Home   Blog   5 HSP boeken die je gelezen moet hebben in je vakantie

5 HSP boeken die je gelezen moet hebben in je vakantie

boek ligt op strand

Vakantie is een ideaal moment om te ontspannen, met een boek! Maar welk boek is nou geschikt om te lezen als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent? In deze blog deel ik wat boekentips.

Algemene leestips voor HSP die vakantie hebben:

  • Kies boeken uit die je inspireren of helpen ontspannen.
  • HSP herkennen zich in deze kenmerken. Door hun hoogsensitiviteit kunnen HSP van nature boeken vaak als intens ervaren. Sommige HSP pikken bijvoorbeeld op wat de relatie van de auteur is in hetgeen hij heeft geschreven (bijvoorbeeld om een vorig leven van zichzelf te beschrijven en zo (deels) af te ronden). Dat is een soort extra verhaal wat je erbij kan krijgen en de intensiteit van het boek kan versterken. Als je merkt dat een boek iets te veel wordt, leg het boek dan even weg. Pak het weer op wanneer je voelt dat dit voor jou ‘klopt’ en prettig is. Je moet niets lezen, je mag iets lezen. Het belangrijkste  in je vakantie is, dat jij geniet van hetgeen je (niet) doet!
  • Wees je ook bewust van de locatie waar je een boek leest. Stel dat een HSP  in zijn vakantie bijvoorbeeld een boek over het Jodendom in Israel leest, dan zal een hij dat daar waarschijnlijk intenser ervaren, dan dat hij dat boek thuis in Nederland leest. Voel wat voor jou een prettige plek is om een boek te lezen en maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Is het lekker weer? Buiten lezen en vitamine D opdoen kan energie geven. Misschien wil je zitten, of liggen. Wellicht heb je baat bij  een parasol, zonnebril en zonnebrand. Voor anderen kan binnen lezen juist ontspanning geven (helemaal als je erg gevoelig bent voor de zon).
  • Laat je stressvolle studieboeken thuis, probeer geen leeswerk in te halen in je vakantie! Hou je überhaupt niet van boeken lezen en raak je er gestrest van, dan raad ik je aan om dit niet te doen. Misschien past een tijdschrift meer bij jou.

Wat voor soort boek is geschikt voor in de vakantie?

Er bestaan allerlei genres waarmee je ontspanning kan ervaren. Voor een HSP Rustzoeker zal een vakantie, ontspanning en bijpassend boek er vaak anders uitzien, dan voor een High Sensation Seeker (HSS).

Laat je bijvoorbeeld inspireren door:

  • Verhalen van/over anderen, bijvoorbeeld in een roman of autobiografie (denk maar aan de onderstaande boeken van Kimpen, Smit en Coelho).
  • Informatieve boeken die je inzicht geven in jezelf en jouw hoogsensitieve kwaliteiten (denk maar aan de boeken van Aron & Zeff).

5 leuke boeken voor op vakantie

Tip 1. Mijn favoriete roman: De Kabbalist van Geert Kimpen

In dit boek wil Joodse student Chaim Vital de geheimen van de Kabbala ontdekken. Hij wordt leerling van een bekende leraar en op een gegeven moment verliefd op zijn dochter. Zijn dochter is echter volgens zijn leraar al voorbestemd voor iemand anders. Chaim moet kiezen: voor de wijsheid van de Kabbala, of de liefde

Het boek is een op feiten gebaseerd levensverhaal van Chaim. Het is geweldig geschreven en leest heel fijn weg. Ik werd ‘meegezogen’ in het verhaal. Ik vond het heerlijk om over allerlei Joodse zaken te lezen. Ik heb zelf waarnemingen uit een vorig leven als Joodse; dit boek was als ‘thuiskomen’.

Dit boek  van Geert is een absolute aanrader als je een holistische visie hebt en interesse hebt in het Jodendom.

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

de Kabbalist Geert Kimpen

Later las ik ook Rachel of het mysterie van de liefde, dat was een grote bron van inspiratie. Ik heb bijvoorbeeld wel eens op een moderne manier Sabbat gevierd (een ritueel waarbij je gezellig samen eet en het leven viert), eerst bij Geert Kimpen en later thuis.

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

rachel-of-het-mysterie-van-de-liefde-geert-kimpen

Tip 2. Heks van Susan Smit

Waarom werden mensen vroeger als ‘heks’ bestempeld en worden heksen in films vaak als enge vrouwtjes weergeven, die anderen betoveren? Als kind voelde ik dit hier meer achter zat. Smit vertelt in dit persoonlijke boek hoe ze in aanraking kwam met moderne hekserij (wicca). Het intrigeerde haar zo, dat ze ging onderzoeken wat dit precies inhield en wat het haar kon brengen. Ze liet zich inwijden als heks. Interessant om te lezen als je je aangetrokken voelt tot dit onderwerp en wil weten hoe hekserij in oorsprong bedoeld was.

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

Heks van Susan Smit

Tip 3. De Alchemist van Paulo Coelho

Dit is een prachtig geschreven roman, waarin een herdersjongen zijn lotsbestemming wil vinden en naar zijn hart leert luisteren. Leuk om te lezen als je zelf op zoek bent naar de zin van het leven en waarom je hier bent.

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>>

de Alchemist Paulo Coelho

Krijg inzicht in jezelf!

Ben je vaak uitgeput, gestrest en heb je last van faalangst? Veel hoogsensitieve personen hebben hier last van. Hoogsensitief zijn heeft geweldige kwaliteiten als je je hoogsensitiviteit beheerst, maar ook vermoeiende nadelen als je deze kwaliteit nog niet beheerst.

Inzicht in jezelf krijgen (wie ben je?), en ontdekken of je hoogsensitief bent kan ook heel inspirerend zijn tijdens vakantie. De onderstaande boeken helpen hierbij:

Tip 4. Hoog sensitieve personen, hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt? van dr. Elaine Aron

In dit informatieve wetenschappelijk onderbouwde boek staat beschreven wat hoogsensitiviteit inhoudt. Je kunt onder andere met een test ontdekken of je hoogsensitief bent. Het boek kan veel herkenning geven.

Klik hier en lees mijn review van dit boek>>>

hoog sensitieve personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt van Elaine Aron

Tip 5. Voluit leven met hooggevoeligheid – Susan Marletta Hart

Dit boek is het vervolg van Susan’s boek ‘Leven met hooggevoeligheid‘. Het is een zeer uitgebreid werkboek met allerlei oefeningen, vanuit een holistische visie. Zo staan er oefeningen in die gekoppeld zijn aan chakra’s met affirmaties (zinnetjes die je tegen jezelf kan zeggen), wat meditatieoefeningen en schrijfoefeningen.

Klik hier en bekijk mijn review van dit boek>>>

voluit leven met hooggevoeligheid Susan Marletta Hart

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Aanvullende tip:

Hier vind je mijn boekrecensies met onder meer wetenschappelijk onderbouwde en esoterische boeken, die te maken hebben met hoogsensitiviteit en vermoeidheid.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 15 juli 2014 en werd geüpdatet op 18 augustus 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven