Perfectionisme betekenis ontdekken? Check het hier, en kom achter de symptomen/kenmerken en hoe je het kan overwinnen en loslaten!
Perfectionisme betekenis
Perfectionisme houdt in dat je naar perfectie streeft en bezig bent om volmaaktheid te creëren.
Perfectionistisch synoniem:
Synoniemen voor perfectionisme zijn onder meer nauwgezet, nauwkeurig, secuur, punctueel of precies zijn.
Valkuilen perfectionisme
Op zich is er niets verkeerd met perfectionisme. Het wordt pas een probleem als je te perfectionistisch bent en continu perfectionistisch gedrag vertoont. Wellicht hangt jouw zelfvertrouwen af van wat je hebt gepresteerd of vind je jezelf/ iets nooit goed genoeg en heb je continu kritiek op jezelf en/of anderen. Dit kan moe maken…
Perfectionisme test
Er bestaat niet zoiets als een wetenschappelijk onderbouwde perfectionisme test die jouw perfectionisme meet, zoals een röntgenapparaat botbreuken ‘meet’. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, ‘weet’ je of je te perfectionistisch bent of niet.
Perfectionisme kenmerken of symptomen?
Perfectionisme is geen ziekte; om die reden bestaan er geen perfectionisme symptomen. Wel bestaan er diverse kenmerken. Hieronder vind je voorbeelden van deze negatieve kenmerken die bij perfectionisme kunnen horen:
Ben je alsmaar bezig en:
- Maak je lange to do lists; lijsten waar nooit een einde aan komt?
- Werk je veel (over)?
- Bekijk je vaak het glas halfleeg en weet je precies wat er nog nodig was om het vol te krijgen?
- Moet je alles heel goed doen van jezelf?
- Leg je de lat erg hoog, zowel in je werk– als privéleven?
Heb je het gevoel dat je niet echt jezelf bent en:
- Krijg je snel stress of spanning? Kun je moeilijk kunnen ontspannen?
- Maak je je snel zorgen (bijvoorbeeld over andermans mening)?
- Geniet je weinig?
Wil je fouten voorkomen en:
- Durf je dingen die je echt aan het hart gaan niet te doen, omdat je bang ben dat je faalt?
- Vind je het moeilijk om feedback te ontvangen?
- Kun je moeilijk of geen risico’s nemen?
- Ben je streng voor jezelf, heb je vaak negatieve gedachten over jezelf of anderen omdat ze het niet goed genoeg doen?
- Wil je controle houden? Doe je alles zelf willen en kun je moeilijk dingen uit handen geven?
Lees meer over controlfreaks in het interview dat het tijdschrift Viva met me hield!
Oorzaak perfectionisme
Er kunnen diverse oorzaken voor perfectionisme zijn. Het kan samen gaan met hoogsensitiviteit: ongeveer 1 op de 5 mensen mensen is een hoog sensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Ze zijn consciëntieus. Vaak nemen hoogsensitieve mensen precies waar, wat een ander nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een maaltijd voor iemand bereiden, boodschappen halen, of de ‘juiste’ opmerking maken.
Hoogsensitiviteit heeft voordelen, maar als jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst kun je ook last hebben van de nadelen die bij hoogsensitiviteit kunnen horen.
Veel HSP hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel en last van de valkuilen die bij perfectionisme horen. Misschien ben je altijd bezig om het een ander naar de zin te maken, of pieker je over andermans problemen.
Perfectionisme en faalangst
Als je jouw hoogsensitiviteit nog niet optimaal beheerst kun je je onzeker voelen, bang zijn om dingen verkeerd te doen of te falen. Falen kan gepaard gaan met allerlei gedachten (bijvoorbeeld gedachten die jezelf of een ander naar beneden halen, zoals door jezelf/een ander de schuld te geven of af te wijzen) en allerlei gevoelens zoals frustratie, boosheid, teleurstelling, schaamte, afwijzing of verdriet.
Deze combinatie kan ervoor zorgen dat je jezelf makkelijk wegcijfert en bezig blijft met de buitenwereld. Misschien leg je de lat erg hoog (en heb je hoge verwachtingen), ben je alsmaar bezig met dingen die niet echt ‘je ding’ zijn of krop je emoties op om anderen niet tot last te zijn.
Hier komt bij dat een HSP ten opzichte van een niet-HSP (onbewust) extra open staat voor indrukken, wat sneller kan leiden tot een vol hoofd, getwijfel of verwarring. Als een HSP de buitenwereld op nummer 1 zet kan dit op lange termijn verder moe maken en ertoe leiden dat je je neerslachtig of depressief voelt.
Perfectionisme overwinnen: 6 tips voor HSP
Het is mogelijk om de lat lager te leren leggen en mild te zijn voor jezelf. Als je goed luistert naar jezelf en bij jezelf leert blijven, word je energieker en zelfs productiever. Je kunt dan gemakkelijker mooie dingen creëren waar je werkelijk blij van wordt. Dit kun je leren!
Hoe zou jouw leven eruit zien als jij geen last meer had van je perfectionisme?
Tip 1. Ontdek de oorzaak
Ontdek waarom je perfectionistisch doet. Vaak spelen er allerlei (onbewuste) gedachten op de achtergrond, die perfectionisme veroorzaken.
Tip 2. Neem de oorzaak van je perfectionisme weg
Perfectionisme kan bijvoorbeeld door onafgeronde vorige levens worden veroorzaakt. Door vorige levens goed af te ronden kun je energie creëren.
Tip 3. Accepteer
Accepteren van de realiteit en dankbaar zijn voor wat er wel is, is belangrijk. Immers: perfect is een subjectief begrip. Jij Bént met alles erop en eraan helemaal perfect! Als je jouw lichaam, emoties en gedachten accepteert, precies zoals ze zijn geeft dat rust. Het helpt je meer in het Nu te zijn, in plaats van te piekeren over het verleden of je zorgen te maken over de toekomst. En dat geeft energie.
Alles wat je aandacht geeft gaat leven. Hoewel je soms geen invloed hebt op dingen die in je leven plaatsvinden, heb je wel invloed op jouw gedachten en daarmee jouw emoties en lichaam. Oefening in acceptatie baart kunst! Yin Yoga helpt hierbij.
Tip 4. Ontspan
Maak tijd voor ontspanning en doe Yin Yoga. Yin Yoga is een zachte en milde vorm van yoga. Het helpt je om naast te accepteren ook jouw lichaam, emoties en gedachten te ontspannen. Moet je weer eens veel van jezelf perfect doen en voel je bijvoorbeeld stress in je lijf? Vraag jezelf dan af wat er in het ‘ergste’ geval zou kunnen gebeuren (dit helpt relativeren) en doe Yin Yoga, mijn boek helpt je hierbij.
Klik hier voor meer informatie over het boek ‘Yin Yin Yoga -Energiegevende lichaamsoefeningen voor hoogsensitieve personen’ en hoe je het boek kunt ontvangen.
Tip 5. Wees dankbaar
Waar word jij blij van? Het kunnen misschien ‘kleine’ dingen lijken: de zon, een wandeling met de hond, een glimlach van iemand… Dankbaarheid helpt relativeren en in het Nu zijn. Dit geeft energie! Sta daarom eens bewust stil bij 3 dingen waar je blij of dankbaar voor bent. Leer jouw gedachten bewust te sturen, neem de dingen waarvoor jij dankbaar bent mee tijdens meditatie en /of yoga.
Tip 6. Blijf bij jezelf
Dit geeft energie! In mijn begeleiding leer ik je hoe je dit precies doet.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.