Home   Blog   Kamperen als HSP? Neem deze spullen wel en niet mee!

Kamperen als HSP? Neem deze spullen wel en niet mee!

kamperen in tent

Ga je als HSP kamperen? Via Happinez deel ik tips die je helpen om een fijne tijd te hebben.

HSP staan extra open voor energie, ook voor energie van spullen. In deze blog deel ik welke spullen je het beste mee kan nemen en wat je beter thuis kunt laten als je gaat kamperen.

Waarom HSP iets aan kamperen kunnen hebben

Als kind hield ik van de natuur en dieren. Toen ik naar school ging zat ik steeds meer binnen en leerde ik om vanuit mijn hoofd te leven. Tijdens mijn studie raakte ik uitgeput en somber. Mijn hoogsensitiviteit en paranormaliteit werkten zaten mij in de weg en werkten in mijn nadeel. Kamperen vond ik vreselijk; ik moest niet denken aan kriebelende beestjes en lopen met een wc-rol op een camping.

Femke de Grijs zit voor camper

Ik kwam erachter dat ik onbewust het contact met mijn eigen natuur en ziel was verloren; dit zorgde voor allerlei vage klachten. Daar ging ik mee aan de slag. Toen ik leerde om in contact te staan met mijn eigen natuur (en ziel) en ontdekte hoe mijn sensitiviteit in mijn voordeel kon werken, bloeide ik op. Ik creëerde mijn droomleven.

Sinds 2017 reis ik voor onbepaalde tijd de wereld over met mijn vriend Mathijs. Hond Juultje reist sinds 2022 met ons mee. We begonnen onze reis naar Frankrijk met de auto. Vervolgens vlogen we in 2018 naar Nieuw-Zeeland. Daar huurden we een sleepervan. De vrijheid die ons dit gaf en meer in de natuur zijn beviel zo goed dat wij onze ogen open hielden voor een camper; daar reizen we sinds 2022 mee rond (zie foto hieronder).

camper met Schapendoes en Mathijs van der Beek

HSP kunnen opladen in de natuur tijdens kamperen. Of, hoe (bijvoorbeeld in een tent, camper of caravan) en in welke mate dit het geval is, is heel persoonlijk. Dit kan gedurende je leven veranderen.

Gaandeweg ontdekte ik welke kampeerspullen wel en niet handig voor mij zijn. Hieronder deel ik ter inspiratie welke spullen mijn reizen met de camper zoal vergemakkelijken. Veel van deze tips kun je ook toepassen als je op andere manieren kampeert.

Of en in welke mate jij baat hebt bij deze spullen is persoonlijk en hangt onder andere af van het comfort dat jij prettig vindt en nastreeft. Sommige HSP houden van het back to basics gevoel (met zo min mogelijk spullen). Anderen hebben baat bij meer comfort/luxe, bijvoorbeeld als zij voor onbepaalde/langere tijd de wereld over reizen. Je kunt hierbij naar je gevoel luisteren.

tenten

Tip 1: Gebruik een plastuit

Houd je als HSP van wandelen en fietsen in de natuur? Grote kans dat er op een gegeven moment geen toiletten meer te vinden zijn. Veel vrouwen houden dan hun plas op (wat op den duur klachten kan geven), of gaan door hun hurken. Ik was hier niet handig in. Daarom ging ik op zoek naar een plastuit. Hiermee kun je staand plassen; dit is niet alleen handig als er geen toilet is, maar het is ook praktisch als je een vuil toilet aantreft en je niet boven een vieze bril wilt ‘hangen’.

Ik heb een plastuit van UIXI; deze kwam als beste uit de test van Radar. Deze bevalt mij uitstekend! Ik heb gekozen voor een zwarte variant. Mijn ervaring is dat wit plastic vaak verkleurt, ik weet niet hoe dat bij deze plastuit is. Een kennis had een felle kleur gekozen die opviel; met de kennis van nu had zij liever een onopvallendere kleur gehad.

plastuit van UIXI in zwart

Hieronder kun je de test zien:

Tip 2: Ga je wat drinken? Vermijd plastic en kies voor RVS

Veel HSP drinken (indirect) uit plastic, bijvoorbeeld door het gebruik van kopjes, water/thermosflessen en waterkokers die (deels) van plastic zijn.

Plastic bevat microplastics en (mogelijk) hormoonverstorende/ondermijnende stoffen. Mijn gezondheid is belangrijk voor mij. Ik wil geen enkel risico lopen en drink enkel uit glas, emaille, aardewerk (wat niet zo handig is met kamperen omdat dit vrij zwaar is en kapot kan gaan) en RVS. Hieronder vind je voorbeelden van veilige RVS-drinkspullen.

Houd er rekening mee dat er in RVS nikkel zit; sommige HSP zijn hier intolerant voor. Kies in dat geval voor andere, veilige materialen. Wij hebben bijvoorbeeld een pan van emaille mee op reis (niet ideaal voor kamperen, wel veilig voor je lijf).

Waterfles van RVS

Er bestaan allerlei waterflessen van RVS, bijvoorbeeld zonder en met isolatie. Tip: let erop dat de dop geen plastic bevat.

Thermosfles van RVS

Wij hebben onder andere de thermosfles van Klean Kanteen (type TKpro Thermo Brushed Stainless); die bevalt ons goed. Enkel een relatief kleine rand is van siliconen om lekken tegen te gaan (ik kon nog geen RVS thermosfles vinden 100% zonder plastic/siliconen).

Klean Kanteen TKpro

Waterkoker van RVS

Er bestaan voor- en nadelen van een waterkoker. Een voordeel is dat het praktisch is; je morst doorgaans geen water en kunt exact afmeten hoeveel water je erin doet. Het is efficiënter is dan koken op gas; er gaat minder warmte verloren. Een nadeel is dat het elektriciteit verbruikt; dit is niet altijd tot je beschikking (bijvoorbeeld als je in een tent in de middle of nowhere kampeert).

Wij gebruikten de reiswaterkoker van Mestic MWC-110 RVS. Deze beviel prima. Na circa 1,5 jaar was deze kapot. Ik houd mijn ogen open voor een alternatief.

Mestic MWC-110 Waterkoker van RVS

Fluitketel van RVS

Voorlopig gebruik ik een fluitketel van RVS. Dit is ook geschikt voor je als je elektromagnetische straling wilt vermijden.

Drinkwaterreservoir/watervat van RVS

In veel campers en caravans zitten waterreservoirs van plastic. Ik vind het prima om dit water te gebruiken om een toilet door te spoelen of om te dweilen, maar niet om dit water fysiek binnen te krijgen (bijvoorbeeld door het te drinken/koken).

Het is mogelijk om dit standaard waterreservoir-systeem te vervangen voor RVS, zoals vaak bij boten wordt gebruikt. Dit vonden wij vrij veel werk en omslachtig. Een deel ervan (vaak de leidingen) blijft meestal alsnog plastic.

Daarom hebben wij een watervat van RVS gekocht. Ze bestaan zonder en met isolatiemateriaal. Met isolatiemateriaal wordt het vaak een thermische container met aftapkraan genoemd. Dit vat gebruiken wij om mee te koken en om uit te drinken. Het bevalt uitstekend. Tip: let erop dat het kraantje (in ieder geval aan de binnenkant waar het water tegenaan komt) ook van RVS is en geen plastic bevat.

thermische transport container

Tip 3: berg eten op in RVS-bakjes (in plaats van plastic)

Vanwege milieu- en gezondheidsredenen bergen wij eten graag op in broodtrommels/lunchtrommels van RVS in plaats van plastic.

lunchbox van RVS

Tip 4: Maak milieuvriendelijk schoon

Veel schoonmaakmiddelen bevatten stoffen die ondermijnend zijn voor jezelf (en je lijf) en het milieu. Kies voor milieuvriendelijke producten. Hieronder vind je wat ideeën.

Bezem, stoffer en blik van hout (in plaats van plastic)

Een stoffer en bezem van blik en hout is milieuvriendelijker dan van plastic. Tip: kies voor hout met het keurmerk FSC. Kies bij voorkeur voor plantaardige haren (in plaats van dierenharen); dit is diervriendelijker. Let erop dat de haren geschikt zijn voor de binnenkant van een camper/caravan (en dat ze bijvoorbeeld niet te hard zijn zodat ze de vloer kunnen beschadigen).

bezem en blik

Houten afwasborstel

Een houten afwasborstel met een vervangbare kop is ook milieuvriendelijker en gezonder dan van plastic.

houten afwasborstel

Zeephouder van RVS

Wij gebruiken zeephouders van RVS tot nu toe naar volle tevredenheid.

zeephouder van RVS

Emmer van emaille/RVS

Veel emmers zijn van plastic. Ze zijn daardoor licht van gewicht en breken niet snel. Er zijn milieuvriendelijkere opties zoals emmers van emaille; zij zijn zwaarder en kunnen relatief snel kapot gaan. Een alternatief zijn emmers van RVS.

Wij hebben een emmer van emaille, die bevalt tot nu toe prima.

emmer van emaille

Tip 5: zorg voor je veiligheid

Ga je met de camper of caravan op pad? Kies voor je veiligheid/gezondheid. Hieronder vind je wat ideeën die je hierbij helpen.

Rookmelder

Gebruik een rookmelder in je camper/caravan. Tip: bekijk de test van de Consumentenbond. In deze test worden onder andere deze rookmelders aangeraden, die een vervangbare batterij hebben:

rookmelder van Flamingo; FA25

Koolmonoxidemelder

Koolmonoxide is een dodelijk en reukloos gas dat ontstaat bij alle verbrandingsprocessen. Met een koolmonoxidemelder kun je dit gas opsporen. Volgens de Consumentenbond is dit onder andere een veilige koolmonoxidemelder:

AngelEye Koolmonoxidemelder CO-AE-9B-BNLR

Let op de houdbaarheidsdatum van koolmonoxidemelder: als deze is verlopen, werkt deze niet meer optimaal en dien je de meter te vervangen.

Magnetische montageset

Met een magnetische montageset kun je de melders ophangen zonder dat je  gaten hoeft te boren in je caravan/camper. Wij hebben op deze manier de melders opgehangen en hier zijn we tot nu toe tevreden over.

Veiligheidshamer

Bevestig voldoende veiligheidshamers in je auto/camper, bijvoorbeeld bij elke zitplek één zodat elke passagier zichzelf kan redden voor het geval het voertuig in het water komt.

Zorg ervoor dat je goed bij deze hamer kunt in geval van nood; bevestig de hamer bijvoorbeeld in de buurt van het desbetreffende raam ter hoogte van je hoofd. Zet de hamer goed vast, zodat mocht het voertuig slingeren en dergelijke je de hamer altijd op één vaste plek kunt vinden.

In het tv-programma Test Case ontdek je meer over hoe je deze hamers het beste kunt gebruiken.

veiligheidshamer

Luchtvochtigheidsmeter

Voor je gezondheid is een goede luchtvochtigheid belangrijk. Een te hoge luchtvochtigheid kan bijvoorbeeld leiden tot schimmel en allerlei (vage) gezondheidsklachten.

Wij hebben een analoge thermometer en luchtvochtigheidsmeter in één van RVS. Dit scheelt milieuonvriendelijke (en op den duur lege) batterijen en plastic.

Achteruitrij en dode hoek camera’s

Op onze camper zat een achteruit rij camera en dode hoek spiegels die handig waren.

Ondanks dat we alles goed hadden ingesteld, had onze camper nog steeds een dode hoek, waardoor je bijvoorbeeld kleine kinderen, dieren en andere voertuigen kunt missen. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Dit hebben wij opgelost met dode hoek camera’s die tot nu toe goed bevallen. Daarmee hebben we meer zicht.

EHBO-set met tekentang

Wij hebben een EHBO-set met tekentang mee, wat handig is voor het geval er iets gebeurt.

EHBO set

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 17 juli 2023 en werd geüpdatet op 27 april 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven