Home   Blog   Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?

Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?

Femke de Grijs kijkt naar 90 mile beach

Sinds 15 december 2017 ben ik digitale nomade. Dat betekent dat ik voor onbepaalde tijd de wereld over reis en tegelijkertijd werk. Omdat ik nu langer dan een half jaar digitale nomade ben is het tijd voor een evaluatie: wat vind ik de voor- en nadelen hiervan? Ook beantwoord ik andere veelgestelde vragen hierover.

1. Wat is het doel van je reis?

Het hoofddoel: genieten! Ik voelde dat er meer is dan alleen mijn geboorteplek, woonplaats en Nederland en ik vind het leuk uit mijn comfortzone (dat wat ik gewend ben) te komen om nieuwe landen en mensen ontmoeten. Verder willen Mathijs en ik graag in het buitenland gaan wonen en vanuit daar HSP helpen (in het tijdschrift Mijn Geheim deelde ik daar meer over). Daar zijn we ons ook op aan het oriënteren.

2. Wat voor werk doe je?

Ik doe nog exact hetzelfde werk: ik help hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze aan de hand van mijn unieke methode hoe ze energieker worden. Het enige verschil is dat mijn laptop en ik nu niet meer op een vast adres in Nederland zijn.

3. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Ik sta op wanneer ik wil en ik gebruik mijn wekker zelden. Elke dag is anders, dit hangt er ook vanaf in welke tijdzone ik ben. Meestal werk ik in de ochtend en doe ik iets leuks reisgerelateerds in de middag/avond. Soms draai ik het om.

4. Wat hebben jullie gedaan met het huis waarin je woonde?

Dat staat nu te koop en wordt ondertussen verhuurd. Update november 2018: het huis is verkocht.

5. Waar is kat Knorrie?

Kat Knorrie houdt niet van reizen. Daarom heeft hij nu een nieuwe eigenaar. Dit vond ik het meest uitdagende van digitale nomade worden, waar ik tegen op zag. Gelukkig heeft hij nu een hele fijne nieuwe plek en een nieuwe poezen-vriendin :).

Femke de Grijs houdt kat Knorrie vast

6. Reist hond Otje mee?

Ja, behalve als de reis te lang is/zij in quarantaine moet in een specifiek land of het land niet ‘honden proof’ is. Om die reden ging Otje niet mee naar Nieuw-Zeeland.

Schapendoes Otje ligt op het gras in de Dordogne

7. Vind je het niet zielig dat Otje niet meeging naar Nieuw-Zeeland?

Het allerbelangrijkste vind ik dat ik mijn droom leef; dan ben ik ook leuker voor mijn omgeving. Otje heeft een fijne oppas gehad :).

8. Ben je nu altijd op vakantie?

Vakantie houdt in dat je vrij bent van verplichtingen/gewoon dagelijkse activiteiten staakt: ik reis parttime en werk parttime. Mijn werk voelt niet als een verplichting, maar als een verlengde van mijzelf. Ik heb van dat wat ik het allerleukste vind om te doen mijn werk gemaakt. Het voelt als vakantie. Ik voel dat dit mij een stuk gelukkiger en relaxter maakt, dan dat ik een 9-5 baan zou hebben die ik tegen mijn zin in zou doen waarin ik mij niet volledig kan ontplooien. Dat zou bijvoorbeeld eerder (onbewust) stress kunnen geven/moe kunnen maken.

9. Wanneer kom je terug naar Nederland?

Dat staat nu voor de toekomst niet gepland.

10. Ik wil ook moderne nomade worden. Hoe kan ik hiermee geld verdienen?

Vind/creëer een beroep waar je blij van wordt. Er is niet 1 beroep dat geschikt is voor elke HSP om moderne nomade te worden: elke HSP is uniek. Ik raad je aan om je talenten/kwaliteiten te ontdekken en die in te zetten in je werk als moderne nomade. In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je wat jouw talenten/kwaliteiten zijn en wat voor werk er écht bij jou past. Als je immers werk doet wat 100% bij jou past geeft je werk je energie, in plaats van dat het je energie kost.

11. Waarom vlieg je en gebruik je de auto, dat is toch slecht voor het milieu?

Vanwege chronische ziekte en mijn voorkeur voor luxe en privacy reis ik niet zo groen mogelijk. Ik loop/fiets bijvoorbeeld niet de wereld rond en reis weinig met de trein.

Ik voelde dat er meer was in de wereld dan het ‘puzzelstukje’ waar ik op leefde. Ik reis vaak met de auto en het vliegtuig en compenseer dit graag met andere groene dingen, zoals minimaliseren en veganistisch eten. Babette Porcelijn ontdekte dat de invloed van een gemiddelde Nederland qua consumeren (en spullen kopen) en vleesconsumptie meer negatieve impact op het milieu heeft heeft dan vliegen. Je kunt daarover meer lezen in haar boek ‘De verborgen impact’.

voorkant van het boek De verborgen impact van Babette Porcelijn

Ik wil mensen met een chronisch ziekte die ook van luxe en privacy houden inspireren om te reizen en groener te leven. Zo zijn er nog meer alternatieven om het milieu minder te belasten. Je kunt bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van vliegen compenseren.

12. Waar woon je nu?

Op aarde; ik heb geen vaste woon- en verblijfplaats. Mijn actuele verblijfplaats deel ik vaak op Instagram en Facebook.

13. Wat zijn de voordelen van digitale nomade zijn?

Die verschillen van persoon tot persoon. Wat ik als voordelen ervaar:

 • Flexibiliteit en vrijheid, zelf onder meer bepalen:
  -waar je heengaat en bent/slaapt
  -met wie jij je omringt
  -wat je wel/niet doet. Zo heb ik alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en nog verder te groeien.
  -wat je agenda is en je planning maken: bepalen wanneer en hoeveel ik werk en reis vind ik super.
  Dat betekent voor mij bijvoorbeeld dat ik geen verplichte werkkleding draag, niet van 9 tot 5 werk en niet in de file sta om naar mijn werk te komen.
 • Nieuwe mensen/dieren ontmoeten/nieuwe dingen ontdekken, dit inspireert mij! Daardoor heb ik onder meer een leuk hondje in Nieuw-Zeeland leren kennen (check de foto hieronder ;), nieuwe hobby’s gekregen en lekker veganistisch gegeten.
 • Lekker weer ervaren: ik houd enorm van zon en word hier blij van. Dat zoek ik ook op.
 • Voluit leven en je eigen koers varen, in plaats van leven naar de verwachtingen van anderen.

Femke de Grijs houdt kleine hond vast

14. Wat zijn de nadelen van digitale nomaden zijn?

Dat is voor iedereen anders. Digitale nomade zijn is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld omdat:

 • Je heimwee krijgt en familie/vrienden te veel mist en Skype/bellen en dergelijke geen goed alternatief vindt.
 • Je ‘zekerheid’ (bijvoorbeeld qua inkomen) verkiest boven een avontuurlijk leven. Als digitale nomade val je buiten ‘het systeem’ en dien je soms flexibel en gedisciplineerd te zijn en door te zetten. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld een groot nadeel dat zij niet meer mogen stemmen of geen AOW meer opbouwen als zij uitgeschreven zijn uit Nederland. Omdat ik uitgeschreven ben uit Nederland diende ik ook onder andere mijn KVK-inschrijving, Nederlandse bankrekening en mijn zorgverzekering op te zeggen en mij te verdiepen in andere goede oplossingen.
 • Je reizen niet leuk vindt. Reizen houdt ook in: veel wachten en geduld hebben.
 • Je enorm van spullen houdt en niet wil/kan minimaliseren/loslaten. Dat was voor mij een proces; het meest uitdagende vond ik om kat Knorrie los te laten.

Nadelen vind ik dat:

 • Hond Otje soms niet makkelijk mee kan op reis. Dit vraagt dan veel uitzoekwerk.
 • Het soms zoeken is naar een goede internetverbinding.
 • Spullen soms niet meteen vindbaar zijn (bijvoorbeeld als ze onderop in een koffer zijn ingepakt). Inmiddels heeft daarom bijna alles een vaste plek gekregen.
 • Ik niet alle talen spreek, een vertaalApp is dan heel handig.
 • Het in sommige landen even zoeken is naar een fijne plek. Mathijs en ik voelen na het interview in het tijdschrift Mijn Geheim nog meer dat we een nieuwe ‘vaste’ plek willen waar we altijd naar kunnen terugkeren na een reis.
 • Het soms zoeken is naar ‘goed’ eten en specialistische producten zoals edelgist. Ik eet vegetarisch en vaak veganistisch en heb diverse voedingsintoleranties zoals voor soja en gluten. Verder houd ik van bepaalde producten die enkel in Nederland verkrijgbaar zijn (zoals veganistische spreads en kroketten of eten bij een lokaal Chinees restaurant). Als het kan neem ik die dingen mee of laat ik ze opsturen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Daarom onderzoek ik vaak de alternatieven.

Mathijs van der Beek zit op een bankje in de Dordogne

15. Hoe heb je het gedaan met de uitschrijving in Nederland?

Ik heb mij uitgeschreven bij mijn gemeente, in mijn geval kon dat online. Omdat de gemeente wilde weten waar ik naar toe ging en ik mijn reisplannen niet heb vastgelegd omdat ik op gevoel reis, heb ik ‘bestemming onbekend’ opgegeven.

16. Wat zijn alternatieven voor de bankrekening, KVK en reisverzekering?

Welke alternatieven bij jou passen hangen af van jouw situatie. Tip: doe online research. Er bestaan veel plekken waar je om hulp kunt vragen, zoals:

Hieronder wat algemene ideeën:

Bankrekening:
Omdat mijn bedrijf fysiek niet meer in Nederland is gevestigd, diende ik mij uit te schrijven bij de KVK. Omdat mijn bedrijf geen KVK nummer meer had, kon ik geen Nederlandse zakelijke bankrekening behouden. Er bestaan diverse alternatieven. In Duitsland vond ik bijvoorbeeld een bank die speciaal is gericht op online ZZP: N26. Daar kun je ook een betaalpas met creditcard te krijgen: een creditcard is met het reizen erg makkelijk.

KVK:
Ik raad je aan om een specialist raad te plegen als je op zoek wilt naar een alternatief voor de KVK. In sommige landen zoals de British Virgin Islands kun je een bedrijf vestigen en een alternatief ‘KVK’ nummer te regelen.

Verzekering:
Heb je pre-existing conditions (reeds bestaande aandoeningen)? Dan is het vaak verplicht om in Nederland ingeschreven te blijven en je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Zoek dit goed uit! In mijn geval heb ik alles wat mijn lichaam mankeert aangegeven bij de verzekering en er voor gekozen om de kosten die hieruit voortvloeien zelf te betalen.

Sommige Nederlandse digitale nomaden die zijn uitgeschreven uit Nederland zijn verzekerd via Ikea of World Nomads. Hier vind je nog meer alternatieve verzekeringen.

Verder vind je algemene tips in het Handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs en in Digital Nomads – How to Live, Work and Play Around the World van André Gussekloo en Esther Jacobs.
handboek wereldburgers Esther Jacobsvoorkant van het boek Digital nomads van Esther Jacobs en André Gussekloo

17. Waar ga je zo heen?

Ik heb een reisbucket list met landen waar ik nog graag heen wil. Het volgende land waar ik heenga, bepalen Mathijs en ik meestal last minute op gevoel. Wordt nog vervolgd ;). Update 2019: hier vind je onze plannen voor 2019. Update 2020: we zullen in Frankrijk zijn en reizen verder op gevoel: waar we precies verder heen gaan ligt nog open.

18. Ik weet een leuke plek waar Mathijs, hond Otje en jij welkom zijn. Heb je daar interesse in?

Leuk! Neem even contact op.

19. Ik woon in het buitenland. Kan je hier iets voor HSP verzorgen?

Wellicht! Heb/ken je een rustige ruimte waar een workshop voor HSP kan worden gegeven en lijkt het je leuk dat Mathijs en ik langskomen? Neem dan even contact op.

Over Femke de GrijsFemke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang had ik last van hoogsensitiviteit en vermoeidheid. Reizen was ondanks mijn passie ondenkbaar; bij het idee alleen al kreeg ik stress.

Ik ben heel erg dankbaar dat ik mijn hoogsensitiviteit leerde beheersen en ik als digitale nomade kan gaan en staan waar ik wil. Mijn succesformules deel ik graag met vermoeide hoger opgeleide hoogsensitieve vrouwen, zodat ze ook kunnen bloeien.

Meer weten?

Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb je een andere vraag over ons leven als digitale nomade? Laat het hieronder weten, wellicht beantwoorden Mathijs en ik deze in een nieuwe video :).

4 reacties op “Digitale nomade zijn als HSP: FAQ: wat zijn bijvoorbeeld de voor- en nadelen?”

 1. blank

  Hallo Femke, ik heb een vraag. Klopt het dat als je HSP er bent je ook veel gevoeliger voor medicijnen bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top