Je droom leven als HSP: (on)mogelijk? Persoonlijke terugblik op de afgelopen 9 jaar!

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek

Hoezeer ik als HSP mijn best ook deed om me in ‘bestaand’ werk te ‘wurmen’, het voelde altijd geforceerd en niet kloppend. Ik had het idee dat ik een rol moest spelen, maar niet volledig mezelf kon zijn. Ik kreeg op elk werk wel met ongewenste prikkels te maken waar ik zelf niets aan kon veranderen…

Herken je dat, dat je diep van binnen voelt wat je graag wilt, maar het nog niet durft? Ik voelde bijvoorbeeld van jongs af aan dat ik graag als ZZP wilde werken en wilde ondernemen. Het leek me heerlijk om vrijheid te hebben, voluit te kunnen leven en om bijvoorbeeld mijn eigen werktijden te kunnen bepalen, te kunnen bepalen waar ik werk, met wie ik werk en wat ik precies doe. Ik zie veel HSP die dit ook willen, maar niet durven. Herkenbaar?

Ik geloof dat je hart volgen en je droom leven gelukkig maakt

Eerlijk gezegd vond ik het doodeng om mijn hart te volgen en mijn droom te leven (zou ik het financieel wel redden?) en dat zag ik terug in mijn omgeving. De meest gestelde vraag was: “Kan je van jouw droom wel van leven?!”

Ik geloof dat je van je droom kan leven. Ik besloot daarom om de stap te zetten en in het diepe te springen. Man, wat was daar een moed en doorzettingsvermogen voor nodig…

In mijn geval ging het gepaard met de nodige hobbels en uitdagingen; ik moest mijn perfectionisme en piekergedrag overwinnen en ik kreeg last van ernstige uitputting. Dit veranderde ik doordat ik mijn hoogsensitiviteit leerde beheersen en doordat mijn vitamine B12 opname stoornis juist (met injecties) werd behandeld. Deze maand help ik als ZZP alweer 9 jaar anderen; het is tijd om even terug te blikken op wat er met name het afgelopen jaar is veranderd!

hart

Nieuwtje over Mathijs en mij

Toen ik een paar jaar geleden mijn vriend Mathijs van der Beek leerde kennen (die net zoals ik ook HSP is en paranormaal waarneemt), werkte hij fulltime als bewegingsconsulent. Hij begeleidde daarnaast af en toe mensen individueel in een consult en gaf meditatielessen. In dit filmpje interview ik Mathijs en vertelt hij meer over meditatie.

Het afgelopen jaar besloot Mathijs om zich officieel in te schrijven als bedrijf en om 1 dag per week in zijn praktijk te werken. Nu is er nog iets leuks dat gaat veranderen; vanaf 1 september gaat Mathijs fulltime in zijn praktijk werken!

Hij gaat als loopbaancoch hoogsensitieve en paranormale mensen helpen bij het vinden van een droombaan, met Opgestegen Meesters. Iets wat hij al heel lang wilde en nu gaat doen. Stiekem wisten we allebei al dat dit moment er ooit een keer aan zat te komen ;). Ik ben blij voor hem dat hij zijn ei nu volledig kwijt kan.
Femke de Grijs en Mathijs van der Beek

Wat betekent dit voor ons? 
We werken allebei vanuit huis en gaan elkaar nog meer zien. We zullen nog meer de krachten gaan bundelen en (vooral ‘achter de schermen’) samenwerken, omdat er veel overlap zit in onze passies, interesses en werk. Grote kans dat als je ons ziet we het over hoogsensitiviteit, paranormaliteit, opgestegen meesters, lichtwezens en dergelijke hebben ;).

Wat betekent dit voor jou?

 • Ben je een hoogsensitieve vrouw en wil je voluit leven en alles uit jezelf en je hoogsensitiviteit halen wat er in zit, zodat je de vruchten plukt van jouw hoogsensitiviteit? Dan ben je bij mij op het juiste adres. Ik help je graag met mijn begeleiding.
 • Mensen die reeds weten dat ze hoogsensitief/paranormaal zijn en in balans zijn en stappen willen zetten naar een droombaan middels opgestegen meesters zijn bij Mathijs op het juiste adres.

Nog meer informatie over hoogsensitiviteit beschikbaar

Het afgelopen jaar verscheen mijn nieuwe site! Je vindt op mijn nieuwe site onder andere een nieuwe HSP kennisbank (een soort ‘HSP Wiki’), waarin bijvoorbeeld allerlei begrippen worden gedeeld waar veel HSP mee te maken krijgen. Ik vind het tof dat ik je op die manier ook kan helpen! Mocht je als HSP nog een begrip missen, laat me het dan hier weten ;).

Geen consulten meer

Ik was als Toegepast Psycholoog opgeleid met het idee mensen ‘in real life’ te helpen, bijvoorbeeld met consulten. Mijn individuele begeleiding liep dit jaar echter wat uit de hand; mijn wachtlijst was op een gegeven moment langer dan een jaar… Ik voelde dat ik zoveel mogelijk mensen wilde helpen en dat het tijd was voor wat anders.

Ik heb dit jaar een drastische keuze gemaakt en ik heb ervoor gekozen om géén ‘in real life’ begeleiding meer te verzorgen, mijn hart verder te volgen en om te schrijven en begeleiding (door) te ontwikkelen.

Om zoveel mogelijk overzicht aan te brengen help ik je nu graag op deze manier. Ik ben erg dankbaar dat ik deze stap heb durven maken en dat ik nog veel meer mensen kan helpen :).

Mailbox stroomt over…

Vanaf dag 1 vond ik het leuk om berichten te ontvangen en beantwoorde ik elk mailtje dat ik kreeg (en het liefst, zo snel mogelijk ;). De hoeveelheid mail liep in de loop der jaren op. Het afgelopen jaar bereikte het zijn hoogtepunt; ik kreeg 700 e-mails op een dag en besloot ‘dit moet anders’. Een assistent inhuren om de aan mij gerichte mails te beantwoorden voelde niet goed…

Ik voelde me genoodzaakt om berichten meer te filteren en keuzes te maken. In de praktijk betekent dit dat ik berichten 1x per week bekijk/beantwoord en dat ik niet elk bericht beantwoord. Ik heb bijvoorbeeld helaas geen tijd om vragen over persoonlijke processen te beantwoorden. Ik deel verder nog meer veelgestelde vragen op deze pagina, op deze manier kan ik je nog sneller helpen. Mocht je een vraag hebben, dan raad ik je aan om eerst even deze pagina te checken ;).

laptop

Succesformules gebundeld

Ik kreeg heel veel persoonlijke vragen van HSP; heel veel HSP liepen tegen dezelfde problemen aan. Persoonlijk vragen die ik van HSP kreeg, heb ik zoveel mogelijk anoniem beantwoord en verwerkt in mijn begeleiding. De ervaring leert dat mensen die vragen hadden, deze beantwoord kregen in mijn online programma’s, vaak voorzien van praktische tips en oefeningen.

Op deze manier is het voor mij goed te behappen :).

“Paranormaal zijn, daar wil ik niets over horen”

Het afgelopen jaar ben ik steeds meer door journalisten benaderd en verscheen ik geregeld in de media. Ik vind het super tof dat ik kennis over hoogsensitiviteit en paranormaliteit heb kunnen delen en dat bijvoorbeeld ook zo misverstanden de wereld uit geholpen kunnen worden! Ook hierin heb ik steeds meer keuzes moeten maken; soms werd ik benaderd om iets over mezelf te delen, waarbij ik niets mocht zeggen over mijn paranormaliteit, ‘omdat dit niet bij de doelgroep past’…

Toen ik net begon als Toegepast Psycholoog benaderde ik hoogsensitiviteit zo rationeel mogelijk. Ik wilde vooral niet dat het vaag of zweverig werd gevonden. De realiteit is dat er heel veel dingen, zoals ook mijn paranormale waarnemingen niet wetenschappelijk te verklaren zijn.

Vroeger was ik enorm bang voor wat anderen wel niet konden denken over mijn paranormale waarnemingen. Ik heb die angst getransformeerd en ik heb ervoor gekozen om mezelf (met alles erop en eraan) te laten zien. Ik bedank voor interviews waar hier geen voor ruimte is en ik niet mag zeggen wat ik écht voel, ‘zie’, vind etc. Ik geloof dat ik op die manier niet alleen mezelf, maar ook anderen kan helpen.
Flair interviewt Femke de Grijs over hoogsensitiviteit

Een blik in de toekomst…

Als kind was ik al dol op andere culturen, reizen en een avontuurlijk leven; een leven vol leven ervaren. Mathijs en ik willen allebei in het (zonnige) buitenland gaan wonen/werken, hier kun je er meer over lezen. We zijn hier ons nu nog verder op aan het oriënteren.

