Emoties, wat zijn dat? Ontdek hier de betekenis, wat voor soorten er zijn en hoe ze kunt herkennen. Krijg tips over hoe je als HSP emotionele balans creëert en wat je helpt om emoties te reguleren en verwerken.
Inhoudsopgave
Emoties betekenis
Van Dale noemt emoties: een ‘aandoening van het gemoed; (plotselinge) ontroering’. Oftewel: door emoties voel je je geraakt.
Positieve en negatieve emoties
Je geraakt voelen kan op een positieve als negatieve manier; wat je positief en negatief vindt wordt voornamelijk (onbewust) door je gedachten bepaald en is ook deels door de cultuur waarin je bent opgegroeid gevormd.
Chagrijnig zijn wordt in het Westen vaak als iets negatiefs gezien, terwijl dit ook positieve kanten kan hebben. Glamour Magazine interviewt mij bijvoorbeeld over waarom chagrijnig zijn gezond is.
Wat voor soorten emoties zijn er?
Er bestaan verschillende soorten emoties en visies op hoe deze gecategoriseerd kunnen worden. In grondslag bestaan er volgens Ekman bijvoorbeeld 7 primaire/basis emoties met bijbehorende gezichtsuitdrukkingen.
Emoties afbeeldingen
Deze lijst van Ekman en de afbeelding hieronder laat ze zien;
- Blijheid/geluk (afbeelding linksboven)
- Verdriet (bijvoorbeeld liefdesverdriet) (middelste bovenste afbeelding)
- Minachting (rechter bovenste afbeelding)
- Angst (afbeelding linksonder)
- Afkeer (middelste onderste afbeelding)
- Boosheid/woede (linker onderste afbeelding)
- Verrassing (afbeelding helemaal rechts)
Bron afbeeldingen: Wikimedia.
Een combinatie van deze emoties leidt tot andere emoties zoals jaloezie, spijt, trots of opgewektheid. In het woordenboek zijn minstens 500 uitdrukkingen te vinden die hier mee te maken hebben.
Emoties herkennen, hoe doe je dat?
Volgens prof. dr. Daniël Wigboldus van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn de meeste mensen minder goed gaat in staat om waar te nemen van welke emotie er sprake is dan ze denken, zie ook de onderstaande video:
In principe kun je bij jezelf voelen welke emotie er bij jezelf of een ander speelt. Ook kun je dit aan een ander vragen.
Emotionele hooggevoeligheid
Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hooggevoelig of hoogsensitief persoon (HSP). HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Hoogsensitieve mensen hebben een relatief gevoelig zenuwstelsel. Ze staan (onbewust) extra open voor prikkels en kunnen prikkels intens en diep ervaren. Met deze HSP test kom je erachter of je hoogsensitief bent.
Voordelen van hoogsensitiviteit
Hoogsensitiviteit heeft voordelen. Zo kan een HSP hoge pieken en intens prettige emoties ervaren. Hoogsensitieve mensen kunnen in vergelijking met niet-HSP sneller doorhebben wat er bij een ander speelt op het emotionele vlak.
Nadelen van hoogsensitiviteit
Als je je hoogsensitiviteit nog niet beheerst, kan je hier ook last van hebben:
- Heb je snel een negatieve emotie, ben je bijvoorbeeld gauw neerslachtig of bang?
- Ervaar je een emotie van jezelf en/of anderen als een intens diep dal?
- Ben je bang voor de boosheid of de emotie van iemand anders?
- Neem je een emotie van anderen over?
- Kun je moeilijk onderscheiden welke emotie bij jou of een ander hoort?
HSP en verdriet
Raak je af overspoeld door emotie, zoals onverklaarbaar verdriet, moet je ten opzichte van anderen sneller huilen?
Misschien ervaar je extra emotie rondom volle maan en/of je menstruatie. Het omgaan met een emotie kan voor HSP lastig zijn.
Je bent niet de enige.
Emotieregulatie
Je kunt leren om je hoogsensitiviteit te beheersen en emoties te reguleren. Emotieregulatie houdt in dat je op een passende manier met een emotie omgaat en het kan uiten. Een onverwerkte emotie is in dat geval (voor een heel groot deel) verwerkt.
Een emotie kan je een hoop brengen, zo kan het er onder andere voor zorgen dat je geniet van het leven.
Omgaan met emoties
Je kunt op diverse manieren met een emotie omgaan, zo kun je ze in grondslag:
- Niet voelen of onderdrukken
- Erkennen en accepteren
Bodhi TV
In de onderstaande video vertellen diverse personen hoe zij met hun emotie omgaan; inspirerend om naar te kijken!
Geen emoties voelen
Ieder mens heeft in principe emotie. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand kan waarnemen dat die geen emotie heeft, bijvoorbeeld vanwege een (onbewust) onverwerkt trauma.
Als er teveel prikkels als HSP bij je zijn binnen gekomen, kun je overprikkeld raken. Als je overprikkeld bent, is het vaak moeilijk om te onderscheiden wat qua emotie van jezelf, of van een ander is. Het kan dan lijken of je geblokkeerd bent, of dat je geen emotie voelt. Vooral als je van nature al veel nadenkt en piekert, kan het erg moeilijk zijn om dan echt te voelen wat jij graag wilt en wat er echt bij jou past. Tijd voor ontspanning nemen, zodat prikkels tot rust kunnen komen is dan erg belangrijk.
HSP en emoties onderdrukken
Vaak zijn HSP perfectionistisch, hebben ze veel verantwoordelijkheidsgevoel en zijn ze goed in het aanvoelen wat een ander nodig heeft.
Emoties onder controle houden
Het gevaar hierbij bestaat, dat HSP zichzelf en hun emotie met heftige lading wegcijferen en opkroppen en geen emotie met lading tonen aan de buitenwereld. Zo slikken sommige HSP hun emotie in, of eten sommige HSP hun emotie weg. Een emotie wordt als het ware op deze manier onder controle gehouden en opgekropt.
Als een emotie met lading geen ruimte krijgt of wordt geblokkeerd, kan dit (bijvoorbeeld op de langere termijn) klachten zoals vermoeidheid veroorzaken. Vaak loopt dan op een gegeven moment de emmer over, of barst de bom, waardoor er allerlei onverwerkte emotie naar boven komt. Je kunt het zien als een signaal van je ziel; alle emotie mag er zijn. Een emotie is klaar voor om te worden aangekeken, dat geeft lucht.
Emoties uiten
Je kunt je emotie uiten, bijvoorbeeld door je emotie te delen in een gesprek. Lach bijvoorbeeld als jij je blij voelt! Als je je emotie toelaat (erken dat ze er zijn!), geeft dit energie.
Emoties verwerken? 4 tips voor HSP
Blijf je last houden van een emotie? Je kunt een emotie met lading en een oude onverwerkte emotie verwerken en loslaten. Deze tips helpen je hierbij:
Tip 1. Onderzoek
Erken wat er is. Ontdek van welke emotie(s) sprake is en waar onverklaarbare emotie(s) vandaan komen. Zo kunnen onverklaarbare heftige emoties ook met vorige levens te maken hebben. Met de Vorige levens afronden MP3 kun je ontdekken of je emotie is verbonden met vorige levens, en deze goed afronden. Zodat je geniet van het Nu!
Tip 2. Uit je emoties
Accepteer wat er is en uit je emotie. HSP zijn vaak creatief; benut dit, bijvoorbeeld door een emotie:
- Van je af te tekenen. Zeg voordat je begint te tekenen tegen jezelf: “Ik teken mijn emotie (bijvoorbeeld angst) eruit.”
- Van je af schrijven, door voordat je begint te schrijven tegen jezelf zegt: “Ik schrijf mijn emotie (bijvoorbeeld verdriet) van mij af.”
- Uit te beelden, bijvoorbeeld bij toneel. Het kan helpen als je bijvoorbeeld ergens je boosheid nog onderdrukt, om een boos persoon te spelen. Dit is een relatief indirecte, door de buitenwereld geaccepteerde laagdrempelige manier om te leren hoe je jouw boosheid onder andere kan uiten.
Tip 3. Gebruik water
Het element water kan je helpen om balans te creëren wat betreft je emotie; zie hiervoor bijvoorbeeld het werk van Emoto.
Tip 4. Blijf bij jezelf
Als je leert hoe je als HSP bij jezelf blijft, raak je niet meer overprikkeld en neem je geen emotie van anderen over.
Tijd voor ontspanning en begrenzing en “nee” zeggen is hierbij belangrijk. Als je goed begrenst word je niet meer overspoeld door allerlei emoties van jezelf en/of anderen. HSP vinden dit meestal moeilijk.
Vaak spelen (onbewuste) gedachten een grote rol hierbij. Door je gedachten grondig te onderzoeken, kun je energievretende emotionele blokkades overwinnen en emotionele balans creëren.
Leer daarom hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van een heftige emotie, emotionele balans ervaart en je energie hebt!
Meer weten?
In het complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij bloeit!’ leer je hoe je energievretende emotionele blokkades kunt overwinnen. Zodat je geen last meer hebt van een heftige emotie, emotioneel balans ervaart en je energie hebt!
Klik hier voor meer informatie over het Jaartraject en hoe je deel kunt nemen>>>
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.