Sensitive the movie – the untold story about Sensitivity: recensie

sensitive the untold story

Sensitive the movie – the untold story about Sensitivity is een documentaire over hoogsensitiviteit. Het doel van deze film is om het bewustzijn over hoogsensitiviteit te vergroten. Zodat HSP en niet-HSP elkaar beter begrijpen en er verder professioneel onderzoek gedaan kan worden naar deze eigenschap.

Deze documentaire is onder meer gemaakt door Globaltouch Group, Inc (zij wonnen eerder een Emmy-award), hoogsensiteive filmmaker Will Harper, producer Diana Sinelnikova Harper en dr. Elaine Aron.

Elaine Aron

HSP herkennen zich vaak in deze HSP kenmerken. Ook Psychotherapeute Dr. Elaine Aron is een hoogsensitief persoon (HSP). Elaine Aron deed wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit, in eerste instantie vooral onder volwassenen;

  •  Elaine Aron zegt dat vroeger, in de prehistorie de mens in kleine groepen leefde. Hoogsensitiviteit was zeer nuttig en had een duidelijke functie: het hielp om te overleven. Hoogsensitieve personen zijn immers sterk in het observeren en het waarnemen van mogelijk naderend gevaar. Men wist vroeger goed wat elkaars kwaliteiten waren; ze werden volop benut. Ieder kon zo op zijn eigen wijze bijdragen aan het voorbestaan en overleven de groep als geheel.Nu is deze kennis over elkaars kwaliteiten en hoogsensitiviteit vaak ‘vergeten’: circa 80% van de bevolking weet niet wat hoogsensitiviteit inhoudt. Bovendien beheersen HSP hun gevoeligheid vaak niet goed; ze hebben vaak last van allerlei klachten zoals depressie of chronische vermoeidheid. Hierdoor gaan veel kansen verloren…
  • Hoogsensitiviteit wordt vaak verward met verlegenheid en introversie. Hoogsensitieve mensen die hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen worden soms  ‘watje’, ‘softie’, of ‘geremd’ of ‘overgevoelig‘ genoemd. Soms worden ze als ‘geremd’ ervaren. Veel HSP voelen zich ‘anders’ en krijgen geen erkenning van anderen.

Elaine Aron schreef diverse boeken over hoogsensitiviteit vanuit een wetenschappelijke visie, waaronder:

hoog sensitieve personen hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt van Elaine Aron

Interviews

In Sensitive the movie wordt gesproken over de voordelen en nadelen die HSP rondom hun hoogsensitiviteit kunnen ervaren, zoals:

  • Gevoelens  zoals uit de jeugd, dromen, samenleving (geweld) extra intens ervaren
  • Angsten intens ervaren (bijvoorbeeld om met je hoofd onder water te gaan)
  • Overweldigt raken van prikkels zoals van geluid
  • Over dingen diep nadenken, zoals over de opwarming van de aarde
  • Intens van liefde, plezier, schoonheid en natuur genieten
  • ‘Raar’ gevonden worden
  • Niet begrepen worden

Voor de film zijn 40 interviews met mensen van over de hele wereld gehouden, waaronder:

  • Ouders van HSP
  • Partners van HSP
  • Vrienden van HSP
  • Werknemers van HSP
  • Robert Meyer; hij is hoogsensitief en eigenaar van een bedrijf dat orchideeën kweekt
  • Zangeres Alanis Morissette (zij won onder meer 7 keer een Grammy Award) , zij is ook HSP

microfoon
Verder zijn er wetenschappers geïnterviewd, zoals:

  • Dr. Jay Belsky. Hij is expert op het gebied van kinderpsychologie en hij deed onderzoek naar hoogsensitieve kinderen.
  • Hoogsensitieve Prof. Maike Andresen van de Universiteit van Bamberg (Duitsland). Ze doet onderzoek op het gebied van gedrag in organisaties. Ze neemt het gegeven van hoogsensitiviteit mee als ze bedrijven traint.
  • Hoogsensitieve dr. Maya Braem Dube, van Bern University (Zwitserland). Zij doet als eerste onderzoek naar hoogsensitiviteit onder honden.
  • Dr Stephen Suomi van het ‘National Institute of Health Animal Center’ in Maryland (Verenigde Staten). Dr. Suomi is wereldwijd bekend om zijn studie van zeer gevoelige resusapen.
  • Dr. Michael Pluess, ontwikkelingspsycholoog. Samen met Jay Belsky bedacht hij de term ‘differentiële gevoeligheid’. Hier wordt de mate mee bedoelt waarin individuen worden beïnvloed door de omgeving.
  • Dr. Arthur Aron (de man van Elaine Aron) deed de eerste MRI studie van de hersenen van hoogsensitieve personen op Stony Brook University.

HSP Madisyon Tyler

HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen gemakkelijk overprikkeld raken. Daarnaast zijn HSP vaak creatief. Ook hebben ze vaak veel te bieden en zoeken ze betekenis in werk: vaak komen zij volledig tot hun recht als ze zelfstandig werken.

Auteur Madison Tyler werkt ook als zelfstandige; een beroep dat HSP vaak goed past. Dit omdat HSP vaak niet goed functioneren op werk waar een negatieve sfeer heerst, bijvoorbeeld veroorzaakt door negatieve collega’s of een moeilijke werkgever…

Madison is bekend door haar bedrijf DailyOm. Voor DailyOm schrijft Madison online over onder meer bewustzijn en meditatie.

Madison gaat dieper op hoogsensitiviteit en werk in, aan de hand van haar eigen ervaringen. Zo had ze jaren last van haar hoogsensitiviteit. Nu zet ze het in als kracht. Zo zegt ze dat ze dankzij haar hoogsensitiviteit een extra antenne heeft, die haar helpt om over onderwerpen te schrijven die mensen nodig hebben.

Kickstart

Hieronder vindt je het filmpje waarmee het productieteam geld aan het verzamelen was, zodat de film gemaakt kon worden.

Er wordt uitgelegd wat hoogsensitiviteit inhoudt:

  • Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap; geen ziekte!
  • Circa 20% van de bevolking is hoogsensitief, dat zijn 1,4 miljard mensen wereldwijd!
YouTube video

Release

Op donderdag 11 september 2015 was de premiere van deze film, deze was ook online (in 52 landen) te volgen.

Trailer

Recensie: Mijn ervaringen met deze film

  • Ik vond de film zeer informatief.
    *Ik kan me voorstellen dat dit voor veel niet-HSP zeer nuttig is om te kijken, zodat hoogsensitiviteit beter begrepen wordt. Bijvoorbeeld als je een hoogsensitieve partner of kind hebt.
    *Ook kan ik me voorstellen dat als je HSP bent en dit pas sinds kort weet, er veel kwartjes op zijn plek gaan vallen.
    *Ben je al langer HSP, dan kan ik me voorstellen dat deze film voor herkenning zorgt.
  • Ik vond het leuk dat hoogsensitiviteit heel nuchter en wetenschappelijk werd aangepakt.
  • Ik vond het leuk dat hoogsensitiviteit vanuit veel verschillende invalshoeken werd benaderd: er kwamen veel deskundigen aan bod. Ook werd er ingegaan op hoogsensitiviteit bij zowel dieren, ongeboren baby’s, kinderen en volwassenen.
  • Het allerlaatste stuk van de film, de boodschap van Elaine Aron vond ik het allermooist 🙂
  • Sommige beelden vond ik erg snel gaan en wat druk/onprettig. Een klein stukje hiervan zie je al in de bovenstaande trailer, bijvoorbeeld bij de geweldsfragmenten. Handig voor HSP om te weten: dit was het heftigste/ meest gewelddadige wat er in de film te zien was. Alhoewel ik me kan voorstellen dat dit voor HSP niet echt fijne beelden zijn, kan ik me wel voorstellen dat door die drukke, gewelddadige beelden het duidelijker voor een niet-HSP wordt wat hoogsensitiviteit inhoudt.
  • Ook de geluiden vond ik af en toe niet optimaal/onprettig/onrustig (vooral aan het begin van de film. Het geluid lijkt dan wat ‘verdraaid’; dit stuk is ook te zien in de trailer hierboven).
  • Zelf heb ik een holistische visie. Ik had het leuk gevonden als ook het zielsaspect meer werd uitgediept en er bijvoorbeeld meer over intuïtie , gidsen of het indigo aspect werd gedeeld.

Tip: wil je deze film als HSP kijken? Zorg er dan voor dat je al lekker in je vel zit en niet overprikkeld bent als je deze film gaat kijken (omdat er enerzijds veel inhoudelijke informatie aan bod komt en anderzijds er veel geluiden en beelden te zien zijn)!

Sensitive the movie in Nederland

Je kunt de film met Nederlandse vertaling (ondertiteling) hier online of op DVD verkrijgen.

Handig om te weten: er bestaat ook een Facebook pagina en Twitter Account van deze film.

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

P.S. Heb jij deze film gezien? Deel hieronder je ervaringen! Dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Scroll naar boven