Twijfel je als HSP over een kinderwens en over het krijgen of verzorgen van kinderen? Wellicht ben je bang om overprikkeld te raken of zie je op tegen de zwangerschap en geboorte? De 5 tips in deze blog helpen je verder bij getwijfel rondom een kinderwens.
Een sterke kinderwens hebben als HSP
HSP staan extra open voor prikkels, ook voor ongeschreven regels en de verwachtingen van anderen. In Nederland is huisje-boompje-beestje iets wat vaak normaal wordt gevonden en sociaal is geaccepteerd. Dit is ondersteunend als je een sterke kinderwens hebt.
Twijfelen over een kinderwens als HSP
Geen kinderen willen of twijfelen over een kinderwens is vaak een taboe. Tijd om dit taboe te doorbreken!
Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test die je helpt bij je dilemma om wel of niet voor kinderen te kiezen. Deze 5 tips helpen je om helderheid te verkrijgen:
Tip 1. Word je bewust van waarom je wel kinderen wil
Voorbeelden van redenen voor HSP om hun kinderwens wel in vervulling te laten gaan en om wel te kiezen voor kinderen zijn bijvoorbeeld:
Fysieke redenen zoals:
- Rammelende eierstokken ervaren
Emotionele redenen zoals:
- Dat dit 100% kloppend en verrijkend voelt
- Het gevoel hebben dat het je relatie completer maakt
- Moedergevoelens hebben en graag willen zorgen
- Liefde ervaren
- Omdat je kinderen leuk vindt:
-Misschien geniet jij ervan om op kinderen op te passen/als kinderen bij jou logeren?
-Wellicht geniet jij ervan hoe hoe eenvoudig, blij of magisch een kind de wereld ervaart
-Misschien kijk je er naar uit om een kind op te zien groeien
Mentale redenen zoals:
- De overtuiging hebben dat het ‘hoort’/verwacht wordt
- Denken dat je gelukkiger wordt door voor een kind te kiezen
- Van kinds af aan moeder willen worden
- Willen dat een kind later voor je kan zorgen (in Azië is deze gedachte vaak normaal)
- Je eigen kennis graag willen overdragen aan een kind/willen laten zien hoe mooi de wereld is
Spirituele redenen zoals:
- Ervaren dat er één/meerdere ziel(en) via jou geboren willen worden
- Jezelf en je talenten beter leren kennen en ontwikkelen (denk maar aan je speelsheid)
Ten opzichte van niet-HSP kunnen HSP deze redenen extra intens waarnemen.
Voel wat voor jou de hoofdredenen en bij-redenen zijn dat je wel een kind wil. Stel je eens een dag voor dat je een kind zou hebben. Hoe zou je die willen inrichten? Waar word je wel en niet blij van?
Breng zo’n dag ook eens in de praktijk: wellicht willen jij en je partner minder gaan werken als je een kind hebt. Dit kun je ervaren door dit te doen en bijvoorbeeld door op een baby passen. Op deze manier kun je ervaren of dit goed bij jullie aansluit.
Tip 2. Word je bewust van waarom je geen kinderwens hebt en kinderen wil
Voorbeelden van HSP om niet voor kinderen te kiezen zijn bijvoorbeeld:
Fysieke redenen zoals:
- (erfelijk) fysiek ziek of uit balans zijn.
-Wellicht ben je na een miskraam bang of een zwangerschap goed zou gaan, of ben je te moe?
-Misschien heb je veel slaap nodig? - Reisplannen hebben
- Hier geen geld voor hebben
- Carrière willen maken (bijvoorbeeld met een eigen bedrijf) en denken dat dit met een kind niet kan, bijvoorbeeld omdat je ook een sociaal leven wilt hebben
Emotionele redenen zoals:
- (erfelijk) emotioneel ziek of uit balans zijn:
-Misschien heb je in het verleden emotionele onbalans ervaren (zoals een depressie/angststoornis) en ben je bang dat je er in de toekomst niet goed voor je toekomstige kind zou kunnen zijn? Wellicht ben je bang dat je kind teveel zou meemaken?
-Zelf niet 100% op aarde willen zijn en daarom leven niet door willen/kunnen geven
-Bang zijn dat je niet goed genoeg bent (en jezelf verliezen in perfectionisme)
-Bang zijn dat jij of je partner op een negatieve manier verandert
-Snel overprikkeld zijn en je handen vol hebben aan jezelf - Vrijheid en tijd willen behouden en/of bang zijn dat je geen tijd meer voor jezelf hebt (of bang zijn dat anderen het niet begrijpen als je tijd wilt voor jezelf en je egoïstisch vinden)
- Rust willen behouden
- Het gevoel hebben dat je iets opoffert
Mentale redenen zoals:
- (erfelijk) mentaal ziek of uit balans zijn. Wellicht is het druk in je hoofd en pieker jij veel en denk je dat je het ouderschap niet aankan?
- Het beter vinden voor het milieu
- Prikkels van kinderen zoals gehuil of geschreeuw slecht verdragen en te druk/intens vinden en er van slag van raken. HSP kunnen dit zeer intens ervaren. Wellicht ben je bang dat je de prikkels van kinderen niet aankan/controle verliest en bijvoorbeeld gaat schreeuwen? Of wellicht denk je dat je jouw grenzen niet goed kan aangeven?
Relationele redenen zoals:
- Twijfelen over je relatie en niet zeker weten of je hiermee door wilt gaan
Spirituele redenen zoals:
- Jezelf willen ontwikkelen
- Voelen dat het niet de ‘bedoeling’ is om voor een kind te kiezen
Ten opzichte van niet-HSP kunnen HSP deze redenen extra intens waarnemen.
