Home   Blog   Ask me anything: over mijn hooggevoeligheid!

Ask me anything: over mijn hooggevoeligheid!

In het filmpje hieronder beantwoord ik een paar persoonlijke vragen over mijn hooggevoeligheid.

Lees je liever? Check dan de vragen en mijn antwoorden onder het filmpje! Onder het filmpje vind je tevens nog wat vragen die ik niet in het filmpje beantwoord ;).

1. Hoe ben jij erachter gekomen dat je HSP bent en wie dit heeft gediagnosticeerd?

Vooropgesteld; hooggevoeligheid is geen ziekte en geen officiële diagnose. Wel kun je er zelf achter komen of je hoogsensitief/hooggevoelig bent. Ik ontdekte dat door over hooggevoeligheid te lezen op internet en in boeken en door een test te doen. Overigens ontdekte ik pas jaren later dat de test die ik deed achterhaald was, en ontwikkelde ik een vernieuwde, verbeterde HSP test :).

2. Waarom help je hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen?

Ik geloof dat je hart en passie volgen je blij maakt en energie geeft: dat doe ik daarom dan ook graag :). Ik ontdekte hoe langer ik bezig was met hooggevoeligheid, hoeveel invloed je geslacht kan hebben op je leven, gevoel en energieniveau. Mannen menstrueren bijvoorbeeld niet.

Ik zie nog veel vrouwen die hun hooggevoeligheid nog niet beheersen, wat tot vermoeidheid en een ongelukkig gevoel kan leiden. Uit eigen ervaring weet ik hoe dat is en wat helpt om hieruit te komen.

Ik geloof dat hooggevoeligheid een prachtige kwaliteit is en energie kan geven, mits je weet hoe je hooggevoeligheid beheerst en vóór (in plaats van tegen) je laat werken. Het is mijn passie, een gevoel wat diep vanuit mijn hart komt om hoogsensitieve vrouwen met hbo/academisch werk- en denkniveau hierbij te helpen. Vandaar dat ik mij hierin heb gespecialiseerd. Ik geloof dat hooggevoelige vrouwen de wereld iets prachtigs te bieden hebben en dat het tijd is om je licht te laten stralen, zodat de wereld nog mooier en liefdevoller wordt :).

3. Ben jij aan de anti depressiva geweest?

Nee. Alhoewel ik me lang depressief voelde (in deze blog deel ik daar meer over; ik was soms zo moe dat ik het niet meer zag zitten) voelde ik dat anti depressiva mijn klachten niet zou oplossen en de oorzaak niet zou wegnemen, maar zou onderdrukken. Op een gegeven moment ontdekte ik dat mijn depressieve gevoelens door een vitamine B12-tekort werden veroorzaakt. Dat werd, na jaren worstelen met artsen en vele artsen te hebben gezien, op een gegeven moment juist onderzocht en behandeld (met injecties). Toen bloeide ik op en zat ik lekker in mijn vel :).

vitamine B12 ampullen

4. Wat heeft jouw lichaam?

Mijn lichaam heeft een lichte scoliose (een draaiing in mijn rug) en is hypermobiel: ik kan me met yoga bijvoorbeeld in allerlei bewegingen ‘wurmen’, met als gevolg dat mijn ruggenwervels scheef kunnen staan en ik rugklachten krijg. Gelukkig heb ik dat nu onder controle en heb ik er geen last van.

Daarnaast neemt mijn lichaam niet optimaal stoffen (zoals vitamine B12, vitamine D en ijzer) op/houdt die ze niet goed vast. Dat is iets waar ik rekening mee dien te houden en voor wordt behandeld.

Verder stolt mijn bloed soms niet optimaal. In de praktijk kan ik hierdoor sneller blauwe plekken ten opzichte van anderen krijgen.

5. Waarom deel je niet telkens over wat jouw lichaam ‘anders’ ten opzichte van anderen doet?

Ik maak mijn blogs op gevoel. Ik ben van mening dat wat mijn lichaam heeft in eerste instantie niet zo van belang is voor jou, maar dat je er wellicht meer aan hebt hoe ik ermee omga. Mijn doel is om mensen te inspireren en helpen :).

Omdat mijn vitamine B12 op peil houden het meeste van mijn tijd en aandacht vraagt (ik krijg elke 3 dagen een injectie met B12) en er nog heel veel misverstanden over bestaan en er relatief veel onjuiste behandelingen worden gegeven deel ik daar het meeste over.

6. Heb je nog last van vermoeidheid?

In mijn visie zijn er 2 soorten vermoeidheid: enerzijds is er een ‘gezonde’ vermoeidheid, die aangeeft dat je lichaam moe is en toe is aan rust en wil slapen. Dat heb ik ook, ik ben ook een mens ;).

Anderzijds is er een ‘ongezonde’ slopende vermoeidheid die je leven bepaalt, in plaats van dat jij je leven voluit leeft. Slapen helpt dan niet om je energieker te voelen. Ik heb jaren last gehad van dat type slopende vermoeidheid en voelde me geleefd door mijn vermoeidheid. Dat veranderende toen ik mijn hooggevoeligheid leerde beheersen en mijn lichaam en juist werd onderzocht en behandeld. Daarom krijg ik nu elke 3 dagen een injectie met vitamine B12. Ik kan nu weer echt leven, in plaats van overleven. In het tijdschrift Libelle vertelde ik daar meer over :).

Ik dien me overigens wel aan mijn behandeling te houden (zie vraag 4) en bijvoorbeeld injecties te nemen; als ik deze per ongeluk vergeet, keert de vermoeidheid terug en krijg ik er last van. Vergelijk mijn lichaam met een emmer water waar gaten inzitten; deze moet ook continu met water worden aangevuld, anders raakt die leeg. Er bestaat (nog) geen medicijn dat mijn lichamelijke ziekte doet laten verdwijnen. Dit is vergelijkbaar met iemand die suikerziekte heeft; zo’n iemand heeft ook insuline nodig om zich goed te voelen en om te leven. Zonder B12-injecties kunnen mensen in een rolstoel belanden en zelfs overlijden.

7. Doe jij jouw website zelf?

Ik schrijf mijn eigen teksten en vind het ook tof om afbeeldingen zelf te kiezen. De techniek wordt gedaan door een team van mensen. Ik ben niet zo technisch ;).

8. Wat eet jij eigenlijk? Waarom eet je vegetarisch?

Er bestaat geen standaard ‘HSP dieet’. Ik eet waar ik me prettig bij voel; zo veel mogelijk biologisch en vegetarisch. Ik eet geen vlees en vis en wel eieren, yoghurt en kaas. Dat doe ik al vanaf de basisschool ;).

Er bestaan allerlei redenen waarom mensen vegetarisch eten. Ik eet vegetarisch omdat dit prettig voelt. Vlees vond ik al nooit zo lekker. Toen ik als kind ontdekte dat ‘vlees’ écht vlees van een dier was die hiervoor geslacht werd, voelde dit voor mij onprettig. De belangrijkste reden dat ik vegetarisch eet, is dat er voor mijn maaltijd geen dieren geslacht hoeven te worden; dat is iets waar ik me niet fijn bij voel. Overigens heb ik wel een poosje vis gegeten; in deze blog kun je er meer over lezen. Ik vind niet dat een lichaam moet lijden, als deze perse dierlijke stoffen nodig heeft. Daarnaast vind ik het fijn dat ik door mijn vegetarische levenswijze mijn steentje bijdraag aan een beter milieu.

9. Vragen over mijn interview in Flair:

Flair interviewt Femke de Grijs over hoogsensitiviteit

Waarom waarschuw je mensen niet als ze ziek zouden worden of bijna zouden overlijden? Deed je dat niet omdat er al niets meer aan te doen was?

Klopt. Als ik waarneem dat mensen ziek zouden worden of bijna zouden overlijden, neem ik waar dat er niets meer aan te doen is. Het voelt niet prettig om dat met de desbetreffende persoon te delen. Ik zou het bijvoorbeeld zelf niet prettig vinden als ik op straat loop en er een wildvreemde naar mij toeloopt, die zou zeggen dat ik ziek zou worden of zou overlijden. Daarom doe ik het ook niet bij anderen ;).

Is hoogsensitief hetzelfde als paranormaal en helderziend, – voelend – wetend -horend en ruikend zijn?

Leuke vraag, ik zou daar uren over kunnen praten en een boek over kunnen schrijven ;). In mijn training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ ga ik er daarom verder op in en deel ik onder meer:

 • Of je hoogsensitief bent. En als je hoogsensitief bent je wellicht ook paranormaal bent.
 • Of als je paranormaal bent, je wellicht ook hoogsensitief bent.
 • Wat je met je paranormale waarnemingen kan en hoe je deze kan ontwikkelen. Zodat je waarnemingen en gave voor je werkt (en je ondersteunt en energie geeft), in plaats van dat je er last van hebt.
 • Wat je paranormale waarnemingen betekenen.

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs
Klik hier meer informatie over de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw’ en hoe je mee kan doen>>>

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van hoogsensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Samen met mijn partner reis ik de wereld over en…

Ben jij een hoogsensitieve vrouw en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs, video’s en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb je een persoonlijke vraag voor wellicht een volgende keer? Laat die dan hieronder achter bij de reacties!

4 reacties op “Ask me anything: over mijn hooggevoeligheid!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. L. Nieuwenburg

  Hallo Femke, wat mij opvalt is dat je heel veel schrijft/spreekt over hoog gevoeligheid bij “hoger opgeleide vrouwen”!
  Is dit jou specifieke doelgroep?
  Merk dat er veel behoefte is de juist “lager opgeleide doelgroepen”…

  Mvg,
  Lynn Nieuwenburg

 2. Aleida Lindenbergh

  Hallo Femke, hoe ben je erachter gekomen dat je tekorten had zoals vitamine D en vitamine B 12?
  Deze vraag stel ik voornamelijk voor mijn dochter, die net als ik hooggevoelig is en veel last heeft van vermoeidheid .Ze is ook vegetariër, gebruikt wel een voedingssupplement speciaal voor vegetariërs naast een redelijk uitgebalanceerde voeding.
  Alvast bedankt voor je reactie en hopelijk advies,
  Aleida

Scroll naar top