Chronische vermoeidheid symptomen, test en behandeling (4 HSP tips)

vermoeide vrouw ligt op bed

Chronische vermoeidheid symptomen kunnen divers zijn. Ontdek er in deze blog alles over, ook over een test, oorzaak (bijvoorbeeld na een operatie over de ziekte van Pfeiffer), en hoe je dit het beste kan aanpakken met een behandeling en werk.

Wat is chronische vermoeidheid?

Bijna iedereen voelt zich wel eens moe. Ben jij onverklaarbaar langdurig moe en futloos? Vermoeidheid kan belemmeren, misschien ben je bang dat jij je dromen niet kan leven. Dat kan moedeloos maken.

Je bent niet de enige: circa 2% van de bevolking voelt zich langdurig onverklaarbaar moe. Deze langdurige moeheid wordt ook wel chronische vermoeidheid genoemd. Dit hoeft niet zo te zijn: je kunt leren omgaan met deze vermoeidheid en zelfs productiever leren zijn.

Chronische vermoeidheid symptomen

Chronische vermoeidheid kan diverse kenmerken hebben, misschien:

  • Ben je altijd moe?
  • Sta je moe op, ondanks dat je lang in bed hebt gelegen?
  • Kun je moeilijk je aandacht richten op 1 ding, heb je concentratieproblemen?
  • Ben je vergeetachtig?
  • Belemmert moeheid je functioneren op je werk? Kun je niet meer goed presteren op je werk?
  • Beperkt moe zijn je privé-leven? Moet je steeds allerlei afspraken met vrienden afzeggen omdat het niet gaat?

Het kan frustrerend zijn om onduidelijkheid te ervaren waar de vermoeidheid vandaan komt…

Oorzaak chronische vermoeidheid

Er is niet 1 manier waarop chronische vermoeidheid altijd bij iedereen ontstaat. Er kunnen diverse oorzaken van langdurige vermoeidheid zijn, zoals:

Hier vind je meer informatie over oorzaken van vermoeidheid.

Chronische vermoeidheid test

Er bestaat geen wetenschappelijk onderbouwde test om vast te stellen of je chronische vermoeidheid hebt. Deze vermoeidheid kan immers diverse oorzaken hebben. Het is een groot misverstand dat deze langdurige vermoeidheid hetzelfde is als het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS)! Bij CVS kan er geen oorzaak voor de vermoeidheid worden gevonden, bij chronische vermoeidheid wel.

Het is daarom belangrijk om de oorzaak van de vermoeidheid vast te stellen.

Diagnose chronische vermoeidheid

Een arts kan de diagnose chronische vermoeidheid stellen.
vrouw ligt moe in bed

Chronische vermoeidheid behandeling

Je kunt op diverse manieren met chronische vermoeidheid omgaan en het op verschillende wijzes aanpakken, bijvoorbeeld vanuit een reguliere visie en holistische visie. Kies voor een aanpak die bij je past.

Chronische vermoeidheid aanpakken: tips

Er zijn diverse dingen belangrijk als je deze langdurige vermoeidheid wil aanpakken. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te ontrafelen en vast te stellen.

Tip 1: onderzoek een mogelijke oorzaak op lichamelijk vlak

Raadpleeg een arts. Laat je bijvoorbeeld onderzoeken op een mogelijk tekort op magnesium, vitamine D3, B6 en B12. Er kan een relatie bestaan tussen vermoeidheid en deze stofjes.

Soms wordt er door de reguliere gezondheidszorg geen oorzaak gevonden, dit is bijvoorbeeld het geval bij het Chronische Vermoeidheidssyndroom (CVS). Het kan moedeloos maken om vast te lopen in de reguliere zorg.

Tip 2: onderzoek wat je vermoeidheid je wil vertellen

Vanuit een holistische visie er is er een oorzaak of reden waarom er sprake is van chronische vermoeidheid.

Vanuit een holistische visie is alles energie: je vermoeidheid en eventuele (gemeten) bijbehorende lichamelijke tekorten/klachten of emotionele of mentale problemen zijn met elkaar verbonden. Er wordt vanuit gegaan dat er een (misschien nog voor jou onbekende) reden is waarom je last hebt van vermoeidheid: deze kan je wat vertellen of leren en is een boodschap van je ziel. Leer deze reden ontdekken en ga er naar luisteren.

vrouw met chronische vermoeidheid ligt op bed

Tip 3: onderzoek of je hoogsensitief bent

Een grote, onderschatte oorzaak van chronische vermoeidheid, is hoogsensitiviteit.

Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze kenmerken. Ze hebben een gevoeliger zenuwstelsel, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen. Klachten, zoals vermoeidheid kunnen ze heel intens ervaren als ze hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen.

Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, hebben ze ook vaak moeite met begrenzing, zoals ‘nee’ zeggen, kiezen voor dingen die hen energie geven en ontspannen. Ervaar je veel druk van buitenaf en ‘moet’ je veel van jezelf? Ben je perfectionistisch, altijd in de weer en cijfer je jezelf weg?

Als je zenuwstelsel (chronisch) overprikkeld is kun je last hebben van bijvoorbeeld emoties van anderen, depressiviteit, vergeetachtigheid, piekeren of chronische vermoeidheid. Het is dan vaak moeilijk om te voelen wat je en je lichaam echt wilt en wat het wilt vertellen.

Tip 4: Pak de oorzaak van chronische vermoeidheid aan

Hieronder vind je voorbeelden hoe je de oorzaak kan aanpakken:

Wordt de chronische vermoeidheid veroorzaakt door een lichamelijk probleem?

Neem (indien het kan) de oorzaak weg. Laat je op lichamelijk vlak juist behandelen. Houd er rekening mee dat er wat betreft een vitamine B12-tekort veel misverstanden zijn over onder meer de waarden, oorzaak (vaak ligt er een opnamestoornis aan ten grondslag) en juiste behandeling. Zo moet een vitamine B12-tekort in principe altijd met injecties worden behandeld.

Oefen met je gedachten invloed uit op je emoties en lichaam

  • Accepteer dat je niet alles onder controle hebt, Yin Yoga kan daarbij helpen en werkt ontspannend.
  • Praat met iemand die je inspireert zoals vrienden of familie. Praten, bijvoorbeeld over emoties kan opluchten en daardoor energie geven.

Leer je hoogsensitiviteit beheersen!

Als HSP is het heel belangrijk om overprikkeling te voorkomen en te ontspannen. Een vaak voorkomend probleem is dat HSP dit moeilijk vinden. Allerlei (on)bewuste gedachten kunnen ontspannen en ‘nee’ zeggen tot een negatieve ervaring maken. Deze veronderstellingen kunnen uit vorige levens  komen. Door deze overtuigingen grondig te onderzoeken, kunnen ze verdwijnen.

Meer weten?

In het Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ ontdek je hoe je meer energie verkrijgt en productiever wordt, zodat je bijvoorbeeld weer fijn kunt werken. Klik hier voor meer informatie over het Complete Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ en hoe je mee kunt doen.

cover van het Jaartraject Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Scroll naar boven