Sanne vertelt in deze video waarom zij geen kinderen wilt:
Voel wat voor jou de hoofdredenen en bijredenen zijn waarom je geen kind zou willen. Stel je eens voor hoe een dag zonder kind is. Waar word je wel en niet blij van?
Wees eerlijk naar jezelf.
Tip 3. Wees als een moeder voor jezelf
HSP hebben een rijke innerlijke belevingswereld. Dit heeft voordelen, maar kan er ook toe leiden dat je disbalans extra intens kan ervaren. Zorg ervoor dat jij in balans bent en als het mogelijk is dat je lichaam gezond is/juist wordt behandeld.
Leer jouw hoogsensitiviteit beheersen en inzetten als kracht: hier heb je altijd baat bij, ook als je besluit om niet voor kinderen te kiezen.
Als jij je hoogsensitiviteit beheerst:
- Ben je ontspannen bij prikkels van kinderen, bijvoorbeeld als je gekrijs in het vliegtuig hoort. Mijn vriend Mathijs is bijvoorbeeld hoogsensitief en heeft jaren als gymdocent lesgegeven, zonder last te hebben van prikkels van kinderen.
- Ben je ‘naar binnen gereisd’. Je hebt ontdekt wie je bent en wat je kwaliteiten zijn en hebt het onderwerp werk zo ingericht dat jij je er prettig bij voelt.
- Ervaar je innerlijke vrijheid.
- Zit je emotioneel en mentaal lekker in je vel.
- Kan gemakkelijker een fijne liefdesrelatie creëren: dat zorgt ervoor dat je elkaar versterkt en elkaar helpt. Dit geeft energie (ongeacht of je nou wel of niet voor kinderen kiest).
- Ben je in balans bent met het onderwerp geld
HSP hebben van nature kenmerken/eigenschappen die helpen om een ‘goede’ ouder te zijn. Als jij je hoogsensitiviteit inzet als kracht kun je ook gemakkelijk de voordelen van hoogsensitiviteit plukken en deze eigenschappen benutten. HSP kunnen bijvoorbeeld heel creatief zijn: niet alleen jij, maar ook je omgeving (en eventueel ook je toekomstige kind) heeft daar veel aan.
Tip 4. Kies vanuit liefde
Wees eerlijk over jouw beweegredenen. Je eventuele kind is er in eerste instantie niet voor jou; jij dient er voor het kind te zijn. HSP zijn vaak bewust en empatisch. Ze kunnen vaak goed aanvoelen hoe anderen het beste tot hen recht komen: daar kan je omgeving (en je eventuele toekomstige kind) de vruchten van plukken.
Dat je een kind wilt zodat die later als jij 80 jaar bent eens voor jou kan zorgen, is een keuze vanuit angst. Net zoals dat je kiest voor een kind omdat je bang bent dat je misschien later spijt krijgt als je het niet hebt gedaan. Niet kiezen voor een kind omdat je bang bent dat je de prikkels niet aankan is ook een keuze vanuit angst. Kies voor liefde en geef jezelf de tijd!
Hier heeft iedereen uiteindelijk het meest aan, ongeacht wat je kiest en hoe jij je leven wilt inrichten. Wellicht kies je er voor om moeder te zijn en fulltime te werken. Het blijkt dat kinderen met een moeder die fulltime werkt net zo gelukkig zijn zijn als als kinderen die een een ‘thuisblijfmoeder’ is.
Tip 5. Blijf bij jezelf
Mensen kunnen van alles van je keuze vinden: misschien vinden ze je egoïstisch omdat je geen kind wilt? Of zeggen ze dat je later spijt krijgt van je keuze als je geen kinderen wilt? Blijf als HSP bij jezelf.
En wees je ervan bewust dat kiezen voor een kind ook niet daadwerkelijk wilt zeggen dat je een kind krijgt. Sommige HSP krijgen bijvoorbeeld een miskraam of blijken onvruchtbaar. Dit kan gepaard gaan met allerlei emoties: leer daar mee omgaan. Deze video gaat er verder op in:
De website TwijfelMoeder gaat verder in op het vraagstuk om wel/niet voor kinderen te kiezen. Van de initiatiefneemster van die site, Patricia de Ryck is het boek ‘De Twijfelmoeder‘ verschenen.
Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets (zoals een boek) bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Meer weten?
In mijn begeleiding leer ik je hoe jij jouw hoogsensitiviteit inzet als kracht en ontdek je:
- Hoe je ontspannen bent
- Hoe je lekker in je vel zit
- Jouw energiegevende kwaliteiten
- Hoe je vanuit liefde en mildheid leeft
- Hoe je bij Jezelf en je eigen energie blijft
- Hoe je keuzes maakt die écht bij jou passen
- Werk dat bij jou past en energie geeft
- Hoe je fijne relaties (bijvoorbeeld met een liefdespartner en kinderen) creëert
- Hoe je overvloed creëert
Klik hier voor meer informatie en hoe ik je verder kan helpen>>>
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.
Aanvullende artikelen:
- HSP en zwanger? 15 tips!
- Via Happinez deel ik 6 manieren om hoogsensitieve kinderen te steunen
- Vermijd tijdens je zwangerschap deze hormoonverstorende stoffen!
- Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap baat bij Floradix: een middel om je ijzerwaarde omhoog te krijgen
- In het tijdschrift Flair deel ik hoe ik erin sta wat betreft mijn keuze om wel/niet voor kinderen te kiezen.