Hoogsensitief en woedeaanvallen bij volwassenen: 4 tips om boosheid los te laten!

leeuw

Boosheid en woedeaanvallen loslaten, kwijtraken en verwerken als je een hoogsensitief persoon bent? De tips in deze blog helpen je verder!

Hoogsensitief en woedeaanvallen en boosheid

Ongeveer 15-20% van de bevolking is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en staan (onbewust) meer open voor prikkels. Vaak beheersen HSP hun hoogsensitiviteit nog niet. Ze kunnen dan helemaal opgaan in emoties zoals boosheid en deze zeer intens ervaren.

Misschien ben je wel bang voor iemands boosheid en vermijd je het of onderdruk je het door ‘de lieve vrede’ te bewaren? Of wellicht kun je niet meer onderscheiden wat qua boosheid van jezelf of een ander is, of het loslaten? Dit kan moe maken. Je kunt er wat aan doen!

Boosheidsthermometer

Vooropgesteld: er bestaan allerlei soorten boosheid. De boosheidsthermometer kan inzicht geven in hoe je je voelt. Inzicht krijgen in hoe jij je voelt kan helpen om te relativeren en is een eerste stap in het beter omgaan met boosheid.

Bovenaan in de thermometer is de kleur rood te zien: deze correspondeert met het cijfer 10 (en woede), onderaan in de thermometer is de kleur blauw te zien, deze correspondeert met het cijfer 1 (‘het kan niet beter’). Rechts vind je een uitleg van de cijfers. De smileys corresponderen met de Boosheidsthermometer (niet met de uitleg er naast).

boosheidsthermometer
  • 10: ‘Ik explodeer en ben woedend. Laat me alleen!’
  • 9: ‘Ik ben boos en ik explodeer bijna. Ik voel me agressief’.
  • 8: ‘Ik voel me erg gefrustreerd, begin boos te worden en ik kook’.
  • 7: ‘Ik voel me gefrustreerd en baal, ik begin ongelukkiger te worden. Ik word warmer’.
  • 6: ‘Ik voel stress, ben bezorgd en erger me’.
  • 5: ‘Ik voel me druk en oké’.
  • 4: ‘Ik voel me oké’.
  • 3: ‘Ik voel me ontspannen en gelukkig’.
  • 2: ‘Ik voel me goed’.
  • 1: ‘Ik voel me super: het kan niet beter!’

Woedeaanvallen symptomen

Woede is de meest intense vorm en uiting van boosheid die iemand niet meer onder controle heeft. Hoe zich dit uit en hoelang dit exact duurt, wisselt van HSP tot HSP. Hieronder vind je voorbeelden van symptomen die kunnen plaatsvinden als iemand een woedeaanval heeft.

Fysieke symptomen

  • Het is mogelijk dat je gezicht bleek of rood wordt
  • In je lijf kun je spanning opmerken en bijvoorbeeld trillen, een verhoogde hartslag krijgen en/of zweten

Woedeaanvallen kunnen bijvoorbeeld gepaard gaan met verbaal en/of fysiek agressief gedrag zoals schelden, schreeuwen of slaan. Soms maken mensen spullen kapot. Het kan ook dat iemand stil wordt en zich terugtrekt.

Emotionele symptomen

Een HSP kan tijdens een woedeaanval verschillende gevoelens ervaren zoals machteloosheid, frustratie en (extreme) boosheid. Dit kan gepaard gaan met verdriet. Het kan ook dat een HSP zich (bijvoorbeeld achteraf) schuldig voelt en schaamt.

Boosheid beheersen of reguleren?

Je kunt op diverse manieren omgaan met boosheid en woedeaanvallen:

  • Meestal is men er niet trots op als boosheid wordt ervaren. Glamour Magazine interviewde mij hierover: ik leg in dat interview uit waarom dit zo is. In de praktijk wordt daarom boosheid vaak onderdrukt of verstopt en niet geuit aan de buitenwereld. Vergelijk het met een bal die je onder water wilt houden: het levert frictie en spanning op en kan (onbewust) bakken met energie kosten en voor allerlei klachten zorgen. Vaak barst op een gegeven moment ‘de bom’ (de ‘bal’/emotie komt toch een keer boven water).
  • Je (h)erkent en uit boosheid op een effectieve manier (niet op een agressieve manier). Dit geeft vaak enorm veel energie! Opkroppen daarentegen maakt vaak (op lange termijn) onbewust moe en ongelukkig.

Er bestaan diverse interpretaties van het woord beheersen en reguleren. Met boosheid beheersen wordt doorgaans het eerste voorbeeld bedoeld en met boosheid reguleren het tweede voorbeeld.

stomp

Boosheid verwerken: 4 tips

De tips hieronder helpen je verder om boosheid te verwerken en op te lossen. Zo kun je in de toekomst bijvoorbeeld voorkomen dat je woedeaanvallen krijgt.

Tip 1: Woede loslaten spiritueel gezien: kijk anders tegen boosheid aan

Vanuit een spiritueel perspectief is boosheid niet ‘slecht’. Chameli Ardagh vertelt bij TEDx (in het onderstaande filmpje) hoe je anders met boosheid kan omgaan en over het nut van boosheid, zoals door gebruik te maken van de archetypen Kali en Shiva:

YouTube video

Tip 2: Ontdek de oorzaak van boosheid en woedeaanvallen

Er kunnen allerlei oorzaken zijn van boosheid en woedeaanvallen. Dit zijn wat voorbeelden van vragen die je helpen je om hier wat inzicht in te verkrijgen;

  • Waardoor ben je boos en zijn er woedeaanvallen? Een voorbeeld is dat boosheid kan worden getriggerd door een relatie of ex die iemand wil loslaten.
  • Waarover ben je precies boos? Neem je bijvoorbeeld te weinig ruimte voor jezelf in?
  • Wanneer is de boosheid ontstaan; is het nieuwe of oude boosheid? Vanuit een spirituele visie kan hetgeen je ervaart zijn ontstaan in vorige levens, die nog niet zijn afgerond.
  • Zijn de boosheid en woedeaanvallen van jezelf of overgenomen van iemand? HSP hebben een opener aura ten opzichte van niet-HSP. Ze staan extra open voor energie, bijvoorbeeld voor andermans gedachten en emoties/gevoelens. Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen zij onbewust andermans energie overnemen. Leer energie onderscheiden.
  • Zijn er fysieke factoren die dit (mede) kunnen veroorzaken? Denk hierbij aan het gebruik van drugs/alcohol, hormonen (bijvoorbeeld in het geval van premenstureel syndroom (PMS) en tijdens de overgang), hersenletsel en moeheid.
  • Zijn er psychische problemen die hier een relatie mee hebben? Denk maar aan angst, depressie en psychose etc. Boosheid kan mogelijk verband houden met stress en trauma zoals intergenerationeel/transgenerationeel trauma.

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid een arts. Zo kan er bijvoorbeeld worden uitgesloten of er fysieke factoren zijn die boosheid/woede (mede) veroorzaken.

Tip 3: Los de oorzaak van boosheid en woedeaanvallen op

Soms kan boosheid bijvoorbeeld worden opgelost door een onverwerkt vorig leven goed energetisch af te ronden.

Tip 4: Beheers je hoogsensitiviteit

Als hoogsensitieve personen hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen kan dit klachten geven. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk bij zichzelf blijven. Veel HSP hebben willen zich hierdoor afschermen. Als HSP hun hoogsensitiviteit niet goed beheersen is het mogelijk dat zij niet effectief met boosheid omgaan. Dit kan gepaard gaan met andere emoties zoals verdriet of schaamte. Ze durven vaak niet hun grens/wens aan te geven en “nee” te zeggen en te delen wat er écht in hen omgaat. Ze kunnen onder meer bang zijn dat een ander zich gekwetst voelt.

Er kunnen (onbewust) allerlei gedachten bestaan die die dat veroorzaken. Door dit soort gedachten grondig onder de loep te nemen kunnen ze transformeren. Leer om je hoogsensitiviteit te beheersen. Zo kun je goed bij jezelf te blijven, energie makkelijk onderscheiden, gemakkelijk boosheid loslaten en weer plezier in het Hier en Nu ervaren.

(Oude) boosheid loslaten en kwijtraken?

Opgekropte boosheid maakt moe. Het leren loslaten en kwijtraken geeft energie!

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van heftige emoties, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Scroll naar boven