Home   Blog   Voor als je jezelf lelijk vindt als HSP: 5 tips

Voor als je jezelf lelijk vindt als HSP: 5 tips

Vind jij jezelf lelijk en ben je onzeker over je uiterlijk als hoogsensitief persoon (HSP)? Ik weet hoe frustrerend dit kan zijn.

In mijn leven heb ik mijn lichaam vaak lelijk gevonden: ik vond het bijvoorbeeld te dun, durfde niet in bikini vanwege het litteken op mijn bovenbeen (in Marie-Claire deel ik daar meer over) en schaamde me kapot vanwege acne. Dit kostte onbewust energie en weerhield mij ervan om voluit te leven.

In deze blog deel ik mijn ervaringen, inzichten en tips die mij verder hielpen. Omdat ik het meest last had van acne, zal ik hier dieper op ingaan.

Mijn verhaal: over acne

Rond een jaar of 14 begon het: ik kreeg acne. In heb begin dacht ik dat het wel over zou gaan. Niets bleek minder waar: het werd van kwaad tot erger. Ik schaamde me er voor, ging zonder make-up de deur niet uit (het liefst sliep ik met make-up, omdat ik niet wilde dat mijn partner mijn huid zag) en wilde niet op foto’s. Ik maakte me druk om wat anderen mogelijk van mij konden denken: als HSP trok ik me andermans snel mening aan.

”Wat ik ook probeerde uit de parfumerie: niets werkte”

Eerst ging ik allerlei drogisterijen en parfumerieën af, in de hoop er met allerlei zalfjes en dergelijke van af te komen. In tijdschriften stonden immers modellen met een prachtige huid, die allerlei middelen aanprezen om dat ook te bereiken. Wat ik ook probeerde: niets werkte.

Zo had ik op een gegeven moment een zalf die ervoor zorgde dat acne indroogde. Niet alleen mijn hele kussen zat onder het middel dat iets van tandpasta weghad, het spul kwam zelfs op het gordijn terecht! Ik kwam erachter dat photoshop een grote rol speelde bij de prachtige foto’s die ik zag in tijdschriften en dat de modellen de aangeprezen producten vaak niet eens zelf gebruikten…

visagist

Mijn moeder vond in die tijd een huidkliniek en schoonheidsspecialiste. Eerst werden er reguliere behandelingen en later kruidenbehandelingen toegepast. Deze kruidenbehandelingen vond ik zeer pijnlijk. Ze werkten een beetje: op een schaal van 0 t/m 10 een 6,5. De acne verdween niet. Mijn rug zat bijvoorbeeld onder en daar deed de schoonheidsspecialiste niets aan. Later werden deze behandelingen uit de handel gehaald (ik begreep dat dit gebeurde omdat hier schadelijke stoffen in bleken te zitten).

Daarnaast was ik naar een natuurgeneeskundige therapeut gegaan, die adviseerde om onder andere geen geraffineerde suiker te eten. Ik was daar strikt in, maar ook dit zette geen zoden aan de dijk.

taart met suiker en aardbeien

”Ik vond 1 laatste redmiddel”

Op een gegeven moment was ik het zó zat, dat ik op internet naar mogelijke oplossingen zocht en naar de huisarts ging.

Antibiotica

De huisarts schreef in het begin antibiotica voor, wat niet hielp. Pas later ontdekte ik dat antibiotica je darmflora ondermijnt. De ‘goede’ bacteriën worden verminderd en de ‘slechte’ bacteriën kunnen groeien. Dit kan zorgen voor allerlei (vage) fysieke klachten zoals buikpijn en emotionele/psychische problemen zoals depressie. Hier kreeg ik jaren later last van.

pillen

De pil

Ik had gelezen over de Diane-35 pil en drong er bij de huisarts op aan dat ik die kreeg. Het effect was minimaal.

De pil vergroot de kans op trombose. Omdat later in mijn bloed antistoffen werden gevonden die de kans op het klonteren van bloed vergroten, hebben artsen mij met klem afgeraden om de pil te gebruiken, maar dat wist ik toen niet. Ook kwam ik erachter dat deze specifieke Diane-35 pil niet positief was: er overleden vrouwen aan. In Frankrijk is die pil daarom inmiddels verboden.

Isotretinoïne/Roaccutane

Op internet kwam ik een ‘paardenmiddel’ tegen: isotretinoïne. Dit is afgeleid van een zeer hoge dosis vitamine A en bekend onder de merknaam Roaccutane.

Ik wilde dit hebben en drong er bij de huisarts op aan dat ik werd doorverwezen naar een dermatoloog. Omdat er heftige bijwerkingen bekend waren van dit medicijn (waaronder miskramen en extreme vermoeidheid), moest ik vooraf papieren tekenen waarmee ik afstand deed van eventuele schadeclaims en dergelijke.

De dermatoloog bouwde de dosering rustig op. In die tijd was ik nog jong en mijn lichaam relatief fit. Gelukkig had ik toen ik het middel gebruikte niet zo’n last van bijwerkingen, behalve droge lippen.
vrouw verbergt zich
Ik kreeg diverse kuren en het resultaat was geweldig. Toch moest ik ter onderhoud het middel regelmatig blijven slikken.

“Tijdens mijn studie raakte ik uitgeput”

Tijdens mijn studietijd raakte ik ‘op’. De uitputting had diverse oorzaken, waaronder een vitamine B12-opnamestoornis en een hoogsensitiviteit die ik nog niet beheerste. Of Roaccutane ook een aandeel in had in de uitputting, weet ik niet. Wel voelde ik later dat dit middel geen positieve invloed had op mijn gezondheid en energieniveau.

Nadat ik was opgeknapt van de extreme vermoeidheid ontdekte ik via een andere natuurgeneeskundige dat mijn lichaam intolerant is voor soja. Dat at ik heel veel, omdat ik jarenlang enkel vegetarisch/veganistisch leefde. Toen ik met soja stopte, verdween de acne als sneeuw voor de zon.

Inmiddels krijg ik elke 3 dagen een vitamine B12-injectie. Een mogelijke bijwerking hiervan kan acne zijn. In de loop der tijd werd mijn huid wat onrustiger en kwam er (lichte) acne, met name op mijn rug.

Mijn gezondheid en vitaliteit zijn belangrijker dan een ‘perfecte’ huid. Ik wil geen enkel risico lopen wat betreft mijn gezondheid; B12-injecties stoppen (met als risico om in een rolstoel te belanden) en weer isotretinoïne gebruiken was daarom geen optie voor mij.

Door een combinatie van dingen (onder andere suppletie en specifieke voeding) werd mijn huid rustiger. Mijn huid is niet 100% perfect (zo heb ik acne littekentjes; in deze blog met 34 persoonlijke weetjes deel ik er meer over); ik heb ervoor gekozen dat dit nu oké is. Door mijn andere benadering zit ik lekkerder in mijn vel, ervaar ik zelfvertrouwen en laat ik mijzelf zien; ik ga bijvoorbeeld zonder make-up de deur uit en doe alles wat ik wil (zoals zwemmen) zonder me druk te maken over andermans mening hierover.

Wat moet je doen als je jezelf lelijk vindt? 5 tips

Acne gaf mij verschillende inzichten, hieronder deel ik ze in de vorm van 5 tips.

Tip 1. Staar je niet blind op 1 wondermiddel

Vaak gaan mensen meteen op zoek naar hét wondermiddel dat direct hun uiterlijk verbetert, zonder dat ze de oorzaak/oorzaken van hun (mogelijk afwijkende) uiterlijk duidelijk hebben. Dit kan ervoor zorgen dat je jezelf (onbewust) verliest in allerlei middelen en tijdrovende handelingen die niet werken. Het kan bakken energie vreten.

In de praktijk bestaat er vaak niet 1 gezond wondermiddel dat altijd voor iedereen werkt. Acne is bijvoorbeeld bij ieder anders. Het kan ook zijn dat er helemaal geen ‘wondermiddel’ bestaat dat je uiterlijk verbetert.

supplement

Tip 2. Wees je bewust van de oorzaak/oorzaken

Er kunnen allerlei oorzaken zijn van waarom jij jezelf lelijk vindt. Hieronder vind je voorbeelden van fysieke, emotionele en mentale oorzaken, ook in relatie tot hoogsensitiviteit.

Tip: Luister naar je gevoel en gebruik je intuïtie: deze kan je helpen om de oorzaak op te sporen en om een oplossing te vinden.

Fysieke oorzaken

Vaak denken mensen dat de reden van hun lelijkheid hun uiterlijk is en dat de oorzaak enkel fysiek van aard is.

Er kunnen allerlei fysieke redenen zijn waarom jij jezelf lelijk vindt, bijvoorbeeld omdat je lichaam er feitelijk anders uitziet ten opzichte van anderen of denkt dat je er afwijkend uitziet (terwijl dit in de realiteit niet zo is). Misschien vind je een lichaamsdeel te groot of klein.

Aangeboren fysieke oorzaak/oorzaken

Wellicht ben je geboren met een lichaam dat er anders uitziet/anders functioneert dan anderen. Het kan zijn dat dit genetisch is bepaald.

Interne/externe fysieke oorzaken

Het kan ook zo zijn dat je in de loop der tijd er afwijkend uit bent gaan zien, zonder dat je hier bewust naar hebt gehandeld.

Acne kan bijvoorbeeld interne en/of externe oorzaken hebben. Ontdek bijvoorbeeld of jouw acne van binnen (zoals door stress, hormonen, voeding en je talgproductie) en/of buiten (zoals crèmes, huid-reinigingsproducten, make-up en je levensstijl) komt/wordt verergerd.

Fysieke handelingen

Verder kan het zijn dat je je lichaam (onbedoeld) er anders uit hebt laten zien door bewuste specifieke handelingen, bijvoorbeeld die bedoeld waren om jezelf er beter te laten uitzien. Wellicht is plastische/cosmetische chirurgie mislukt en/of heb je een mislukte cosmetische ingreep achter de rug.

Zo had Linda Evangelista uitstulpingen na een CoolSculpting-behandeling en ervaren sommige mensen een ‘mismaakt’ uiterlijk door botox/fillers (bijvoorbeeld doordat het verkeerd was ingebracht of vanwege een allergische reactie).

vrouw is verborgen

Het kan ook zo zijn dat een borstvergroting verkeerd afloopt, waardoor je vindt dat borsten er fysiek gezien ‘mislukt’ uitzien. Een borstvergroting kan niet alleen fysieke complicaties van de borst kan omvatten, maar ook leiden tot andere klachten zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Mogelijk is er sprake van breast implant illness (waarbij implantaten bijvoorbeeld lekken). Dr. Henry Dijkman doet onderzoek naar siliconen borstimplantaten. Volgens hem ‘zweten’ alle implantaten en is er elke dag gel bleed. Meestal krijgen vrouwen met implantaten na 10-15 jaar klachten. In de documentaire Moordtieten wordt hier dieper op ingegaan, ook op hoogsensitiviteit.

Emotionele, mentale en relationele oorzaken

Er zijn verder ook emotionele, mentale en relationele oorzaken waardoor jij jezelf lelijk kan vinden.

Wat schoonheidsidealen zijn en wat mooi, lelijk, (on)volmaakt en (im)perfect wordt gevonden is relatief en tijdgebonden en wordt in de maatschappij met gedachten bepaald. Media versterken deze gedachten met uitgewerkte concepten zoals beelden op tv of in tijdschriften, waardoor emoties worden aangewakkerd/versterkt.

Hoogsensitiviteit

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Ze staan extra open voor energie vanuit de buitenwereld, bijvoorbeeld in de vorm van (onuitgesproken) schoonheidsidealen en andermans meningen en verwachtingen.

Als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst, kunnen HSP:

  • onzeker zijn en zich hier in verliezen.
  • andermans mening en verwachting (onbewust) overnemen en belangrijker vinden dan hun eigen mening en verwachting. Wellicht ben je opgegroeid met mensen om je heen die hoge verwachtingen hadden/kritisch waren omtrent je uiterlijk, leg je de lat voor jezelf extreem hoog en/of ervaar je (onbewust) druk vanuit de maatschappij om aan schoonheidsidealen te voldoen.
  • perfectionistisch zijn.
Body dismorphic disorder (BDD)

Soms is er niet afwijkends met het uiterlijk aan de hand, alleen wordt dit wel zo ervaren. Het lichaam of een onderdeel hiervan wordt ingebeeld of buiten proportie als ‘imperfect/afstotelijk’ ervaren. Het kan ook zo zijn dat er wel een betrekkelijk kleine ‘afwijking’ (zoals een littekentje) is, die qua waarneming en ervaring buiten de verhouding van de realiteit valt. Iemand kan zich extreem schamen of walgen van zijn/haar uiterlijk. Een buitenstaander ziet vaak niets afwijkends aan het uiterlijk.

Dit wordt body dismorphic disorder (BDD) genoemd; het is een stoornis.

