Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief. Iemand die hoogsensitief is, wordt ook wel een hoogsensitief persoon of afgekort, een HSP genoemd. Een HSP herkent zich in deze HSP kenmerken. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.
Hoogsensitiviteit is een prachtige kwaliteit, echter als het nog niet goed wordt beheerst kan dit leiden tot allerlei problemen. Het is belangrijk om te onderzoeken of je last hebt van deze problemen: dan kun je er eventueel wat aan doen en hoogsensitiviteit leren inzetten als energiegevende kracht. De test ‘worstel je met HSP problemen?’ geeft je hier inzicht in.
Inhoudsopgave
Test: Worstel je met HSP problemen? Ontdek of je hoogsensitiviteit in je nadeel werkt
Je kan de test ‘Worstel je met HSP problemen?’ direct hieronder handmatig doen, of digitaal.
Optie 1: vul deze test (worstel je met HSP problemen?) handmatig in
Je kan met de onderstaande vragen testen of je een HSP problemen hebt. Hieronder vind je uitspraken. Noteer voor jezelf in welke onderstaande uitspraak/uitspraken je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Dan noteer je niets. Het is belangrijk om alle vragen te beantwoorden. Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan alle kenmerken of testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!
- Je houdt er niet van als je op je vingers wordt gekeken. Misschien word je er zenuwachtig van.
- Je voelt je onbegrepen en je trekt je terug.
- Je bent snel moe en ‘leeg’.
- Je bent gevoelig voor verslaving of depressie.
- Je hebt stemmingswisselingen.
- Je worstelt met verlegenheid.
- Je hebt last van stress.
- Je bent onzeker.
- Je bent bang om fouten te maken.
- Je vindt het moeilijk om jezelf af te schermen en je neemt andermans energie over. Misschien neem je andermans stemming/emoties waar en neem je die over. Je bent een beetje zoals een kameleon.
- Je vindt het moeilijk om je eigen energie (zoals je eigen emoties en gedachten en wensen) te ervaren.
- Je voelt je te verantwoordelijk; je verliest jezelf in anderen en je cijfert jezelf weg.
- Je vindt het moeilijk om je grenzen te bepalen en te stellen.
- Je hebt veel tijd nodig om bij te komen van indrukken (je houdt er dan van om alleen te zijn).
- Je doet je best om aardig gevonden te worden.
- Je bent gemakkelijk van slag door prikkels zoals chaos (bijvoorbeeld tijdens een feest wanneer er veel gebeurt), pijn, kritiek, veranderingen, geweld, luide geluiden (zoals sirenes), felle lichten, sterke geuren (bijvoorbeeld van sigaretten) en smaken (zoals koffie). Misschien vermijd je deze prikkels.
Handmatige score van de test; worstel jij met HSP problemen?
Tel bij elkaar op in hoeveel uitspraken jij je herkent. Herken jij je in 1of meer problemen? Je worstelt met HSP problemen. Zelfs 1 probleem kan intens zijn. Leer om dit probleem/deze problemen te transformeren, zodat je kan stralen! Een belangrijke eerste stap is om de juiste kennis te verkrijgen over wat hoogsensitiviteit inhoudt, zodat je ook weet van welke voordelen je gebruik kan maken. Tip: bekijk deze HSP kenmerken.
Handig om te weten: geen enkele test is zo accuraat dat jij je leven er op zou moeten baseren.
Optie 2: doe de test (worstel je met HSP problemen?) digitaal
- Stap 1: Druk op start. Vink ‘ja’ aan bij de onderstaande uitspraak/uitspraken waarin je jezelf (enigszins) herkent. Herken jij je nauwelijks/niet in een uitspraak? Vink dan ‘nee‘ aan.
Met name bij een perfectionistische neiging kun je het idee hebben dat je eerst aan testpunten moet voldoen, voordat je jezelf hoogsensitief mag noemen. Laat dit idee los: er bestaan allerlei nuances als het gaat om de kenmerken van hoogsensitiviteit!
- Stap 2: Druk op de knop ‘Bekijk resultaat’. De pagina wordt dan ververst en je ziet je resultaat
Waar hebben hoogsensitieve mensen moeite mee?
Er is niet één ding waar alle hoogsensitieve mensen moeite mee hebben. Of en waar hoogsensitieve mensen moeite mee hebben is persoonlijk. Dit hangt samen met de mate waarin hoogsensitiviteit wordt beheerst.
Prikkels komen bij HSP extra binnen ten opzichte van niet-HSP. Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als hoogsensitiviteit wordt beheerst, is dit een kracht. Er worden dan voordelen van hoogsensitiviteit ervaren. Als een HSP zijn hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan dit leiden tot allerlei nadelen en klachten; deze worden ook wel HSP problemen genoemd.
Dit zijn wat voorbeelden waar HSP dan zoal moeite mee kunnen hebben:
- Heb je last van negatieve energie zoals een negatieve sfeer of andermans onaardige mening?
- Voel jij je anders, onbegrepen en daardoor eenzaam?
- Kun je lastig zijn onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort, bijvoorbeeld qua emoties?
- Ervaar je fysieke klachten zoals de ziekte van Pfeiffer en chronische vermoeidheid heel intens?
- Ben je gauw overprikkeld, heb je bijvoorbeeld symptomen van een overprikkeld zenuwstelsel?
- Heb je snel een vol hoofd (en pieker je)?
- Heb je lang en hard gewerkt, maar kun je niet meer en ben je burn-out of opgebrand?
Waar lopen HSP tegenaan?
Of en waar HSP tegenaan lopen is heel persoonlijk. Er bestaat niet 1 ding waar alle HSP tegenaan lopen. Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, kunnen ze last hebben van diverse klachten.
Niet goed bij jezelf kunnen blijven
Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze het moeilijk vinden om bij zichzelf (en hun eigen energie zoals hun eigen mening en wensen) te blijven. Ze worstelen met het onderwerp afsluiten/afschermen. Hierdoor moeten ze vaak veel van zichzelf, kunnen ze zichzelf verliezen in prikkels en kunnen ze maar doorgaan. Dit kan leiden tot overprikkeling. Alsmaar doorgaan kan energie vreten en moe maken. Lange termijn voorbeelden van overprikkeling zijn (chronische) vermoeidheid of een burn-out. Als je overprikkeld raakt kun je overgevoeliger zijn en kan je makkelijker negatieve energie (zoals andermans boosheid of verdriet) waarnemen en hierdoor geraakt worden, waardoor je in een vicieuze cirkel kan belanden. Het is dan vaak moeilijk om inzicht in jezelf te krijgen en dit te doorbreken.
Meestal komen HSP in aanraking met informatie over hoogsensitiviteit op een crisismoment: een moment dat je voelt dat er op fysiek, emotioneel en/of mentaal niveau zaken niet naar je wens gaan.
HSP en psychische problemen
Het is mogelijk dat HSP psychische problemen ondervinden, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Voorbeelden van diagnoses/labels die HSP soms kunnen krijgen zijn:
HSP kunnen de klachten die uit bovengenoemde labels voorkomen intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.
Tips
- Raadpleeg een arts als je last hebt van bovenstaande klachten. Als er bijvoorbeeld ook een fysiek probleem wordt gevonden, kun je hier wellicht wat aan doen. Vind een arts waar jij je prettig bij voelt. Wellicht heb je wat aan een huisarts die een holistische benadering heeft en een spirituele kern in de mens erkent; dit kan bij HSP een gevoel van thuiskomen kan geven.
- Hoogsensitiviteit hoeft geen klachten te geven. Je kan ook kwaliteiten die bij hoogsensitiviteit horen ontwikkelen en productief zijn! Als je weet of jouw klachten (mede) worden veroorzaakt door hoogsensitiviteit kun je hier aan werken. Ontdek of je hoogsensitief bent. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent. Krijg verder inzicht in of/welke HSP problemen je ervaart aan de hand van de informatie en test in dit artikel.
- Leer aan de hand van de juiste kennis om je hoogsensitiviteit te beheersen en het in te zetten als kracht. Zo blijf je onder andere goed bij Jezelf (en je eigen energie) en ben en blijf je ontspannen.
Hieronder vind je meer informatie over hoogsensitiviteit en wat voorbeelden klachten die hieruit kunnen voorvloeien als het nog niet goed wordt beheerst:
Laat een reactie achter