Home   Blog   Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?

Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?

Femke de Grijs kijkt naar 90 mile beach

Ik ben een digitale nomade. Dat betekent dat ik de wereld over reis en tegelijkertijd werk. Omdat ik nu langer dan een half jaar digitale nomade ben is het tijd voor een evaluatie: wat vind ik de voor- en nadelen hiervan? Ook beantwoord ik andere veelgestelde vragen hierover.

1. Wat is het doel van je reis?

Het hoofddoel: genieten! Ik voelde dat er meer is dan alleen mijn geboorteplek, woonplaats en Nederland en ik vind het leuk uit mijn comfortzone (dat wat ik gewend ben) te komen om nieuwe landen en mensen ontmoeten.

2. Wat voor werk doe je?

Ik doe nog exact hetzelfde werk: aan de hand van mijn unieke methode help ik hoogsensitieve vrouwen om voluit te leven.

3. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Ik sta op wanneer ik wil en ik gebruik mijn wekker zelden. Elke dag is anders, dit hangt er ook vanaf in welke tijdzone ik ben. Meestal werk ik in de ochtend en doe ik iets leuks reisgerelateerds in de middag/avond. Soms draai ik het om.

4. Waar is kat Knorrie?

Kat Knorrie houdt niet van reizen. Daarom heeft hij nu een nieuwe eigenaar. Dit vond ik het meest uitdagende van digitale nomade worden, waar ik tegen op zag. Gelukkig heeft hij nu een hele fijne nieuwe plek en een nieuwe poezen-vriendin :).

Femke de Grijs houdt kat Knorrie vast

5. Reist hond Otje mee?

Ja, behalve als de reis te lang is/zij in quarantaine moet in een specifiek land of het land niet ‘honden proof’ is. Om die reden ging Otje niet mee naar Nieuw-Zeeland.

Schapendoes Otje ligt op het gras in de Dordogne

6. Vind je het niet zielig dat Otje niet meeging naar Nieuw-Zeeland?

Het allerbelangrijkste vind ik dat ik mijn droom leef; dan ben ik ook leuker voor mijn omgeving. Otje heeft een fijne oppas gehad :).

7. Ben je nu altijd op vakantie?

Vakantie houdt in dat je vrij bent van verplichtingen/gewoon dagelijkse activiteiten staakt: ik reis en werk. Mijn werk voelt niet als een verplichting, maar als een verlengde van mijzelf. Ik heb van dat wat ik het allerleukste vind om te doen mijn werk gemaakt. Het voelt als vakantie. Ik voel dat dit mij een stuk gelukkiger en relaxter maakt, dan dat ik een 9-5 baan zou hebben die ik tegen mijn zin in zou doen waarin ik mij niet volledig kan ontplooien. Dat zou bijvoorbeeld eerder (onbewust) stress kunnen geven/moe kunnen maken.

8. Ik wil ook moderne nomade worden. Hoe kan ik hiermee geld verdienen?

Vind/creëer een beroep waar je blij van wordt. Er is niet 1 beroep dat geschikt is voor elke HSP om moderne nomade te worden: elke HSP is uniek. Ik raad je aan om je talenten/kwaliteiten te ontdekken en die in te zetten in je werk als moderne nomade. In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je wat jouw talenten/kwaliteiten zijn en wat voor werk er écht bij jou past. Als je immers werk doet wat 100% bij jou past geeft je werk je energie, in plaats van dat het je energie kost.

9. Waarom vlieg je en gebruik je de auto, dat is toch slecht voor het milieu?

Ik heb een voorkeur voor luxe en privacy en luister naar wat positief is voor mijn lichaam. Ik loop/fiets bijvoorbeeld niet de wereld rond en reis weinig met de trein.

Ik voelde dat er meer was in de wereld dan het ‘puzzelstukje’ waar ik op leefde. Ik reis vaak met de auto en het vliegtuig en compenseer dit graag met andere groene dingen, zoals minimaliseren en veganistisch eten. Babette Porcelijn ontdekte dat de invloed van een gemiddelde Nederland qua consumeren (en spullen kopen) en vleesconsumptie meer negatieve impact op het milieu heeft heeft dan vliegen. Je kunt daarover meer lezen in haar boek ‘De verborgen impact’.

voorkant van het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn

Ik wil mensen met een chronisch ziekte die ook van luxe en privacy houden inspireren om te reizen en groener te leven. Zo zijn er nog meer alternatieven om het milieu minder te belasten. Je kunt bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van vliegen compenseren.

10. Wat zijn de voordelen van digitale nomade zijn?

Die verschillen van persoon tot persoon. Wat ik als voordelen ervaar:

 • Flexibiliteit en vrijheid, zelf onder meer bepalen:
  -waar je heengaat en bent/slaapt
  -met wie jij je omringt
  -wat je wel/niet doet. Zo heb ik alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en nog verder te groeien.
  -wat je agenda is en je planning maken: bepalen wanneer en hoeveel ik werk en reis vind ik super.
  Dat betekent voor mij bijvoorbeeld dat ik geen verplichte werkkleding draag, niet van 9 tot 5 werk en niet in de file sta om naar mijn werk te komen.
 • Nieuwe mensen/dieren ontmoeten/nieuwe dingen ontdekken, dit inspireert mij! Daardoor heb ik onder meer een leuk hondje in Nieuw-Zeeland leren kennen (check de foto hieronder ;), nieuwe hobby’s gekregen en lekker veganistisch gegeten.
 • Lekker weer ervaren: ik houd enorm van zon en word hier blij van. Dat zoek ik ook op.
 • Voluit leven en je eigen koers varen, in plaats van leven naar de verwachtingen van anderen.

Femke de Grijs houdt kleine hond vast

11. Wat zijn de nadelen van digitale nomaden zijn?

Dat is voor iedereen anders. Digitale nomade zijn is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld omdat:

 • Je heimwee krijgt en familie/vrienden te veel mist en Skype/bellen en dergelijke geen goed alternatief vindt.
 • Je ‘zekerheid’ (bijvoorbeeld qua inkomen) verkiest boven een avontuurlijk leven. Als digitale nomade val je vaak buiten ‘het systeem’ en dien je soms flexibel en gedisciplineerd te zijn en door te zetten. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld een groot nadeel dat zij niet meer mogen stemmen of geen AOW meer opbouwen als zij uitgeschreven zijn uit Nederland. Soms dien je je te verdiepen in alternatieven voor de KVK-inschrijving, Nederlandse bankrekening en zorgverzekering.
 • Je reizen niet leuk vindt. Reizen houdt ook in: veel wachten en geduld hebben.
 • Je enorm van spullen houdt en niet wil/kan minimaliseren/loslaten. Het meest uitdagende vond ik om kat Knorrie los te laten.

Nadelen vind ik dat:

 • De hond soms niet makkelijk mee kan op reis. Dit vraagt dan veel uitzoekwerk.
 • Het soms zoeken is naar een goede internetverbinding.
 • Spullen soms niet meteen vindbaar zijn (bijvoorbeeld als ze onderop in een koffer zijn ingepakt). Inmiddels heeft daarom bijna alles een vaste plek gekregen.
 • Ik niet alle talen spreek, een vertaalApp is dan heel handig.
 • Het in sommige landen even zoeken is naar een fijne plek.
 • Het soms zoeken is naar ‘goed’ eten en specifieke producten zoals edelgist. Ik eet vegetarisch en vaak veganistisch en heb diverse voedingsintoleranties zoals voor soja en gluten. Verder houd ik van bepaalde producten die enkel in Nederland verkrijgbaar zijn (zoals veganistische spreads en kroketten of eten bij een lokaal Chinees restaurant). Als het kan neem ik die dingen mee of laat ik ze opsturen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Daarom onderzoek ik vaak de alternatieven.

Mathijs van der Beek zit op een bankje in de Dordogne

12. Wat zijn alternatieven voor de bankrekening, KVK en reisverzekering?

Welke alternatieven bij jou passen hangen af van jouw situatie. Tip: doe online research. Er bestaan veel plekken waar je om hulp kunt vragen, zoals:

Hieronder wat algemene ideeën:

Bankrekening:
Er bestaan diverse alternatieven. In Duitsland is een bank die speciaal is gericht op online ZZP: N26. Daar kun je ook een betaalpas met creditcard te krijgen: een creditcard is met het reizen erg makkelijk.

KVK:
Ik raad je aan om een specialist raad te plegen als je op zoek wilt naar een alternatief voor de KVK. In sommige landen zoals de British Virgin Islands kun je een bedrijf vestigen en een alternatief ‘KVK’ nummer te regelen.

Verzekering:
Heb je pre-existing conditions (reeds bestaande aandoeningen)? Dan is het vaak verplicht om in Nederland ingeschreven te blijven en je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Zoek dit goed uit!

Sommige Nederlandse digitale nomaden die zijn uitgeschreven uit Nederland zijn verzekerd via Ikea of World Nomads. Hier vind je nog meer alternatieve verzekeringen.

Verder vind je algemene tips in het Handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs en in Digital Nomads – How to Live, Work and Play Around the World van André Gussekloo en Esther Jacobs.
handboek wereldburgers Esther Jacobsvoorkant van het boek Digital nomads van Esther Jacobs en André Gussekloo

13. Waar ga je zo heen?

Ik heb een reisbucket list met landen waar ik nog graag heen wil. Het volgende land waar ik heenga, bepalen Mathijs en ik meestal last minute op gevoel. Wordt nog vervolgd, geregeld delen we daarop social media meer over ;).

14. Ik weet een leuke plek waar jullie welkom zijn. Heb je daar interesse in?

Leuk! Neem even contact op.

15. Ik woon in het buitenland. Kan je hier iets voor HSP verzorgen?

Wellicht! Heb/ken je een rustige ruimte waar een workshop voor HSP kan worden gegeven en lijkt het je leuk dat Mathijs en ik langskomen? Neem dan even contact op.

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb je een andere vraag over ons leven als digitale nomade? Laat het hieronder weten, wellicht beantwoorden Mathijs en ik deze in een nieuwe video :).

4 reacties op “Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Hallo Femke, ik heb een vraag. Klopt het dat als je HSP er bent je ook veel gevoeliger voor medicijnen bent.

Scroll naar top