Is Choco Bliss gevaarlijk voor zeer hoogsensitieve vrouwen?

chocola

Overweeg jij als zeer hoogsensitieve/paranormale vrouw om Cacao Bliss te consumeren en mee te doen aan Choco Bliss ceremonies? In deze blog ontdek je of dit wel of niet een goed idee en gevaarlijk is.

Wat is Choco Bliss, Kakau Bliss en Cacao Bliss?

Er bestaan verschillende definities van wat Choco Bliss is. Synoniemen voor Choco Bliss zijn doorgaans Kakau Bliss en Cacao Bliss. In de praktijk wordt Choco Bliss door sommige mensen een ‘plant medicijn‘ genoemd.

Choco Bliss ingrediënten:

Choco Bliss bevat doorgaans:

Wat wordt er gebruikt in een cacao ceremonie?

Er bestaan ook ‘gewone’ cacao ceremonies (zonder ‘bliss’) waarbij enkel cacao soms in combinatie met niet-psychoactieve kruiden/specerijen wordt geconsumeerd. Tip: vraag vooraf en voordat je een ceremonie gaat doen en iets gaat consumeren alle ingrediënten op. Zo kun je vooraf onderzoeken wat voor invloed dit op jou kan hebben en voorkom je onaangename en gevaarlijke situaties.

Hieronder ontdek je meer over de bovengenoemde ingrediënten.

chocolade dessert

Cacao: is dat gezond?

Of en in welke mate cacao voedend is voor een hoogsensitief persoon (HSP) is heel persoonlijk. Er kunnen stoffen in zitten die voedend zijn voor het lichaam en je energiesysteem, maar het kan ook stoffen bevatten die ondermijnend zijn voor je lichaam en energiesysteem. Wat het effect precies op jou is heeft onder andere een relatie met je darm-microbioom.

In cacao zitten stoffen die niet ondersteunend voor het lichaam kunnen zijn, zoals:

 1. Oxaalzuur/oxalaat
 2. Tannine
 3. Nikkel
 4. Cafeïne
 5. Theobromine
 6. Histaminevrijmakers
 7. Tyramine
 8. Fenylethylamine
 9. Vet

Hieronder ontdek je meer over deze stoffen.

gesmolten chocola

Oxaalzuur/oxalaat in cacao

Oxaalzuur kan oxalaten vormen; dit zorgt ervoor dat mineralen zoals ijzer, calcium en magnesium nauwelijks of niet opgenomen worden. In combinatie met een nierstenen, osteoporose en/of een ijzertekort is dat bijvoorbeeld niet handig.

De exacte hoeveelheid oxaalzuur hangt onder andere af van of/in welke mate cacao is gefermenteerd. Doorgaans is goede cacao gefermenteerd en is hierdoor de hoeveelheid oxaalzuur lager ten opzichte van cacao die dat niet is.

Tannine in cacao

Tannine is een verzamelnaam voor specifieke chemische verbindingen. Het zijn polyfenolen die doorgaans als antioxidanten werken.

Tannine in zeer hoge dosering heeft nadelen. Het kan dan de mineralenopname (zoals van ijzer) blokkeren en leiden tot leverschade.

De exacte hoeveelheid tannine in cacao hangt van diverse factoren af, waaronder de verwerkingsmethode (en bijvoorbeeld op welke temperatuur cacaobonen zijn geroosterd).

Nikkel in cacao

In vrijwel alle voedingsmiddelen zit nikkel. De exacte hoeveelheid wisselt per product. De exacte hoeveelheid nikkel in cacao hangt af van de oorsprong van de cacaobonen.

Zwangere vrouwen dienen rekening te houden met nikkel; een foetus is hier gevoelig voor. Te veel nikkel is schadelijk voor een foetus.

Volgens het Voedingscentrum kan een klein deel van de mensen met een contactallergie voor nikkel ook niet tegen nikkel in voeding. Een intolerantie voor nikkel in voeding is lastig vast te stellen. De klachten kunnen vaag zijn.

Mensen met een intolerantie of allergie voor nikkel kunnen soms baat hebben bij een nikkelarm dieet en het vermijden van cacao. Denk hierbij ook aan mensen met een systemische huidontsteking (SCD) zoals eczemateuze reacties of hand dermatitis. Met een diëtist kan een nikkelarm dieet worden ontwikkeld, zodat er geen tekorten van voedingsstoffen ontstaan.

Nikkel heeft diverse invloeden op het lijf, die soms negatief kunnen zijn. Het beïnvloedt bijvoorbeeld de ijzerhomeostase (de balans tussen de opname en het verlies van ijzer); dit kan een negatief effect hebben. Verder kan het oxidatieve stress veroorzaken en de glutathionstatus verlagen.

hot drinking chocolate

Cafeïne en cacao

In cacao zit cafeïne. Dit is de meest gebruikte drug op aarde.

Nadelen van cafeïne

Cafeïne stimuleert de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Het kan klachten geven zoals (onverklaarbare):

Fysieke cafeïne klachten:

 • Hoofdpijn en/of migraine
 • Suizende oren
 • Duizeligheid
 • Klachten rondom hart- en bloedvaten, zoals:
  -Verhoogde bloeddruk
  -Verhoogde hartslag
  -Hartkloppingen
 • Maagklachten, misselijkheid
 • Blaas irritatie. Cafeïne stimuleert de nieren, waardoor je eerder dient te plassen.
 • Zweten
 • Beverig/trillerig zijn
 • Slapeloosheid

Als je een bijnieruitputting hebt kan cafeïne je klachten (onbewust) verergeren. In eerste instantie kan het lijken alsof cafeïne je een boost geeft, het ondermijnt echter (op langere termijn) je systeem.

Er zijn mensen die denken dat een overmatige inname van cafeïne een hoger risico op osteoporose kan veroorzaken. Er bestaan ook onderzoeken die dit tegenspreken.

Het consumeren van te veel cafeïne verhoogt bij zwangere vrouwen het risico op een beperkte groei van het ongeboren kind, een miskraam en een doodgeboren baby. In de borstvoedingsperiode kan het klachten zoals rusteloosheid bij de baby veroorzaken.

Emotionele cafeïne klachten:

 • Rusteloosheid, nervositeit

Mentale cafeïne klachten:

 • Geagiteerd zijn, prikkelbaar zijn
 • Angstklachten

In zeldzame gevallen kan een cafeïne-intoxicatie leiden tot stuipen en hallucinaties.

'coffee time' staat geschreven op een schoolbord

Wanneer is cafeïne uit je lijf verdwenen? Halfwaardetijd: 4,9 uur

De halfwaardetijd van cafeïne is doorgaans ongeveer 5 uur. Als een gemiddelde gezonde persoon in de ochtend om 10:00 uur cafeïne consumeert is dit 10 uur later (om 20:00 uur) uit het lijf verdwenen. Cafeïne kan je onbewust wakker houden, vooral als je dit later op de dag consumeert in de avond wilt slapen.

De invloed van cafeïne op mannen vs. vrouwen

Mannen en vrouwen hebben een ander metabolisme en andere fysieke reacties op cafeïne. Zo is de stofwisseling van vrouwen langzamer; vrouwen verwerken cafeïne trager dan mannen. Dit heeft te maken met hormonen.

Orale anticonceptie, de luteale fase (de periode na de ovulatie) van de menstruatiecyclus en zwangerschap verlagen de snelheid waarmee cafeïne uit het lichaam wordt geëlimineerd. Een zwangere vrouw breekt op het einde van haar zwangerschap cafeïne 3-4 keer langzamer af ten opzichte van een niet-zwangere vrouw.

chocolade taart

De invloed van hoogsensitiviteit

Of en in welke mate jouw lijf cacao en de stoffen die hierin zitten zoals cafeïne tolereert is persoonlijk. Het effect van cafeïne hangt van diverse factoren zoals jouw DNA af.

Cafeïne stimuleert het zenuwstelsel. Hoogsensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet-HSP. Prikkels (ook van cacao en cafeïne) komen bij HSP intenser binnen. HSP kunnen van een relatief lage dosering cacao en cafeïne (waar niet-HSP gemakkelijker tegen kunnen) uit balans raken. Denk bij zo’n een lage dosering bijvoorbeeld aan een homeopathisch middel met een tinctuur van een koffieboon.

Als je een HSP bent en geen cafeïnerijke producten consumeert, kan het consumeren van cacao en chocolade een intenser effect hebben ten opzichte van een (niet-)HSP die relatief veel cafeïnerijke producten consumeert en dit gewend is.

Hoeveel cafeïne kan een HSP verdragen?

Het Voedingscentrum raadt aan gemiddelde gezonde volwassenen (niet zwangere vrouwen/borstvoeding gevende vrouwen) aan om dagelijks in totaal maximaal 400 mg. cafeïne (en in één keer maximaal 200 mg.) binnen te krijgen. Hierbij wordt niet specifiek uitgegaan van hoogsensitieve personen. Omdat zeer hoogsensitieve en paranormale personen prikkels diepgaander ervaren is dit doorgaans in de praktijk vele malen minder. Het is ook mogelijk dat zij deze stof helemaal niet goed kunnen verdragen.

koffie kop

Hoeveel cafeïne zit er in cacao en andere producten?

Er zit in 100 gram:

 • cacaopoeder 230 mg. cafeïne. De exacte hoeveelheid rauwe, pure cacao die wordt gebruikt voor een cacao ceremonie is doorgaans circa 25 en 45 gram, hier zit circa 57,5-103,5 mg. cafeïne in.
 • pure chocolade met:
  60-69% cacao 86 mg. cafeïne. Eén reep chocolade weegt gemiddeld 100-300 gram; hier zit afhankelijk van het cacaopercentage circa 86-258 mg. cafeïne in.
  45-59% cacao 43 mg. cafeïne.
  In 2 blokjes pure chocolade van 14 gram zit circa 7 mg. cafeïne. De exacte hoeveelheid cafeïne in chocolade hangt af van de soort cacaoboon en de mate van fermentatie.
 • melkchocolade 20 mg. cafeïne.
 • witte chocolade 0 gram cafeïne. In witte chocolade zit geen cacao, maar cacaoboter doorgaans in combinatie met andere ingrediënten zoals zoetstoffen (meestal suiker).
 • energiedrank 31 mg. cafeïne. In 1 blikje energiedrank van 250 ml. zit circa 80 mg en maximaal 88 mg. cafeïne.
 • koffie 40 mg. cafeïne. De exacte hoeveelheid cafeïne in koffie hangt onder andere af van de koffieboon en de manier van zetten.
  -100 ml. ristretto bevat circa 280 mg. cafeïne.
  -In filterkoffie zit circa 48 mg. cafeïne per 100 gram. In één beker filterkoffie van 250 ml. zit circa 120 mg. cafeïne.
  -100 ml. cafeïnevrije koffie bevat circa 2,4 mg.
 • zwarte thee bevat 20 mg. cafeïne. In 1 beker zwarte thee van 250 ml. zit circa 60 mg cafeïne.

koffiebonen in kop

Een spirituele visie op cafeïne

Als je denkt dat je cafeïne nodig hebt om op te staan/de dag door te komen, dan is het interessant om te onderzoeken wat er zich op energetisch niveau afspeelt en wat hier werkelijk de oorzaak van is. Cafeïne is in dit soort gevallen geen oplossing, maar wordt ingezet om symptomen te bestrijden.

Over grenzen gaan als HSP

Hoogsensitieve mensen hebben een opener aura/energieveld ten opzichte van niet-hoogsensitieve mensen. Ze kunnen andermans wensen en (onuitgesproken) verwachtingen makkelijk waarnemen.

Als een HSP zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan diegene zich verliezen in de buitenwereld. Ze kunnen cafeïne bijvoorbeeld (onbewust) gebruiken om over hun eigen grenzen heen te gaan en zich verliezen in wensen en verwachtingen van de buitenwereld, bijvoorbeeld omtrent werk. Wellicht werk je keihard en ga je alsmaar door met ‘hulp’ van cafeïne. Het harde werken en alsmaar doorgaan put je (onbewust) uit. Het geeft (op den duur) klachten zoals een burn-out.

Het kan ook zo zijn dat je slecht slaapt en moe opstaat, bijvoorbeeld omdat je kinderen slecht slapen. Het is in dat soort gevallen interessant en nuttig om hier de werkelijke energetische oorzaak van op te sporen en hier aan te werken, in plaats van aan symptoombestrijding te doen door cafeïne te gebruiken.

kop koffie

Theobromine en cacao

Theobromine geeft een bittere smaak aan cacao. Het is een psychoactieve stof.

Fysiek effect van theobromine

Theobromine zorgt ervoor dat je wakker en actief blijft. Het stimuleert je zenuwstelsel en verhoogt onder andere de hartslag en urineproductie, verslapt gladde spieren en verwijdt de aderen (waardoor de bloeddruk daalt).

In sommige gevallen kan theobromine hoofdpijn, misselijkheid en een verminderde eetlust veroorzaken.

Theobromine en de sluitspier van de slokdarm

Het is belangrijk dat de sluitspier van de slokdarm goed sluit, anders kunnen er problemen ontstaan. Bij gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is bijvoorbeeld een probleem met de sluitspier van de slokdarm.

Cacao houdt hier verband mee. Cacao laat de sluitspier van de slokdarm ontspannen vanwege;

  • De aanwezige theobromine. Hierdoor kan maagzuur omhoog komen. Sommige mensen denken dat dit ook verband houdt met cafeïne (er zijn onderzoeken die dit tegenspreken).
  • De hoeveelheid serotonine die wordt verhoogd in darmcellen. Zo ontspant de sluitspier waardoor de zure inhoud van de maag in de slokdarm terecht komt. Dit kan een ontsteking veroorzaken.

Als je last hebt van brandend maagzuur, wordt aangeraden om rustig aan te doen met cacao.

Emotionele nadelen van theobromine

Sommige mensen voelen zich wat onrustig en/of angstig door dit stofje. Het is soms ook mogelijk dat mensen negatieve stemmingswisselingen door dit stofje ervaren.

Is theobromine schadelijk?

Theobromine is schadelijk voor honden. In hoge concentraties is het ook giftig voor mensen. In hoge dosering kan het zorgen voor klachten zoals hartkloppingen, hoofdpijn en duizeligheid.

De effecten van theobromine worden soms vergeleken met cafeïne; ze komen uit dezelfde (methylxanthine)familie en hebben allebei een stimulerend effect. Toch zijn er verschillen.

Halfwaardetijd theobromine: 6-10 uur

Theobromine werkt ten opzichte van cafeïne op het lijf minder sterk, maar langer door. De halfwaardetijd van theobromine is 6 tot 10 uur; het lijf heeft 6 tot 10 uur nodig om de concentratie van theobromine te halveren. Pas na 12 tot 20 uur is het volledig uit het lijf verdwenen.

zandloper

Histamine en cacao

Histamine komt van nature in je lijf voor. Het is een psychoactieve stof en beïnvloedt je geest en gedrag. Histamine speelt een rol bij je afweer; het helpt bijvoorbeeld om te reageren op lichaamsvreemde stoffen, zoals wanneer je wordt gestoken door een wesp.

Histamine intolerantie klachten

Bij een histamine intolerantie kan het lijf de hoeveelheid histamine niet goed verwerken, dit kan allerlei klachten geven zoals:

 • Hoofdpijn of migraine
 • Duizeligheid
 • Ademhalingsproblemen, benauwd zijn
 • Verstopte neus, loopneus, veel niezen, hoesten
 • Hartkloppingen
 • Problemen rondom bloeddruk
 • Warmte voelen
 • Een huid die rood en/of opgezwollen is en/of jeukt, blozen
 • Darmkrampen
 • Misselijkheid, overgeven
 • Diarree, brijige ontlasting
 • Rusteloosheid
 • Slapeloosheid

man is aan het gapen

Een histamine intolerantie is geen allergie. Dat kan verwarrend zijn, want de klachten die een histamine intolerantie geven lijken op die van een allergie. Soms wordt een histamine intolerantie daarom een pseudo-allergie genoemd.

