Home   Blog   Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden en tips voor HSP!

Nieuw-Zeeland bezienswaardigheden en tips voor HSP!

Femke de Grijs kijkt naar palmbomen in Whangarei

Ga je als HSP naar Nieuw-Zeeland en ben je benieuwd wanneer je hier het beste naartoe kan gaan en wat je kunt doen? Of eet je veganistisch/heb je een voedingsallergie en ben je benieuwd wat er mogelijk is in dit land?

In deze blog deel ik tips die je hierbij helpen!

Kies de beste reistijd

HSP kunnen gevoelig zijn voor het weer/klimaat. Afhankelijk van wat je wilt gaan doen en of je naar het Noorder-of Zuidereiland wilt, kun je kiezen wat voor jou een optimale reistijd is. Informatie over het weer en klimaat vind je bijvoorbeeld bij:

  • Klimaatinfo.nl: een handig algemeen overzicht
  • Trevelessence: informatie per seizoen. Over het algemeen geldt dat het in de Nieuw-Zeelandse zomer (de Nederlandse winter) het lekkerste weer is
  • Columbusmagazine: een handige temperatuurtabel

Volg echter je gevoel, soms kloppen de weervoorspellingen niet!

Wij hadden ervoor gekozen om alles rustig aan te doen en trokken 2 maanden uit voor het Noordereiland. Achteraf gezien hadden we dit ook in 5 weken kunnen doen. Wij hadden voor dit eiland gekozen omdat het hier warmer is ten opzichte van het Zuidereiland en omdat er een cycloon kwam op het Zuidereiland.

Kies een geschikte vliegtuigmaatschappij

In Nieuw-Zeeland zijn verschillende vliegvelden.

Afhankelijk van je wensen, kun je een vliegtuigmaatschappij kiezen. Hoogsensitieve mensen kunnen reizen intens ervaren. Tip: check dezer reis- en vliegtips die je hierbij helpen. Over het algemeen raad ik HSP die vanuit Nederland/België vliegen aan om een vlucht te kiezen met een relatief lange tussenstop, waar je kunt slapen. Wij deden dat in Shanghai. Handig om te weten: in Shanghai spreken mensen nauwelijks/niet Engels. Uit beleefdheid kunnen mensen ‘ja’ knikken en ‘nee’ bedoelen of je de verkeerde kant op wijzen als je de weg vraagt.

Shanghai Airport

Internet providers

Ben je een digitale nomade of wil je graag internet in de buurt hebben? In Nieuw-Zeeland heb je in elke bibliotheek gratis internet. Er zijn verschillende providers waarbij je een prepaid kaart met internet kunt kopen voor een paar maanden, zoals:

Tip: op de airport (in ieder geval op Auckland) kun je vaak nadat je bent aangekomen taxfree shoppen. Zo kreeg ik extra ‘korting’ op mijn simkaart. Houd er rekening mee dat niet alle providers op het vliegveld aanwezig zijn.

3 leuke bezienswaardigheden

In Nieuw-Zeeland kun je enorm veel zien en doen, ik deelde er meer over in mijn Photodiary van week 1. Er is niet zoiets als 1 bezienswaardigheid die altijd voor elke HSP geschikt is. Dat hangt onder meer af van:

  • Of je een HSS of Rustzoeker type bent
  • Hoeveel energie je hebt
  • Wat het weer is/van wat voor weer je houdt en of je het Noorder-en/of Zuidereiland bezoekt

Zo vinden veel mensen Tongariro crossing geweldig. Echter als je een Rustzoeker type met weinig energie bent en het weer is heel koud/winderig (en je houdt daar niet van), dan is dat niet zo’n goed idee. In ons geval was het weer zo slecht dat de Crossing zelfs was gesloten. Later begrepen wij van een local dat het tijdens deze wandeling heel druk en toeristisch kan zijn.

Kaart
Algemene tips die ik vond (bijvoorbeeld via boeken, internet en andere mensen) over Nieuw-Zeeland heb ik in deze kaart gezet. Ik heb als mensen mij iets aanraden hen vaak letterlijk geciteerd. Als er staat ‘mooie plek‘ of iets dergelijks, is dat op basis van wat anderen zeiden.

  • Vliegvelden zijn paars gemarkeerd
  • Dingen die ik heb genoemd in mijn Photodiary heb ik oranje gemarkeerd
  • Een aantal dingen die ik heb bezocht heb ik groen gemarkeerd

Mijn favorieten:

Tip 1. Ruakuri Bushwalk
Hoogsensitieve mensen kunnen intens genieten van de natuur. Zoek die op! Via DOC kun je lange wandelingen en kortere wandelingen op mooie plekken vinden. Een van mijn favoriete wandelingen was Ruakuri Bushwalk, ik noemde dat de ‘grotjeswandeling’ omdat er grotten te zien zijn ;).

Femke de Grijs doet de Ruakuri bushwalk

Tip 2. Glowworms
Hoogsensitieve mensen houden vaak van dieren. Ik had nog nooit in mijn leven glowworms gezien. Bij twee adressen waar wij verblijven werden we door locals mee op pad genomen: een keer zagen we glowworms in de zijkant van een rots en een andere keer in kleine grot. Het was een tour om er te komen en zo gaaf!

Alhoewel we later ook toeristisch in een bootje in Waitomo hebben gezeten en veel meer glowworms zagen, maakten die rustigere keren (waarbij ik de worms bij wijze van spreken kon aanraken) meer indruk.

Tip 3. Hamilton gardens
De botanische tuinen in Hamilton zijn groot en prachtig! De tuinen zijn ingedeeld in thema’s, bijvoorbeeld per land zoals India. Ik vond het zó leuk dat we een paar keer zijn geweest.

Femke de Grijs staat onder koepel in Hamilton Gardens

Tip 4. Doe eens iets wat je nooit zou doen
Ik heb geen religie, maar een holistische visie. Een van de redenen dat ik reis, is dat ik het leuk vind om uit mijn comfortzone te komen en om nieuwe mensen (met hun gedachtegoed/ideeën/visies) te ontmoeten.

Zo hebben we geslapen bij familie van Mathijs in een klooster, werden we uitgenodigd om Israëlisch te dansen in een synagoge en volgden we Tai Chi lessen. Ik vond bijvoorbeeld de lessen in Wellington van Yannie (zij komt uit Nederland) inspirerend. Als je een paar jaar geleden had gezegd dat ik dit allemaal zou doen, had ik het niet geloofd. Ik vond dit zo leuk, er ging een wereld voor me open! Vooral Wellington voelde voor mij heel open-minded, vol mogelijkheden en daarom prettig.

In deze video deel ik een impressie van wat er qua bezienswaardigheden op het Noordereiland zoal te zien is:

Kamperen in Nieuw-Zeeland

Ik hou van luxe en niet van kamperen. Toch voelde het het beste om een sleepervan te huren. Deze gebruiken wij geregeld om in te rusten/slapen. Het beviel prima. Mochten wij ooit het Zuidereiland bezoeken dan zouden wij echter een camper huren, omdat deze meer ruimte biedt.

Huren van een auto, sleepervan of camper
Ongeacht of je nou een auto, sleepervan of camper kiest: kies er een met airco! Via internet vind je diverse mogelijkheden waar je iets kunt huren. Wees kritisch: sommige maatschappijen kunnen je een voertuig geven dat beschimmeld is of niet volledig werkt. Zo kregen wij eerst een sleepervan waarvan de airco het niet deed. Wij hebben deze toen omgeruild voor een sleepervan waarvan de airo wel functioneerde.

Wil je rondtrekken? Zorg voor een self-contained camper (met een sticker); zo kun je vaak op de mooiste en rustigste plekken in de natuur staan.

Femke de Grijs in sleepervan

Kampeerplekken

Op de website van de overheidsorganisatie DOC vind je algemene informatie over plekken waar je kunt kamperen. Als je geregeld kampeert bij een DOC-plaats kun je ook een prepaid abonnement nemen.

Er bestaan nog veel meer kampeerplaatsen, sommige kun je vinden via Apps zoals:

Verder kun je ook geregeld op grond van een particulier kamperen, bijvoorbeeld via Campable.

Houd rekening met verschillen, bijvoorbeeld qua cultuur

Hoogsensitieve mensen kunnen vaak goed ‘tussen de regels door lezen’ en waarnemen wat andermans verwachtingen zijn. Tip: wees erop voorbereid dat sommige dingen en de cultuur in Nieuw-Zeeland anders zijn dan in Nederland:

Water:

  • Water uit de kraan kan niet lekker (naar chloor) smaken. Wij kochten daarom een Brita Waterfilterkan. Zo hoef je niet telkens plastic flessen te kopen, dat is beter voor het milieu. Wij nemen onze kan overal mee op reis naar toe en het is voor ons ideaal! Er bestaan diverse varianten van deze waterfilterkan, zoals de Marella. Update 2021: vanwege (mogelijke) hormoonverstorende stoffen in plastic, prefereer ik andere materialen. Er bestaan diverse waterfilter opties van RVS en/of glas (deze zijn vaak groter). Houd er rekening mee dat sommige alternatieven stroom gebruiken.
    Brita kan
  • Water is overal gratis verkrijgbaar (denk maar aan restaurants, cafés en in bibliotheken).

Ongedierte:

  • In Nieuw-Zeeland zijn muggen en zandvliegen. Mijn lichaam kan niet goed tegen muggen die steken: ik krijg dan enorme bulten. Een local raadde me aan om knoflook tabletten te slikken (deze zijn geurloos). Het duurde even, maar daarna werd ik inderdaad een stuk minder gestoken. Ik vond het het proberen waard! Tip: let erop dat de suppletie veganistisch is (en zonder gelatine), dat is een stuk vriendelijker voor dieren. Ik vond ze bijvoorbeeld in Nederland van het merk Pharma Nord, die tevens géén gist, gluten, lactose en suiker bevatten.
    knoflooktabletten van Pharma Nord
    Zandvliegen zijn kleine vliegen, die iets weghebben van fruitvliegen. Je ziet/voelt ze vaak niet als ze prikken. Vaak zitten ze in de buurt van water. Soms kan het helpen om bij een overnachtingsadres vooraf te vragen of er muggen/zandvliegen zijn en bijvoorbeeld een adres te boeken dat niet in de buurt van water zit. Bedekte kleding kan hier soms tegen helpen, soms kunnen ze door je kleding heenprikken. Mijn Chi na de beet werkte vaak wel tegen muggensteken, maar niet tegen beten van zandvliegen.

Chi na de beet glazen flesje met verpakking

Omgang:

  • Het is niet gebruikelijk om fooi te geven.
  • Als je elkaar gedag zegt, doe je dit niet door elkaar 3 keer te zoenen (2 keer is genoeg).
  • Na 20/21 uur ‘hoor’ je (als familie) elkaar niet meer te bellen, tenzij er een noodgeval is.
  • Is iemand jarig? In Nederland is het gebruikelijk om elkaar daarmee te feliciteren. Denk er maar aan dat jij jouw zus feliciteert met jouw zwanger die jarig is. In Nieuw-Zeeland wordt dit niet gedaan en raar gevonden.

Supermarkt:

  • Plastic tasjes worden meestal te pas en onpas gegeven, bijvoorbeeld bij Countdown en New World. Tip: neem je eigen (linnen) tas mee: daarmee ondersteun je het milieu.
  • In supermarkten wordt vaak gevraagd hoe het met je gaat (‘How are you’?). Het is in principe niet de bedoeling om hier diepgaand antwoord op te geven. ‘I’m fine thanks, and how are you?‘ is voldoende.
  • Ik vond het lastig om tandenstokers te vinden in de supermarkt/winkels. Tip: neem die genoeg mee.
  • Als je iets bij een supermarkt koopt krijg je vaak een bon met korting (meestal 6 cent op 1 liter) voor een bijbehorend tankstation.

Sanitair:

  • Er staan vaak geen prullenbakken in het toilet en in de badkamer (als je ongesteld bent dien je soms even om te lopen voor een prullenbak).
  • In veel badkamers zijn geen tegels, soms ligt er hout op de vloer. Tip: maak het hout goed droog, anders gaat het hout ‘trekken’/glijd je erover uit.

Tot slot: er zit een ‘gat in de ozonlaag’ bij Nieuw-Zeeland. De zon schijnt 10-15% intenser ten opzichte van Europa. Smeer je daarom goed in met zonnebrand (zonder hormoonverstorende stoffen), draag een zonnebril en hoed. Soms bedekte ik me ook nog met sjaals/laagjes kleding tegen zonnestralen.

Eten en drinken met een allergie

Gluten- en sojavrij eten

Hoogsensitieve mensen kunnen gevoelig zijn voor voeding. Misschien heb je wel een gluten-of soja allergie/intolerantie; deze kunnen HSP ten opzichte van niet-HSP intenser ervaren.

In Nieuw-Zeeland zijn relatief veel gluten-en sojavrije producten verkrijgbaar. Soms moet je even zoeken. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij deze supermarkten:

Glutenvrij- en sojavrij brood

Er is in Nieuw-Zeeland gluten-en sojavrij brood verkrijgbaar, zoals van de merken:

  1. Thorough bread dit vond ik het lekkerst brood. Zij hebben ook een veganistische optie: Seven Seeds.
  2. Bakeworks –bake it work – Liberté; mijn tweede favoriet (update 18-8-2023: ik begrijp dat dit niet meer verkrijgbaar is). Zij hebben ook veganistische opties.
  3. Venerdi: 
    Paleo
    ; dit vond ik ook prima smaken.
    vendredi paleo brood
    Toast me (veganistisch); dit vond ik ook lekker/goed brood.
    Gluten Freedom (veganistisch); hier heb ik wel eens een pizzabodem van gegeten, was prima.
  4. Dovedale; het brood dat ik at vond ik te zuur smaken. Ik weet niet hoe dit voor andere broden is.
  5. Home st. By Bakeworks (komt uit dezelfde fabriek als Bakeworks – bake it work – Liberté); dit viel bij mij niet goed, maar dat kan voor jou anders zijn. Iedere HSP is uniek!

Je kunt per merk bekijken waar er verkooppunten zijn. Handig om te weten: op het Noordereiland kon ik in het uiterste noorden (in de omgeving van Cape Reinga) wel glutenvrij brood, maar geen gluten-en sojavrij brood vinden.

Gluten- en sojavrije vleesvervangers
Het is even zoeken, maar ze bestaan! Bijvoorbeeld van het merk Alamir Bakery (falafel) en Bean Supreme (zoals de Kumara Burger, Masala burger en Beetroot Burger deze bevatten geen gluten en soja, maar kunnen hier wel sporen van bevatten).

vleesvervangers in Nieuw-Zeeland

Gluten- en sojavrije snack
Een lekkere gluten- en sojavrije snack vond ik de snackaballs van Tom & Luke (veel van hun producten zijn veganistisch). De caramelsmaak was mijn favoriet. Deze zijn bijvoorbeeld bij sommige Pick ‘n Pay vestigingen te koop.

snackaballs van Tom & Luke
Ongeacht wat en waar je wat koopt; check altijd voor de zekerheid de houdbaarheidsdatum en als je een allergie/intolerantie hebt ook de actuele ingrediënten. Ik kwam relatief veel producten tegen die over datum waren.

Gluten- en sojavrije restaurants

Hier vind je wat glutenvrije restaurants/cafés. Alhoewel ik Hell Pizza er van de binnen- en buitenkant niet aantrekkelijk uit vond zien, vond ik hun ‘Damned’ pizza met ananas (die ik glutenvrij en veganistisch liet maken) heerlijk!

Veganistische restaurants met gluten- en sojavrije opties

Hoogsensitieve mensen dragen dieren vaak een warm hart toe: misschien eet je daarom wel vegetarisch/veganistisch. Via Happycow vond ik veganistische restaurants/cafés, die ook vaak glutenvrije opties hadden.

Bhakti Lounge

Zo aten wij bij Bhakti Lounge in Wellington. Tip: heb vooraf contact en overleg wat er mogelijk is met één/meerdere voedingsallergieën. Wij werden hier zeer vriendelijk geholpen en aten Indiaas. Handig om te weten: soms dien je in de rij te staan om eten te krijgen. Dit is niet een ‘standaard’ restaurant. Verder zijn hier:

  • geregeld workshops, bijvoorbeeld over Ayurvedisch koken.
  • yogalessen. Dit vond ik een vrij intense vorm van yoga en werd vrij massaal bezocht: ik vond het niet ‘HSP Proof’ ;).
  • bijeenkomsten om mantra te zingen. Dit is niet zoals bij Deva Premal dat je allemaal tegelijkertijd zingt, maar 1 iemand zingt ‘voor’ en andere mensen zingen dat ‘na’; dat vond ik zelf minder leuk.

Later ontdekte ik dat veel mensen die hier komen van Hare Krishna houden: dit is een stroming die onder andere bij het Hindoeïsme hoort. Mensen die deze stroming aanhangen hebben de visie dat zij geen andere wezens willen laten lijden door hun handelen. Daarom eten ze veganistisch/vegetarisch. Ik vond het leuk om te ontdekken dat de muziek die hier werd gedraaid/gespeeld in tegenstelling tot de ‘standaard’ Westerse kerk muziek (gospel even uitgezonderd) heel vrolijk klonk. Alhoewel ik zelf deze stroming niet aanhang (ik heb bijvoorbeeld niet de visie dat je er naar hoeft te streven dat dit je laatste leven op aarde ‘moet’ zijn), vond ik het leuk om eens gezien te hebben.

Power Plant

Bij Power Plant in Whangarei hebben we ook veganistisch en glutenvrij gegeten. Ik at om mijn verjaardag te vieren biologische ‘sushi’ (met gekiemde boekweit, quinoa en verse groenten) , Jaffa- raw sinaasappel en cacao cake (die kwam uit de vriezer en was erg koud; ik nam hem mee naar ‘huis’ zodat die ontdooid was en toen was die lekkerder) en frittata met spinazie en groene ui (hieronder op de foto: mijn favoriet):

veganistische frittata

Boeken:

Er bestaan allerlei reisgidsen en boeken over Nieuw-Zeeland. Tip: volg je gevoel als je iets uitkiest!

Ik had de reisgids van National Geographic en het boek ‘Mijn leven in de wildernis‘ mee.

voorkant van de Reisgids Nieuw-Zeeland van National Geographic voorkant van het boek Mijn leven in de wildernis van Miriam Lancewood
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Meer weten?

Klik hier en check hoe ik je verder help.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 10 juni 2018 en werd geüpdatet op 24 december 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven