Voorjaarsmoeheid; wat is dat en welke symptomen horen hierbij? Wat is de invloed hiervan op HSP? Wat is de oorzaak en wat doe je tegen voorjaarsmoeheid? Ontdek er in deze blog meer over en krijg 7 praktische tips die je verder helpen.
Inhoudsopgave
Wanneer begint voorjaarsmoeheid?
De lente wordt ook wel het voorjaar genoemd. Ben je extra moe? Dit kan komen door voorjaarsmoeheid.
Er zijn diverse visies en tellingen wanneer de lente exact begint, hieronder volgen wat voorbeelden:
Start lente volgens meteorologische telling
Volgens deze telling start de lente:
- 1 maart op het noordelijk halfrond
- 1 september op het zuidelijk halfrond
Start lente volgens astronomische telling
Volgens deze telling start de lente wanneer de dag en nacht even lang zijn. Dit moment wordt ook wel lentepunt, voorjaars- of lente equinox of lentenachtevening genoemd. Deze vindt plaats:
- Rond 20 maart op het Noordelijk halfrond
- Rond 23 september op het Zuidelijk halfrond
Start lente volgens Chinese telling
Vanuit de Traditional Chinese Medicine (TCM) start de lente rond 4 of 5 februari.
Voorjaarsmoeheid kan in deze periodes optreden.
Voorjaarsmoeheid; hoe lang duurt dat?
Voorjaarsmoeheid treedt op in het voorjaar. Hoelang voorjaarsmoeheid precies duurt wisselt van persoon tot persoon. Doorgaans ervaren mensen vooral klachten aan het eind van de winter (zoals in februari) en het begin van de lente. Het is mogelijk dat mensen een hoogtepunt van klachten in maart ervaren.
Er bestaan diverse visies op wanneer het voorjaar eindigt.
Einde voorjaar volgens meteorologische telling
Volgens de Meteorologische telling duurt de lente tot:
- 1 juni op het Noordelijk halfrond
- 1 december op het Zuidelijk halfrond
Einde voorjaar volgens astronomische telling
Volgens de Astronomische telling eindigt de lente als de zon op zijn ‘max’ in de hemel staat en de zomer start: dit moment wordt ook wel zomerzonnewende genoemd en vindt plaats:
- rond 21 juni op het Noordelijk halfrond
- rond en 21 december op het Zuidelijk halfrond
Einde voorjaar volgens TCM
Volgens TCM eindigt de lente 5 mei.
Energie van de lente
Het ritme van de natuur verandert. De winter gaat over in de lente: het wordt lichter. De natuur is vruchtbaar en planten en bloemen komen vaak meer tot groei en bloei. Hier worden straks letterlijk de vruchten van geplukt. Ook dieren worden wakker uit hun winterslaap en worden actiever. Vogels gaan bijvoorbeeld zingen en ook mensen komen meer op straat en kunnen meer geluiden maken en andere kleding gaan dragen. Het is ook aan jou om deze periode te gaan bloeien, zodat je straks net zoals in de natuur kunt oogsten!
Voorjaarsmoeheid en HSP
Voor sommige mensen is deze periode minder leuk; ze hebben last van voorjaarsmoeheid. Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel. HSP staan (onbewust) extra open voor prikkels, ook voor prikkels die met seizoenen en seizoenswisselingen te maken hebben. Met deze HSP test ontdek je of je hoogsensitief bent.
Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als het wel wordt beheerst heeft hoogsensitiviteit voordelen. Zo kun je extra van een seizoen en bijbehorende geuren en kleuren genieten. Wellicht geniet je van de toenemende zon en word je enthousiast om nieuwe dingen te ondernemen.
Als je je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst, kan je last hebben van klachten. Als je gevoelig bent voor de overgang van de zomer naar de herfst/winter en een herfst– of winterdip/depressie, dan ben je dat meestal ook voor de overgang van de winter naar de lente. Wellicht heb je last van voorjaarsmoeheid. Dit kan bovendien door HSP intenser worden ervaren, ten opzichte van niet hoogsensitieve mensen.
Voorjaarsmoeheid; wat is dat?
Voorjaarsmoeheid is een moeheid die gaande is in het voorjaar, dit in tegenstelling tot najaarsmoeheid. Synoniemen voor voorjaarsmoeheid zijn bijvoorbeeld:
- Voorjaarsvermoeidheid
- Lentedip
- Voorjaarsdip
- Lente depressie
- Einde wintergevoel
- Maandagmorgen gevoel
Voorjaarsmoeheid symptomen
Een symptoom is een klacht of kenmerk die hoort bij de diagnose van een ziekte. Officieel is voorjaarsmoeheid geen ziekte of aandoening, daarom is de term symptomen in relatie tot voorjaarsmoeheid onjuist.
Wel kunnen allerlei klachten samen gaan met voorjaarsmoeheid, zoals:
- Minder energie hebben, vermoeid zijn, tegen dingen opzien.
- Futloos of passief zijn (lood in je benen hebben of een lam geslagen gevoel hebben); niet zoveel behoefte hebben om onder mensen te zijn.
- Somberheid, neerslachtigheid, lusteloosheid, geen plezier voor dingen meer ervaren (wat voorheen wel was).
- Verstoord slaapritme hebben (meer of minder slapen, moeilijk uit bed komen).
- Anders (meer of minder) eten.
- Slechtere concentratie hebben.
- Prikkelbaarder zijn, je grens is snel bereikt; dingen zijn je snel teveel.
In de praktijk kunnen klachten met elkaar samenhangen. Als je bijvoorbeeld moe bent, ben je ook vaak sneller prikkelbaarder. Als je prikkelbaar bent, kun je ook moe raken.
Omdat een winterdip/depressie meestal bekender is dan een herfst-of voorjaarsdip/depressie, kan dit bovendien leiden tot verbaasde reacties, een eenzaam gevoel of weinig erkenning van de omgeving.
Voorjaarsmoeheid bestaat dat?
Er zijn mensen die denken dat voorjaarsmoeheid überhaupt niet bestaat. In de praktijk kunnen mensen echter wel degelijk met moeheid die in het voorjaar voorkomt te maken hebben.
Voorjaarsmoeheid oorzaak
De oorzaak van voorjaarsmoeheid is nog niet wetenschappelijk bewezen. Sommige mensen denken dat het enkel een fysieke óf een psychische oorzaak heeft of het een vorm van winterdepressie of een nasleep van een winterdip is.
Voorjaarsmoeheid depressie
Voorjaarsmoeheid is geen officiële diagnose. Bij een ‘gewone’ voorjaarsmoeheid kun je je mogelijk neerslachtig voelen of een dipje ervaren. Als dit gevoel sterker wordt, dan kan dit mogelijk een seizoensgebonden depressie, of seizoensafhankelijke depressie zijn als deze elk jaar aanwezig is en meer dan veertien dagen aanwezig is. Dit zijn wel officiële diagnoses die een arts kan vaststellen. In tegenstelling tot een seizoensgebonden depressie (doorgaans kan dit bijvoorbeeld ‘winterdepressie’ of ‘voorjaarsdepressie’ worden genoemd) wordt voorjaarsmoeheid meestal als minder intens ervaren.
Holistische benadering van oorzaken
Vanuit een holistische visie kunnen er diverse oorzaken zijn die allemaal met elkaar verbonden zijn. Hieronder volgen wat voorbeelden van deze oorzaken.
Fysieke oorzaken:
- De afgelopen tijd was het in de winter relatief donker; de nachten zijn relatief lang en de dagen kort geweest. Met de lente worden de nachten weer korter en de dagen langer. Het woord lente heeft hier mee te maken; het is afgeleid van het woord ‘lang’. Het kan zijn dat je dag- en nachtritme hierdoor verstoort. Er bestaat een vermoeden dat het stofje melatonine hier verband mee houdt.
- In de Nederlandse winter heeft je lichaam ten opzichte van de zomer minder bloot kunnen staan aan zonlicht en vitamine D. De zon schijnt immers zwakker en staat lager ten opzichte van de zomer wat (ook in combinatie met binnen zitten) een vitamine D-tekort kan veroorzaken. In de lente kun je hier last van krijgen.
- Doordat er in de winter minder zon schijnt, groeien er in Nederland minder ‘natuurlijke’ (van het land) afkomstige verse groente en fruit die relatief veel vitamine C bevatten. Vroeger leefde men daarom vooral van geconserveerde voeding. Dit kon een vitamine/mineralen tekort en bijbehorende voorjaarsmoeheid en klachten veroorzaken. Nu is dat nauwelijks nog het geval, doordat er veel in kassen wordt verbouwd en veel voeding wordt geïmporteerd. Desalniettemin kan voeding je energieniveau verhogen of (in het geval van een allergie of intolerantie) verlagen.
- Het is normaal dat net zoals in de natuur mensen in de herfst en winter minder actief zijn dan in de lente en zomer. Wellicht heb je minder bewogen dan in de zomer. Letterlijk weer in beweging komen kan soms moe maken.
- Mensen eten in de winterse periode vaak meer (en vaak zoet, bijvoorbeeld bij Sinterklaas en Kerst) en komen aan; dat kan vermoeidheidsklachten geven.
Emotionele oorzaken:
Voorjaarsvermoeidheid kan ook andere emotionele oorzaken hebben, zoals het hebben van een nog niet goed verwerkt en onafgerond vorig leven. Stel dat je ooit in een vorig leven op het einde van het leven in het voorjaar moe was en stierf en één van je laatste gedachten/overtuigingen was ‘als ik in de lente moe ben, dan leef ik nog’ dan kun je deze energie (onbewust) herhalen en er last van hebben.
Mentale oorzaken:
In de winterperiode zitten mensen ten opzichte van de zomer vaak meer in hun hoofd (in plaats van lichaam). Mensen zijn in de winterse periode vaak meer introvert (en op zichzelf gericht), in plaats van extravert (en op de buitenwereld gericht). De omschakeling om meer uit je hoofd en in je lichaam te komen, kan moe maken.
Overige energetische oorzaken:
Mensen zijn in de winterse periode (in tegenstelling tot de zomer) veel binnen geweest. De natuur nodigt je in de lente uit om naar buiten te komen en om jezelf in de buitenwereld te laten zien. Je lichaam en energiesysteem moeten er (onbewust) aan wennen en zich er op aanpassen dat het vaker in echt daglicht en de buitenlucht is. Dat kan moe maken, helemaal als er blokkades aanwezig zijn die maken dat je het moeilijk vindt om 100% jezelf te laten zien aan de wereld en met jezelf naar buiten te treden.
Voorjaarsmoeheid kan stress geven, tot emoties met lading leiden en een vicieuze cirkel worden. Je bent bijvoorbeeld bang dat je moe opstaat en piekert hierover, waardoor je ook daadwerkelijk slechter slaapt en vermoeid wakker wordt. Tevens kan voorjaarsmoeheid gepaard gaan met andere klachten zoals hooikoorts. Gelukkig valt deze cirkel te doorbreken.
Wat doe je tegen voorjaarsmoeheid? 7 tips
Tip 1. Neem je klachten serieus
Neem je klachten serieus in plaats van ze te onderdrukken of te negeren. Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid ook een arts.
Tip 2. Beheers je hoogsensitiviteit
Beheers je hoogsensitiviteit en leer het als kracht in te zetten en te leven. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat dingen je te veel worden en je wordt overweldigt door emoties, onrust en stress van de groeikracht van de lente (en dat je van jezelf van alles moet ontplooien) en vermoeidheid zeer intens ervaart. Leven vanuit je hoogsensitiviteit helpt je om met het ritme van de natuur te leven, wat energie geeft.
Tip 3. Ontdek de oorzaak
Vermoeidheid is er niet ‘zomaar’, maar heeft een oorzaak! Onderzoek verder wat de oorzaak van je vermoeidheid is. Dit kan naast een hoogsensitiviteit die nog niet wordt beheerst, ook door het voorjaar komen. Sluit dit uit. Het kan bijvoorbeeld dat je eenmalig een keer een ijzertekort hebt wat ‘toevallig’ in het voorjaar plaatsvindt; dit is iets anders dan ‘echte’ voorjaarsvermoeidheid die enkel in het voorjaar plaatsvindt, elk jaar terugkeert en weer ophoudt als er een ander seizoen is.
Vermoeidheid kan naast een hoogsensitiviteit die nog niet goed wordt beheerst en het voorjaar ook samengaan met andere oorzaken/andere oorzaken hebben. Laat bijvoorbeeld je vitamine D waarde onderzoeken. Het is echter een misverstand dat vermoeidheid altijd fysiek van aard is en enkel fysiek moet worden opgelost. Ook op andere vlakken zoals op emotioneel en mentaal vlak kunnen er allerlei energievreters aanwezig zijn die moe kunnen maken.
Klachten kunnen in de praktijk met elkaar samenhangen. Zo worden sommige HSP die hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen onrustig van lente-energie (dit kan al een paar weken voordat de lente equinox plaatsvindt); misschien moet je van alles van jezelf ondernemen en word je daar moe van. Andere HSP zijn moe doordat in het voorjaar hun slaap-waakritme verstoord raakt en worden op hun beurt weer onrustig van hun vermoeidheid.
Tip 4. Pak de oorzaak aan
Als je de oorzaak van je vermoeidheid hebt achterhaalt, hoef je niet met de pakken neer te zitten en er bijvoorbeeld elk jaar tegen op te zien dat je in het voorjaar vermoeid bent.
Pak de oorzaak aan en behandel de oorzaak van vermoeidheid juist. Er bestaan vaak veel misverstanden over wat ‘juist’ is, bijvoorbeeld in het geval van vitamine D-tekort. Sommige mensen hebben (vooral in de winter, ter voorkoming van voorjaarsmoeheid) ook baat bij lichttherapie (echter sommige mensen ook niet, lees daarom deze blog eerst).
Het voorjaar is een ideaal moment voor een voorjaarsschoonmaak: houd een grote schoonmaak. Ruim je huis letterlijk én energetisch op. Een set van 4 Tool of Calmings XL in de goudkleurige of heldere uitvoering van Ascension Europe reinigt bijvoorbeeld 24/7 de energie in een ruimte en ondersteunt bij het energetisch reinigen van entiteiten.
Klik hier voor meer informatie over de set van Tool of Calmings in de goudkleurige variant en de heldere variant en hoe je hieraan kunt komen>>>>
Kortingscode voor Ascension Europe
Ga je voor de allereerste keer iets bestellen bij Ascension Europe? Tip: gebruik de kortingscode: femkedegrijs en krijg 3% welkomstkorting op je product(en) (deze code werkt niet in combinatie met andere codes/acties en wordt niet toegepast op eventuele verzendkosten)! Ik werk samen met Ascension Europe. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij Ascension bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.
Ruim in jezelf energievretende blokkades, zoals mogelijke onafgeronde vorige levens op.
Tip 5. Geniet
Geniet van deze bijzondere lentetijd en dit energetische nieuwe begin om dingen te creëren! Maak bijvoorbeeld een lentetafel, geniet van volle manen die in deze periode aanwezig kunnen zijn zoals de Sneeuwmaan, Maan van het ontwaken, Bloemmaan en de Maan van de kortste nacht.
Of wees creatief met Pasen, bijvoorbeeld aan de hand van deze creatieve tips om zelf Paashangers te maken:
Of door biologische bloemen in huis te zetten:
Tip 6. Bloei zelf!
Deze tijd is in de natuur lichter en vruchtbaar. Ga net zoals in de natuur zelf ook lichter leven en bloeien! Voordat je het weet is de lente weer voorbij.
Sommige HSP hebben (onbewust) weerstand om hun licht en hoogsensitiviteit te leven en te delen en te bloeien. Ze benutten hun groeikracht en potentieel nog niet optimaal en zijn bijvoorbeeld bang voor andermans mening en om met hun hoofd boven het maaiveld uit te steken. Weerstand vreet energie.
De lente kan deze angst om je Licht te leven (onbewust) aanwakkeren. Wellicht heb je daarom weerstand tegen de lente (die je bijvoorbeeld in je lichaam voelt) en schaam je je hiervoor. Overwin in dat geval deze weerstand en leer om met emoties om te gaan en om bij jezelf te blijven.
Tip 7. Voorkom voorjaarsmoeheid!
Nog beter dan elk jaar last hebben van voorjaarsmoeheid, is door dit voor te zijn en het te leren voorkomen. Het Complete HSP Jaartraject ‘Van Vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit!’ helpt je hierbij.
Je ontdekt in dit Complete HSP Jaartraject naast hoe je als HSP vermoeidheid voorkomt, hoe je je hoogsensitiviteit beheerst en bij jezelf blijft, wat nog meer oorzaken van vermoeidheid kunnen zijn en hoe je energievretende blokkades overwint en energieker wordt. Zodat je gemakkelijk kunt genieten van het leven, je levenskracht optimaal stroomt en je bloeit!
Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kan nemen>>>
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.