Home   Blog   Hoogsensitieve Bekende Nederlanders

Hoogsensitieve Bekende Nederlanders

Daphne Deckers

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP). Ontdek in deze blog welke 17 Bekende Nederlanders het ook zijn!

Wat is een hoogsensitief persoon?

HSP nemen (on)bewust meer prikkels waar ten opzichte van niet-HSP. Dit heeft allerlei voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld vaak goed aanvoelen wat goed voor henzelf en een ander is. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kan hoogsensitiviteit ook een behoorlijke last zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld sneller moe raken, last van stemmingswisselingen of depressieve gevoelens krijgen.

Hoogsensitiviteit wordt bekender!

Nog niet iedereen erkent en herkent hoogsensitiviteit. Dit kan frustrerend zijn. Gelukkig krijgt hoogsensitiviteit langzaam maar zeker steeds meer bekendheid. Zo zijn er regelmatig Bekende Nederlanders die in de media wat delen over hun hoogsensitiviteit.

Voorbeelden van hoogsensitieve Bekende Nederlanders

Hieronder vind je in willekeurige volgorde voorbeelden van hoogsensitieve Bekende Nederlanders, die zelf aangeven hoogsensitief te zijn. Alhoewel er net zoveel bekende vrouwen als mannen hoogsensitief zijn, praten op dit moment vooral vrouwen er over.

1. Daphne Deckers

Daphne DeckersPresentatrice, schrijfster en voormalig model Daphne Deckers deed de wetenschappelijk onderbouwde HSP test van Elaine Aron en herkende zich in 18 van de 23 vragen. Zo wordt ze beïnvloed door de stemming van anderen en is ze nogal gevoelig voor pijn. Op het einde van haar werkdag wil ze graag alleen zijn. Ze ontdekte nadat ze de test had gedaan dat ze een HSP is.

Ze schreef in haar boek Opwaartse drukte: “Eindelijk heeft het beestje een naam! Ik bén geen kleinzerige bangebroek, ik ben een Hoog Sensitief Persoon.” Voordat ze dit boek van Elaine Aron had gelezen, begreep ze maar niet waarom alles zo hard bij haar binnenkomt.

Ze schrijft echter ook: “Een hoog sensitief persoon zal dan ook nooit een thrillseeker worden die zich voor de adrenalinerush van een bergtop laat vallen.” Sommige HSP behoren wel tot de High Sensation Seeker en houden hier enorm van! Dit kan verwarrend lijken. In deze blog vindt je tips hoe je hier mee om kan gaan.

Daphne Deckers opwaartse drukte

Bron bovenste foto van Daphne Deckers: Wikimedia Commons

2. Marly van der Velden

marly van der veldenOp 4 december 2013 vertelt actrice Marly (bekend van Goede Tijden Slechte Tijden) in het TV programma RTL Late Night over haar verschijning in Playboy.

Ook heeft ze het over anorexia. Hier had ze vroeger last van. Er wordt in gegaan op een oorzaak: haar gevoeligheid.

Marly vertelt onder andere dat ze een overgevoelig meisje is dat van alles voelt. Ze merkt bijvoorbeeld als ze in en ruimte komt of iemand het wel/niet naar zijn zin heeft. Als iemand het niet naar zijn zin had, deed ze haar best om het iemand naar de zin te maken. Ze wilde aardig gevonden worden en deed zich anders voor dan dat ze was. Dit bracht spanning met zich mee. Eten gaf haar het gevoel dat ze wel ergens controle op had.

Humberto Tan vat deze overgevoeligheid kort samen als highly sensitivity. Nu is Marly ambassadrice van Human Concern. Het fragment kun je hier bekijken (start vanaf 41:07, vanaf 50:14 wordt over gevoeligheid gesproken).

Bron foto Marly: Wikimedia Commons

3. Marian Mudder

marian mudderOok schrijfster en actrice Marian Mudder (bekend uit onder andere Baantjer) is hoogsensitief zegt ze in dit interview (update: dit interview is niet meer te bekijken, het stond op gezondheidsnet.nl). Ze ontdekte dit nadat ze hier een boek over las. Ze snapte na het lezen van dit boek zichzelf en anderen beter.

Ze heeft behoefte een rust en begrijpt bijvoorbeeld waarom ze graag drukte en koffie vermijdt. Voordat ze dit boek las dat ze dat er iets mis met haar was.

Marian Mudder schrijft kort ook in haar boek Geluksblind een stukje over hoogsensitiviteit: “Hoe lang zal het duren voor hij ziet wie ik echt ben: een kolkend vat vol tegenstrijdigheden, winterdepressief, hoogsensitief.‘”

geluksblind Marian Mudder

Bron bovenste foto Marian: Wikimedia Commons

4. Marjon de Hond

In dit interview via stopjeangst.nl (update december 2019: dit is niet meer vindbaar) vertelt oud NOS weervrouw Marjon de Hond dat ze onder meer last kreeg van stress en een burn-out. Ze ontdekte dat ze hooggevoelig was en dat veel dingen op zijn plek vielen.

Ook nam ze het kinderboek ‘Langmuts is een held‘ (over hoogsensitiviteit) in ontvangst. Ze zei daarbij: “Het eerste wat ik dacht toen ik het boek las was: had ik vroeger maar zo’n boekje gehad. Misschien had ik dan beter gesnapt waarom ik me vaak anders voelde dan anderen.” Er bestaan nog meer boeken over Langmuts. Auteur Josina Intrabartolo heeft nog meer boeken over hoogsensitiviteit en kinderen geschreven.
Langmuts is een held door Josina Intrabartolo

5. Sandra Reemer

sandra remerZangeres en presentatrice Sandra Reemer (RIP) gaf op haar website aan veel ervaringen in het leven te hebben opgedaan. Zo heeft ze succes ervaren, en traumatische ervaringen gehad bijvoorbeeld omtrent verlies.

Er stond indirect over haarzelf op haar site: “Vooral als je een HSP bent (hoog sensitief persoon) dan wordt dat leven achter die succesvolle façade een leven vol angsten en tergende onzekerheid.” Er stond op haar site dat ze bereid was anders te gaan denken om een verandering in zichzelf in gang te zetten, en dat ze haar façade heeft afgeworpen.

Bron foto Sandra: Wikimedia Commons

6. Samantha de Jong (‘Barbie’)

Michael (de ex-man van Samantha) vertelt in de eerste aflevering van het programma ‘Samantha & Michael: Doe effe paranormaal!’ (29 april 2014) dat Samantha “waarschijnlijk hoogsensitief is volgens mij.” Samantha vertelt dat ze met paranormale gevoelens is geboren en bijvoorbeeld geesten waarnam. Klik hier om de aflevering te bekijken (het laatste deel van de aflevering gaat hier over). Update: het fragment is niet meer te bekijken.

7. Noortje Herlaar

Noortje HerlaarNoortje is actrice en zangeres (ze speelde bijvoorbeeld in de musical Mary Popins). In Flair (11-2015) vertelt Noortje dat ze vanaf haar 4e iedere nacht huilde. Haar artsen gaven de diagnose hypersensitief; ze dachten dat er overdag buitensporig veel binnenkwam qua prikkels, wat er dan s’nachts weer uitkwam.

Noortje vertelt dat ze niet goed gedijt bij veel prikkels. Zo houdt ze er niet van om te winkelen in volle straten. Daarnaast heeft ze als een restaurant binnenstapt bijna altijd last van de muziek; die vindt ze vaak te hard. Ze denkt dat het te maken heeft met concentratie. Noortje houdt van een duidelijke focus en 1 op 1 afspraken met vrienden. Op die manier kan ze een écht gesprek voeren. Diepgang en echte verbinding ervaren is iets wat veel HSP belangrijk vinden.

Bron foto Noortje: Janey van Ierland (via Wikimedia Commons)

8. Robin Martens

Robin Martens (actrice bij GTST) vertelt op ‘GossipXtra ’ dat ze hoogsensitief is. Voor ze de deur uitgaat, doet ze een oefening om zich af te sluiten “voor negatieve energie of boze ogen.” Ook vertelt ze dat ze engelen kan voelen en gelooft in reïncarnatie en zielengroepen.

9. Danielle Oonk

Danielle Oonk is de dochter van Willeke Albert, zus van Johny de Mol en echtgenote van voetballer John van ‘t Schip. In Paravisie (september 2015) vertelt ze waarom ze het als hoogsensitief persoon best lastig vindt om in Nederland te wonen. Ze zegt onder meer dat ze hier in haar boek ‘De Grote waarheid‘ over schrijft.

de grote waarheid Danielle Oonk

10. Karin Bloemen

Karin BloemenKarin Bloemen zegt in het TV programma Maestro van 7 februari 2016 rond 26:32 minuten: “Dat stuk wat ik moet doen, is zo mooi, daar heb ik allemaal beelden bij. En dat paard: hij is sensitief en daar heb ik soms ook last van: dat ik gewoon te sensitief ben voor wat er gebeurt en vaak moet ik me dan afsluiten weet je wel, bij mij is dat humor, gewoon een foute grap en dan is het klaar.”

Alhoewel er niet direct wordt gesproken over hoogsensitiviteit toch leuk om in dit rijtje te vermelden!

Bron foto Karin: Rob Becker (via Wikimedia Commons)

11. Carice van Houten

Carice van HoutenIn een interview met Hide & Chic (update 18-8-2023: dit is niet meer te lezen via vandebeekvanbasten.nl) zegt Carice: “Ik ben open minded, tolerant, analytisch en sensitief, heb ik eerder in een interview gezegd. Dat zijn mijn goede eigenschappen. In het werk is dat prima, maar in het dagelijks leven heel vermoeiend.

Mijn minder goede eigenschappen: ik ben vaak angstig, chaotisch, ik verveel me snel, ik ben heel gevoelig voor spanningen, ik trek me dingen snel aan. Ik ben een spons, ik zuig alles in me op. Ik vind gauw iemand zielig” en “Zelfs als ik een rol zou moeten spelen die heel ver van me af staat, ga ik totaal op mijn intuïtie af en daar kan ik me niet op voorbereiden. Dat heeft met inlevingsvermogen te maken.”

Carice geeft in een interview met het AD aan: “En wij acteurs zijn toch erg sensitieve mensen die direct op een bepaald level een klik hebben” (update: dit artikel is niet meer te bekijken).

Alhoewel er niet direct wordt gesproken over hoogsensitiviteit ook leuk om in dit rijtje te vermelden! Handig om te weten: snel vervelen zoals Carice aangeeft hoort bij de HSS.

Bron foto Carice: Janey van Ierland (via Wikimedia Commons)

12. Halina Reijn

Halina ReijnIn Linda’s zomerweek (nr. 5 2016) zegt Halina dat als zij als kind met haar gezin/familie een café binnenkwam waar muziek was, dat zij dit te heftig/niet fijn vond. Als ze als kind muziek niet mooi vond in een cafe zei ze: “Nee, ik wil hier weg” en ging de familie weg.

Ik vind muziek veel te heftig, muziek komt gewoon recht je hart in. Ik vind muziek eigenlijk juist wel te mooi. Je hersens maken een soort verbinding tussen muziek en je stemming.” Ze houdt niet zo van muziek omdat het heel erg bij haar binnenkomt. Ze luistert wel naar gangsterrap: “Want dat komt niet binnen op een emotioneel niveau. Dat vind ik alleen maar grappig. Ik luister ernaar voordat ik op moet. Het geeft een goed gevoel om de bühne op te lopen waar weer mensen naar je zitten te staren.”

Qua geluid zegt ze verder dat ze niet houdt van geluiden die mensen produceren zoals hard niezen en kauwen.

Ook zegt ze in de aflevering: “Je voelt dat er romantiek is” (als zij het over de liefde van haar vader heeft) en “Ik wil alleen maar pleasen” (als ze het over een relatie heeft), “dan denk ik ”waar ben ik eigenlijk mee bezig?” “Ik word de vrouw die ik zou willen zijn.” HSP kunnen kameleongedrag vertonen.

Alhoewel hier niet direct over hoogsensitiviteit wordt gesproken, vond ik het leuk om in dit rijtje te delen!

Bron foto Halina: Wikimedia Commons

13. Liesbeth Kamerling

In Happinez (5-2012) zegt Liesbeth onder andere:  “Ik ben overgevoelig voor indrukken. Hoogsensitief, zeg maar. Ik kan het informatieveld van iemand uitlezen.”

Liesbeth schreef ook een boek over hoogsensitiviteit: Overprikkeld.
voorkant boek Overprikkeld van Liesbeth Kamerling

14. Dolores Leeuwin

Presentatrice en actrice Dolores is hoogbegaafd en hoogsensitief. Ook heeft zij een hoogsensitieve zoon. In deze video vertelt zij meer over zichzelf:

15. Victor Mids

Illusionist en schrijver van het boek Mindf*ck Victor Mids zegt in een video van Psychologie Magazine: ”De voordelen zijn voor mij best wel concreet. Je kan je voorstellen dat ik als illusionist continu non-verbale communicatie van mensen moet aflezen. Dus als ik met een experiment bezig ben, dan ben ik niet alleen bezig met de persoon recht voor me, maar iedereen om me heen de hele tijd aan het aflezen.”

voorkant van het boek Mindfuck van Victor Mids en Oscar Verpoort

16. Arthur Japin

Arthur JapinSchrijver Arthur Japin vertelt in een video van Psychologie Magazine over nadelen van hoogsensivititeit: ‘‘Heel veel indrukken tegelijk binnenkrijgen van mensen dat is verwarrend. Dus ik ga niet naar feestjes. Ik ga niet naar verjaardagspartijen. Niet naar café’s. Ik probeer zo weinig mogelijk mensen tegelijk te zien en dan gaat het heel goed.”

Het is een misverstand dat hoogsensitieve mensen feestjes/verjaardagspartijen en cafés moeten vermijden: HSP kunnen hier ook intens van genieten, als zij hun hoogsensitiviteit beheersen en inzetten als een kracht.

17. Floor Jansen

Zangeres Floor Jansen deed onder andere mee aan het tv-programma de Beste Zangers, waar zij bijvoorbeeld een duet zong met Henk Poort (zie hieronder de video).

Floor deelt in het Algemeen Dagblad dat zij hoogsensitief is. Als kind was zij een buitenbeentje. Net als veel HSP hield zij van dieren en de natuur. Later kreeg zij een burn-out. Haar hoogsensitiviteit zat haar in de weg, zo was ze prikkelbaar. Ze geeft aan dat je rekening moet houden met hoogsensitiviteit en leerde ontspannen.

Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom affiliate links. Als je via de links in dit artikel iets bij bol.com bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

18. Bettina Holwerda

In een interview met Libelle geeft Bettina aan dat hij hooggevoelig is en sfeer en stemmingen snel aanvoelt. Ze zegt dat ze introvert en en thrillseeker is.

Meer weten?

In mijn begeleiding ontdek je of je hoogsensitief bent, hoe je dit beheerst en inzet als kracht.  Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

P.S. Ken je meer Bekende Nederlanders die zelf hebben aangegeven hoogsensitief te zijn? Laat het hieronder weten :).

Deze blog werd gepubliceerd op 23 april 2014 en werd geüpdatet op 18 februari 2024

11 reacties op “Hoogsensitieve Bekende Nederlanders”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. han linders avatar
  han linders

  ik zie geen mannen……..

  1. Femke de Grijs avatar

   Goed opgemerkt Han!

   Helaas heb ik zelf nog geen Bekende HSP man horen praten over zijn hoogsensitiviteit. Als jij er een over hoort praten, dan hoor ik het graag en zet ik ‘m erbij :).

   Groetjes,
   Femke

   1. Edwin avatar
    Edwin

    Zodra ik bekend ben meld ik me (-: Edwin

  2. Nancy avatar
   Nancy

   Geen hooggevoelige mannen onder de BN’ers?

   1. Femke de Grijs avatar

    Hi Nancy,

    Zie hierboven (einde blog & mijn reactie 😉

    Groetjes, Femke

 2. Paulien avatar
  Paulien

  Niet iedereen weet dat hij/zij hoogsensitief is maar als je veel mensen volgt dan denk ik dat er toch wel meer bekende personen het zijn. Bij de mannen denk ik zeker dat Harry Jekkers en Herman Finkers het ook kunnen zijn….en Herman van Veen zeker, die deed pas een uitlating over zijn dochter en ook dat hij en dochter ook heel gevoelig zijn en aan mediteren deden.

  Groetjes Paulien

  1. Femke de Grijs avatar

   Hi Paulien,

   Wat leuk, weet je waar Herman die uitlating in deed? Dan kan ik dat evt. ook nog delen in de blog ;).

   Groetjes,
   Femke

 3. Carlo avatar
  Carlo

  Wat te denken van Marco Borsato. (En dan kunnen we Wendy van Dijk ook meteen toevoegen). (Bron; documentaire 25 jaar Marco)

 4. Toni De Coninck avatar

  Hallo Femke. Ik heb net het gevoel dat het voor de meeste mannen nog een groot taboe is. Ik heb net een boek uit over HSP, en dat vinden sommige mensen een beetje vreemd. Alsof een man niet (hoog)gevoelig zou kunnen zijn. Als je een bekende Vlaming die HSP is zoekt, dan is er acteur Pol Goossen, bekend uit de Eén-serie Thuis. Een hartelijke groet, Toni

 5. jurgen avatar
  jurgen

  Je zou Marco van Basten eens moeten vragen…, iets in mij zegt dat hij ook vrij sensitief is.

 6. An avatar
  An

  Is het toeval dat ik als hsp-er deze mensen allemaal stuk voor stuk graag zie?
  Terwijl er echt wel bekende BN-ers zijn die ik niet als prettig ervaar.

Scroll naar boven