Oorzaken histamine intolerantie

Er kunnen diverse oorzaken zijn van waarom het lichaam histamine moeilijk kan afbreken, zo kan het onder andere dat het darm-microbioom en/of de lever uit balans is. Het is ook mogelijk dat er te weinig (Diamine oxidase (DAO))- enzymen aanwezig zijn die histamine afbreken.

Histaminevrijmakers

Als iemand een histamine intolerantie heeft en voeding eet die rijk is aan histamine (zoals zuurkool) en/of histamine vrij maakt kan iemand meteen of een dag later hier klachten van ondervinden. Zo kan iemand zich moe voelen.

Histaminevrijmakers maken de aanwezige histamine in lichaamscellen vrij. Cafeïne en cacao zijn rijk aan histaminevrijmakers.

Histamine onderzoek

De hoeveelheid histamine is te meten in de ontlasting en via de urine (het afbraakproduct van histamine wordt dan gemeten; methylhistamine). Als de waarden afwijken en je een histamine intolerantie vermoedt kun je onderzoeken of er voldoende (DAO)-enzymen aanwezig zijn. Als je deze onderzoeken doet dien je geen antihistaminica te gebruiken, omdat deze de waarden vertroebelen en geen betrouwbare uitslag geven.

pure chocolade reep in stukjes gebroken

Tyramine in cacao

In cacao zit tyramine; een eiwitachtige stof, afgeleid van een aminozuur. Het kan migraine-achtige klachten kan veroorzaken. Het kan de afbraak van histamine vertragen.

Fenylethylamine en cacao

Verder zitten er in cacao meer psychoactieve stoffen.

Een voorbeeld hiervan is de psychoactieve stof fenylethylamine. De exacte hoeveelheid hangt onder meer samen met de temperatuur waarop de rauwe cacaobonen zijn gebrand.

Er bestaan diverse opvattingen over of en in welke mate fenylethylamine in cacao invloed heeft op het lijf/energiesysteem. Soms wordt gedacht dat dit stofje migraine kan veroorzaken, er bestaat ook wetenschappelijk onderzoek dat dit tegenspreekt.

Fenylethylamine vertraagt de afbraak van histamine.

Biogene aminen in cacao

Histamine, tyramine en fenylethylamine en zijn biogene aminen. Het is mogelijk dat personen met een intolerantie voor biogene aminen cacao niet goed verdragen.

Cacao en vet

Cacao bevat vet. Mensen met een zwakke leverenergie hebben vaak moeite om vetten (ook in lage doseringen) te verwerken.

chocolade reep

Negatieve energetische effecten van cacao

Cacao kan soms na consumptie lang aanwezig blijven in het energiesysteem. Zonder dat je je het bewust bent kan het storen en (ook op langere termijn onverklaarbare) klachten veroorzaken.

Conclusie: is cacao gevaarlijk?

In bepaalde situaties is het gebruik van (grote) hoeveelheden cacao ondermijnend en kan het gevaarlijk zijn. Het kan onder andere geen goede combinatie zijn met:

 • Problemen rondom de opname van mineralen zoals ijzer en een ijzertekort.
 • Een intolerantie/allergie voor nikkel.
 • Een gevoeligheid voor stimulerende middelen zoals cafeïne en theobromine hebben.
 • Een histamine intolerantie hebben.
 • Een intolerantie/allergie voor cacao. Een cacao-allergie is zeldzaam. Klachten die hierbij kunnen horen zijn onder andere buikpijn, diarree en overgeven.
 • Bepaalde andere gezondheidsproblemen en ziektes hebben zoals nierstenen, osteoporose, bijnieruitputting, afwijkende bloeddruk, bloedingsstoornissen (in zeldzame gevallen kan cacao bloedingen vertragen), brandend maagzuur en gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) en problemen hebben om vetten te verteren.
 • Bepaalde medicatie zoals bloeddrukmedicatie en antistollingsmiddelen. Cacao kan bepaalde medicatie (mogelijk) tegenwerken, bijvoorbeeld omdat dit onder andere cafeïne bevat.
 • Bepaalde geestelijke gezondheidsproblemen zoals psychose en schizofrenie. Dit heeft diverse redenen. In cacao zit onder andere cafeïne. Cafeïne kan in sommige gevallen psychose verergeren.
 • Zwangerschap en het geven van borstvoeding.
 • Jong (niet volwassen) zijn.

cacao bonen

Slaafvrije cacao: bestaat dat?

Cacao wordt vaak onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt, waarbij er bijvoorbeeld sprake kan zijn van kinderarbeid.

Er bestaan verschillende keurmerken voor chocolade. Ongeveer 5% van de cacao is afkomstig van gecertificeerde Fair Trade cacao-boerderijen. Fair Trade geeft bijvoorbeeld betere financiële vergoedingen aan cacaoboeren ten opzichte van niet-Fair Trade organisaties. Fair Trade is niet hetzelfde als slaafvrij.

Sommige organisaties zetten zich in voor slaafvrije cacaoproducten, zoals slaafvrije chocolade. De herkomst van cacao is echter vaak lastig te achterhalen. Zo is Tony’s Chocolonely opgericht met het idee om slaafvrije chocolade te produceren. Ondanks dat zij hier hun best voor doen geven zij aan slaafvrije chocolade niet te kunnen garanderen.

vrouw heeft touw om handen gebonden

Alternatief voor cacao: carobe

Een alternatief voor cacao is carob/carobe; dit is afkomstig van de gemalen peulvruchten van de johannesbroodboom. Carobe is wat anders dan johannesbroodpitmeel. Carobe bevat ten opzichte van cacao:

 • Minder oxaalzuur. Eén eetlepel cacaopoeder bevat 50 mg. oxaalzuur, één eetlepel carobe 29 mg.
 • Minder nikkel. In pure chocolade zit 1,5 mg. nikkel per 100 gram, in cacaodrank zit circa 0,08 mg per 100 gram, in carobe 0,055 mg. per 100 gram.
 • Geen cafeïne. In cacaopoeder zit 230 mg. per 100 gram, in carobe 0.
 • Nauwelijks theobromine. In cacaopoeder zit 2060 mg. theobromine per 100 gram en in carobe 0,00 – 50,4 mg per 100 gram.
 • Verwaarloosbare biogene amines (in cacao is dit aantal heel hoog).
 • Ook geen histamine.
 • Geen histaminevrijmakers. Mensen met een histamine intolerantie kunnen wel carobe consumeren.
 • Minder vet. In cacaopoeder zit 13,7 gram per 100 gram, in carobepoeder zit 0,65 gram per 100 gram.
 • Meer calcium (347 mg. in 100 gram carobe vs. 128 mg. per 100 gram in cacao)
 • Meer vitamine B2 (0,461 mg in 100 gram carobe vs. 0,241 mg. in cacao per 100 gram)
 • Meer vitamine B6 (0,366 mg. in 100 gram carobe vs. 0,118 mg. in cacao per 100 gram)
 • Meer vitamine E (0,63 mg. in 100 cacarobe vs. 0,1 mg. in cacao per 100 gram).

Net zoals bij cacao is carobe geschikt voor matig gebruik.

chocolade lolly

Hoe zit het met tannine?

Carobe bevat net zoals cacao ook tannine. De exacte hoeveelheid in carobe hangt onder andere af van de rijpheid van de peulen en de verwerkingsmethode.

In carobe zit doorgaans minder tannine dan in cacao. De cijfers die ik kon vinden varieerden enorm. In Johannesbroodpeulen kan bijvoorbeeld 11 mg. tannine per 100 gram zitten. In ongezoet cacaopoeder kan bijvoorbeeld circa 17 mg. tannine per 100 gram zitten.

Hoe zit het met suiker?

Carobe bevat meer suiker dan cacao: carobe bevat 49,1 gram per 100 gram suiker en cacao 20 gram per 100 gram. Om cacao lekker te maken wordt er vaak veel zoetstof (zoals suiker) aan toegevoegd; dat is bij carobe in principe niet nodig doordat het van nature zoeter en niet bitter is.

Smaakt Carobe hetzelfde als cacao?

Carobe smaakt zoet. Sommige mensen vinden dat het (in de verte) iets weg heeft van een chocoladesmaak. Het heeft niet precies dezelfde smaak. Tip: als je carobe voor het eerst gaat consumeren, laat dan alle verwachtingen over de smaak los en stel je open voor een nieuwe ervaring.

Als je veel chocolade consumeert, kan het zijn dat je carobe niet (meteen) lekker vindt. Het kan soms even duren voordat je aan de smaak van carobe gewend bent geraakt. Er zijn ook mensen die het nooit lekker gaan vinden. Persoonlijk vind ik de smaak van chocolade lekkerder, maar vind ik carobe wel een aardig alternatief.

cacao boon in boom

Blijf je snakken naar cacao?

Als je naar cacao(producten) blijft snakken, dan kan het zijn dat er een voedingstekort is dat je (onbewust) wilt aanvullen. Ten opzichte van carobe zit er in cacao per 100 gram bijvoorbeeld meer:

 • eiwit (19,6 gram, in carobe zit 4,62 gram)
 • magnesium (499 mg., in carobe zit 54 mg.). Oxaalzuur uit cacao kan zich binden aan magnesium, waardoor het niet goed opgenomen kan worden.
 • fosfor (734 mg., in carobe zit 79 mg.). Oxaalzuur uit cacao kan zich binden aan het mineraal fosfor, waardoor het niet goed opgenomen kan worden.
 • kalium (1520 mg, in carobe zit 827 mg.). Oxaalzuur uit cacao kan zich binden aan het mineraal kalium, waardoor het niet goed opgenomen kan worden.

Kruiden/specerijen bij een cacao/Choco Bliss ceremonie

Tijdens een ‘gewone’ cacao ceremonie wordt pure rauwe cacao gemengd met water. Het kan zijn dat er tijdens een ‘gewone’ cacao ceremonie en Choco Bliss ceremonie kruiden/specerijen aan cacao worden toegevoegd, zoals cayennepeper, kaneel, vanille en/of kardemom.

Vanuit Traditional Chinese Medicine (Traditionele Chinese geneeskunde; dit heeft onder andere een relatie met acupunctuur) hebben sommige kruiden/specerijen zoals cayennepeper en kaneel energetisch een verhittend effect; dit is voor sommige mensen (bijvoorbeeld die het van nature al warm hebben) ondermijnend. Voor mensen die het van nature koud hebben, kan de energie van deze specerijen te intens (explosief) zijn en (vooral op de lange termijn) ondermijnen.

Fructose intolerantie

Soms is de cacao-(drank) gezoet, bijvoorbeeld met honing of agavesiroop. Niet alle HSP kunnen tegen zoetstoffen, bijvoorbeeld in het geval van een (onbewuste) fructose-intolerantie. Dit kan bijvoorbeeld obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, spierpijn, slaapproblemen en/of een depressief gevoel geven.

Conclusie: zijn kruiden/specerijen in Choco Bliss gevaarlijk?

In sommige gevallen kunnen kruiden/specerijen die aan Choco Bliss worden toegevoegd ondermijnend zijn, bijvoorbeeld als iemand een intolerantie heeft voor een kruid.

Het is ook mogelijk dat kruiden/specerijen die tijdens Choco Bliss worden gebruikt gevaarlijk voor iemand zijn, bijvoorbeeld als iemand een allergie heeft voor een kruid/specerij.

kaneel

Tip: luister naar je lijf

Enkel jijzelf kunt intuïtief waarnemen of, wanneer, hoevaak en in welke mate/dosering cacao en kruiden en specerijen voedend voor jou zijn.

Wat is psilocybine?

Bij Choco Bliss wordt psilocybine gebruikt. Psilocybine is afkomstig van een schimmel die soms een ‘magische’/’heilige’ ‘triptruffel‘ wordt genoemd.

Psilocybine is een drug, ook als deze in een lage dosering (microdosering) wordt gebruikt en je hier bewust niets van merkt. Psilocybine is een tripmiddel en een vorm van psychedelica en valt onder de drugssoort die het bewustzijn verandert en een hallucinerend effect.

Nadelen psilocybine

Er zijn verschillende nadelen aan psilocybine verbonden.

Lichamelijke nadelen psilocybine

Lichamelijk is het mogelijk dat door het gebruik van psilocybine je:

 • Hartslag stijgt
 • Bloeddruk stijgt
 • Lichaamstemperatuur stijgt
 • Tintelingen voelt (en slapende lichaamsdelen hebt)
 • Je slap voelt
 • Wijde pupillen krijgt
 • Wazig ziet
 • Spiertrekkingen en/of tremors krijgt
 • Kou ervaart en rillerig wordt
 • Evenwichtsproblemen krijgt
 • Je misselijk voelt
 • Overgeeft

Psilocybine kan in combinatie met drugs zoals alcohol onvoorspelbare en onprettige effecten geven.

paddestoelen en mos

Emotionele en mentale nadelen psilocybine

Omdat een ’triptruffel’ een natuurproduct is, bevat niet elke ’triptruffel’ even veel psilocybine. Het is mogelijk dat mensen kunnen trippen als zij Choco Bliss (ook in een microdosering) consumeren.

Het is mogelijk dat je door psilocybine een bad trip en een zeer vervelende ervaring hebt, waarbij je bijvoorbeeld verwarring, angst, somberheid, prikkelbaarheid, achterdocht (paranoia) en/of paniek ervaart. Negatieve gevoelens/emoties kunnen worden uitvergroot.

Het is mogelijk dat je door het gebruik van psilocybine blijft hangen in negatieve gedachten.

Het is ook mogelijk dat je na het gebruik van psilocybine last krijgt van flashbacks en een trip opnieuw beleeft. Dit kan mentaal intens zijn.

Risicofactor: psychische problemen

Mensen die emotioneel / geestelijk uit balans zijn, zoals mensen die psychische problemen hebben kunnen door psilocybine problemen krijgen. Mensen met een psychosegevoeligheid kunnen door psilocybine te gebruiken een psychose oproepen. Mensen die eerder een psychose hadden kunnen dit na het gebruik van psilocybine weer krijgen. Het is mogelijk dat de klachten van mensen met een psychische aandoening (zoals een angststoornis, schizofrenie of een depressie) door psilocybine verergeren.

Is psilocybine gevaarlijk?

Psilocybine kan gevaarlijk zijn als je het contact met de realiteit verliest. Iemand kan dan niet meer het onderscheid maken tussen de realiteit en de trip. Dit kan ervoor zorgen dat iemand geen controle meer heeft over zichzelf en iemand zichzelf bijvoorbeeld verwondt.

wijn in kamer

Negatieve energetische effecten van psilocybine

Psilocybine kan na gebruik lang aanwezig blijven in het energiesysteem. Dit kan zonder dat jij je ervan bewust bent storen en (ook op langere termijn onverklaarbare) klachten veroorzaken.

In deze blog kun je hier meer over ontdekken.

Conclusie: is psilocybine in Choco Bliss gevaarlijk?

Psilocybine kan (ook in microdosering) leiden tot allerlei vage klachten en in sommige gevallen levensgevaarlijk zijn.

Wat is Banisteriopsis caapi?

Bij Choco Bliss wordt banisteriopsis caapi geconsumeerd. Dit wordt soms ook wel caapi of yajé genoemd. Banisteriopsis caapi bevat psychoactieve stoffen en is net zoals cafeïne en Psilocybine een drug, ook als je deze in een lage dosering (microdosering) gebruikt en je hier bewust niets van merkt.

MAO-remmers

Banisteriopsis caapi bevat de MAO-remmers harmine, tetrahydroharmine en harmaline.

Monoamino-oxidase(MAO)-remmers blokkeren de werking van monoaminen zoals histamine, dopamine, serotonine, adrenaline en melatonine. Monoaminen hebben een effect op je stemming, motoriek en bloeddruk.

MAO-remmers werden in eerste instantie ingezet als antidepressiva. Inmiddels zijn er veiligere antidepressiva, met minder bijwerkingen dan MAO-remmers.

bloeddrukmeter

Choco Bliss vs. ayahuasca

Choco Bliss en ayahuasca bevatten beide psychoactieve stoffen en vallen onder drugs. In Nederland is ayahuasca verboden, Choco Bliss op dit moment niet.

Choco Bliss is niet hetzelfde als ayahuasca; het heeft andere ingrediënten. Zo vormt de basis van Choco Bliss cacao; dit is niet het geval bij ayahuasca. Zowel van ayahuasca als Choco Bliss kunnen mensen overgeven; doorgaans is dit bij Choco Bliss minder ten opzichte van ayahuasca.

In Ayahuasca zit DMT, dit is niet het geval bij Choco Bliss. Eén ingrediënt komt zowel in ayahuasca en Choco Bliss voor; Banisteriopsis caapi. Dit is een primair ingrediënt van ayahuasca. MAO-remmers zorgen er bij ayahuasca voor dat de psychoactieve stof DMT actief is.

cacao poeder op lepel

Banisteriopsis caapi nadelen

Banisteriopsis caapi kan omdat het MAO-remmers bevat (levens)gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde:

 1. Drugs.
 2. Voedingsmiddelen die normaliter niet schadelijk zijn.
 3. Suppletie en medicatie die normaalgesproken niet schadelijk is.

Hieronder vind je wat voorbeelden.

Gevaarlijke drugs in combinatie met Banisteriopsis caapi:

Voorbeelden:

 • MAO-remmers kunnen in combinatie met tripmiddelen risicovol zijn. Psilocybine is een tripmiddel.
 • Bijna alle stimulerende middelen zorgen voor meer serotonine en dopamine. Dit heeft een relatie met MAO-remmers. Als een stimulerend middel wordt gebruikt met een MAO-remmer worden neurotransmitters overbelast. Dit is af te raden. Voorbeelden van deze stimulerende middelen zijn MDMA (XTC) en cocaïne.

Gevaarlijke voedingsmiddelen in combinatie met Banisteriopsis caapi

Omdat Banisteriopsis caapi MAO-remmers bevat, kan de hoeveelheid tyramine (een biogeen amine dat ook in cacao aanwezig is) in het bloed stijgen.

Te veel tyramine in het bloed kan klachten zoals een te hoge bloeddruk en hoofdpijn geven.

Tyramine beperkt dieet

Om te voorkomen dat de hoeveelheid tyramine in het bloed te hoog wordt, wordt bij het gebruik van Banisteriopsis caapi tyraminerijk voedsel afgeraden en een tyramine beperkt dieet geadviseerd. Het consumeren van Sint Janskruid-thee wordt bijvoorbeeld afgeraden.

Cacao en MAO-remmers

In cacao zitten stoffen die MAO-remmende eigenschappen hebben. De concentraties zijn doorgaans laag. Er bestaan diverse opvattingen over het exacte effect hiervan. Het heeft in ieder geval niet zo’n sterk MAO-remmend effect zoals medicinale MAO-remmers (voorgeschreven door een arts) dat wel hebben.

Er zijn mensen die denken dat hogere doseringen cacao (mogelijk) negatieve effecten hebben/onveilig kunnen zijn in relatie tot andere MAO-remmers/tyramine. Sommige mensen raden cacao consumptie in hoge doseringen daarom af bij een tyramine beperkt dieet.

Sint Janskruid

Gevaarlijke medicatie in combinatie met Banisteriopsis caapi

Bepaalde medicatie en suppletie kunnen (levens)gevaarlijk zijn in combinatie met banisteriopsis caapi omdat dit MAO-remmers bevat, zoals sommige:

 • Psychiatrische medicatie, denk maar aan specifieke:
  -ADHD-medicatie
  -Antidepressiva inclusief Selectieve serotonine heropname remmers (SSRI’s) (inclusief Kanna /Sceletium tortuosum).
  -Antipsychotica
  -Medicatie die soms wordt gebruikt bij een angststoornis (Buspiron)
 • Bloeddrukverlagers
 • Slaapmedicatie
 • Medicatie die dopamine verhoogt/dopaminereceptoren stimuleert, zoals Levodopa en Bromocriptine (wat soms gebruikt kan worden bij de ziekte Parkinson)
 • Pijnmedicatie zoals opiaten
 • Verdovingsmiddelen waar een andere stof zoals adrenaline aan is toegevoegd
 • Medicatie rondom de luchtwegen zoals bij COPD en astma
 • Middelen rondom verkoudheid, hoest en een verstopte neus (zoals neusspray)
 • Allergie medicatie (antihistaminica)
 • Anti-migraine medicatie
 • Overige medicatie en suppletie met een contra-indicatie voor een MAO-remmer zoals 5-HTP-suppletie.

Een arts kan hier duidelijkheid over geven.

suppletie

Gevolgen van de nadelen van Banisteriopsis caapi

Het gebruik van banisteriopsis caapi heeft nadelen. De exacte nadelen zijn persoonlijk en houden onder meer verband drugsgebruik (zoals Psilocybine), consumptie van voeding en medicatie- en/of suppletiegebruik. Ook heeft de dosering invloed. Banisteriopsis caapi kan bijvoorbeeld de onderstaande problemen geven:

Lichamelijke klachten door Banisteriopsis caapi:

 • Hoofdpijn
 • Verstoord zicht
 • Duizeligheid
 • Hartkloppingen
 • Verlaagde/verhoogde bloeddruk
 • Zweten
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Diarree
 • Verlies van controle over lichaamsbewegingen, zoals:
  – onwillekeurige bewegingen
  – spiertrekkingen
  – verhoogde tremor
  – coördinatiestoornissen
  verlamming
 • Vasthouden van vocht
 • Gewichtstoename
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Epileptische aanval
 • De dood

donker bos met wazige bomen

Emotionele problemen door Banisteriopsis caapi:

 • Rusteloosheid
 • Hyperactiviteit

Mentale problemen door Banisteriopsis caapi:

Banisteriopsis caapi wordt afgeraden bij zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Negatieve energetische effecten van Banisteriopsis caapi

Banisteriopsis caapi kan na consumptie lang aanwezig blijven in het energiesysteem. Dit kan onbewust storen en (ook op langere termijn onverklaarbare) problemen veroorzaken.

Deze blog gaat er dieper op in.

plant met psychedelische bloemen

Conclusie: is Banisteriopsis caapi in Choco Bliss gevaarlijk?

Banisteriopsis caapi kan (ook in microdosering) leiden tot allerlei klachten en soms levensgevaarlijk zijn.

Conclusie: is Choco Bliss gevaarlijk?

Choco Bliss kan soms (levens)gevaarlijk zijn.

Er bestaan diverse redenen waarom zeer hoogsensitieve en paranormale vrouwen Choco Bliss (overwegen te) gebruiken. In mijn visie is er geen enkele reden om Choco Bliss te gebruiken als je een zeer hoogsensitieve/paranormale vrouw bent. De nadelen en risico’s zijn groter dan de (mogelijke) voordelen, ook in microdosering. Zo kan het onder andere een negatieve impact op jou en je energieveld hebben zonder dat je het doorhebt. Dit kan (ook op langere termijn) vage en ‘onverklaarbare’ klachten veroorzaken.

Er zijn alternatieven. De doelstellingen die behaald willen worden door Choco Bliss te consumeren kunnen ook op gezonde en veilige manieren worden bereikt.

vrouw is aan het drinken uit een kop

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Wat zijn mijn ervaringen met cacao en Cacao Bliss?

Als kind dronk ik bijna elke dag chocolademelk en deed ik op veel boterhammen hagelslag omdat ik dit lekker vond. Toen ik volwassen was, kon ik op een gegeven moment geen chocola meer verdragen (ik gaf er van over). Pas later begreep ik waarom. In cacao zaten ingrediënten die voor mij niet voedend waren, zoals cafeïne, nikkel en histaminevrijmakers. Mijn lijf hield niet van nikkel; als ik oorbellen droeg met nikkel, gingen mijn oren jeuken. Ik had een ijzertekort en ik kon op een gegeven moment histamine niet goed verwerken. Daar ging ik mee aan de slag.

Alhoewel mijn lijf nu wel cacao kan verdragen, voel ik dat het niet zo positief en voedend is voor mijn lijf/energiesysteem. Ik doe daarom niet aan cacao ceremonies en dergelijke. Ik gebruik liever een alternatief voor cacao en chocolade (carobe).

kop koffie

Intuïtief neem ik waar dat cafeïne niet voedend voor mij is. Mijn hoofd voelt er bijvoorbeeld ‘lichter’ (minder geaard) door.

Wat zijn mijn ervaringen met koffie?

Als kind voelde ik intuïtief dat koffie drinken niet bij mij paste.

Toen ik als volwassene in Nepal verstopt zat van de witte rijst en iemand zei dat koffie drinken hier mogelijk bij kon helpen, heb ik een paar kleine kopjes koffie met veel melk gedronken. Ik vond dit niet lekker. Het had voor zover ik mij het herinner geen noemenswaardig effect op de obstipatie.

Op deze paar kopjes na heb ik verder geen koffie geconsumeerd in mijn leven. Ik drink verder ook geen melk meer (over dit onderwerp zou ik een aparte blog kunnen schrijven ;).

Verder consumeer ik geen producten die rijk zijn aan cafeïne zoals energiedrankjes.

Heb ik Banisteriopsis caapi en Psilocybine gebruikt?

Ik heb geen Banisteriopsis caapi en Psilocybine gebruikt en ik doe niet aan Choco Bliss ceremonies; in deze blog deel ik waarom.

Aanvullende blogs:

Deze blog werd gepubliceerd op 15 december 2023 en werd geüpdatet op 9 juli 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven