HSP en angst overwinnen? 4 tips

hek open

Ben je als HSP snel bang en zit angst je in de weg? In deze blog vind je 4 tips die je hierbij helpen!

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel.

Angst symptomen

Angst kan fysieke, emotionele en mentale klachten geven. HSP kunnen angst en bijbehorende klachten ten opzichte van niet-HSP intenser ervaren. Hieronder vind je wat voorbeelden:

Fysieke klachten

  • Vermoeidheid ervaren
  • Slaapproblemen hebben
  • Spierklachten hebben
  • Hoofdpijn hebben
  • Rood worden
  • Een droge mond hebben
  • Hartkloppingen hebben
  • Een vervelend gevoel in je borst ervaren, benauwd zijn
  • Duizeligheid ervaren/flauwvallen
  • Zweten
  • Koude rillingen hebben en/of  beven
  • Misselijk zijn, maagpijn hebben, overgeven en/of diarree hebben
  • Je handen en/of voeten voelen anders; misschien tintelen ze of heb je een doof gevoel

Emotionele klachten

  • Prikkelbaar zijn
  • Gespannen zijn
  • Rusteloos zijn
  • Paniek voelen
  • Verwarring ervaren: niet meer goed weten waar je bent of wie je bent
  • Voelen dat je controle over jezelf verliest; het gevoel hebben dat je gek wordt of dood gaat

Mentale klachten

Misschien vermijd of vlucht je voor situaties waar je bang voor bent? Sommige HSP gebruiken bijvoorbeeld kalmerende/verdovende middelen (alcohol/drugs) om zich minder gespannen te voelen, anderen eten veel en/of blijven thuis om zo hun angst te verdringen. Dat kan (onbewust) belemmeren en maken dat je niet voluit leeft. Gelukkig kun je hier iets aan doen!

4 tips voor als je last hebt van angst als HSP

Hieronder vind je tips die je helpen om angst aan te pakken:

Tip 1: Erken dat je angst hebt

Angst bestaat in allerlei gradaties: iemand kan een klein beetje bang, maar ook extreem bang voor iets zijn. Extreme angst wordt in de reguliere gezondheidszorg soms een angststoornis genoemd (er bestaan verschillende soorten angststoornissen).

Angst verstoppen en onderdrukken, vreet bergen energie. Erken dat je angst hebt. Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid een arts.

Tip 2: Stel vast waar je bang voor bent

Heb je bijvoorbeeld angst in specifieke situaties/voor specifieke dingen zoals:

Angst rondom hoogsensitiviteit

Angst rondom hoogsensitiviteit kan zich op diverse manieren uiten;

  • Zegt niet graag over dat je een hoogsensitief persoon bent?
  • Deelt niet wat er écht in je omgaat?
  • Bent bang dat anderen je gek, raar of ‘anders’ zullen vinden?
  • Doe je dingen (zoals je werk) tegen je zin in, omdat je bang bent dat jij je droom niet kan leven?

Mijn ervaringen met angst rondom hoogsensitiviteit

Je bent niet de enige: jarenlang had ik hier ook last van. Ik was ontzettend bang voor mijn hoogsensitiviteit en wat anderen wel niet van mij konden denken. Jarenlang leefde ik daarom vanuit angst. Ik cijferde mezelf en mijn hoogsensitiviteit weg.

Een tijdje geleden werden er mij hier vragen over gesteld en ik deel ze graag met je ter inspiratie. Verder deel ik daarna nog meer tips die je helpen als je ook last hebt van angst als HSP.

“Vroeger liet jij je leven belemmeren door angst. Waarom was dat?”

Ik nam als kind al intuïtief waar (zo zag, voelde en hoorde ik entiteiten). Op een gegeven moment begreep ik dat anderen dit niet waarnamen. Ik werd er angstig voor.

Later ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben. Hoogsensitieve personen (HSP) kunnen ten opzichte van niet-HSP prikkels en emoties zoals angst heel intens ervaren. Deze angst kan onverklaarbaar zijn. Zo durfde ik op een gegeven moment niet meer op de foto, was ik bang voor naalden, autorijden en vuurwerk.

Ik was verder ook bang voor de mening van anderen hierover, bijvoorbeeld dat anderen me raar, gek of zweverig zouden vinden.

Tijdens mijn studie Toegepaste Psychologie was ik als de dood dat anderen zouden vragen: “Kun je door mij heen kijken?” Ik interpreteerde dit als onder andere als: “‘Voel je wat ik voel, of kan je mijn blokkades en ziel zien?” Alhoewel ik dit vaak waarnam, zei ik “nee.” Ik had geen om me te bewijzen en was angstig dat mensen me mogelijk anders zouden vinden.

Ik had het heel erg gevonden als mensen mij medium of iets dergelijks zouden noemen. Ik deed mijn best om vooral op de niet op te vallen en cijferde mezelf weg.

“Wat deed je dan niet?”

Ik liet mezelf niet écht 100% zien. Ik verstopte mijn hoogsensitiviteit en intuïtieve kant. No way dat ik over lichtwezens zoals engelen en elfen of dat soort sprookjesachtige dingen die voor mij zo zacht en liefdevol en inspirerend voelden, zou praten. Er was immers geen wetenschappelijk bewijs voor.

engel vleugels

Ik deelde vaak niet mijn waarnemingen en mijn mening. Ik probeerde zo normaal en rationeel mogelijk te leven. Verder vermeed ik op een gegeven moment foto’s, injecties, autorijden en vuurwerk.

“En wat hield je dan tegen?”

Ik was enerzijds bang dat ik mijn waarnemingen niet aankon en dat het teveel zou worden.

Ook speelde de gedachte dat ik anders was en anderen me niet meer leuk zouden vinden al ik mezelf écht helemaal zou laten zien mee. Toen ik dit later uitgebreid ging onderzoeken, kwam ik erachter dat ik bang was dat helemaal niemand me zou begrijpen, om er niet meer bij te horen/eenzaam te worden.

“Vond je het gevoel naar?”

Die angst op zich was niet naar; dat was angst. Dat wat ik er (onbewust) omheen creëerde, dát was naar. Ik creëerde mijn eigen gevangenis en nare gevoel. Het proberen weg te stoppen van een stuk van mij maakte ongelukkig en vrat ook veel energie. Dit inzicht kreeg ik overigens pas vele jaren later ;).

vogel zit op prikkeldraad

“Was je bang de controle te verliezen?”

Ik was enerzijds bang dat ik geen controle had over mijn waarnemingen; op de meest vreemde momenten (bijvoorbeeld als ik wilde slapen) nam ik van alles waar. Ik wist toen helemaal niet hoe ik met hoogsensitiviteit en bijbehorende waarnemingen om kon gaan. Ik was bang om me erin te verliezen.

Ook was ik bang dat ik geen controle had over mijn buitenwereld en dat ik helemaal eenzaam achter zou blijven. Natuurlijk heb ik ook nu niet 100% invloed op hoe de buitenwereld op mij reageert. Maar ik heb wel geleerd dat er altijd mensen zullen zijn die wel en niet leuk vinden wat ik doe. En dat er (hoe cliché het ook klinkt) op elk potje een dekseltje past.

“Wanneer ontdekte je dat deze angst er wel mag zijn en dat het een heel normale emotie is en dat het je er niet van moet weerhouden te doen wat je het liefste doet?”

Dat is een heel proces geweest. De aanleiding om angst te transformeren kwam toen ik me tijdens mijn studie uitgeput voelde. Allerlei resultaten volgden, zoals de Ziekte van Pfeiffer, een ijzer- en vitamine D-tekort. Op een gegeven moment werd er niets meer gevonden en werd er gesproken over Chronische Vermoeidheid.

Tijdens mijn middelbare school had ik ontdekt dat ik hoogsensitief ben: dit weten is één, ermee omgaan twee. Ik leerde dit (eindelijk) beheersen en omgaan met mijn waarnemingen. Zo kwam ik erachter ik dat ik ook angst had overgenomen van anderen, en onafgeronde vorige levens had, waardoor ik angst extra intensief ervoer. Ik leerde dit transformeren. Jaren ging het beter met me.

Tot ik eind 2013 weer een energiedip kreeg. Er werd een vitamine B12-tekort gevonden. Ik besloot om dit niet te benaderen vanuit angst, maar vanuit liefde. Het moedigde me aan om volledig mijn hart te volgen en me helemaal te laten zien. Ook op het gebied van hoogsensitiviteit en intuïtie. Ik deed er in mijn werk als Toegepast Psycholoog al veel mee, maar benoemde bijvoorbeeld nog niet alles als ik het gevoel had dat dit wel klopte/belangrijk was. Nu doe ik dat wel. Het maakt me gelukkig. Ook zie ik dat anderen ervan opfleuren als ik mijn waarnemingen en mening wel deel. Een win-win situatie.

kaarsen

“Voel je nu nog wel eens angst?”

Ja, ik ga er nu alleen anders mee om :).

“En wat doe en denk je dan?”

Ik heb meer geleerd om me niet te identificeren met de angst. Ik relativeer sneller; ik herinner mezelf eraan dat ik angst voel, maar dat ik angst niet Ben. Alleen al die gedachte maakt dat er een hoop ruimte ontstaat. En dat de angst niet meer mijn leven bepaalt, maar dat ik bepaal hoe ik met angst omga.

“Hoe buig je dat om naar iets positiefs?”

Angst ben ik gaan zien als een signaal: het kan me waarschuwen, bijvoorbeeld als er een auto een onverwachte move maakt waar ik dan snel op kan inspelen. Door mijn hoogsensitiviteit kan ik ook angst van anderen waarnemen; ideaal als ik bijvoorbeeld een HSP help die angstig is. Ik kan precies voelen waar zijn/haar angst vandaan komt en wat er nodig is om deze te overwinnen. Ik pluk nu de vruchten van angst, in plaats van last te hebben van nadelen :).

Tip 3: Spoor de oorzaak van de angst op en durf om hulp te vragen

Er kunnen allerlei oorzaken voor angst zijn. Angst bijvoorbeeld verband houden met onafgeronde vorige levens en/of  transgenerationeel/intergenerationeel trauma.

Als je hoogsensitief bent kunnen allerlei oorzaken door elkaar heenlopen: dit kan uitermate verwarrend en vermoeiend zijn. Zelf kwam ik er ook niet uit: ik zocht hulp bij (hoogsensitieve) professionals. Ik leerde zo een vaak onverklaarbare warboel aan angst grondig begrijpen en transformeren.

Tip 4: Leer om bij Jezelf te blijven

Als je bij jezelf blijft, verlies jij je niet in angst, verdovende/kalmerende middelen en teveel eten. Met mijn Complete HSP Jaartraject ‘Van vermoeid naar een leven waarin jij Bloeit‘ ontdek je hoe je bij jezelf blijft en angsten opspoort en transformeert. Je ontdekt verder hoe je de vruchten plukt van je hoogsensitiviteit. Leven vanuit liefde (in plaats van angst) geeft vreugde, ontspanning en energie!

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs:

Scroll naar boven