Home   Blog   Ondernemen als HSP? 15 tips voor succes!

Ondernemen als HSP? 15 tips voor succes!

Femke de Grijs zit achter PC en typt

Vanaf 2 juli 2007 onderneem ik. Ik ben dankbaar dat ik al zo lang hoogsensitieve vrouwen heb geholpen en mag helpen om te bloeien.

In die tijd heb ik veel geleerd; in deze blog deel ik 15 lessen. Deze lessen en tips kun je toepassen als jij als HSP wilt ondernemen/onderneemt, maar ook als je geen bedrijf hebt/wilt. Ze helpen je om een gelukkig leven te creëren.

Tip 1: Stel prioriteiten

Wat wil jij met de tijd dat jij op aarde bent doen en wat is werkelijk belangrijk voor jou? Veel mensen hebben op hun sterfbed spijt van 5 dingen; dat wil ik niet. Ik wil de tijd die ik op aarde tot mijn beschikking zinvol benutten, zodat ik zingeving en voldoening ervaar in mijn privé- en werkleven.

Tip 2: Weet waarom je iets doet

Ik heb geleerd dat het ontzettend belangrijk is dat je weet wat je beweegreden is en dat je weet waarom je iets doet. Zo kreeg mijn vader op een gegeven moment een hersenbloeding. Een moment waarop ik weer heel bewust besefte dat het leven zo over kan zijn en dat liefde voor mij het belangrijkste in de wereld is.

Daarom heb ik liefde centraal gezet in mijn hele leven: ik wil voluit leven en alles eruit halen wat erin zit.

Om die reden reis ik voor onbepaalde tijd de wereld over en help ik vrouwelijke HSP om ook bezield te leven.

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek op Boulders beach tussen pinguïns

Tip 3: Ken je kwaliteiten

Weet waar jouw unieke kwaliteiten liggen; deze kun je inzetten in je onderneming. Je kunt je kwaliteiten bijvoorbeeld gebruiken om anderen te helpen. Dit geeft energie!

Ik geloof dat het belangrijk is dat hoogsensitiviteit 100% benut wordt (zodat je het ook ervaart als kwaliteit; dit helpt je o.a. om lekker in je vel te zitten) en dat dit de wereld nog mooier maakt.

Tip 4: Doe hetgeen waar je blij van wordt

Doe iets waar je échte passie ligt, zowel in je werk- als privéleven. Dan maak je niet alleen jezelf, maar ook anderen blij!

Tip 5: Volg je intuïtie

Als HSP heb je gemakkelijk toegang tot je intuïtie. Maak hier gebruik van. Het kan je veel brengen. Het kan je bijvoorbeeld helpen om gemakkelijk keuzes te maken.

Ik heb wel eens niet naar mijn intuïtie geluisterd. Een websitebouwer zei op een gegeven moment wel een nieuwe site voor mij te kunnen maken volgens mijn wensen. Alles in mij zei: “nee, niet doen!”, maar ik luisterde naar mijn hoofd. De samenwerking vrat bakken energie, de site werd gehackt en mijn geld was ik kwijt…

Tip 6: Vraag om hulp: je hoeft niet alles alleen te doen

Ik wil alleen datgene doen waar ik goed in ben en waar ik blij van word.

In de praktijk heb ik geleerd dat ik niet alles alleen hoef te doen en dat hulp vragen het leven leuker maakt. Ik heb dyscalculie: als iemand bijvoorbeeld het getal 67 zegt, moet ik nadenken of dat 76 of 67 is. Ondanks dat ik met een rekenmachine mezelf prima kan redden, vind ik het heel fijn dat ik met administratieve dingen geholpen word.

Tip 7: Relativeer

Ik heb leren relativeren: er zullen altijd mensen zijn die jou en je werk helemaal begrijpen en fantastisch vinden, maar ook mensen die je verkeerd begrijpen en/of helemaal niets vinden.

Tip 8: Laat jezelf zien

Als mensen vroegen wat voor werk ik deed, legde ik dat uit. In het begin vond ik het heel moeilijk als mensen niets in mijn plannen zagen en vroegen: “Kan je hier wel van leven?” of kritiek gaven. Ik ontdekte dat het belangrijk is om mijzelf serieus te nemen en om op mezelf te vertrouwen.

Ik heb geleerd om mezelf volledig te laten zien en om te praten over onderwerpen die vaak nog taboe zijn en waar veel misverstanden over bestaan, zoals paranormaliteit, mediumschap en lichtwezens.

Verder schaamde ik me er bijvoorbeeld voor dat ik in mijn leven uitgeput raakte. Juist door hier wél over te praten en onder andere op mijn site te delen hoe ik hiermee omging, gingen deuren open en kon ik anderen helpen. Bijvoorbeeld toen ik hierover werd geïnterviewd en mijn website werd genomineerd als Website Van het Jaar.

Website van het jaar 2016 logo

Tip 9: Zorg goed voor jezelf

Op een gegeven moment raakte ik moe. Er werd een vitamine B12-tekort in mijn bloed gevonden. Ondanks aandringen werd dit verder niet goed onderzocht en kreeg ik niet de juiste behandeling.

Ik bleef doorwerken en deed alles op wilskracht. Achteraf niet zo slim, omdat dat tot uitputting leidde. Gevolg: ik kon er niet volledig voor mezelf en mijn bedrijf zijn. Het bleek dat ik vitamine B12 niet goed opneem. Zonder behandeling met injecties kunnen mensen bijvoorbeeld in een rolstoel belanden. Toen ik juist werd behandeld, knapte ik op.

Tip 10: Ontwikkel jezelf

Sommige mensen denken dat het succes van hun onderneming afhangt van hun levenspartner, businesspartner en/of ouders. Dat is een groot misverstand. Ik heb bijvoorbeeld een bedrijf gehad in de tijd dat ik geen levenspartner had en een levenspartner had die een compleet andere business had dan ik.

Alhoewel anderen jou kunnen stimuleren om het beste uit jezelf te halen, ben jij uiteindelijk degene die jouw onderneming kan maken of breken.

De belangrijkste onderneming ben jij zelf. Heb de moed om verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen. Voel wat jij nodig hebt om in balans te zijn en te bloeien.

Tip 11: Durf uit je comfortzone te komen

Heb het lef om open te staan voor het leven en wat dit jou te bieden heeft. Van nature ben ik nieuwsgierig; dit brengt mij veel. Zo kom ik op plekken waarvan ik nooit had gedacht er te komen en ontmoet ik allerlei mensen die mij inspireren.

Hieronder ben ik bijvoorbeeld bij een meertje in de Zwitserse bergen, waar mijn levenspartner Mathijs van der Beek nog voordat ik hem kende heeft gemediteerd en doorkreeg dat hij vrede in de wereld mocht brengen.

Ik ben dankbaar dat ik op deze plekken kan komen en hiervandaan anderen mag helpen.

Femke de Grijs kijkt uit op Zwitsers meer

Tip 12: Investeer

Eerlijk gezegd vond ik (net zoals veel HSP) geld jarenlang een moeilijk onderwerp: ik was er het liefst niet mee bezig. Niet echt handig als ondernemer, maar dat wist ik toen nog niet.

Ik ontdekte dat het belangrijk is om goed te leren omgaan met geld. Dit geeft mogelijkheden om bijvoorbeeld goed voor jezelf te kunnen zorgen en vrijheid en overvloed te creëren.

Doordat ik in mijzelf en mijn bedrijf leerde investeren (wat ik in het begin heel spannend vond), kon ik bloeien.

Nog steeds investeer ik veel in mijzelf en mijn bedrijf en brengt mij dit veel. Zo krijg ik nu (in 2022) les van Turid Rugaas bij een Noorse dog trainer school. Alhoewel ik geen ambities heb om een professionele honden trainer te worden, ben ik dankbaar voor wat ik allemaal leer over honden en hoe ik dit kan toepassen in mijn dagelijkse leven met hond Juultje.

Tip 13: Omring je met inspirerende mensen

Er zijn altijd gelijkgestemde mensen die jou inspireren en het beste in je naar boven halen: zoek ze op en omring je ermee!

Zo ben ik bijvoorbeeld blij dat ik Mathijs heb leren kennen. Hij is ook hoogsensitief en neemt ook paranormaal waar en samen helpen we HSP, ieder op onze eigen manier. Mathijs helpt HSP om healing te geven met Opgestegen Meesters. Ik help vrouwelijke HSP om de vruchten van hun hoogsensitiviteit te plukken en voluit te leven. Mathijs en ik werken vaak met elkaar samen.

Femke de Grijs en Mathijs van der Beek met Schapendoes pup van vier weken

Tip 14: Gun jezelf de tijd

Leer om met ‘hobbels’ om te gaan; zie ze als kansen om te groeien. Een succesvol bedrijf is vaak niet binnen 1 dag gebouwd.

Zo schreef ik eens een gastartikel voor een magazine. In de winkel kwam ik erachter dat er slechts 25% van mijn eigen woorden in het artikel stonden en dat de redactie zonder enig overleg 75% van mijn woorden had verdraaid, waardoor er ook feitelijke onjuistheden in het artikel stonden. Ik kon wel door de grond zakken. De redactie wilde hier niets meer aan doen. Ik pakte toen de kans om het in mijn voordeel te laten werken en besloot om op mijn site veel uitgebreider in te gaan op het desbetreffende onderwerp.

Tip 15: Blijf bij je eigen energie

Leer om goed bij jezelf te blijven. Er zullen bijvoorbeeld mensen kunnen zijn die je willen afremmen. Door mensen die zichzelf kleiner maken, verstoppen en hun dromen niet achterna gaan is de wereld nooit mooier geworden. Heb de moed om te stralen!

Meer weten?

In de Training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw help ik je onder andere om:

 • je hoogsensitiviteit in je voordeel te laten werken
 • je unieke kwaliteiten te ontdekken
 • jouw intuïtie te ontwikkelen
 • bij je eigen energie te blijven
 • te floreren in je werk

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 2 juli 2017 en werd geüpdatet op 14 augustus 2023

43 reacties op “Ondernemen als HSP? 15 tips voor succes!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Marijke Zegers-Meijer avatar
  Marijke Zegers-Meijer

  Gefeliciteerd met je 10-jarig bestaan ???????
  Namasté
  Marijke

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Marijke :).

   Liefs,
   Femke

 2. Hedwig avatar
  Hedwig

  Van harte gefeliciteerd Femke! Je doet prachtig werk. Fank je wel hiervoor ?

 3. Maria avatar
  Maria

  Hallo Lieve Femke,

  Ineens kwam jij op mijn pad en werden veel dingen mij duidelijk, dingen waar ik jaren lang mee worstelde waar ik tegenop liep alle puzzelstukjes vallen op hun plek…ik volg jou met veel leergierigheid . Bedankt dankzij jou krijgt alles een andere betekenis en een rede. Ik kan weer verder met mijn leven.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi lieve Maria,

   Wauw, wat fijn om te horen! Ik wens je verder een stralende dag toe <3

   Liefs,
   Femke

 4. Charlotte Bakker avatar
  Charlotte Bakker

  Bedankt voor uw tips. Ook ik heb hsp ebn raak vlug overpoeld door van alles in het algemeen. Ik deel dingen in stukjes op bv thuis en probeer niet alles in een keer te, doen. Want dat lukt niet.

  1. Femke de Grijs avatar

   Graag gedaan Charlotte 🙂

 5. Pieter Arriens avatar
  Pieter Arriens

  Om allerlei redenen overweeg ik om een deel van mijn huis te verhuren, iets voor jullie ? (Bouisse, Aude, Languedoc Rousillon, Frankrijk)

  1. Femke de Grijs avatar

   Ha Pieter,

   Bedankt voor je reactie, leuk dat je aan ons dacht! Ik zal je hier binnenkort over mailen :).

   Groetjes,
   Femke

 6. Kirsten avatar
  Kirsten

  Mooi beschreven! Ben zelf bezig om een kleinschalig bedrijfje op te starten. Herken veel wat je schrijft en geeft me extra stimulering! Dankje!

  1. Femke de Grijs avatar

   Tof om te horen Kirsten, graag gedaan!

   Groetjes,
   Femke

 7. Fleur avatar
  Fleur

  Gefeliciteerd Femke! ?✨

 8. Ingrid avatar
  Ingrid

  Van harte gefeliciteerd, Femke! Wat geweldig. Je artikelen lees ik altijd met enthousiasme en nu weet ik dat ik het soms rustiger aan mag doen zonder me daarvoor schuldig te voelen. Een verademing! Dank voor al je informatie.

  1. Femke de Grijs avatar

   Hoi Ingrid,

   Dank je! Wat fijn om te horen, graag gedaan :).

   Groetjes,
   Femke

 9. JacquelineJansen avatar
  JacquelineJansen

  He Femke van harte gefeliciteerd met je 10 jaar van je bedrijf. Ik luister altijd heel graag naar je ik krijg dan veel rust in mijn lijf als ik je stem hoor.

  Groetjes Jacqueline

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Jacqueline, wat fijn om te horen :).

   Groetjes,
   Femke

 10. Linda van Dijk avatar
  Linda van Dijk

  Wat gaaf dus gefeliciteerd Femke met je 10 jarige jubileum, meid! Het straalt ook van je af: super blijheid, mooi om te zien!!
  Dank voor al het delen van je inzichten en wijze oplossingen. Er zit toch nog altijd iets bij waar ikzelf niet aan dacht: heel erg fijn die kado’s. Lieve groetjes van Linda

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Linda, wat leuk om te horen :).

   Groetjes,
   Femke

 11. Diana avatar
  Diana

  Lieve Femke,
  Van harte gefeliciteerd ? met je 10 jarig jubileum! Goed gedaan! Ik ken je site pas 2 maanden, maar denk dat je in die 10 jaar heel veel mensen geholpen hebt. Superleuk ook dat je deze passie deelt met je partner.
  Ik ben zelf nog volop bezig met het leren omgaan met hsp, de vermoeidheid en het helder krijgen van mijn missie dus zal nog veel van je lezen☺
  Wens je heel veel succes en plezier voor de komende jaren!

  Liefs Diana

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Diana! Ik wens je alle goeds toe & mochten we je nog ergens bij kunnen helpen, dan weet je ons te vinden :).

   Liefs,
   Femke

 12. nathalie lambregts avatar
  nathalie lambregts

  Hallo Femke,
  Gefeliciteerd met je 10 jarig jubileum! Heel erg bedankt voor je tips! Jij bent een inspiratie voor anderen! groetjes Nathalie

  1. Femke de Grijs avatar

   Hallo Nathalie,

   Dank je! :).

   Groetjes,
   Femke

 13. Christiane avatar
  Christiane

  Van harte gefeliciteerd, Femke! Je artikels lees ik altijd en nu weet ik dat ik het soms rustiger aan mag doen zonder me daarvoor schuldig te voelen. Dank je voor al jouw informatie.

 14. Miranda avatar
  Miranda

  Hoi Femke, van harte gefeliciteerd met je 10-jarig bestaan! Ik wens je nog heel veel mooie jaren toe en hoop nog lang te genieten van jouw insprirerende en raadgevende artikelen. Liefs Miranda.

 15. Jose avatar
  Jose

  Gefeliciteerd. Ga zo door???

 16. Novak Ariane avatar
  Novak Ariane

  Proficiat Femke ?
  Altijd heel fijn om je berichtjes te lezen ?
  Lieve groetjes van Ariane

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Ariane! 🙂

   Groetjes,
   Femke

 17. Marco avatar
  Marco

  Femke ik ben zelf een behoorlijke HSPer. Ik heb veel baat bij jouw tips. Vooral.als het gaat om werkgerelateerde zaken is het voor mij heel belangrijk om niet te impulsief te reageren. Ik kan namelijk totaal niet tegen ongelijkheid en arrogante mensen (mijn zienswijze hoeft niet zo te zijn)ben ik heel direct en kom dan eigenlijk totaal verkeerd over. Terwijl ik in principe het beste met iedereen voor heb Ik probeer hier aan te werken, zodat ik het leven voor mezelf en mijn omgeving makkelijker maak. Suc6 met je website!

 18. Niesje avatar
  Niesje

  Een dikke PROFICIAT Femke <3

 19. Karin Sprokkereef avatar

  Van harte gefeliciteerd met je 10 jarig bestaan.
  Helaas nog geen e-mail ontvangen met de 20 energietips.

  1. Femke de Grijs avatar

   Dank je Karin! Ik zal het je zo mailen :).

   Groetjes,
   Femke

 20. Ester. avatar
  Ester.

  Jippiez! Hieperdepiep! Gefeliciteerd Femke, en Mathijs ?????
  Ik krijg vaak een “ooh jaah” en “duz!” gevoel van jouw/jullie verhalen, tips en adviezen.
  Heul erg fijn.
  Bedankt voor het delen!

  Liefz Ester.

 21. Hilde avatar
  Hilde

  Beste Femke,
  Dit is als HSP-er zo boeiend om te lezen en helpt echt ! Ik schrijf dagelijks je tips op 🙂 en kan hier echt wat mee – dank je wel !

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Hilde,

   Wat fijn om te horen! Graag gedaan :).

   Groetjes,
   Femke

 22. Rion avatar
  Rion

  Van harte gefeliciteerd 15 jaar ga zo door 💕

  1. Femke de Grijs avatar

   Beste Rion,

   Bedankt! Ik wens je verder een fijne dag toe.

   Hartelijke groeten,

   Femke

Scroll naar boven