Home   Blog   Ondernemen als HSP? 10 tips voor succes!

Ondernemen als HSP? 10 tips voor succes!

Femke de Grijs zit achter PC en typt

Vanaf 2 juli 2017-onderneem ik. Ik ben super dankbaar dat ik al zo lang mensen heb geholpen en mag helpen.

In die tijd heb ik veel geleerd, hieronder deel ik 10 lessen/tips. Deze lessen en tips kun je toepassen als jij als HSP wilt ondernemen/onderneemt, maar ook als je geen bedrijf hebt/wilt. Ze helpen je om een gelukkig leven te creëren.

Tip 1: Weet waarom je iets doet

Ik heb geleerd dat het ontzettend belangrijk is dat je weet wat je beweegreden is en dat je weet waarom je iets doet. Zo kreeg mijn vader op een gegeven moment een hersenbloeding. Een moment waarop ik weer heel bewust besefte dat het leven zo over kan zijn. En dat liefde voor mij het belangrijkste in de wereld is.

Daarom heb ik liefde centraal gezet in mijn hele leven: ik wil voluit leven en alles eruit halen wat erin zit. Om die reden reis ik voor onbepaalde tijd de wereld over.

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek op Boulders beach tussen pinguïns

Tip 2: Doe hetgeen waar je blij van wordt

Weet waar je kwaliteiten liggen. Doe iets waar je échte passie ligt, zowel in je werk- als privéleven. Dan maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen blij!

Ik voel dat hoogsensitiviteit nog enorm onderschat wordt in de wereld. Het is mijn passie om jou als vrouwelijk HSP te helpen stralen! Ik geloof dat het belangrijk is dat hoogsensitiviteit 100% benut wordt (dit helpt je o.a. om lekker in je vel te zitten) en dat dit de wereld nog mooier maakt.

Wil je hier meer over weten? In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw help ik je om je kwaliteiten te ontdekken en om te floreren in je werk.
Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Tip 3: Volg je intuïtie

Ik heb wel eens niet naar mijn intuïtie geluisterd. Een websitebouwer zei op een gegeven moment wel een nieuwe site voor mij te kunnen maken volgens mijn wensen. Alles in mij zei: “nee, niet doen!”, maar ik luisterde naar mijn hoofd. De samenwerking vrat bakken energie, de site werd gehackt en mijn geld was ik kwijt…

Tip 4: Vraag om hulp: je hoeft niet alles alleen te doen

Ik wil alleen datgene doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word. Prioriteiten stellen is voor mij belangrijk.

In de praktijk heb ik geleerd dat ik niet alles alleen hoef te doen en dat hulp vragen het leven leuker maakt. Ik werk graag samen met anderen. Ik heb dyscalculie: als iemand bijvoorbeeld het getal 67 zegt, moet ik nadenken of dat 76 of 67 is. Ondanks dat ik met een rekenmachine mezelf prima kan redden, vind ik het heel fijn dat ik met administratieve dingen geholpen word.

Tip 5: Relativeer

Ik heb leren relativeren: er zullen altijd mensen zijn die jou en je werk helemaal begrijpen en fantastisch vinden, maar ook mensen die je verkeerd begrijpen en/of helemaal niets vinden.

Tip 6: Laat jezelf zien

Als mensen vroegen wat voor werk ik deed, legde ik dat uit. In het begin vond ik het heel moeilijk als mensen niets in mijn plannen zagen en vroegen: “Kan je hier wel van leven?” of kritiek gaven. Ik ontdekte dat het belangrijk is om mijzelf serieus te nemen en om op mezelf te vertrouwen.

Ik heb geleerd om mezelf volledig te laten zien en om te praten over onderwerpen die vaak nog taboe zijn en waar veel misverstanden over bestaan, zoals paranormaliteit, mediumschap en lichtwezens.

Verder schaamde ik me er bijvoorbeeld voor dat ik in mijn leven uitgeput raakte. Juist door hier wél over te praten en onder andere op mijn site te delen hoe ik hiermee omging, gingen deuren open en kon ik anderen helpen. Bijvoorbeeld toen ik hierover werd geïnterviewd en mijn website werd genomineerd als Website Van het Jaar.

Website van het jaar 2016 logo

Tip 7: Zorg goed voor jezelf

Eerlijk gezegd vond ik (net zoals veel HSP) geld jarenlang een moeilijk onderwerp: ik was er het liefst niet mee bezig. Niet echt handig als ondernemer, maar dat wist ik toen nog niet.

Op een gegeven moment raakte ik moe. Er werd een vitamine B12-tekort in mijn bloed gevonden. Ondanks aandringen werd dit verder niet goed onderzocht en kreeg ik niet de juiste behandeling. Ik bleef doorwerken en deed alles op wilskracht. Achteraf niet zo slim, omdat dat tot uitputting leidde. Gevolg: ik kon er niet volledig voor mezelf en mijn bedrijf zijn. Het bleek dat ik vitamine B12 niet goed opneem. Zonder behandeling met injecties kunnen mensen in een rolstoel belanden en zelfs overlijden. Toen ik juist werd behandeld, knapte ik op.

Ik ontdekte ook dat het belangrijk is om goed te leren omgaan met geld. Dit geeft mogelijkheden om bijvoorbeeld goed voor jezelf te kunnen zorgen en vrijheid en overvloed te creëren.

Tip 8: Omring je met inspirerende mensen

Er zijn altijd gelijkgestemde mensen die jou inspireren en het beste in je naar boven halen: zoek ze op en omring je ermee!

Zo ben ik bijvoorbeeld heel blij dat ik mijn partner Mathijs van der Beek heb leren kennen. Hij is ook hoogsensitief en neemt ook paranormaal waar en samen helpen we HSP, ieder op onze eigen manier. Mathijs helpt HSP bij het ontdekken en leven van hun missie met Opgestegen Meesters. Ik help vrouwelijke HSP om de vruchten van hun hoogsensitiviteit te plukken en voluit te leven. Mathijs en ik werken vaak met elkaar samen.

Mathijs van der Beek en Femke de Grijs

Tip 9: Gun jezelf de tijd

Leer om met ‘hobbels’ om te gaan; zie ze als kansen om te groeien. Een succesvol bedrijf is vaak niet binnen 1 dag gebouwd.

Zo schreef ik eens een gastartikel voor een magazine. In de winkel kwam ik erachter dat er slechts 25% van mijn eigen woorden in het artikel stonden en dat de redactie zonder enig overleg 75% van mijn woorden had verdraaid, waardoor er ook feitelijke onjuistheden in het artikel stonden. Ik kon wel door de grond zakken. De redactie wilde hier niets meer aan doen. Ik pakte toen de kans om het in mijn voordeel te laten werken en besloot om op mijn site veel uitgebreider in te gaan op het desbetreffende onderwerp.

Tip 10: Blijf bij je eigen energie

Leer om goed bij jezelf te blijven. Er zullen bijvoorbeeld mensen kunnen zijn die je willen afremmen. Door mensen die zichzelf ‘kleiner’ maken, verstoppen en hun dromen niet achterna gaan is de wereld nooit mooier geworden. Heb de moed om te stralen!

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit en paranormaliteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

41 reacties op “Ondernemen als HSP? 10 tips voor succes!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Hallo Lieve Femke,

  Ineens kwam jij op mijn pad en werden veel dingen mij duidelijk, dingen waar ik jaren lang mee worstelde waar ik tegenop liep alle puzzelstukjes vallen op hun plek…ik volg jou met veel leergierigheid . Bedankt dankzij jou krijgt alles een andere betekenis en een rede. Ik kan weer verder met mijn leven.

 2. Charlotte Bakker

  Bedankt voor uw tips. Ook ik heb hsp ebn raak vlug overpoeld door van alles in het algemeen. Ik deel dingen in stukjes op bv thuis en probeer niet alles in een keer te, doen. Want dat lukt niet.

 3. Pieter Arriens

  Om allerlei redenen overweeg ik om een deel van mijn huis te verhuren, iets voor jullie ? (Bouisse, Aude, Languedoc Rousillon, Frankrijk)

 4. Mooi beschreven! Ben zelf bezig om een kleinschalig bedrijfje op te starten. Herken veel wat je schrijft en geeft me extra stimulering! Dankje!

 5. Van harte gefeliciteerd, Femke! Wat geweldig. Je artikelen lees ik altijd met enthousiasme en nu weet ik dat ik het soms rustiger aan mag doen zonder me daarvoor schuldig te voelen. Een verademing! Dank voor al je informatie.

 6. JacquelineJansen

  He Femke van harte gefeliciteerd met je 10 jaar van je bedrijf. Ik luister altijd heel graag naar je ik krijg dan veel rust in mijn lijf als ik je stem hoor.

  Groetjes Jacqueline

 7. Linda van Dijk

  Wat gaaf dus gefeliciteerd Femke met je 10 jarige jubileum, meid! Het straalt ook van je af: super blijheid, mooi om te zien!!
  Dank voor al het delen van je inzichten en wijze oplossingen. Er zit toch nog altijd iets bij waar ikzelf niet aan dacht: heel erg fijn die kado’s. Lieve groetjes van Linda

 8. Lieve Femke,
  Van harte gefeliciteerd ? met je 10 jarig jubileum! Goed gedaan! Ik ken je site pas 2 maanden, maar denk dat je in die 10 jaar heel veel mensen geholpen hebt. Superleuk ook dat je deze passie deelt met je partner.
  Ik ben zelf nog volop bezig met het leren omgaan met hsp, de vermoeidheid en het helder krijgen van mijn missie dus zal nog veel van je lezen☺
  Wens je heel veel succes en plezier voor de komende jaren!

  Liefs Diana

 9. nathalie lambregts

  Hallo Femke,
  Gefeliciteerd met je 10 jarig jubileum! Heel erg bedankt voor je tips! Jij bent een inspiratie voor anderen! groetjes Nathalie

 10. Van harte gefeliciteerd, Femke! Je artikels lees ik altijd en nu weet ik dat ik het soms rustiger aan mag doen zonder me daarvoor schuldig te voelen. Dank je voor al jouw informatie.

 11. Hoi Femke, van harte gefeliciteerd met je 10-jarig bestaan! Ik wens je nog heel veel mooie jaren toe en hoop nog lang te genieten van jouw insprirerende en raadgevende artikelen. Liefs Miranda.

 12. Femke ik ben zelf een behoorlijke HSPer. Ik heb veel baat bij jouw tips. Vooral.als het gaat om werkgerelateerde zaken is het voor mij heel belangrijk om niet te impulsief te reageren. Ik kan namelijk totaal niet tegen ongelijkheid en arrogante mensen (mijn zienswijze hoeft niet zo te zijn)ben ik heel direct en kom dan eigenlijk totaal verkeerd over. Terwijl ik in principe het beste met iedereen voor heb Ik probeer hier aan te werken, zodat ik het leven voor mezelf en mijn omgeving makkelijker maak. Suc6 met je website!

 13. Jippiez! Hieperdepiep! Gefeliciteerd Femke, en Mathijs ?????
  Ik krijg vaak een “ooh jaah” en “duz!” gevoel van jouw/jullie verhalen, tips en adviezen.
  Heul erg fijn.
  Bedankt voor het delen!

  Liefz Ester.

 14. Beste Femke,
  Dit is als HSP-er zo boeiend om te lezen en helpt echt ! Ik schrijf dagelijks je tips op 🙂 en kan hier echt wat mee – dank je wel !

Scroll naar top