Iemands leven wordt hierbij dagelijks uren door het uiterlijk beïnvloedt. Het gaat vaak samen met een dwangmatigheid. Iemand kan een aversie tegen spiegels hebben (en hier niet in durven kijken), of hier voortdurend mee bezig zijn.

Soms heerst er het idee dat een operatie dit kan oplossen, wat niet het geval is (omdat dit een psychisch probleem is).

Mogelijk wil iemand zich verstoppen (bijvoorbeeld met kleding, make-up en plastische chirurgie) en liever het huis niet uit. Het kan onder andere leiden tot eenzaamheid en sociaal isolement.

BDD en jezelf lelijk vinden kan allerlei oorzaken hebben, zoals onafgeronde vorige levens.

huid reinigen

Tip 3. Gun jezelf tijd

Pak (indien mogelijk) de oorzaak aan met experts.

Wees eerlijk naar jezelf in welke mate je bezig bent/geobsedeerd bent met jezelf en je uiterlijk. Als je bijvoorbeeld Body Dismorphic Disorder vermoedt kan een expert zoals een gespecialiseerde psycholoog (bijvoorbeeld een met kennis omtrent vorige levens) je verder helpen.

Vaak helpt het om geduldig te zijn. Acne verdwijnt bijvoorbeeld doorgaans niet van de ene op de andere dag.

Tip 4. Blijf bij jezelf

Leer je hoogsensitiviteit beheersen en zet het in als kracht. Zo blijf je bij je eigen energie en voorkom je dat je je druk maakt om wat anderen mogelijk van je vinden, of dat je je verliest in allerlei middelen die niet voor je werken. Onbewust kost dit energie.

Ik ontdekte dat er heel veel middelen (zoals zalfjes, poeders en supplementen) zijn die ondermijnend zijn voor de huid, bijvoorbeeld omdat ze hormoonverstorende stoffen bevatten. Verkopers prijzen deze  middelen aan alsof het de beste middelen van de wereld zijn, omdat ze hier zelf écht van overtuigd zijn. Door bij jezelf te blijven voorkom je dat je meegaat in andermans energie en in producten gebruikt die voor jou niet werken/je gezondheid (onbewust) ondermijnen.

Tip 5. Leer van jezelf houden en creëer een mooi leven

Ik vond mijn acne frustrerend en was er boos, verdrietig en onzeker over; dat zorgde er niet voor dat mijn acne verdween. Ik zat mezelf in de weg.

In de praktijk merkte ik dat mensen zich ook bezighielden met mijn huid. Veel mensen gaven mij ongevraagd goedbedoeld advies. Ik kreeg zo het gevoel dat ik niet goed/mooi genoeg was en bleef bijvoorbeeld make-up gebruiken om me een beetje beter/’normaal’ te voelen.

make-up

Tijdens mijn middelbare school liet ik mij voor een schoolfeest opmaken in een parfumerie, zodat ik me mooi voelde. De visagiste was geërgerd “omdat het veel tijd kostte om mijn moeilijke huid op te maken“. Ik stond met mijn mond vol tanden door die opmerking en geërgerde houding en voelde me verdrietig. Ik was al niet blij met mijn huid, laat staan met zo’n opmerking… Later besloot ik om hier een brief over te schrijven en bood de parfumerie excuses aan.

Laat je leven niet verpesten door je uiterlijk. Leer van jezelf te houden. Zorg dat je je mooi voelt en lekker in je vel zit en sta stil bij wat je hierbij helpt. Omring je bijvoorbeeld met positieve mensen die het beste met je voorhebben.

Er is meer in je leven dan alleen uiterlijk. Relativeer: hoe ga jij om met anderen die er hetzelfde uit (zouden) zien als jij? Hoe zou je met jezelf en je uiterlijk omgaan als iedereen exact hetzelfde uiterlijk had als jij? Leer jezelf (en uiterlijk) te accepteren zoals het is, dat is de sleutel naar een prettig leven.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen

P.S. Deze blog heeft de intentie om je te ondersteunen om van jezelf te houden en jezelf en je uiterlijk te accepteren zoals het is, zodat je een prettig leven hebt. De intentie is niet om een ‘quick fix’ aan te bieden, zodat iets (zoals acne) snel weg word getoverd. Reacties over mogelijke andere oplossingen en ‘wondermiddelen’ worden daarom bewust niet toegelaten.

Deze blog werd gepubliceerd op 8 maart 2022 en werd geüpdatet op 1 september 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven