Lady Comp ervaringen na 3 maanden en 5 jaar (natuurlijke anti conceptie alternatief)

ladycomp-nieuwe-model

Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig of hoogsensitief. Veel hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze kenmerken en staan (on)bewust open voor prikkels en hebben sneller en intenser last van bijwerkingen, zoals van medicatie en hormonale anticonceptie en de pil.

De pil en andere anticonceptiemiddelen die de hormonen verstoren worden ‘normaal’ bevonden. Ze worden veel gebruikt omdat ze betrouwbaar zijn en omdat ze makkelijk te gebruiken zijn. Veel meisjes beginnen er (onwetend) op jonge leeftijd mee, bijvoorbeeld omdat ze acné hebben (en niet direct vanwege anticonceptie redenen). Ik was ook zo’n meisje en dacht ‘als de dokter het voorschrijft zal het wel goed’ zijn. Niet dus, bleek later met bijvoorbeeld de Diane35 die ik slikte. Stoffen die hormoonverstorend werken kunnen (op langere termijn) een hoop klachten opleveren. Dat wist ik alleen toen nog niet…

Bijwerkingen anti conceptie pil

Bijwerkingen die van hormonale anticonceptie kunnen komen zijn onder meer deze:

Fysieke bijwerkingen:

  • Hoofdpijn, migraine
  • Gewichtstoename, vocht vasthouden
  • Een verhoogde bloedruk
  • Huidaandoeningen zoals acné
  • Tussentijds bloedverlies
  • Vaginale afscheiding
  • Pijnlijke borsten hebben
  • Misselijkheid, braken
  • Vermoeidheid
  • Een verlaagde vitamine B12 waarde

De pil kan de kans op een trombose vergroten.

Emotionele bijwerkingen:

Hormoonvrije anticonceptie

Dit soort klachten dienen (helemaal als je hoogsensitief bent) serieus genomen te worden! Ik had toen ik de pil gebruikte op het moment zelf geen directe klachten van de pil, alleen raakte ik later enorm uitgeput en spraken artsen over CVS. Of/in hoeverre er een verband bestaat weet ik niet. Ik geloof alleen niet dat de pil een positieve invloed op mijn lichaam, gezondheid en energieniveau had.

De reden om destijds met de pil te stoppen was omdat ik er niet tevreden over was en deze mijn huid niet mooier maakte. Nu is de reden voor mij dat het niet goed voelt: ik wil het beste voor mijn lichaam wil zorgen en geen (energievretende) hormoonverstorende stoffen gebruiken.

Er bestaan gelukkig hormoonvrije alternatieven voor anticonceptie, zoals het condoom. Sommige HSP zijn hier echter allergisch voor of vinden het onpraktisch, bijvoorbeeld omdat het het vrijen onderbreekt.

Ik Googelde er op los en vond veel alternatieven. Ik volgde mijn gevoel en besloot me te verdiepen in de cyclus van de vrouw en de Lady-Comp.

Wanneer ben je vruchtbaar?

Elke vrouw heeft een unieke menstruatiecyclus. Gedurende 1 cyclus ben je slechts 6 dagen vruchtbaar en kun je zwanger worden: dit zijn de 5 dagen voor je ovulatie (eisprong) en 1 dag erna. Na je ovulatie wordt je ongesteld, zie ook dit filmpje:

In je cyclus heb je als je vruchtbaar bent, een andere temperatuur dan wanneer je onvruchtbaar bent. Bij veel hormonale anticonceptie moet je de hele maand (ook als je onvruchtbaar bent) je lichaam met chemische zaken belasten: bij de Lady-Comp is dat niet het geval!

Lady-Comp: een gezond alternatief

De Lady-Comp is een hormoonvrije cycluscomputer die inzicht geeft in wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. Het apparaat bestaat meer dan 30 jaar en wordt in circa 30 landen wereldwijd gebruikt. Ik interview hieronder Lilian Bonnema (directrice van Lady-Comp in Nederland) hierover. Er wordt ingegaan op onder andere deze vragen;

  1. Wat is de Lady-Comp precies?
    ‘De Lady-Comp is een computer die je cyclus meet. Dat doet die door middel van temperatuurmeting: je meet dagelijks circa 60 seconden de temperatuur in je mond, met de thermometer die aan de Lady-Comp zit.’ Middels de Lady-Comp krijg je bijvoorbeeld inzicht in hoe je cyclus eruit ziet en wanneer de ovulatie plaatsvindt, wat je vruchtbare dagen en wanneer je menstruatie verwacht wordt. De Lady-Comp berekent dit voor je; handig voor mensen met dyscalculie zoals ik ;).
    vruchtbare-dagen
  2. Is het geschikt voor elke vrouw?
  3. Is de Lady-Comp wel betrouwbaar?
  4. Hoe komt het dat het nog niet zo bekend is?

