Ik ben een digitale nomade. Dat betekent dat ik vanaf december 2017 de wereld over reis en tegelijkertijd werk. In deze blog evalueer ik: wat vind ik de voor- en nadelen hiervan? Ook beantwoord ik veelgestelde vragen hierover. Heb je een andere vraag? Laat het onder de blog weten!
1. Wat is het doel van je reis?
Het hoofddoel: genieten! Ik voelde dat er meer is dan alleen mijn geboorteplek, woonplaats en Nederland en ik vind het leuk uit mijn comfortzone (dat wat ik gewend ben) te komen om nieuwe landen en mensen ontmoeten.
2. Wat voor werk doe je?
Ik doe nog exact hetzelfde werk: aan de hand van mijn unieke methode help ik hoogsensitieve vrouwen om voluit te leven.
3. Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?
Ik sta op wanneer ik wil en ik gebruik mijn wekker zelden. Elke dag is anders, dit hangt er ook vanaf in welke tijdzone ik ben. Meestal werk ik in de ochtend en doe ik iets leuks reisgerelateerds in de middag/avond. Soms draai ik het om.
4. Ben je nu altijd op vakantie?
Vakantie houdt in dat je vrij bent van verplichtingen/gewoon dagelijkse activiteiten staakt: ik reis en werk. Mijn werk voelt niet als een verplichting, maar als een verlengde van mijzelf. Ik heb van dat wat ik het allerleukste vind om te doen mijn werk gemaakt. Het voelt als vakantie. Ik voel dat dit mij een stuk gelukkiger en relaxter maakt, dan dat ik een 9-5 baan zou hebben die ik tegen mijn zin in zou doen waarin ik mij niet volledig kan ontplooien. Dat zou bijvoorbeeld eerder (onbewust) stress kunnen geven/moe kunnen maken.
5. Ik wil ook moderne nomade worden. Hoe kan ik hiermee geld verdienen?
Vind/creëer een beroep waar je blij van wordt. Er is niet één beroep dat geschikt is voor elke HSP om moderne nomade te worden: elke HSP is uniek. Ik raad je aan om je talenten/kwaliteiten te ontdekken en die in te zetten in je werk als moderne nomade. In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw ontdek je wat jouw talenten/kwaliteiten zijn en wat voor werk er écht bij jou past. Als je immers werk doet dat 100% bij jou past geeft je werk je energie, in plaats van dat het je energie kost.
6. Waarom vlieg je en gebruik je de auto, dat is toch slecht voor het milieu?
Ik heb een voorkeur voor luxe en privacy en luister naar wat positief is voor mijn lichaam. Ik loop/fiets bijvoorbeeld niet de wereld rond en reis weinig met de trein.
Ik voelde dat er meer was in de wereld dan het ‘puzzelstukje’ waar ik op leefde. Ik reis vaak met de auto en het vliegtuig en compenseer dit graag met andere groene dingen, zoals minimaliseren en veganistisch eten.
Babette Porcelijn ontdekte dat de invloed van een gemiddelde Nederland qua consumeren (en spullen kopen) en vleesconsumptie meer negatieve impact op het milieu heeft heeft dan vliegen. Je kunt daarover meer lezen in haar boek ‘De verborgen impact’.
Ik wil mensen met een chronisch ziekte die ook van luxe en privacy houden inspireren om te reizen en groener te leven. Zo zijn er nog meer alternatieven om het milieu minder te belasten. Je kunt bijvoorbeeld de CO2 uitstoot van vliegen compenseren.
7. Wat zijn de voordelen van digitale nomade zijn?
Die verschillen van persoon tot persoon. Wat ik als voordelen ervaar:
- Flexibiliteit en vrijheid, zelf onder meer bepalen:
-waar je heengaat en bent/slaapt
-met wie jij je omringt
-wat je wel/niet doet. Zo heb ik alle ruimte om mezelf verder te ontwikkelen en nog verder te groeien.
-wat je agenda is en je planning maken: bepalen wanneer en hoeveel ik werk en reis vind ik super.
Dat betekent voor mij bijvoorbeeld dat ik geen verplichte werkkleding draag, niet van 9 tot 5 werk en niet in de file sta om naar mijn werk te komen. - Nieuwe mensen/dieren ontmoeten/nieuwe dingen ontdekken, dit inspireert mij! Daardoor heb ik onder meer een leuk hondje in Nieuw-Zeeland leren kennen (check de foto hieronder ;), nieuwe hobby’s gekregen en lekker veganistisch gegeten.
- Lekker weer ervaren: ik houd enorm van zon en word hier blij van. Dat zoek ik ook op.
- Voluit leven en je eigen koers varen, in plaats van leven naar de verwachtingen van anderen.
8. Wat zijn de nadelen van digitale nomaden zijn?
Dat is voor iedereen anders. Digitale nomade zijn is niet voor iedereen geschikt, bijvoorbeeld als:
- Je heimwee krijgt en familie/vrienden te veel mist en Skype/bellen en dergelijke geen goed alternatief vindt.
