dat dit virus enkel kan worden overgedragen door te zoenen.

Het virus kan ook (onbewust) worden overgedragen als je bijvoorbeeld uit iemands kopje of waterflesje drinkt, als je van iemands bestek gebruik maakt, of als iemand hoest.

Incubatietijd Pfeiffer

Mensen krijgen vaak last van Pfeiffer als dit virus nog niet eerder actief in hun lichaam is geweest en als zij een lage weerstand hebben.

De incubatietijd, de tijd waarin je het virus (onbewust) ontvangt en zich er klachten ontwikkelen (nog zonder dat je er last van hebt) is vaak 4 tot 6 weken.

Is Pfeiffer besmettelijk?

Pfeiffer is besmettelijk. Tijdens de incubatieperiode ben je het meest besmettelijk en kun je het virus (onbewust) aan anderen doorgeven. Daarna neemt de besmettelijkheid van het virus af, maar het virus blijft nog wel in je lichaam. Deze besmettelijkheid is dan vaak niet gevaarlijk voor je omgeving; veel mensen hebben het virus al doorgemaakt en hebben antistoffen in hun lichaam.

thermometer

Symptomen Pfeiffer

Er bestaan diverse kenmerken van de ziekte van Pfeiffer. Hieronder vind je mogelijke kenmerken van Pfeiffer. Het is een misverstand dat ieder mens die Pfeiffer heeft dezelfde symptomen heeft; de symptomen kunnen van persoon tot persoon variëren. Ieder lichaam is uniek en kan anders op Pfeiffer reageren. Je kunt last hebben van een of meerdere klachten, of wellicht nog andere klachten hebben dan die hieronder zijn genoemd:

 • Pfeiffer begint meestal met koorts; een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger (wat mogelijk met zweten of koude rillingen gepaard gaat) en klachten aan de keel (zoals keelontsteking of keelpijn).
 • Lymfeklieren, zoals onder in je oksel en in je hals, kunnen opgezwollen raken.
 • Wellicht heb je minder trek in eten.
 • Soms is er sprake van een pijnlijke lever, of een vergrote milt of opgezwollen ogen.
 • (Rode)uitslag op de huid of in het mondslijmvlies hebben.
 • Vermoeid zijn.
 • Hoofdpijn hebben.
 • Misselijkheid ervaren.
 • Een geel uitziende huid hebben.
 • Spierpijn hebben.

Dit filmpje gaat er ook op in:

YouTube video

HSP en de ziekte van Pfeiffer

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP). Prikkels komen bij hoogsensitieve mensen meer binnen ten opzichte van niet-HSP. HSP kunnen intenser van klachten en moeheid last hebben en er extra inhakken.

Ziekte van Pfeiffer test

Pfeiffer wordt vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Dit onderzoek kun je aanvragen via je huisarts.

Bloedonderzoek kan uitwijzen of je:

 • een actief virus onder de leden hebt. De meningen zijn verdeeld over hoelang deze actieve fase kan duren, sommigen zijn van mening dat de acute fase van deze ziekte 2-4 weken is.
 • een tijdje terug dit virus hebt gehad. Het is echter een groot misverstand dat mensen alleen met een actieve Pfeiffer last hebben van klachten. Veel hoogsensitieve mensen blijven (soms jaren) last houden van een nasleep van klachten. Over het algemeen uit zich dit vooral in vermoeidheid.

Hoelang duurt Pfeiffer?

Het is een groot misverstand dat ieder lichaam hetzelfde op het Epstein Barr virus reageert. Ieder mens is uniek. De genoemde periodes in deze blog zijn slechts ter indicatie. Het kan zijn dat jouw lichaam anders reageert op Pfeiffer. Hoelang de ziekte precies duurt is (nog) niet te voorspellen. Hieronder volgen wat indicaties.

 • De keelpijn duurt vaak 3 dagen tot een week.
 • De koorts duurt meestal 10-14 dagen.
 • Normaal gesproken gaat de ziekte na 5-8 weken over. De meeste mensen kunnen na 2 maanden weer hun bezigheden oppakken. Echter, sommige mensen blijven soms maanden tot jaren last houden van klachten. Ze hebben als het ware last van een restje Pfeiffer.

vrouw heeft hoofdpijn

Hoevaak kun je Pfeiffer krijgen?

Hoevaak je Pfeiffer kunt krijgen, is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Volgens sommige artsen kun je Pfeiffer maar 1 keer krijgen. Sommige mensen blijven echter nadat Pfeiffer jaren geleden in hun bloed is aangetoond last houden van vermoeidheid.

Kan de Ziekte van Pfeiffer terugkomen?

Als je Pfeiffer hebt, blijft het virus in je lichaam. Het virus kan actief worden als je weerstand laag is. Sommige mensen ervaren dat de ziekte van Pfeiffer terugkomt; dit kan komen doordat hun weerstand laag is. Via bloedonderzoek kun je achterhalen of je een actieve ziekte van Pfeiffer hebt, of dat er wellicht iets anders speelt zoals een andere lichamelijke disbalans (zoals een ijzertekort of een vitamine B12 tekort) of een ‘zusje’ van Pfeiffer.

Zusje van ziekte van Pfeiffer

Het virus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt komt uit de herpesvirusgroep, die ook de koortslip, waterpokken en Cytomegalovirus (CMV) veroorzaakt. CMV kan op diverse manieren worden vastgesteld. Dit worden ook wel ‘zusjes’ van Pfeiffer genoemd.

Behandeling Pfeiffer

In het reguliere circuit bestaat er geen medicijn of oplossing tegen Pfeiffer. Volgens het reguliere circuit gaat Pfeiffer vanzelf weer over. Dit is echter in de praktijk lang niet altijd het geval. Veel HSP belanden daarom in een vicieuze cirkel van vermoeidheid. Hierbij wat tips die je kunt toepassen om deze cirkel te doorbreken;

 • Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook altijd een arts.
 • HSP kunnen vaak moeilijk bij zichzelf blijven, wat veel energie kan kosten. Leer daarom om goed bij jezelf te blijven.
 • Luister goed naar jezelf. Neem rust als je voelt dat je dit nodig hebt, en ga wat doen als je dit wilt en dit voor jouw gevoel ook ‘klopt’.
 • Span jezelf niet te actief lichamelijk en geestelijk in (ren jezelf niet voorbij!)
 • Zorg goed voor je lichaam. Over het algemeen geldt: Drink voldoende water (zie ook dit filmpje waarin ik er meer over vertel) en geen alcohol. Eet voldoende groenten en fruit, zodat je weerstand zich kan verhogen.

Vermoeidheid wil je wat vertellen

Vanuit een holistische visie is het geen ‘toeval’ dat je HSP bent en last hebt van Pfeiffer en vermoeidheid. Lichamelijke, emotionele en/of mentale klachten zijn een signaal van je ziel en willen je wat vertellen. Zo kunnen er (onbewust) allerlei energievretende blokkades aanwezig zijn die je op mag lossen. HSP kunnen vaak moeilijk bij zichzelf blijven, wat veel energie kan kosten.

Het Complete HSP Jaartraject ‘Van Vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ gaat hier verder op in. Je ontdekt met dit Jaartraject je wat je kunt doen tegen je vermoeidheid en hoe je energieker wordt en blijft. Klik hier en lees meer over dit Jaartraject en hoe jij hieraan kunt deelnemen.
cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 30 oktober 2013 en werd geüpdatet op 9 juli 2024

10 reacties op “3 misvattingen over de ziekte van Pfeiffer die elke HSP zou moeten kennen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Karin Maatkamp avatar
  Karin Maatkamp

  Hallo Femke,
  Ik heb wat vragen voor je. Ik kamp al bijna twee en een half jaar met de nasleep van een burnout. Mijn bloed is diverse malen onderzocht via de huisarts. Ik kom daar niet verder mee. Er is gewoon niets aan de hand! Ik wil graag een GOED bloedonderzoek waarin ook mijn hormoonhuishouding serieus wordt meegenomen.
  Daarnaast heb ik een dochter van 19 met Pfeiffer. Die mist nu een heel schooljaar. Dat is niet erg. Maar omdat we beiden hsp zijn, maak me ook om haar wel zorgen. Ze heeft nu voor de tweede keer blaasontsteking en blijft te moe. Dus ook voor haar zou ik een goed bloedonderzoek willlen. Ik heb alleen geen idee waar ik dan terecht kan.
  Bijvoorbaat dank je wel ,

  Met vriendelijke groet,
  Karin Maatkamp

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Karin,

   Vervelend! Ik heb de blog geüpdatet, daarin vind je hoe ik kan helpen bij vermoeidheid :).

   Groetjes,
   Femke

 2. Jolanda Groot Bramel-Evers avatar
  Jolanda Groot Bramel-Evers

  Beste Femke, bij mijn dochter van 6 jaar (febr. 2010) werd via bloedonderzoek in nov. 2015 de ziekte van pfeiffer geconstateerd. Volgens mij speelt het nog wel een rol mbt haar fysieke conditie. Over het alg. wel weer fit maar zo ineens toch weer heel moe en ‘stort ze in’… op 25 april 2016 zijn haar keelamandelen verwijderd. Waren chronisch ontstoken en haar lymfeklieren waren opgezet.Of mijn dochter hooggevoelig is weet ik niet. Wel heeft zij veel zorg en liefde voor anderen. En toch ook weer genoeg eigenliefde om aan zichzelf te kunnen denken. Zij is zich heel bewust van het ál en zichzelf. Ook vraagt zij vaak door over onderwerpen die zij wil weten… Mogelijk is zij een indigo-kindje oid?

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Jolanda,

   Vervelend! Wellicht heb je wat aan deze informatie https://femkedegrijs.com/indigo-kind-hsp/ en https://femkedegrijs.com/faq-veelgestelde-vragen/ :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Karel avatar
  Karel

  Hoi Femke
  Fantastisch werk doe je……!
  Ik (53) heb een hele tijd terug pfeiffer en erna lange tijd chronische vermoeidheid gehad….ben absoluut hsp volgens mij….
  Heb/had thuis een praktijk voor astrologie en van het vermoeid thuis zijn kwamen echt de muren op me af na jaren….
  Ben toen uitgebroken en voor jaren gaan reizen in camper….. bleef wel astrologie-consulten (o.a. skype) doen….Huis en alles weggedaan…
  Kreeg na 3 jaren reizen bi polaire problemen die toen weer jaren duurden….Woon daardoor nu weer in huisje in Den haag….
  Door alles heb ik het gevoel dat mijn levenskracht best wel sterk verminderd is…Doe nu een specifieke (internet-)opleiding richting astrologie, en ga weer consulten doen….Maar als hsp weer levenskracht sterken , heb jij een idee hoe??
  In mijn eigen tempo thuis werken is ok?? Voor regulier werk ben ik afgekeurd….En iets als hardlopen gaat me uit ervaring opbreken….Levenskracht aansterken…via wandelen b.v.?? (doe ik nu dagelijks 3 kwartier)…Zie altijd overal zo tegenop….tegen het minste of geringste al bijna…
  Dank…!
  Karel

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Karel,

   Dank je! Voor HSP die graag hun levenskracht willen versterken heb ik het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ ontwikkeld :).

   Groetjes,
   Femke

 4. Femke avatar
  Femke

  Beste Femke,

  Ik heb nu vanaf december 2015 Pfeiffer. De ergste klachten (keelontsteking en koorts) hielden ongeveer 2 weken aan, en daarna ging het gelukkig iets beter.