Ik wil verder graag verder met het schrijven en (door)ontwikkelen van mijn hulp en zal ook meer video’s  gaan maken. Wat voor video’s wil jij zien? Laat het hieronder weten!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Deze blog werd gepubliceerd op 26 juli 2016 en werd geüpdatet op 19 oktober 2022

11 reacties op “Je droom leven als HSP: (on)mogelijk? Persoonlijke terugblik op de afgelopen 9 jaar!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Mies avatar
  Mies

  Top Femke, ik volg je al 5 jaar en zie je steeds meer ontwikkelen op het HSP vlak en openen in het paranormale. Prachtig. Je bent een mooie steun voor vele. Dank je wel en veel succes beiden. Namasté, Mies

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Dank je Mies! :).

   Groetjes,
   Femke

 2. AK avatar
  AK

  Graag info over Hoogbegaafde en HSP. Graag info over HSP en androgynie.

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hi AK,

   Zie hier meer informatie over hoogbegaafdheid en HSP: https://femkedegrijs.com/hsp-kennisbank/begrippenlijst/hoogbegaafdheid/ Je andere idee staat genoteerd :).

   Groetjes,
   Femke

 3. Michael avatar
  Michael

  Super, Femke! Mooi om te lezen hoe je je hart hebt durven volgen en je eigen droombaan hebt gecreëerd! Wat mij opvalt als hoog sensitieve man, is dat je je in je schrijven voornamelijk richt op vrouwen. Ik snap dat door onze cultuur het voor vrouwen meer geaccepteerd is om gevoelig te zijn en dat het daardoor wellicht lijkt dat het vooral een karakteristiek van vrouwen is. Niets is echter minder waar, zoals is gebleken uit het onderzoek van Eline Aron: hooggevoeligheid komt evenzeer voor bij mannen als bij vrouwen.

  Bijzonder interessant vind ik ook het stuk over paranormaliteit. Paranormaal betekent boven (of buiten) de norm, een norm die in onze wetenschappelijk dominante samenleving voornamelijk wordt bepaald door het heersende wetenschappelijke paradigma. Dat paradigma is bijzonder beperkt, zodat het alle paranormale verschijnselen afdoet als fantasie of ronduit waanzin. De woorden normaal en gewoon worden in het Nederlands gezien als synoniemen, terwijl ze dat in feite niet zijn. De huidige norm hanterend kun je zeggen dat deze fenomenen en waarnemingen paranormaal zijn én tevens gewoon. Ze zijn gewoon in de zin dat ze onderdeel uitmaken van het leven van veel mensen, die verder kunnen en durven kijken dan de norm. Hoewel ik het niet echt interessant vind of de wetenschap deze verschijnselen ooit zal kunnen verklaren, geloof ik wel dat we ze kunnen begrijpen binnen een ruimer paradigma dan wat de huidige wetenschap ons biedt. Dit vraagt om een revolutie, een loslaten van wat we dachten te weten en werkelijk leren kijken en luisteren. Mooi om te zien hoe je dit aspect van jezelf hebt weten te omarmen, los van wat anderen hier mogelijk van kunnen vinden. Je bent een inspiratie!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Hoi Michael,

   Bedankt voor je leuke reactie! Klopt, ik heb hier meer over dat misverstand gedeeld: https://femkedegrijs.com/hooggevoeligheid-misverstanden/ In deze blog deel ik waarom ik mij gespecialiseerd heb in het helpen van hooggevoelige vrouwen: https://femkedegrijs.com/ask-me-anything/ (zie ook het blauwe linkje in die tekst en https://femkedegrijs.com/faq-veelgestelde-vragen/ ;). Ik wens je verder een stralende dag toe!

   Groetjes,
   Femke

 4. Debby avatar
  Debby

  Wat mooi om zo te lezen. En wat zal je trots zijn als je zo terug en vooruitkijkt.
  Je bent denk ik een voorbeeld voor velen. Voor mij zeker. Als hsp inderdaad nooit de stap naar zzp durven zetten maar in mijn hoofd al vaak van gedroomd en helemaal uitgedacht.
  Ik wens je/jullie heel veel succes!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Dank je Debby! 🙂 <3

   Liefs,
   Femke

 5. Anna avatar
  Anna

  Twee mooie, intelligente en fijngevoelige jonge mensen die in afstemming op binnen en buiten hun leven vormgeven. Steeds meebewegend bij wat er nu nodig is voor jezelf, jullie samen en de gemeenschap. Wat fijn dat jullie er zijn!

  1. Femke de Grijs avatar
   Femke de Grijs

   Bedankt voor je leuke reactie Anna! 🙂 <3

 6. Mathijs avatar
  Mathijs

  Wat een leuke reacties! Bedankt voor de succeswensen 🙂

Scroll naar boven