- Je ‘zekerheid’ (bijvoorbeeld qua inkomen) verkiest boven een avontuurlijk leven. Als digitale nomade val je vaak buiten ‘het systeem’ en dien je soms flexibel en gedisciplineerd te zijn en door te zetten. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld een groot nadeel dat zij niet meer mogen stemmen of geen AOW meer opbouwen als zij uitgeschreven zijn uit Nederland. Soms dien je je te verdiepen in alternatieven voor de KVK-inschrijving, Nederlandse bankrekening en zorgverzekering.
- Je reizen niet leuk vindt. Reizen houdt ook in: veel wachten en geduld hebben.
- Je enorm van spullen houdt en niet wil/kan minimaliseren/loslaten. Het uitdagendste vond ik om kat Knorrie los te laten.
Nadelen vind ik dat:
- Het soms zoeken is naar een goede internetverbinding.
- Spullen soms niet meteen vindbaar zijn (bijvoorbeeld als ze onderop in een koffer zijn ingepakt). Inmiddels heeft daarom bijna alles een vaste plek gekregen.
- Ik niet alle talen spreek, een vertaalApp is dan heel handig.
- Het in sommige landen even zoeken is naar een fijne plek.
- Het soms zoeken is naar ‘goed’ eten en specifieke producten zoals edelgist. Ik eet graag vegetarisch en vaak veganistisch en heb diverse voedingsintoleranties zoals voor soja en gluten. Verder houd ik van bepaalde producten die enkel in Nederland verkrijgbaar zijn (zoals veganistische spreads en kroketten of eten bij een lokaal Chinees restaurant). Als het kan neem ik die dingen mee of laat ik ze opsturen, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Daarom onderzoek ik vaak de alternatieven.
- Het soms veel uitzoekwerk vraagt om het voor hond Juultje ook comfortabel te maken. Wij zoeken bijvoorbeeld accomodaties waar zij ook welkom is.
9. Wat zijn alternatieven voor de bankrekening, KVK en reisverzekering?
Welke alternatieven bij jou passen hangen af van jouw situatie. Tip: doe online research. Er bestaan veel plekken waar je om hulp kunt vragen, zoals:
Hieronder wat algemene ideeën:
Bankrekening:
Er bestaan diverse alternatieven qua bankrekening. Wat het beste bij jou past is maatwerk. Op internet kun je zoeken naar alternatieven die goed bij jouw situatie aansluiten.
KVK:
Ik raad je aan om een specialist raad te plegen als je op zoek wilt naar een alternatief voor de KVK.
Verzekering:
Heb je pre-existing conditions (reeds bestaande aandoeningen)? Dan is het vaak verplicht om in Nederland ingeschreven te blijven en je Nederlandse zorgverzekering te behouden. Zoek dit goed uit!
Hier vind je wat voorbeelden van alternatieve verzekeringen.
Verder vind je algemene tips in het Handboek voor wereldburgers van Esther Jacobs.
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets (zoals een boek) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
10. Wat doe je als je terug bent en je ‘gewone leven’ weer hebt, met alle normale en vele prikkels, kun je daar dan nu mee omgaan?
Wij hebben geen plannen om terug te keren naar Nederland en daar te wonen. Reizen is voor ons nu ‘gewoon’ en ons ‘gewone’ leven.
In Nederland beheerste ik mijn hoogsensitiviteit eerst niet. Zo kon ik lang niet met prikkels omgaan en raakte ik snel overprikkeld. Door de juiste kennis te vergaren en voedende vaardigheden aan te leren, leerde ik mijn hoogsensitiviteit beheersen.
Ik ben dankbaar dat ik nu kan gaan en staan waar ik wil. Tijdens onze reizen komen wij doorgaans meer prikkels tegen dan in Nederland. In deze blog deel ik tips als je als HSP ook gaat reizen, zodat het je energie geeft in plaats van kost.
11. Waar ga je zo heen?
Ik heb een reisbucket list met landen waar ik nog graag heen wil. Het volgende land waar ik heenga, bepalen Mathijs en ik meestal last minute op gevoel. Wordt nog vervolgd, geregeld delen we daar op social media en in dit artikel meer over.
12. Ik weet een leuke plek waar jullie welkom zijn. Heb je daar interesse in?
Leuk! Neem even contact op.
13. Ik woon in het buitenland. Kan je hier iets voor HSP verzorgen?
Wellicht! Heb/ken je een rustige ruimte waar een workshop of iets dergelijks voor HSP kan worden gegeven en lijkt het je leuk dat Mathijs en ik langskomen? Neem dan even contact op.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Meer weten?
Bekijk hier de manieren hoe ik je graag verder help.
Aanvullende blogs:
- Waarom ik het roer omgooide en de wereld over reis
- Hoe ik mij heb voorbereid op mijn leven als digitale nomade
- Reizen als HSP: met deze 8 tips vreet het geen energie!
- 5 HSP kenmerken
- Zuid-Afrika bezienswaardigheden en tips voor HSP!
P.S. Heb je een andere vraag over ons leven als digitale nomade? Laat het hieronder weten, wellicht beantwoorden Mathijs en ik deze in een nieuwe video/blog :).