  Mijn probleem is mijn vermoeidheid. In je blog staat dat je jezelf niet voorbij moet rennen, en dit is wel een van m’n valkuilen. Elke avond dat zich een mogelijk avontuur voordoet, denk ik, “Ach. Deze avond is toch wel een vermoeide dag er na waard?”

  Natuurlijk maak ik daardoor geweldige herinneringen, maar de dag of dagen er na lig ik ziekig op de bank, met nare gedachtes en geen inhibitie om die tegen te gaan.

  Nu heb ik dit idee iets omgegooid; ik neem een extra jaar om alles goed te verspreiden, probeer meer mijn grens aan te geven bij andere mensen en ik plan tussen leuke activiteiten ook rust momenten.

  Voor mijn gevoel werkt het nog niet helemaal, omdat het nu lijkt alsof ik de dagen nog korter volhoud. Dan ben ik even enthousiast bezig met vriendinnen en ga ik zitten en voel ik dan pas de vermoeidheid, en dit kan zich verspreidden tot misselijkheid, draaiierig en hoofdpijn. Ik slik al ijzerpillen omdat ik zwart zie als ik opsta.

  Heb jij misschien tips hoe ik er zo snel mogelijk vanaf kom? Hoe rustiger aan ik doe hoe meer ik de vermoeidheid lijk te voelen, en daarnaast zijn rustmomentjes juist stressvol omdat ik bang ben overgenomen te worden door nare gedachtes. Mijn vriendje steunt me hier gelukkig in (rust en gezelschap combineren). Hem kan ik ook precies aangeven wanneer ik niet meer kan en dat dat oke is.

  Ik ben gelukkig maar ik ben het ook ongelofelijk zat. Op dit moment voel ik me zo verschrikkelijk kwetsbaar en moet ik vaker dingen eerder verlaten, en dit laat me denken dat mensen op gegeven moment wel klaar met me zijn door m’n afhaken en emoties. Dit zijn natuurlijk niet helpende gedachtes, maar ik ben al fysiek kwetsbaar en lijk emotioneel alleen nog maar kwetsbaarder te worden. Ik zou graag weer wat weerstand krijgen, op beide vlakken.

  Groetjes,
  Femke (naamgenootje)

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Beste Femke,

   Vervelend! Met het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ kan ik je er verder bij helpen :).

   Groetjes,
   Femke

 5. Lara avatar
  Lara

  Dag Femke

  Fijn dat je dit deelt, dankjewel :)! Tijdens mijn eerste jaar aan de universiteit ‘klierkoorts gekregen en een jaar op de ‘sukkel’ geweest. Sinds ik het boek ‘leven zonder filter’ heb gelezen, werden mij ook wat dingen duidelijker over mezelf. Na het lezen van dit artikel lijkt plots voor alles een uitleg te zijn… Ik heb vaak last van vermoeidheid of heb meer tijd nodig om te bekomen van een werkdag (of eender welke dag met een druk programma).

  Groetjes

  Lara

 6. Liesbeth avatar
  Liesbeth

  Hallo Femke,
  Dankjewel voor het delen van dit alles, vond het zeer interessant om te lezen.
  Ik heb inderdaad een aantal jaren terug pfeiffer gehad maar uiteindelijk ging dat weer prima alleen de vreselijke vermoeidheid blijft aanhouden. Ik spuit elke 2 maanden B12, krijg kalk en Vit.D en elke 8 weken een generiek infuus omdat ik ook al sinds mijn kindertijd de ziekte van Crohn heb. Helaas is daar spierdystrofie bijgekomen 3 jaar geleden. Als hooggevoelige heb ik jaren geleden al alle kranten en tijdschriften de deur uit gedaan, ik kijk geen nieuws op TV of PC. Ik probeer dus aan alle kanten om bij mezelf te blijven. Toch blijven de artsen de vermoeidheid op de Crohn gooien.
  Heb jij hier een mening over?
  Groetjes, Liesbeth

Scroll naar boven