Home   Blog   Wat te doen bij onrustige benen? Over de oorzaak & behandeling (10 HSP tips)

Wat te doen bij onrustige benen? Over de oorzaak & behandeling (10 HSP tips)

benen die door een auto uitsteken, op de plek waar het raam naar beneden is geschoven

Onrustige benen? Vind hier alles over de oorzaak (zoals rondom ijzer, magnesium en zwangerschap) en behandeling, bijvoorbeeld in relatie tot medicatie!

Vermoeide onrustige benen

Rusteloze benen kunnen vermoeid voelen. Wellicht heb je een tintelend, kriebelend gevoel in je benen? Misschien heb je ook het gevoel dat je moet ‘schoppen’ terwijl je in bed ligt en dat je je benen niet stil kan houden?

Onrustige benen zijn vervelend, misschien kun je er ’s nachts lastig van slapen. Dit kan moe maken.

Dit kan gepaard gaan met spanning in je lijf, zoals:

 • onrustige voeten
 • onrustige armen
 • onrustige knieën
 • onrustige tenen
 • Tintelende, jeukende handen

Dit hoeft niet zo te zijn, je kan leren om je energiek en ontspannen te voelen, in je hoofd én lichaam!

Oorzaak onrustige benen en lichaamsdelen

Er kunnen fysiek, emotionele, mentale en spirituele oorzaken zijn van onrustige benen.

Een onderschatte oorzaak voor rusteloze benen (ook wel Rusteloze benen syndroom/Restless Leg Syndrome of RLS genoemd) is hoogsensitiviteit. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensensitief.

Veel hoog sensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze  HSP kenmerken en hebben last van  vermoeidheid en onrust in hun lichaam, ze hebben bijvoorbeeld last van rusteloze benen. HSP hebben vooral last van onrustige benen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen. Drie aspecten zijn hier vaak bij betrokken: jouw zenuwstelsel, de manier waarop je ontspant en over dingen denkt.

1. Gevoelig zenuwstelsel

Momenteel komen er veel energieën uit het universum op aarde ‘af’, zodat negatieve lading getransformeerd kan worden in een hogere (liefdevolle) trilling. Deze energieën en andere prikkels kunnen door jouw gevoelige zenuwstelsel extra binnenkomen en kunnen (onbewust) invloed hebben op je lichaam en zich daarin ‘vast’ zetten. Helemaal als zwanger bent kun je hier extra gevoelig voor zijn.

2. Ontspanning

Wat een vaak voorkomend onderdeel van het probleem is, is dat mensen van zichzelf veel ‘moeten’ en ‘te weinig tijd hebben’ voor ontspanning. Door onvoldoende te ontspannen komen gedachten, emoties en het lichaam niet optimaal tot rust. Binnengekomen prikkels krijgen niet een optimale verwerkingstijd. Hierdoor kun je je moe en/ of onrustig voelen, dit patroon kan lastig te doorbreken zijn.

3. Overtuigingen

Op de achtergrond en vaak de oorzaak van het probleem zijn (onbewuste) belemmerende overtuigingen, die ervoor zorgen dat je te weinig tijd voor jezelf en ontspanning vrijmaakt. Deze overtuigingen kunnen uit je huidige leven, maar ook uit vorige levens  komen.

benen van vrouw steken uit auto

Onrustige benen: wat te doen? 10 Tips!

Overwin blokkades, leer ontspannen!

Tip 1.  Raadpleeg bij klachten altijd een arts

Artsen raadplegen bij onrustige benen meestal deze NHG richtlijnen voor slaapproblemen en slaapmiddelen.

Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat onrustige benen te maken kunnen hebben met de aanmaak van de neurotransmitter dopamine in het brein. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Er kunnen ziektes zijn die onrustige benen kunnen veroorzaken, zoals nierziekten, diabetes of reuma.

Ook kan bepaald medicatiegebruik (bijvoorbeeld antidepressiva, calciumblokkers en medicatie tegen allergieën) leiden tot onrustige benen.

Onrustige benen en zwanger zijn

Zo nu en dan wordt bij zwangerschap gedacht dat de zwaarder wordende baarmoeder de bloeddoorstroming naar de benen blokkeert. In sommige gevallen helpt het dan om op je linkerzij te slapen.

Tekorten kunnen rusteloze benen veroorzaken

Er zijn verschillende tekorten die (mogelijk) verband houden met rusteloze benen. Dit zijn wat voorbeelden:

Via bloedonderzoek kun je ontdekken of en in welke mate je wellicht de bovengenoemde tekorten hebt.

Wil/kan je (huis)arts geen bloedonderzoek doen?

Je kan ook zelf onderzoek initiëren via een particulier laboratorium zoals via Bloedwaardentest. Doorgaans vergoedt de verzekering onderzoeken via particuliere laboratoria niet. Houd er ook rekening mee dat als er een afwijkende waarde wordt gevonden via een particulier laboratorium, zij geen advies kunnen geven. Je dient dan zelf een expert (zoals een andere arts) te vinden die jou hier verder bij kan helpen.

Ik heb zelf prettige ervaringen met Bloedwaardentest, vandaar dat ik er mee ben gaan samenwerken. Dit artikel bevat affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Bloedwaardentest bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra. Wil je voor de allereerste keer iets bestellen bij Bloedwaardentest? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs5 en krijg 5% welkomstkorting op je test(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

Als je als HSP bang bent voor bloedprikken, raadpleeg dan deze tips.

Onrustige benen en magnesium

Is er via bloedonderzoek ontdekt dat je een tekort aan magnesium hebt en wil je gebruik maken van suppletie? Laat je adviseren door een arts.

Let op: niet elke magnesiumvorm is goed opneembaar. Niet goed opneembaar zijn oxide (probeer die te vermijden), chloride, chloraat, hydroxide en carbonaat. WEL goed opneembaar zijn: glycinaat, malaat, lactaat, tauraat, ascorbaat en citraat. Hieronder vind je een vorm die wél goed opneembaar is:

AOV magnesium glycinaat

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate links. Als je via de links in dit artikel bij bol.com dit goed opneembare magnesium supplement/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Medicijnen tegen rusteloze benen

Soms schrijven artsen medicijnen voor tegen rusteloze benen. Deze gaan helaas vaak gepaard met veel bijwerkingen. Als je een HSP bent kun je bepaalde ziektes of klachten (van bijwerkingen van medicatie) extra intens ervaren ten opzichte van een niet-HSP.

Tip 2. Let op je voeding

Eet en drink een paar uur voordat je gaat slapen niet veel. Vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee en Cola.

Tip 3. Trek soepel zittende kleding aan

Doe dit vooral een paar uur voordat je gaat slapen!

Tip 4. Beweeg regelmatig

Beweeg vooral als je lang ‘moet’ zitten. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren of yoga.

Tip 5. Masseer

Masseer onrustige lichaamsdelen, ruim (bijvoorbeeld 2 uur) voordat je gaat slapen.

Tip 6. Neem een (voeten)bad

Speel en varieer met de watertemperatuur; op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Tip 7. Houd je onderbenen en voeten warm

Doe dit ook als je ’s nachts naar het toilet gaat.

Tip 8. Leg in je bed op het voeteneind een zeepje

Voor sommige HSP helpt het om in hun bed een zeepje op het voeteneinde te leggen; ze kunnen dit bijvoorbeeld als verzachtend en rustgevend ervaren. Doe dit niet als je wakker blijft vanwege de geur (soms kan het helpen om het zeepje in de verpakking te houden en onder je matras te leggen).

Alhoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor deze tip is, hebben diverse HSP hier positieve ervaringen mee. Sommige artsen denken dat dit dit een placebo-effect is, anderen denken dat mensen hier baat bij hebben omdat zeep rijk kan zijn aan magnesium en/of een geur (zoals lavendel) kan bevatten die ontspant.

Tip 9. Onderzoek wat je lichaam je wilt vertellen

Kijk eens naar de symbolische betekenis van je ongemak. Spreekwoorden kunnen inzicht geven. Stel jezelf in een meditatie de vraag: “Wat wil dit lichaamsdeel mij vertellen en wat mag er getransformeerd worden?” Onderzoek of dit antwoord bij jou, of bij een ander hoort. In deze lijst vind je wat mogelijkheden van wat je lichaam kan vertellen:

 • Vingers die tintelen: wat laat je toe en wil je dit wel?
 • Handen die jeuken: wat wil jij graag doen?
 • Armen die vol energie zitten: wie wil je wel, of niet met open armen ontvangen?
 • Benen willen ‘schoppen:’ wie of wat zou je in je leven omver willen schoppen, of veranderen?
 • Voeten: wat vind je moeilijk te realiseren?

Het boek De Sleutel tot zelfbevrijding gaat dieper in op de symboliek van rusteloze benen. Klik hier voor mijn ervaringen met het boek.
de sleutel tot zelfbevrijding Christiane Beerlandt

Tip 10. Doe ontspanningsoefeningen:

Yin Yoga is een zachte, milde vorm van yoga. Deze vorm van yoga biedt praktische ontspanningsoefeningen die zeer geschikt voor vermoeide HSP. Yin Yoga lichaamsoefeningen werken enerzijds ontspannend. Door Yin Yoga te doen help je jouw gevoelige zenuwstelsel om tot rust te komen, zodat binnengekomen prikkels verwerkt worden en zich niet vast kunnen zetten in je lichaam (wat kan leiden tot rusteloze lichaamsdelen). Het heeft een preventieve werking. Door Yin Yoga te doen, help je tevens om vastgezette energie in rusteloze lichaamsdelen weer te laten stromen. Klachten kunnen zo worden verminderd.

Heb je hier iets aan gehad? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Jarenlang zaten mijn hoogsensitiviteit en en paranormaliteit mij in de weg. Ik leefde vanuit mijn hoofd, had het gevoel dat ik niet écht leefde en ervoer geen werkelijke zingeving.

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een ambitieuze vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou aan de hand van een holistische en spirituele benadering, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Deze blog werd gepubliceerd op 3 augustus 2012 en werd geüpdatet op 12 april 2023

2 gedachten over “Wat te doen bij onrustige benen? Over de oorzaak & behandeling (10 HSP tips)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. als mijn benen gaan schopen lijkt wel een tik je kan er een pilletje voor krijgen toch licht het aan je hersens en niet je been.
  het enigste wat bij mij helpt is ijskoud water over je knie te laaten stromen.
  dit stop het spasme en duurt rijdelijk.
  het is net als een autistich handje geen controle kan zeer vervelend zijn.

Scroll naar boven