Daarnaast wordt ook ingegaan op 2 alternatieven:

  • De Pearly.
  • En Baby-Comp (update november 2015: er bestaat nu een nieuwe versie hiervan: deze heet de Lady-Comp Baby).

Je kunt hieronder het interview bekijken:

Zoals in het filmpje gezegd werkt de Lady-Comp niet tegen soa’s (gebruik als je je daartegen wil beschermen een condoom).

Reacties naar aanleiding van deze aflevering:

  • ‘Lijkt me de fijnste methode als ik een vaste partner heb.’
  • ’Tof filmpje!

Lady Comp ervaringen

Toen ik van de Lady-Comp hoorde was ik verbaasd; waarom had ik hier niet veel eerder van gehoord? Ik was niet tevreden over de pil en was hiermee gestopt. Als HSP wil ik zo min mogelijk ‘rommel’ in mijn lichaam en zo natuurlijk mogelijk leven: de pil of andere hormonale anticonceptie waren voor mij geen optie. Het condoom vond ik niet romantisch en onhandig.

De Lady-Comp leek een geweldige oplossing, maar was het wel betrouwbaar (iets wat voor mij heel belangrijk is)? Mijn huisarts reageerde niet enthousiast. Die vond het niet betrouwbaar. Ik besloot om me echter grondig in te verdiepen en mijn gevoel te volgen; ik ben de Lady-Comp gaan gebruiken en vond het super dat ik een exemplaar kreeg om ‘m uit te proberen!

Hieronder vind je mijn ervaring met de Lady-Comp na:

  • 3 maanden
  • 1,5 jaar
  • 2 jaar
  • 3,5 jaar
  • 4 jaar

Mijn ervaringen met de Lady-Comp na 3 maanden

Ik heb de Lady-Comp 28 januari 2014 ontvangen. Inmiddels gebruik ik de Lady-Comp meer dan 3 maanden. Ik vond het in het begin spannend om de Lady-Comp te gebruiken. In dit nieuwe, onderstaande filmpje deel ik mijn ervaringen met de Lady-Comp. Ik vertel onder andere wat me over de streep trok om hiermee aan de slag te gaan.

Extra tips voor het gebruik van de Lady-Comp:

Tip 1: Hoe je gemakkelijk weet of je 5 uur hebt geslapen

Let op: minimaal 5 uur slaap is nodig om een basale lichaamstemperatuur te krijgen, en deze basale temperatuur moet gemeten worden met de Lady-Comp. Dit meten doe je direct na het ontwaken (in bed), voordat je opstaat. Er wordt geadviseerd om zo regelmatig mogelijk te meten.

Als je nachtdiensten draait, kun je de wekker s’middags zetten. Meet dan s’middags nadat je (minimaal 5 uur) geslapen hebt.

Moet je vaak je bed uit?

  • Als je al 5 uur hebt geslapen kun je direct meten. Heb je nog niet 5 uur geslapen en wil je naar het toilet, dan moet je doortellen. Je moet na een toiletbezoek nog minimaal 1 uur in bed liggen, en na totaal minimaal 5 uur in bed gelegen te hebben, meten.
  • Heb je zieke kinderen, of (jonge) kinderen die vaak wakker zijn en moet je daarvoor meestal het bed uit? Als je wil opstaan en het kind uit bed wil tillen, moet je of voordat je je bed uitstapt meten (dit kan alleen als je al 5 uur geslapen hebt), of erna nog minimaal 5 uur slapen. Als dat niet lukt, kun je die dag niet meten. Als dat te veel voorkomt de Lady-Comp je cyclus moeilijk in kaart brengen, het duurt dan langer voordat de Lady-Comp je leert kennen.

natuurlijke anticonceptie

In het begin was het bovenstaande even wennen. Ik had bijvoorbeeld een klok op het toilet gezet om te zien hoe laat het was. Achteraf gezien helemaal niet nodig. Nu druk ik in bed, voordat ik naar het toilet wil, op een willekeurige knop op de Lady-Comp, om te kijken hoe laat het is en bereken ik hoelang ik al geslapen heb en of ik direct kan meten, of na het toilet bezoek nog minimaal 1 uur in bed moet blijven liggen. Inmiddels is dit een gewoonte geworden.

Tip 2: Hoe je snel aan de slag kan met de Lady-Comp

Ik heb ook nog een tip voor je hoe je snel met de Lady-Comp aan de slag kan, als je nu geen hormonale anticonceptie gebruikt.

Doordat ik geen hormonale anticonceptie gebruikte, schreef ik in mijn agenda de dag op wanneer ik ongesteld werd. Deze data kon ik invoeren in de Lady-Comp. Een voordeel hiervan was, dat de Lady-Comp mijn cyclus sneller leerde kennen en ik sneller meer groene lampjes had.

Het is belangrijk om de Lady-Comp te gebruiken volgens bijgeleverde handleiding.

Tip 3: Houd rekening met factoren die je temperatuur beïnvloeden

Er zijn factoren die jouw temperatuur en cyclus kunnen beïnvloeden, zoals:

  1. Medicijnen
  2. Suppletie
  3. Slecht slapen
  4. Alcohol
  5. Stress
  6. Koorts

Hieronder vind je een toelichting.

1. Medicijnen
Op de site van Lady-Comp staat: “De Lady-Comp mag (tijdelijk) niet gebruikt worden tijdens het innemen van antibiotica of sterke antidepressiva, tijdens de behandeling met medicijnen tegen PCOS of tijdens het gebruik van medicijnen met thermische werking. In het algemeen kunnen we stellen dat als je tijdelijk medicijnen gebruikt die van invloed zijn op je temperatuur (zoals de pil of een Cortison) je beter niet kunt meten.

Maar als je – bijvoorbeeld voor een schildklierprobleem of depressiviteit – regelmatig medicijnen gebruikt waar je op bent ingesteld, dan kun je gewoon meten met de Lady-Comp. Tijdens veranderingen van doseringen raden we aan tijdelijk niet te meten.”

2. Suppletie
Je mag Lady-Comp niet gebruiken als je suppletie met thermische werking gebruikt zoals koper. Koper verstoort je cyclus. Lilian zegt: “Met suppletie is het vaak geen probleem. Waar het opletten is, is wanneer iets invloed op de cyclus op temperatuur heeft. Maar bijvoorbeeld ook een slaapmiddel als melatonine heeft geen invloed.”

3. Slecht slapen
Lady-Comp houdt rekening met spontane temperatuurverschillen door slecht slapen. In de handleiding staat: “Temperatuurverhogingen door slaapgebrek zijn “niet normaal” en worden door het apparaat als zodanig herkend. In het algemeen is het aan te bevelen bij een nacht doorfeesten, de dagelijkse meting te onderbreken.”

4. Alcohol
Lady-Comp houdt rekening met spontane temperatuurverschillen door alcohol. Op de website van Lady-Comp staat: “Een wijntje drinken is (meestal) geen probleem. Zo lang je maar de 5 uur slaap hebt gehad, en niet te veel gedronken hebt, kun je gewoon meten. Na echt dronken te zijn geweest, kun je beter wel de meting overslaan.”

Lilian zegt: “Lady-Comp houdt rekening met eventuele temperatuurverschillen door veel drinken of anders. Wanneer iemand echt veel feest en drinkt, amper slaapt en dergelijke dan adviseren wij natuurlijk ook om niet te meten. Waar ligt de grens, eventueel wanneer het overmatig is, extremer dan normaal etc.

5. Stress
Lady-Comp houdt rekening met spontane temperatuurverschillen door stress.

6. Koorts/verkoudheid met koorts
Lilian geeft aan: “Wanneer iemand echt koorts heeft, adviseren wij om niet te meten met de Lady-Comp. Echter, vaak meet iemand wel en komt pas dan erachter, dat ze eigenlijk temperatuurverhoging hebben. Dan is het niet erg, de Lady-Comp houdt daar rekening mee.

Bij een kleine verkoudheid ben je misschien wat moe en ondervind je hinder, maar heb je niet perse verhoging. Als dat toch een beetje zo is zonder dat je het zelf weet/merkt, houdt de Lady-Comp daar rekening mee. Het is eigenlijk altijd zo, dat de Lady-Comp alle metingen vergelijkt met alle voorafgaande metingen op dezelfde cyclusdag plus met alle meerdere miljoenen gegevens die al ingevoerd zijn”.

7. Dieet
Lilian geeft aan: “Wat betreft diëten, daar ligt het niet perse aan supplementen, maar aan een streng of zelfs crash dieet. Wanneer iemand extreem anders of weinig eet om snel af te vallen, dan mag zo’n iemand tijdelijk niet met de Lady-Comp meten. Maar wanneer iemand het eetpatroon omstelt, zoals meer op hormoonbalans eten, of gewoon meer groente en minder vet, dan heeft dat geen invloed, weet ik ook uit eigen ervaring. Dus het zit hem in een streng, of extreem dieet.”

Twijfel je of de Lady-Comp in jouw situatie betrouwbaar is (bijvoorbeeld omdat er wellicht factoren zijn die jouw temperatuur beïnvloeden zoals medicijnen, suppletie of een dieet)? Neem dan contact op met Lady-Comp.

Lady-Comp ervaringen na 1,5 jaar

Update april 2015: Het model van de Lady-Comp waar ik hierboven in deze blog meer over deel heb ik bijna 14 maanden met veel plezier gebruikt. Inmiddels is er een nieuw model van de Lady-Comp.

Update oktober 2015: Ik vergelijk hieronder mijn vorige model (de Lady-Comp Classic) met dit nieuwe model: de Lady-Comp (de ‘standaard’ versie. Update 2017: deze heet nu ‘Advanced’). Dit nieuwe model gebruik ik nu ongeveer 7 maanden.

Voordelen:ladycomp-doos

Net zoals het vorige model is dit model ook:

  • Natuurlijk. Er komen geen hormonen aan te pas. Bijwerkingen en klachten kunnen zo worden voorkomen.
  • Even betrouwbaar als de pil. Belangrijk is uiteraard dat je ‘m wel juist gebruikt!

Dat vind ik 2 grote voordelen van de Lady-Comp.

Ten opzichte van het het vorige model vind ik dit ook leuke voordelen en een vooruitgang:

  1. Dit model is kleiner/handzamer.
  2. Dit model heeft batterijen in plaats van een accu (handig voor als je op reis gaat en er geen stopcontact aanwezig is). Ook heb je makkelijk inzicht in hoe vol/leeg de batterij is.
  3. Het blauwe snoer is makkelijker op te rollen.
  4. Het beschermingshoesje voor als je bijvoorbeeld op reis gaat is steviger.
  5. Er is meer keuze uit wekgeluiden.ladycomp-beschermhoesje
  6. Het volume van de wekker is in te stellen.
  7. Het is in te stellen hoe helder je het beeldscherm wilt zien.
  8. Je kunt grafieken op het apparaat zelf bekijken.
  9. Je kunt zelf gemakkelijk en snel een afdruk van je cyclus maken (in plaats van het apparaat op te sturen).
  10. Je kunt van 6 aankomende maanden een prognose van de menstruatie zien (en zien wanneer die mogelijk kan komen).
  11. Je kunt zien tijdens welke maanfase je een ovulatie hebt.

Verbeterpunten:

Dit ik ervoer als verbeterpunten:
1. Blauwe knop

  • De grote blauwe knop vind ik niet zo handig in vergelijking met de 3 knoppen die op het oude model zitten. Ik moet er nu relatief hard op drukken. Ook vind ik het ‘navigeren’ ten opzichte van het vorige model moeilijker .

2. Techniek:

  • Het duurt ten opzichte van het vorige model wat langer als ik op de knop druk, voordat ik ‘beeld’ zie (circa 2/3 seconden).
  • Als ik op de grote knop drukt, zie ik niet meteen de juiste kleur (rood, groen etc.) (dit had het vorige model wel). Na de meting moet ik eerst op wat knoppen drukken voordat je de geplande kleuren van de aankomende 6 dagen ziet. In het vorige model kreeg ik hier makkelijker inzicht in.

3. Gebruiksaanwijzing

  • Ik had het fijner gevonden als de letters en tekeningen in de handleiding iets groter waren.
  • Er zit wat ‘vertraging’ in het systeem als je je menstruatie invoert en die een nieuwe planning moet maken;
    *Als de Lady-Comp de menstruatie verwacht, en je deze dan op een bepaalde dag krijgt en bevestigt, dan geeft de Lady-Comp direct ‘cyclusdag 1’ in.
    * Maar als de Lady-Comp denkt, dat deze invoer eventueel een vergissing van iemand zou kunnen zijn omdat het nog te vroeg is in de cyclus, dan houdt hij de cyclusdagen aan en telt door, tot 3 keer. Ik had het fijn gevonden als dit duidelijker in de handleiding stond.ladycomp-gebruiksaanwijzing
  • Als ik een rood knipperend lampje heb, zie ik dit wel in de planning van de 6 aankomende dagen (bij mij is dat meestal op dag 13), maar op de dag zelf (in mijn geval dag 13) knippert het lampje niet meer, hij is dan ook niet ‘versprongen’ naar een eventuele andere dag (zoals dag 14 of 15). Het duurt vaak even (meestal als de cyclus voorbij is) dat ik weer kan zien wanneer dit rode knipperende lampje er was (bij het vorige model had ik dit niet). In het begin begreep ik dit niet goed, het vorige model deed dit niet. Later begreep ik dat dit hoort. Ik had het fijn gevonden als dit duidelijker in de handleiding stond.
  • Je mag niet na middernacht de wekker willen gaan zetten of iets anders doen; ik had het fijner gevonden als dit duidelijker in de handleiding stond. Nu voerde ik mijn menstruatie 2x net iets na middernacht in, waarna ik 2x in de ochtend niet meer kon meten.

Conclusie

Ik ben enthousiast over de bijkomende voordelen van het nieuwe model van de Lady-comp. Zelf vond ik het vorige model handiger en gebruiksvriendelijker. Het zou fijn zijn als mijn verbeterpunten worden meegenomen :). Het lijkt mij ook leuk als de Lady-Comp kan worden aangesloten op een Smartphone, bijvoorbeeld middels Bluetooth.

Update november 2015:
In dit filmpje vat ik alles nog even samen (en zie je het nieuwe model):

Update 2016 (na circa 2 jaar gebruik):

Ondanks dat mijn huisarts voorstelde om een spiraal te laten plaatsen (omdat mijn bloed relatief langzaam stolt en ik tijdens een menstruatie relatief veel bloed verlies), ben ik mijn gevoel blijven volgen. Ik wil geen ‘rommel’ in mijn lichaam en anticonceptie gebruiken die mijn hormonen verstoren. Ik gebruik de Lady-Comp daarom nog met veel plezier en succes. Voor mijn menstruatie heb ik inmiddels andere (niet hormoon verstorende) medicatie gekregen.

Lilian vroeg verder of ik wilde samenwerken. Had ik nooit verwacht en lijkt me super leuk! Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk vrouwen van dit alternatief afweten. Ik ben daarom affiliate partner geworden; dat betekent dat als iemand via een link die is genoemd in deze blog de Lady-Comp aanschaft, ik daar een bepaald percentage van krijg. Je investering is exact hetzelfde als wanneer je deze niet via mijn link aanschaft. Het enige verschil voor jou is dat je mij en mijn blog (gratis) steunt.

Ik ben in ieder geval blij met de Lady-Comp en dit natuurlijke alternatief en vind het erg geschikt voor HSP.

Update juli 2017 (na circa 3,5 jaar gebruik):

Ik ben heel blij dat ik naar mijn gevoel heb geluisterd en ben gestopt met de pil. Later kreeg ik nog meer inzicht in de stollingsproblemen van mijn bloed: artsen raden mij met klem af om de pil te gebruiken, omdat dit de kans op trombose kan vergroten. Nog steeds gebruik ik de Lady-Comp met plezier en succes :).

Update 2018 (na 4 jaar gebruik):

Begin dit jaar gaf NOS aan dat Lady-Comp niet betrouwbaar was. Lady-Comp geeft hier een verklaring.

Ik vond betrouwbaarheid destijds in mijn keuze het belangrijkste en uitdagendste onderwerp. Ik vond het lastig om een keuze te maken omdat er allerlei meningen over de Lady-Comp en anticonceptie zijn. Zoals in mijn blog aangegeven raadde mijn huisarts het bijvoorbeeld af. Uiteindelijk heb ik naar mijn gevoel geluisterd, waar ik nog steeds blij mee ben.

Nog steeds gebruik ik de Lady-Comp met plezier en succes. Overweeg je om de Lady-Comp te gebruiken? Ik raad je aan om naar je gevoel te luisteren. Weet je nog niet zeker of de Lady-Comp in jouw situatie betrouwbaar is? Neem dan contact op met Lady-Comp.

Update februari 2019 (na 5 jaar gebruik):

In het interview met Lilian had ik het over de Pearly. Deze heeft inmiddels een mobiele applicatie waar je overzichtelijk je gegevens kan inzien.

Nog steeds gebruik ik de Lady-Comp met plezier en succes :).

Meer weten?

Hier vind je meer informatie over de Lady-Comp.

Over Femke de Grijs

Als HSP ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid.

Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn, aan de hand van een holistische visie.

Centraal staat hierbij mijn intuïtie; daarmee ontwikkelde ik succesformules die helpen om snel blokkades te overwinnen en energieker te zijn!

P.S. Heb jij ook ervaring met de Lady-Comp? Laat het hieronder weten, dat is altijd nuttig voor anderen!

Aanvullende blogs

23 reactie(s) op "Lady Comp ervaringen na 3 maanden en 5 jaar (natuurlijke anti conceptie alternatief)"

  • Door: Iris op 16 september 2015

    Tóp deze info over hormoonvrije anticonceptie !
    Ontzettend actueel en essentiële informatie, zeker voor hooggevoelige mensen.
    2,5 jaar geleden ben ik zelf ook op zoek gegaan naar een alternatief omdat ik vermoedde dat m’n nekklachten van de Mirena spiraal kwamen die ik op dat moment al zo’n 13 jaar had. Ik kwam zelf op maar 1 hormoonvrij alternatief uit en dat was de koperspiraal. Ik koos voor de T-Safe omdat deze 10 jaar mee gaat.
    Heb veel twijfels gehad over eventuele bijwerkingen omdat ik vanaf het moment dat ik had, ik in een periode ben beland van disbalans en psychische klachten.
    Uit de Kinesiologische testen blijkt echter dat de T-Safe koperspiraal neutraal is en geen schadelijk effect op m’n lichaam heeft. Dat heeft mij doen besluiten om ‘m te houden.
    De Lady Comp lijkt me nog een mooi hormoonvrij alternatief dat véél meer bekend mag worden onder het publiek !
    Als het aan mij zou liggen, zou hormonale anticonceptie sowieso verboden worden; ik vermoed dat het bij de meeste vrouwen voor hormonale disbalans zorgt met alle gevolgen van dien…

    1. Door: Suhela op 23 februari 2017

      Bedankt voor je blog Femke! Ik ben ook HSP en vooral mijn intuïtie zegt al heel lang dat ik mijn cyclus en hormonen niet meer onnodig wil verstoren. Maar wat dan wel heh? Mijn huisartsen kunnen me niet helpen om breder te kijken dan wat momenteel gangbaar is.
      Heel fijn dat er oa door jouw blog meer aandacht voor komt! En ook fijn dat je zo helder en uitgebreid je mening geeft, ook over de dingen die je minder fijn vindt.
      Groetjes Suhela

      1. Door: Femke de Grijs op 24 februari 2017

        Graag gedaan Suhela :).

        Groetjes,
        Femke

  • Door: Femke de Grijs op 17 september 2015

    Bedankt voor je leuke reactie Iris! 🙂

    Liefs,
    Femke

  • Door: charlotte op 29 december 2015

    Hi!
    betekent dat dat je, wil je de LC goed kunnen gebruiken, nooit later dan 12 uur naar bed kan gaan? :s

    1. Door: Femke de Grijs op 29 december 2015

      Hi Charlotte,

      Je kunt na 00:00u geen wijzigingen in de Lady-Comp doorvoeren. Stel dat je om 00:10 ongesteld wordt, dan kun je dat niet meteen (dus om 00:10u) invoeren; dit kan wel na de meting in de ochtend.

      Je kunt ook later dan 00:00u naar bed gaan (handig met bijvoorbeeld Oud & nieuw);
      -Het is belangrijk dat je minimaal 5 uur slaapt, voordat je meet. Stel dat je bijvoorbeeld om 03:00u in bed ligt, dan moet je tot 08:00u in bed liggen en dan meten.
      -Houd verder rekening met de meetperiode. Dit is de tijd waarbinnen je kan meten; dit kan -3/+3 uur t.o.v. de meting van de vorige dag zijn. Dus stel dat je wekker vandaag om 07:00u ging en je hebt gemeten, dan kun je morgen je wekker om uiterlijk 10:00u zetten, en moet je de aankomende nacht minimaal om 05:00u in bed liggen.
      In de handleiding van de Lady-Comp. kun je daar ook meer informatie over vinden.

      Groetjes, Femke

  • Door: Chantal op 1 maart 2016

    Hoi Femke,

    Ik had ergens gelezen dat stralingen zoals bijv. een telefoon de lady comp kan beïnvloeden en je deze minimaal 1,5 meter ervan af moet leggen. Klopt dit? Geld dit ook voor een elektrische wekker?

    Groetjes

    1. Door: Femke de Grijs op 1 maart 2016

      Update 27-7-2017:

      Hoi Chantal,

      Interessante vraag! Heb ik me destijds ook in verdiept ;). Lilian van Lady-Comp Nederland gaf aan: ”De LC classic (model met 3 knoppen) is wel gevoelig en je moet een afstand van liefst 3 meter aanhouden of je mobiel op vliegstand doen. De nieuwe LC is niet meer gevoelig!”

      Groetjes,
      Femke

  • Door: Fiona op 12 april 2016

    Hoi Femke, wat een super concept dit, ik heb er dan ook zeer veel interesse in. Ik kan alleen nergens informatie vinden hoe te gebruiken als je onregelmatig werkt. Ik draai ochtend en avonddiensten maar ook nachtdiensten. Is dit conept dan nog steeds betrouwbaar en goed te meten?

    Mvg
    Fiona.

    1. Door: Femke de Grijs op 13 april 2016

      Hoi Fiona,

      Leuk! Ik raad je aan om die vraag voor te leggen aan Lady-Comp. :).

      Groetjes,
      Femke

  • Door: Janneke op 18 juni 2016

    Wat een interessant alternatief, kun je de LC ook gebruiken bij een onregelmatige cyclus ?

    1. Door: Femke de Grijs op 18 juni 2016

      Bedankt voor je leuke reactie Janneke! Ik raad je aan om die vraag voor te leggen aan Lady-Comp (zie ook veelgestelde vragen over Lady-Comp ;).

      Groetjes,
      Femke

  • Door: Margriet op 31 augustus 2016

    Wat een goed verhaal. Ik ben al jaren opzoek naar een alternatief. De pil ben ik 10 jr geleden al mee gestopt Ivm libido afname etc. Twee keer mirena gehad. Maar nu na drie bevallingen ook geen zin daar meer in. Weer naar de huisarts en dat ding moeten laten plaatsten. Even geen gerommel meer wil ik. In maart bevallen van mijn laatste kind en ben nu opzoek wat ik moet doen. Zijn jouw ervaringen nog zo goed? Mijn huisarts is negatief. Op internet lees ik vooral positieve dingen. Maar ben zo bang dat dat geschreven is door de fabrikant of dat blogs zoals jullie positief moeten schrijven en betaald krijgen. Maar ja je speelt natuurlijk wel met levens van kinderen als het niet betrouwbaar is. Want ongewenst zwanger en wellicht abortus tot gevolg willen de Blogger ook niet neem ik aan. Kan ik van het internet op aan?

    1. Door: Femke de Grijs op 31 augustus 2016

      Beste Margriet,

      Leuk dat je op zoek bent naar een alternatief! Ik ben helaas geen woordvoerder van internet & ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik was in het begin ook bang om ‘m te gebruiken. Ik heb hierbij naar mijn gevoel geluisterd en ben ‘m daarom gaan gebruiken. Nog steeds gebruik ik ‘m met veel plezier :). Ik heb geen geld gekregen om hierover te bloggen/video’s te maken. Heb de blog verder ge-update, wellicht vind je dat ook interessant om te lezen :).

      Groetjes,
      Femke

  • Door: Carlijn op 21 februari 2017

    Wat schrijf jij toch fijne en duidelijke blogs. Vaak als ik iets google en ik zie dat jij er iets over geschreven hebt, dan kies ik voor jouw uitleg. Dankjewel daarvoor 🙂

    Wat dit onderwerp betreft, ik heb sinds vorig jaar een T-safe (koperspiraal) maar het bevalt me helemaal niet. De menstruatie is veel heftiger, duurt langer, meer bloedverlies en het doet m’n humeur ook geen goed. Daarvoor was ik al een aantal jaren anticonceptievrij. Ik ben in overweging om de spiraal er uit te laten halen en over te stappen op de Lady Comp.
    Deze blog helpt me om dit besluit binnenkort te nemen.

    1. Door: Femke de Grijs op 21 februari 2017

      Hoi Carlijn,

      Wat leuk om te horen dat je mijn blogs fijn en duidelijk vindt!

      Klinkt intens zeg! Fijn dat deze blog je helpt om binnenkort een besluit te nemen :).

      Groetjes,
      Femke

  • Door: Carmen Lucca op 26 januari 2018

    Hoi Femke,

    Ik ben HSP en gebruik de pil als anticonceptiemiddel maar wil hier ook graag mee stoppen door de negatieve effecten hiervan. Nu wil ik ook de ladycomp gaan gebruiken maar nu stuurt mijn vriend gister dit bericht door: https://www.google.nl/amp/s/nos.nl/googleamp/artikel/2213662-artsen-waarschuwen-zwangerschap-voorkom-je-niet-met-thermometer.html

    Wat vind je hier van? Ik vind het erg lastig want ik wil heel graag niet meer die “troep” in mijn lichaam stoppen maar ben ontzettend bang dat de ladycomp niet betrouwbaar is. Zeker niet voor mij omdat ik een erg onregelmatig leven leid en toen ik eerder een tijd ben gestopt met de pil het een paar maanden duurde voordat ik weer ongesteld werd en deze ook niet regelmatig was. Waarschijnlijk werd ik niet ongesteld door het effect van de pil maar nu is dit ook in het nieuws!

    Wat te doen…

    1. Door: Femke de Grijs op 26 januari 2018

      Hoi Carmen Lucca,

      Bedankt voor je reactie. Ik begrijp het en raad je aan om naar je gevoel te luisteren. Wellicht heb je wat aan de verklaring van Lady-Comp die hier verder op ingaat.

      Ik vond de betrouwbaarheid destijds in mijn keuze het belangrijkste en uitdagendste onderwerp. Ik vond het ook lastig om een keuze te maken omdat er allerlei meningen over de Lady-Comp zijn (zoals in de blog aangegeven raadde mijn huisarts het bijvoorbeeld af) en heb uiteindelijk naar mijn gevoel geluisterd waar ik nog steeds blij mee ben.

      Ik hoop dat je hier wat mee kan :).

      Groeten,
      Femke

      1. Door: Carmen Lucca op 30 januari 2018

        Hey Femke,
        Je hebt helemaal gelijk! Bedankt voor je reactie.

        Liefs Carmen

  • Door: salina op 28 maart 2018

    Ik overweeg ook de LC te bestellen. 15 jaar slik ik de pil al en ik ben ooit begonnen omdat ik tot overgeven toe ziek was van mijn menstruatie. Bedankt voor het delen van deze informatie. Ik overweeg al best lang om er ook 1 te kopen omdat ik ook graag van de troep af wil.

    Ik heb een vraag; hoe vaak geeft de LC gemiddeld groen aan? Ik snap dat dit bij iedereen anders is maar ben benieuwd waar ik aan moet denken qua groene dagen..

    Alvast bedankt!

    1. Door: Femke de Grijs op 29 maart 2018

      Beste Salina,

      Graag gedaan! Dat hangt er vanaf hoelang je cyclus is. Sommige vrouwen hebben in 1 cyclus 8 rode dagen, gemiddeld is echter 10 tot 12 rode dagen (zie ook de bovenstaande video waar ik Lilian interview, vanaf minuut 2:40).

      Dus stel dat je cyclus 30 dagen is, dan is daarvan gemiddeld 10 tot 12 dagen rood en de rest groen (het kan zijn dat je ook een paar oranje dagen hebt als de Lady-Comp je cyclus bijvoorbeeld nog aan het ontdekken is).

      Groetjes,
      Femke

  • Door: charlotte op 27 december 2018

    Dag Femke,

    ik ben zelf praktisch vegan en neem voedingssupplementen en drink wel eens alcohol, sta wel eens onregelmatig op, we zijn tenslotte allemaal mens! 😉

    Maar dus ik wil graag zo natuurlijk mogelijk bestaan, en gebruik nu enkel condoom, maar dat is niet erg leuk en jammer genoeg veel afval.
    Dus die lady-comp leek de ideale oplossing!
    Maar ik ben wat meer beginnen opzoeken en kwam toch veel info tegen over het mislopen van de betrouwbaarheid, aangezien je temperatuur kan stijgen naargelang uw dieet en leefgewoontes.

    Weet jij iets meer? Heb je hier al verder over nagedacht en waarschuw je hier uitgebreid genoeg voor aangezien je geen bedrijf moet steunen? Hieronder één van de artikelen die mij deed nadenken. Natuurlijk stel ik alles in vraag wat ik lees, maar ik wil ook graag verder.

    https://nos.nl/op3/artikel/2213662-artsen-waarschuwen-zwangerschap-voorkom-je-niet-met-thermometer.html

    1. Door: Femke de Grijs op 27 december 2018

      Dag Charlotte,

      Bedankt voor je reactie. Wat leuk dat de Lady-Comp je de ideale oplossing leek!

      Ik raad je aan om contact op te nemen met Lady-Comp en te informeren of/in welke mate Lady-Comp in jouw situatie betrouwbaar is.

      Wellicht heb je ook wat aan mijn reactie van 26 januari 2018 naar Carmen Lucca:
      Wellicht heb je wat aan de verklaring van Lady-Comp die hier verder op ingaat.

      Ik vond de betrouwbaarheid destijds in mijn keuze het belangrijkste en uitdagendste onderwerp. Ik vond het ook lastig om een keuze te maken omdat er allerlei meningen over de Lady-Comp zijn (zoals in de blog aangegeven raadde mijn huisarts het bijvoorbeeld af) en heb uiteindelijk naar mijn gevoel geluisterd waar ik nog steeds blij mee ben.

      Ik sta nog steeds achter de Lady-Comp en ben benieuwd wat je precies bedoelt met: “aangezien je geen bedrijf moet steunen“?

      Groetjes,
      Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *