Home   Blog   13 redenen waarom HSP niet groeien (en wat je hieraan kunt doen)

13 redenen waarom HSP niet groeien (en wat je hieraan kunt doen)

lotus met een paar bladeren geopend

Voel je als HSP dat je uit balans bent, bijvoorbeeld op lichamelijk, emotioneel of mentaal vlak? Ik merkte dit bewust tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie. Zo was ik moe en voelde ik me down. Toch deed ik hier niets aan; ik stak m’n hoofd in het zand.

Merk je ook dat je blijft hangen in de situatie waarin jij je nu bevindt? In deze blog deel ik diverse redenen die ik vaak terugzie bij HSP en hoe je dit kunt doorbreken, zodat je kunt bloeien.

1. “Ik moet alles alleen doen”

HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en opener aura ten opzichte van niet-HSP. Hierdoor kunnen ze (onbewust) makkelijker tussen de regels doorlezen, bijvoorbeeld wat betreft normen en waarden.

De westerse samenleving is individualistisch ingesteld. (Onbewust) kunnen HSP hierdoor het idee hebben dat om hulp vragen een zwakte is. HSP kunnen zich kwetsbaar voelen en bijvoorbeeld last hebben van schaamte. Ze modderen daarom vaak zelf aan en blijven in een vicieuze cirkel hangen. Dit kan jarenlang duren.

Het gevolg hiervan is dat klachten van kwaad tot erger worden. Dat is logisch: ieder mens heeft een blinde vlek, waardoor niet alles alleen opgelost kan worden. Kwetsbaarheid kan ook een kracht worden, mits je hiervoor kiest (bijvoorbeeld door om hulp te vragen). Enkel met hulp van een ander, kun je werkelijk groeien. Dit vraagt lef.

2. “Hulp vragen is falen”

Sommige HSP zien het vragen van hulp als falen. Wat is falen werkelijk? Sommige mensen verstaan hieronder:

 • tekortschieten
 • mislukken
 • fouten begaan/het mis hebben/zich vergissen

Wanneer schiet jij tekort of ben jij/is jouw leven mislukt?

Als een HSP uit balans is, is hij/zij niet tekortgeschoten of mislukt. Een HSP heeft het beste gedaan wat hij/zij kon doen met de kennis en het bewustzijn dat hij/zij tot dusver had. Een ‘fout’ is een ‘fout’, omdat het als ‘fout’ wordt gelabeld. Een HSP heeft niet gefaald als hij/zij uit balans is.

Het kan wel zijn dat een HSP (onbewust) keuzes heeft gemaakt en op basis daarvan handelingen heeft verricht die niet positief voor hem/haar waren, waardoor een disbalans is ontstaan. Op basis hiervan niet handelen zorgt ervoor dat de situatie (en de disbalans) blijft zoals het is.

Wil je een disbalans werkelijk oplossen? Heb dan de moed om belemmerende overtuigingen (zoals: ‘hulp vragen is falen‘) los te laten en alle mogelijke oorzaken en oplossingen in kaart te brengen en om hulp te vragen. Hulp vragen is vanuit een growth-mindset een teken van kracht!

stenen in water

3. ”Ik mag niet op een ander leunen/afhankelijk van een ander zijn”

Sommige HSP denken dat als zij eenmaal hulp aan iemand vragen, dat zij tegen iemand aan ‘leunen’ en direct afhankelijk van iemand zijn. Dit is een misverstand.

Elke HSP heeft een vrij wil en keuze. Jij bent zelf verantwoordelijk voor de keuzes die jij maakt, ook voor of/wie/hoevaak/hoelang jij hulp aan iemand vraagt.

Interdepentie

Als je hulp aan iemand vraagt, wil dat niet automatisch zeggen dat jij op iemand ‘leunt’. Kijk maar eens rond in jouw leefruimte: hoeveel van de producten die jij om je heen ziet heb jij zelf gemaakt? Grote kans dat anderen hebben geholpen om de vloer onder je voeten te maken, de meubels in je huis te creëren en voeding te verzorgen. Ervaar je hierbij dat je op een ander hebt geleund?

Als je een brood bij de dichtstbijzijnde bakker koopt, zit daar een bepaalde mate van afhankelijkheid in. Dit ligt genuanceerder dan het op het eerste oog lijkt. Dit komt omdat er sprake is van interdependentie; een onderlinge afhankelijkheid of samenhang. De bakker is bijvoorbeeld afhankelijk van zijn klanten (zonder zijn klanten zou die niet bestaan). Jij bent in zekere zin afhankelijk van brood; als die desbetreffende bakker sterft, dien je ergens anders je brood te halen. Als er op aarde helemaal geen brood verkrijgbaar zou zijn, zou je andere voedingsbronnen dienen te vinden.

brood

In de westerse samenleving wordt interdependentie op fysiek vlak doorgaans ‘normaal’ bevonden. Mensen laten bijvoorbeeld met gemak door een aannemer een huis bouwen, of bij de kapper hun haren knippen. Op emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel vlak is dit doorgaans minder/niet het geval (dit houdt onder andere verband met je opvoeding en de mensen waarmee jij je nu omringt).

Balans

Ook jij hebt kwaliteiten in huis waar een ander baat bij heeft. Als een ander jou om fysieke, emotionele, mentale, relationele en/of spirituele hulp vraagt, ervaar jij dan dat een ander op jou leunt of zich afhankelijk van jou opstelt? Jouw antwoord houdt onder andere verband met:

 • de rol die je hebt.
 • de mate waarin er een beroep op jou wordt gedaan.
 • of de kwestie zich afspeelt in jouw privé- of werkleven.

Intuïtie kan hier inzicht in geven.

Als een kind zijn ouder voor de eerste keer om hulp vraagt om zijn sokken aan te trekken, dan zal dit doorgaans door de ouder niet als iets worden ervaren dat uit balans is. Deze kwestie kan wel uit balans zijn als het kind inmiddels zelfstandig genoeg is om zijn sokken aan te trekken en uit gemakzucht wil dat een ouder zijn sokken aandoet en vanuit die intentie om hulp vraagt.

In het werkleven staat er doorgaans iets tegenover het bieden van hulp. Het bekendste middel hiervoor is geld. Er bestaan ook andere mogelijkheden. Sommige mensen doen bijvoorbeeld aan ruildiensten of laten zich uit betalen in natura.

In het werkleven kan een hulpvraag ook uit balans raken. Een integere professional zal aan een klant terugkoppelen dat er een disbalans ontstaat. Dit gebeurt niet altijd, denk maar aan mensen met een verslaving, zoals aan plastische chirurgie/botox.

sigaret

4. “Er is slechts één oplossing; die moet ik vinden”

Sommige mensen denken dat er één waarheid en één weg/één methode/één oplossing is, die hen van alle problemen afhelpt. Zij streven naar het vinden van die enige (in hun ogen beste) oplossing/’wonderpil’. Deze bestaat vaak niet.

Als een HSP uit balans is, denken sommige mensen dat dé oplossing enkel op fysiek vlak (zoals op het vlak van de darmen) ligt. Anderen denken dat dé oplossing enkel op emotioneel vlak mogelijk is. Weer anderen zijn ervan overtuigd dat dé oplossing enkel op relationeel vlak ligt (ze denken bijvoorbeeld dat alles wordt veroorzaakt door een disbalans in de familie of communicatie). Anderen denken dat dé oplossing enkel op mentaal niveau te vinden is.

Ik heb een holistische en spirituele benadering. Vanuit een holistische visie zijn je lijf, emoties, gedachten, relaties en spirituele essentie met elkaar verbonden. In mijn visie is elk HSP en elke disbalans en oplossing om in balans te komen uniek en maatwerk.

Zo bleek mijn lijf bijvoorbeeld een vitamine B12-opnamestoornis te hebben; met hulp van een arts en injecties knapte mijn lijf op. Ik diende ook aan mijn emotionele en mentale disbalans te werken. Zo had ik bijvoorbeeld last van belemmerende overtuigingen en emoties met lading die voortkwamen uit onopgeloste vorige levens en trauma’s. Ik leefde vanuit mijn hoofd, onderdrukte mijn hoogsensitiviteit/paranormaliteit en stond niet in contact met mijn spirituele essentie en spirituele begeleiding (zoals van lichtwezens). Hier ging ik mee aan de slag met hulp van professionals. Daardoor kon ik bloeien en bezieling in mijn leven creëren.

Om hulp vragen: een taboe?

In de westerse samenleving is het inmiddels normaler geworden om op fysiek vlak op hulp te vragen. Zo gaan sommige mensen naar de sportschool en vragen daar hulp aan een personal trainer. Ze gebruiken apparaten zoals een crosstrainer om in shape te komen/blijven. Deze apparaten zijn slechts één hulpmiddel (en niet per definitie dé oplossing voor iedereen, iets waar je direct afhankelijk van bent en niet meer zonder kunt; er bestaan tal van alternatieven om in shape te komen/blijven).

handmassage

Emotionele en mentale ondersteuning vragen wordt langzamerhand ook normaler in de westerse maatschappij. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een mental coach.

Spirituele ondersteuning ontvangen via een energetische tool (zoals een edelsteen of Tool van Ascension Europe) wordt in de westerse samenleving steeds normaler gevonden. Spirituele hulp aan een professional vragen is echter vaak nog een taboe. Veel mensen zijn vooral bang voor de mening en oordelen van anderen hierover (“straks vinden ze me nog zweverig“/gek etc.). Toch hebben HSP hier juist baat bij, omdat HSP van nature meer openstaan voor spirituele dimensies die hen reeds omringen en doordringen. Spirituele energieën (zoals van lichtwezens) kunnen je enorm ondersteunen, mits je deze energie optimaal toelaat en ermee samenwerkt. Energie wil van nature stromen; als dit niet gebeurt kunnen er allerlei fysieke, emotionele, mentale en relationele klachten ontstaan.

Toen ik op een gegeven moment niet meer kon en op was, voelde ik dat andermans (mogelijke) mening niet meer belangrijk was. Ik voelde dat het tijd was om aandacht aan mijzelf te besteden (zodat ik kon floreren), in plaats van bezig te zijn met andermans (mogelijke negatieve) mening.

Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Kortingscode voor Ascension Europe

Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)!

5. ”Een ander weet het altijd beter”

Sommige HSP denken dat een ander (zoals iemand die voor hen pendelt) het altijd beter weet. Dit is een misverstand.

Iemand pendelt vanuit een bepaald bewustzijn (en zijn/haar geschiedenis); dit hoeft niet op jou aan te sluiten/met jou te resoneren. Zuiver pendelen is een vak apart; hetgeen iemand pendelt kan over zichzelf (in plaats van jou) gaan. Ik stimuleer HSP daarom niet om anderen op te zoeken om voor hen te pendelen. Ik wil jou uitnodigen om te leren om zelf in contact te komen met jouw innerlijke wijsheid en kennis (zonder dat een ander voor jou pendelt).

Geef een man een vis en hij heeft een dag te eten. Leer een man vissen en hij heeft zijn hele leven eten.”

Guru

Jouw spirituele essentie bezit alle kennis en wijsheid die er nodig is. Soms kan het contact met deze essentie geblokkeerd zijn; een expert kan je dan ondersteunen om dit op te lossen.

Het is een misverstand dat als je op fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel of spiritueel vlak iemand om
hulp vraagt, je dan diegene moet aanbidden. Soms verheffen mensen een spiritueel leraar/gids tot guru en zetten ze die op een voetstuk, alsof de ander ‘hoger’ in hiërarchie staat en meer weet/beter is dan jij. Dat is een misverstand. Jij bent gelijkwaardig aan een ander. Jij bent uniek en hebt op aarde iets unieks te brengen. Ik nodig je uit om je eigen grootsheid te leren (her)kennen en om te ontdekken dat al het moois dat jij in een ander waarneemt ook in jou zit.

uil

6. “Ik wacht op een teken”

Sommige HSP wachten op een teken in de buitenwereld (als een soort ‘goedkeuring’/toestemming), voordat zij de stap zetten om te groeien.

In de praktijk zie ik dat HSP zichzelf hierin kunnen verliezen. Sommige HSP wachten en wachten maar en stellen zich passief en afhankelijk op van de buitenwereld, alsof enkel de buitenwereld jouw binnenwereld mooier kan maken. Dit is een misverstand en gemiste kans.

Waar wacht je precies op? Wat moet er volgens jou precies gebeuren voordat je stappen mag/kan zetten? Wat zou jouw wake-up call zijn als je die zou kunnen kiezen?

In de praktijk zie ik vaak dat er (onbewuste) zelfsabotage-mechanismen/blokkades zijn die HSP ervan weerhouden om optimaal intuïtief waar te nemen. Daardoor kun je tekens van jouw binnenwereld (en ziel) én vanuit de buitenwereld niet waarnemen/missen.

Als je wacht op een teken, laat dít dan jouw teken zijn. Jij hebt een vrije wil en keuze en bent een (mede)schepper van jouw leven. Geef jezelf de goedkeuring/toestemming om jouw droomleven te creëren, in plaats van die te verlangen van de buitenwereld.
veer in zand

7. “Ik moet toestemming/goedkeuring hebben van mijn partner/dierbaren”

In een gezonde (liefdes)relatie hebben beide partijen het beste met elkaar voor.

Jouw omgeving (inclusief jouw dierbaren) kan echter onbewust jouw innerlijke zelf-saboteur spiegelen. Wellicht deel jij jouw plannen om te groeien/aan jezelf te werken en krijg je opmerkingen zoals:

 • “Dat is toch niets voor jou?!”
 • “Ik heb zelf veel baat gehad bij methode X, Y en Z; dat zou je ook moeten doen”. Als iets voor iemand anders werkt, wil dit niet zeggen dat dit ook voor jou werkt. Wat voor iemand werkt, is heel persoonlijk; dit hangt onder meer samen met je leeftijd, geslacht en visie (is deze bijvoorbeeld religieus, wetenschappelijk, holistisch etc.).
 • “Zou je dat wel doen?! Want ik ken iemand die hier niets aan had”. Als iets bij één persoon niet heeft geholpen, wil dat niet zeggen dat dit voor jou ook het geval is.
 • “De enige methode die werkt is de reguliere gezondheidszorg/geestelijke gezondheidszorg”. Bij klachten raad ik voor de zekerheid aan om een arts raad te plegen. In de praktijk lopen veel HSP vast in de reguliere gezondheidszorg. Er bestaan genoeg alternatieven, zoals vanuit een holistische/spirituele benadering die vaak wel behulpzaam zijn voor HSP.
 • “Voor deze methode is geen bewijs”. Als er voor een methode geen bewijs is, wil dat niet zeggen dat iets niet voor iemand kan werken.

De enige die werkelijk (intuïtief) kan waarnemen wat jij nodig hebt/waar jij blij van wordt, ben jij zelf. Waarom zou jij je afhankelijk opstellen van je partner/dierbaren als het gaat om jouw welzijn, balans en (zelf)ontwikkeling?

varen in knop

8. “Een vriend(in) kan mij het beste helpen”

Een vriend(in) bevindt zich in jouw comfortzone en heeft net zoals jij een blinde vlek. Gezamenlijke blinde vlekken kunnen ervoor zorgen dat je (onbewust) kan blijven hangen in de situatie waarin jij je bevindt.

Een professional met een sterke intuïtie is getraind om blinde vlekken waar te nemen en deze met je te delen, zodat je kunt groeien.

9. “Het gaat vanzelf wel beter”

Als een HSP uit balans is, zit die vaak in een comfortzone (bijvoorbeeld van bepaalde patronen) die hem/haar niet verder helpt. Veel HSP zoeken de oplossing binnen hun comfortzone (zoals via hun vriendenkring) en denken/hopen dat het vanzelf wel beter gaat. Dit is vergelijkbaar met dat een HSP een te hoog BMI heeft en precies hetzelfde blijft denken/doen (bijvoorbeeld qua eten/beweging); de situatie zal dan niet veranderen.

Einstein: “Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, blijf je krijgen wat je altijd gekregen hebt”

Een disbalans heeft een oorzaak. Alleen als die oorzaak wordt ontdekt en aangepakt (in plaats van dat er symptomen worden bestrijd), kan er balans worden gecreëerd. Sommige HSP hebben bijvoorbeeld last van prikkels (zoals op verjaardagen) en vermijden prikkels. Dat is geen lange termijn oplossing. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor eenzaamheid. In dit geval is het effectiever om met prikkels te leren omgaan en een fijn sociaal leven te creëren.

Om werkelijk stappen te kunnen zetten, dien je het heft in handen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf en jouw eigen leven. Heb de moed om uit jouw vertrouwde, veilige comfortzone te treden (en anders te denken/handelen) zodat je kunt bloeien.

Niemand kan jouw binnenwereld verbeteren, dat kun je alleen zelf (bijvoorbeeld via professionele begeleiding die jou wijst op blinde vlekken zodat jij uit een vicieuze cirkel kunt komen).

hangmat

10. “Mijn gevoel heeft altijd de beste oplossing”

Een comfortzone voelt prettig aan voor een ego/persoonlijkheid.

Wat ik in de praktijk vaak zie, is dat HSP die niet in balans zijn niet optimaal in contact staan met hun intuïtie. Ze kunnen daardoor niet 100% zuiver kunnen waarnemen wat positief voor hen is en wat hen werkelijk verder helpt. Hun blinde vlek zit hen in de weg.

Veel HSP die uit balans zijn kunnen het onderscheid nog niet maken tussen een gevoel dat voortkomt uit hun (onbewuste) ego (persoonlijkheid) of spirituele essentie. Het ego wil graag dat alles bij hetzelfde blijft en niet veranderen. Verandering voelt oncomfortabel en niet prettig.

Wil je écht groeien en stappen zetten? Durf dan ook uit je comfortzone te stappen en zelfs iets te doen wat je persoonlijkheid spannend of misschien wel eng vindt op het vlak van hoogsensitiviteit, paranormaliteit en persoonlijke ontwikkeling. Zoek geen (mogelijk ongezonde/gevaarlijke) extremen op. Ik raad HSP bijvoorbeeld het gebruik van drugs en psychoactieve stoffen af.

Toen ik uit balans was volgde ik allerlei cursussen, workshops, opleidingen om weer in balans te komen. Dat vond ik vaak spannend. Door deze confrontatie (met mezelf) toch aan te gaan, kon ik groeien.

11. “De hulp is misschien te intens/ik kan het niet aan”

Net zoals dat je op fysiek niveau kunt bepalen hoe intens je een training maakt, zo kun je ook bepalen hoe intens jij met jezelf op emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel niveau aan de slag gaat. Een deskundige kan je hierbij ondersteunen.

vrouw is gewicht aan het heffen

12. “Ik weet niet zeker of iets helpt”

Toen ik uit balans was, had ik geen idee of/wie mij kon helpen. Ik pakte alles aan waarvan ik het idee had dat het mij mogelijk verder kon brengen. Ik ontdekte dat ik hier vooraf geen 100% zekerheid over kon krijgen.

Met vallen en opstaan ontdekte ik wat wel voor mij werkte. Van hetgeen niet voor mij werkte heb ik ook wat geleerd; dat het niet voor mij werkte. Dit is een beetje vergelijkbaar met koken (bijvoorbeeld uit een receptenboek); niet elk voedingsmiddel/recept vindt iedereen lekker (en past qua smaak bij iedereen) en voedt elk mens. Sommige voedingsmiddelen voeden je niet (dit houdt verband met jouw unieke darm-microbioom). Door iets te proberen, ontdek je of het je ‘smaak’ is en of het voor jou wel of niet werkt.

13. “Ik heb het te druk en geen tijd”

Sommige HSP denken dat zij geen tijd hebben. Dit is een misverstand. Er is tijd genoeg. De vraag is hoe jij jouw tijd benut en wat jij prioriteit geeft.

Veel HSP kunnen hun grenzen niet aangeven en cijferen zichzelf weg, wat op den duur ten koste gaat van henzelf. Dit creëert een disbalans. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je ervaart dat je het alsmaar druk hebt/je onder druk voelt staan, spanning hebt in je lijf en gestrest bent.

Sommige HSP stellen eerst allerlei eisen aan zichzelf/hun fysieke, emotioneel, mentale, relationele en spirituele leven, voordat zij van zichzelf stappen mogen zetten. Ze denken bijvoorbeeld voordat zij hulp mogen vragen:
“Ik ben nu te gestrest; ik moet eerst meer ontspannen zijn”
Stress verdwijnt doorgaans niet automatisch; het heeft een oorzaak. Als je uit balans en gestrest bent, is dit juist een perfect moment om dit te doorbreken en het aan te pakken en op te lossen. Zo kun je balans creëren.

“Eerst moet ik nieuw werk hebben”
Sommige HSP hebben werk dat zij niet leuk vinden. Ze denken dat ze eerst fantastisch werk moeten hebben, voordat zij verder mogen werken aan balans en groei. Dit is een misverstand. Als je eerst aan jezelf gaat werken, kun je ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn en wat voor werk er werkelijk bij jou past, zodat je kunt bloeien en jouw droombaan kunt vinden. Niet alleen jij, maar ook jouw werk heeft hier in de toekomst ook baat bij.

“Ik moet eerst het overlijden van mijn dierbare hebben verwerkt”
HSP kunnen rouw intens ervaren. Het is een misverstand dat je alleen bent in dit proces. Met hulp kun je bijvoorbeeld in contact komen met je overleden dierbare, wat vertrouwen en troost kan bieden en je kan helpen om meer balans te ervaren.

“Eerst moet ik mijn zwangerschap afronden”
Jouw ongeboren kindje wordt niet alleen fysiek, maar ook op emotioneel, mentaal en spiritueel vlak door jou beïnvloedt/geschapen. Het is in deze periode van je leven extra van belang om in balans te zijn; daarmee geef jij jouw kindje ook een stevige basis.

hangmat

“Eerst moet mijn kind in balans zijn, voordat ik tijd en aandacht aan mijzelf mag besteden”
Juist als je kind uit balans is, is het belangrijk om zelf optimaal in balans te zijn (en het goede voorbeeld te geven/een rolmodel te zijn). Een kind heeft er veel baat bij als jij voldoende tijd en aandacht aan jezelf besteedt, lekker in je vel zit en bloeit.

“Eerst moet ik mijn leven op orde hebben”
John Lennon zei: “Life is what happens to you while you’re busy making other plans“. In de praktijk is er vanuit het perspectief van de persoonlijkheid doorgaans nooit een perfect moment om met jezelf aan de slag te gaan. Er zullen altijd wel andere ‘belangrijke’ dingen te doen zijn, die belangrijker kunnen lijken dan met jezelf (en spirituele essentie) aan de slag te gaan. Jij bent de basis van jouw leven. Als jij in balans bent, creëer je ook een balans in jouw buitenwereld. Er bestaat geen beter moment dan nu :).

Ik heb lang gewacht met het vragen van hulp. Eerst dacht ik dat ik alleen mijn problemen kon oplossen. Dat was een misverstand. Hoe langer ik wachtte, hoe erger mijn klachten werden.

Heb jij de moed om jezelf tot prioriteit te maken en te groeien?

Tips

 1. Bepaal waar jij nu staat. Hoeveel balans ervaar jij op fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel niveau?
 2. Bepaal of/waar jij in wilt groeien op fysiek, emotioneel, mentaal, relationeel en spiritueel niveau. Hoe zit jouw ideale leven eruit op al deze vlakken?
 3. Krijg inzicht in of/wat jou er van weerhoudt om stappen te zetten en om te groeien. Welke gedachten, gevoelens of relaties houden jou bijvoorbeeld tegen? Wees eerlijk tegenover jezelf.
 4. Bepaal wat jij wilt: blijven hangen in de situatie waarin jij je bevindt, of stappen zetten. Veel HSP kiezen liever voor gemak, waardoor ze blijven hangen in de situatie waarin zij zich bevinden. Wil je toch stappen zetten? Volg dan de onderstaande tip op.
 5. Heb de moed om de koe bij de horens te vatten. Maak een hele bewuste keuze om stappen te zetten. Durf verantwoordelijkheid te nemen voor jezelf. Voel of/wie je hier verder bij kan ondersteunen. Deze tips helpen je om begeleiding te vinden op het vlak van hoogsensitiviteit. Kom in actie en zet door. Waar een wil is, is een weg :).

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Wil je meer weten?

In mijn begeleiding deel ik naar aanleiding van mijn jarenlange ervaring wat je helpt om als hoogsensitieve volwassen vrouw voluit te leven. Klik hier en ontdek hoe ik je verder kan helpen>>>

Aanvullende artikelen

Deze blog werd gepubliceerd op 12 mei 2023 en werd geüpdatet op 22 maart 2024

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven