Eetstoornissen en HSP

keuken

Bij een eetstoornis staat verstoord eetgedrag centraal. Wellicht eet je te weinig, te veel of wissel je dit af? Dit kost energie. In dit artikel vind je tips die je hier verder bij helpen.

6 tips bij een eetstoornis:

Vooropgesteld: raadpleeg bij klachten een arts. Deze tips zijn een aanvulling op de reguliere zorg, geen vervanging:

Tip 1. Heb een brede focus

Leg de primaire focus niet alleen op fysieke voeding en het gewicht. Geef ook aandacht aan balans op emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel vlak. Wat betekent dit voor jou? In hoeverre ervaar jij balans op al deze vlakken?

Tip: creëer voor jezelf balans op al deze niveaus, dat geeft energie! De onderstaande tips geven je verder inspiratie:

Tip 2. Ontdek wie je werkelijk bent

Ontdek en ervaar wie je in wezen bent, los van allerlei diagnoses zoals eventuele andere (chronische) ziekten en stoornissen zoals ADD. Sommige mensen noemen deze energie van wie jij werkelijk bent onder andere kern, essentie of ziel.

Leven vanuit Jezelf (en onvoorwaardelijke liefde) kan een gevoel van liefde, verbinding en ruimte geven en helpt je verder.

Kom erachter waar en hoe jij Jezelf goed kan waarnemen en ervaren, bijvoorbeeld in de natuur tijdens meditatie, yin yoga, een creatieve bezigheid, het verzorgen van een dier of een andere activiteit.

paard met vrouw

Wees je bewust van wat jij werkelijk wilt en schenk daar aandacht aan.

Tip 3. Richt je aandacht op positieve energie

Sommige mensen met een eetstoornis en hun omgeving (zoals familie, vrienden of behandelaars) richten zich op negatieve energie en op dat wat er in hun ogen ‘fout’ gaat. Soms gaat dit gepaard met ‘straf’. Dit kan een negatieve spiraal worden, waarbij iemand met een eetstoornis traumatische ervaringen kan opdoen.

Richt je aandacht op dat wat jij in je leven als positief ervaart en bouw dit uit, bijvoorbeeld door meer bezig te zijn met huidige interesses/hobby’s en nieuwe interesses/hobby’s te ontdekken. Focus je op jezelf ‘belonen’ als iets in jouw visie wel goed gaat.

Tip 4. Wees je bewust van je motivatie

In hoeverre wil je geholpen worden? Wees je ervan bewust dat je motivatie een belangrijke sleutel is. Waar een wil is, is een weg.

Tip 5. Ontdek de oorzaak en los deze op

Sommige behandelingen zijn gericht op symptoombestrijding; dat is in mijn visie niet effectief. Vanuit een holistische visie is een eetstoornis er niet toevallig, maar met een reden.

Mijn ervaring is dat het belangrijk is om de oorzaak van de eetstoornis (de energetische angel):

  • te ontdekken; waarom is de eetstoornis er, wat heeft het te vertellen en wat is de functie?
  • te (h)erkennen
  • en op te lossen

Oorzaak eetstoornis

Er kunnen meerdere oorzaken van eetstoornissen zijn. Hieronder vind je wat voorbeelden van onderschatte oorzaken:

Onafgeronde vorige levens

Mijn ervaring is dat de oorzaak van een eetstoornis in dit leven en soms ook in één of meerdere onafgeronde vorige levens kan liggen.

Als iemand bijvoorbeeld een onafgerond vorig leven heeft en (onbewust) is gestorven met een gedachte/overtuiging zoals: “Als ik niet eet, leef ik nog”, kan dat in dit leven in de weg zetten (terwijl het in dat vorige leven een logische gedachte was en hielp om te leven). Een deel van iemand kan dan nu:

  • Wel willen eten (wat gekoppeld is aan dit leven).
  • Niet willen eten (wat gekoppeld is aan één of meerdere onafgeronde vorige levens).

Ontdek of hier mogelijk sprake van is en rond indien van toepassing het/de vorige leven(s) af, zoals met een deskundige.

zakhorloge

Voorouders

Soms kan de oorzaak van een eetstoornis een relatie met voorouders hebben. Het kan bijvoorbeeld dat voorouders problemen hadden rondom (fysieke, emotionele, mentale, relationele en spirituele) voeding en/of een laag zelfbeeld/onzekerheid enzovoort. Dit kan een relatie hebben met intergenerationeel/transgenerationeel trauma.

Problemen kunnen verband houden met genen. Zo wordt het Agoeti-gen door M. Delfos in verband gebracht met het doorgeven van een erfelijke belasting van anorexia.

Ontdek of hier mogelijk sprake van is en los dit energetisch op, zoals met een expert.

Andermans energie oppikken

Mensen met een eetstoornis kunnen verder (onbewust) andermans (collectieve) energie (zoals gedachten, meningen, aannames, wensen, emoties en dergelijke) oppikken, bijvoorbeeld omtrent normen, waarden, schoonheidsidealen (zoals via (social) media) etc.

kind zit achter laptop

Hoe ging je omgeving (zoals je ouders/verzorgers/school) om met:

  • Materie (en uiterlijk) en het fysieke aspect van voeding?
    Als een ouder een negatieve relatie met zichzelf had en bijvoorbeeld ook worstelde met zijn of haar uiterlijk (wellicht had je ouder een eetstoornis of gebruikte hij/zij cosmetische botox), kan je dit geworstel (onbewust) overnemen. Sommige mensen met een eetstoornis koppelen (onbewust) hun eigenwaarde en de mate waarin zij zichzelf ‘goed’ vinden en waarderen aan hun uiterlijk. Tip: leer jezelf waarderen.
  • Emoties en emotionele voeding?
    Werden emoties gezien en mochten ze er zijn, of niet en werden ze bijvoorbeeld onderdrukt en werd er niet over gesproken? In dat laatste geval kun je onder meer (onbewust) emoties onderdrukken/verdringen of een manier vinden om van emoties met lading ‘af te komen’ (zoals door te veel/weinig te eten). Tip: leer in dat laatste geval om effectief met emoties om te gaan.
  • Gedachten en mentale voeding?
    Werd je bijvoorbeeld mentaal gezien gepusht, ervoer je prestatiedruk? Dit kan je (onbewust) hebben overgenomen en beperken. Spoor dit soort gedachten op en leer ze transformeren.

Andermans energie kan ondersteunen of in de weg kan zitten. Tip: leer energie van jezelf en een ander onderscheiden. Verkrijg de juiste kennis over je eigen energie beschermen (sommigen noemen dit afsluiten/afschermen).

Hoogsensitiviteit/paranormaliteit

Circa 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zijn meestal perfectionistisch ingesteld. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en kunnen prikkels (zoals andermans energie) intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Ze kunnen andermans wensen, verwachtingen en idealen sterker waarnemen.

Hoogsensitiviteit kan een kwaliteit zijn, maar het kan ook een last als dit nog niet goed wordt beheerst. Zo kunnen HSP zich verliezen in hun verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme. HSP kunnen ‘controlfreaks‘ worden. Bezig zijn met voeding kan voor HSP met een eetstoornis een manier zijn om controle te ervaren (dit kan voor hen (onbewust) ‘compenserend’ werken, bijvoorbeeld als zij over bepaalde andere aspecten in hun leven/lichaam geen controle ervaren).

HSP kunnen zichzelf (en hun gevoelens) wegcijferen (bijvoorbeeld om anderen niet tot last te willen zijn) en ‘pleasen’. Dit aanpassingsgedrag lijkt op dat van een kameleon.

kameleon

Ook kunnen ze de lat (onbewust) (te) hoog leggen, wat tot een gevoel van falen, onzekerheid of sombere/depressieve gevoelens kan leiden. Ze kunnen worstelen met het onderscheiden van energie (en of iets bij henzelf of bij een ander hoort) en energetische bescherming.

Tip: ontdek of je (g)een HSP bent
Deze gratis HSP test helpt je om te ontdekken of je een hoogsensitief persoon bent.

Tip: wees je bewust van je mate van introversie/extraversie
Wees je ervan bewust dat HSP (ook niet-HSP) introvert en extravert kunnen zijn. Bij anorexia nervosa zijn er aanwijzingen dat er (veelal bij meisjes) vaak sprake is van een hoge mate van introversie en bij boulimia nervosa een hoge mate van extraversie. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit boek/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Tip: ontdek of je wel/niet paranormaal waarneemt
Sommige HSP nemen nog subtieler en paranormaal waar. Check deze 25 kenmerken die je helpen om te ontdekken of je ook paranormaal waarneemt.

Als je hoogsensitief/paranormaal waarneemt, kan het oppikken van energie (onbewust) intenser zijn; dit besef kan je helpen om jezelf beter te begrijpen. Je kunt verder leren:

  • Wat hoogsensitiviteit en paranormaliteit precies inhoudt.
  • Wat beschermen, afsluiten of afschermen inhoudt en hoe je geen last meer hebt van andermans energie (zoals andermans ondermijnende emoties, wensen en verwachtingen).
  • Hoe je energie (zoals gedachten of emoties) van jezelf en een ander onderscheidt.
  • Hoe jij hoogsensitiviteit en paranormaliteit in je voordeel benut.

Tip 6: Vind hulp die bij jou past

Ieder mens en iedere eetstoornis is uniek. Wees je ervan bewust dat je het niet alleen hoeft te doen; samen sta je sterk!

Vind een behandeling op maat, die op jou is afgestemd. Kies hulp uit van iemand waar jij je prettig bij voelt en waar je vertrouwen in hebt. Creëer een omgeving die je verder helpt en met de energie van liefde en vertrouwen resoneert. Je kunt ter inspiratie deze tips bekijken om passende begeleiding te vinden.

handen ondersteunen en supporten elkaar

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven