Home   Blog   Onrustige benen: 10 tips wat je er als HSP tegen kan doen

Onrustige benen: 10 tips wat je er als HSP tegen kan doen

benen die door een auto uitsteken, op de plek waar het raam naar beneden is geschoven

Heb je last van vermoeidheid en soms ook van spanning in je lijf, zoals:

 • onrustige benen (wellicht heb je een tintelend, kriebelend gevoel in je benen. Misschien heb je ook het gevoel dat je moet ‘schoppen’ terwijl je in bed ligt en dat je je benen niet stil kan houden.)
 • onrustige voeten
 • onrustige armen
 • onrustige knieën
 • onrustige tenen
 • of tintelende, jeukende handen?

Wellicht kun je hier lastig door slapen. Dit kan moe maken. Dit hoeft niet zo te zijn, je kan leren om je energiek en ontspannen te voelen, in je hoofd én lichaam!

Oorzaak onrustige benen en lichaamsdelen

Er kunnen fysiek, emotionele, mentale en spirituele oorzaken zijn van onrustige benen.

Een onderschatte oorzaak voor rusteloze benen (ook wel Rusteloze benen syndroom/Restless Leg Syndrome of RLS genoemd) is hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hoogsensensitief.

Veel hoog sensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze  HSP kenmerken en hebben last van  vermoeidheid  en onrust in hun lichaam, ze hebben bijvoorbeeld last van rusteloze benen. Hooggevoelige mensen hebben vooral last van onrustige benen als zij hun hooggevoeligheid nog niet goed beheersen. Drie aspecten zijn hier vaak bij betrokken: jouw zenuwstelsel, de manier waarop je ontspant en over dingen denkt.

1. Gevoelig zenuwstelsel

Momenteel komen er veel energieën uit het universum op aarde ‘af’, zodat negatieve lading getransformeerd kan worden in een hogere (liefdevolle) trilling. Deze energieën en andere prikkels kunnen door jouw gevoelige zenuwstelsel extra binnenkomen en kunnen (onbewust) invloed hebben op je lichaam en zich daarin ‘vast’ zetten. Helemaal als zwanger bent kun je hier extra gevoelig voor zijn.

2. Ontspanning

Wat een vaak voorkomend onderdeel van het probleem is, is dat mensen van zichzelf veel ‘moeten’ en ‘te weinig tijd hebben’ voor ontspanning. Door onvoldoende te ontspannen komen gedachten, emoties en het lichaam niet optimaal tot rust. Binnengekomen prikkels krijgen niet een optimale verwerkingstijd. Hierdoor kun je je moe en/ of onrustig voelen, dit patroon kan lastig te doorbreken zijn.

3. Overtuigingen

Op de achtergrond en vaak de oorzaak van het probleem zijn (onbewuste) belemmerende overtuigingen, die ervoor zorgen dat je te weinig tijd voor jezelf en ontspanning vrijmaakt. Deze overtuigingen kunnen uit je huidige leven, maar ook uit vorige levens  komen.

benen van vrouw steken uit auto

Onrustige benen: wat te doen? 10 Tips!

Overwin blokkades, leer ontspannen!

Tip 1.  Raadpleeg bij klachten altijd een arts

Artsen raadplegen bij onrustige benen meestal deze NHG richtlijnen voor Slaapproblemen en slaapmiddelen.

 • Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat onrustige benen te maken kunnen hebben met de aanmaak van de neurotransmitter dopamine in het brein. Dit is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.
 • Er kunnen ziektes zijn die onrustige benen kunnen veroorzaken, zoals nierziekten, diabetes of reuma. Ook kan in sommige gevallen een foliumzuur- ijzertekort onrustige benen veroorzaken. Anderen merken dat magnesium bijdraagt aan het verminderen van rusteloze benen. Let op: niet elke magnesiumvorm is goed opneembaar. Niet goed opneembaar zijn oxide (probeer die te vermijden), chloride, chloraat, hydroxide en carbonaat. WEL goed opneembaar zijn: glycinaat, malaat, lactaat, tauraat, ascorbaat en citraat. Hieronder vind je een vorm die wél goed opneembaar is:

AOV magnesium glycinaat

 • Ook kan bepaald medicatiegebruik (bijvoorbeeld antidepressiva, calciumblokkers en medicatie tegen allergieën) leiden tot onrustige benen.
 • Soms wordt bij zwangerschap gedacht dat de zwaarder wordende baarmoeder de de bloeddoorstroming naar de benen blokkeert. In sommige gevallen helpt het dan om op je linkerzij te slapen.

Soms schrijven artsen medicijnen voor tegen rusteloze benen. Deze gaan helaas vaak gepaard met veel bijwerkingen. Als je hooggevoelig bent kun je bepaalde ziektes of klachten (van bijwerkingen van medicatie) extra intens ervaren ten opzichte van een ‘niet HSP’.

Tip 2. Let op je voeding

Eet en drink een paar uur voordat je gaat slapen niet veel. Vermijd alcohol en cafeïnehoudende dranken zoals koffie en thee en Cola.

Tip 3. Trek soepel zittende kleding aan

Doe dit vooral een paar uur voordat je gaat slapen!).

Tip 4. Beweeg regelmatig

Beweeg vooral als je lang ‘moet’ zitten. Denk bijvoorbeeld aan tuinieren of yoga.

Tip 5. Masseer

Masseer onrustige lichaamsdelen, ruim (bijvoorbeeld 2 uur) voordat je gaat slapen.

Tip 6. Neem een (voeten)bad

Speel en varieer met de watertemperatuur; op deze manier wordt de doorbloeding gestimuleerd.

Tip 7. Houd je onderbenen en voeten warm

Doe dit ook als je ’s nachts naar het toilet gaat.

Tip 8. Leg in je bed op het voeteneind (eventueel onder je matras) een zeepje.

Voor sommigen werkt dit verzachtend en rustgevend. Doe dit niet als je wakker blijft door de lucht (soms kan het helpen om het zeepje in de verpakking te houden ; ).

Tip 9. Onderzoek wat je lichaam je wilt vertellen

Kijk eens naar de symbolische betekenis van je ongemak. Spreekwoorden kunnen inzicht geven. Stel jezelf in een meditatie de vraag: ‘wat wil dit lichaamsdeel mij vertellen en wat mag er getransformeerd worden?’ Onderzoek of dit antwoord bij jou, of bij een ander hoort. In deze lijst vind je wat mogelijkheden van wat je lichaam kan vertellen:

 • Vingers die tintelen: wat laat je toe en wil je dit wel?
 • Handen die jeuken: wat wil jij graag doen?
 • Armen die vol energie zitten: wie wil je wel, of niet met open armen ontvangen?
 • Benen willen ‘schoppen:’ wie of wat zou je in je leven omver willen schoppen, of veranderen?
 • Voeten: wat vind je moeilijk te realiseren?

Het boek De Sleutel tot zelfbevrijding gaat dieper in op de symboliek van rusteloze benen. Klik hier voor mijn ervaringen met het boek.
de sleutel tot zelfbevrijding Christiane Beerlandt

Tip 10. Doe ontspanningsoefeningen:

Yin Yoga is een zachte, milde vorm van yoga. Deze vorm van yoga biedt praktische ontspanningsoefeningen die zeer geschikt voor vermoeide hooggevoelige mensen. Yin Yoga lichaamsoefeningen werken enerzijds ontspannend. Door Yin Yoga te doen help je jouw gevoelige zenuwstelsel om tot rust te komen, zodat binnengekomen prikkels verwerkt worden en zich niet vast kunnen zetten in je lichaam (wat kan leiden tot rusteloze lichaamsdelen). Het heeft een preventieve werking. Door Yin Yoga te doen, help je tevens om vastgezette energie in rusteloze lichaamsdelen weer te laten stromen. Klachten kunnen zo worden verminderd.

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez Ik had last van rusteloze benen en chronische vermoeidheid. Doordat ik grondig naar mezelf en mijn gedachten durfde te kijken, overwon ik blokkades. Ik kon op die manier het talent van hooggevoeligheid uitbouwen en werd energieker en productiever. Mijn rusteloze benen verdwenen.

Ik heb een achtergrond als Toegepast Psycholoog en ben gespecialiseerd in het begeleiden van hoger opgeleide hooggevoelige vrouwen die last hebben van vermoeidheid. Ik leer ze hoe ze energieker en productiever zijn.

Centraal staat in mijn holistische benadering mijn intuïtie. Ik ontwikkelde intuïtief een unieke methode die je helpt om moe makende blokkades te overwinnen en energieker te zijn.

Aanvullende blogs

2 reacties op “Onrustige benen: 10 tips wat je er als HSP tegen kan doen”

 1. blank

  als mijn benen gaan schopen lijkt wel een tik je kan er een pilletje voor krijgen toch licht het aan je hersens en niet je been.
  het enigste wat bij mij helpt is ijskoud water over je knie te laaten stromen.
  dit stop het spasme en duurt rijdelijk.
  het is net als een autistich handje geen controle kan zeer vervelend zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top