Wat is de betekenis van mediteren en wat bereik je met mediteren? Welke andere voordelen zijn er aan verbonden; wat doet met meditatie bijvoorbeeld met je lichaam? Hoe begin je met mediteren en hoe kun je leren mediteren? Wat zijn de beste geleide meditaties? Ontdek er meer over in dit artikel!
Inhoudsopgave
Mediteren betekenis
Het woord meditatie is afgeleid van het Latijn: meditatio. Het heeft een link met de woorden:
- meditari: wat na- of overdenken betekent
- medere, wat genezen betekent
Mediteren kun je doen, beleven en is een manier van leven en (bewust) Zijn. Het is een intrinsiek deel van je potentieel, wat je jezelf in je gedachten herinnert: je realiseert je wat je Kern is en je identificeert je niet met je denkvermogen.
Stel dat je bijvoorbeeld last hebt van vermoeidheid, dan kun je denken ‘ik ben vermoeid’, of je kunt denken ‘mijn lichaam voelt zich moe en heeft behoefte aan rust’. Als je het eerste denkt identificeer jij je (onbewust) met je lichaam, wat makkelijker stress kan veroorzaken dan bij de tweede gedachte. Jij bent veel meer dan je lichaam, emoties en gedachten!
Wat bereik je met mediteren?
Als je mediteert kun je de algemene, fysieke, emotionele, mentale en relationele voordelen die meditatie kunnen geven bereiken. Hoe de voordelen zich exact uiten, verschilt van persoon tot persoon en hangt onder meer af van hoe vaak iemand mediteert. Hieronder vind je wat voorbeelden van deze voordelen.
Algemene voordelen van mediteren:
- Je wordt energieker.
- Je gezondheid wordt bevordert.
- Je wordt rustiger en meer ontspannen.
Wat doet meditatie met je lichaam? De lichamelijke voordelen van mediteren:
- Je lichaam komt tot rust. Stofjes die stress creëren (zoals cortisol) kunnen verminderen.
- Je komt meer in je lichaam; je lichaamscontact wordt verbeterd. Je beseft bijvoorbeeld sneller waar je lichaam behoefte aan heeft en kunt hier sneller op inspelen (zo kun je op tijd eten, in plaats van trek te krijgen; dan is het al te laat).
- Je immuunsysteem ondersteunen en verbeteren.
- Meditatie lijkt volgens onderzoek positief effect te hebben op diverse ziektebeelden zoals het Chronisch Vermoeidheidssyndroom. Uit een onderzoek blijkt dat mensen met arteriële hypertensie (een te hoge bloeddruk) hun bloeddruk kunnen verlagen.
Emotionele voordelen van mediteren:
- Je kunt beter omgaan met emoties en heftige emoties zoals woede omgaan en deze en verminderen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat meditatie helpt in het omgaan met crisis en gevoelens rondom angst (met name bij paniekstoornissen), depressie en pijn kan verminderen.
- Lekkerder in je vel zitten. Uit onderzoek blijkt dat meditatie kan helpen om een betere stemming te krijgen.
- Je ervaart meer geluk; dit onderzoek en dit onderzoek gaan er bijvoorbeeld op in.
- Je ervaart meer compassie.
- Je hebt vrede met het Nu en erkent alles wat er is.
- Je voelt je meer verbonden met Jezelf en anderen.
- Je voelt meer vrijheid.
- Je krijgt meer positieve gevoelens en kunt hier meer van genieten.
Mentale voordelen van mediteren:
- Gedachten komen tot rust. Meditatie helpt je hoofd leegmaken.
- Je verbetert je aandacht; je wordt meer gefocus en vergroot je je concentratie; piekeren en afdwalingen worden minder.
- Uit onderzoek blijkt dat je geheugen (zelfs met kortdurende meditatie) verbetert.
- Je zelfvertrouwen kan toenemen (en negatieve gedachten ook over jezelf bijvoorbeeld omtrent onzekerheid wordt getransformeerd).
- Je komt meer tot Jezelf; je zelfbewustzijn wordt vergroot en je neemt je intuïtie beter waar. Je hebt helder inzicht in jezelf en wat bijvoorbeeld jouw missie en doel op aarde is en welke keuzes jou voeden. Je kunt gemakkelijk onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort.
Relationele voordelen van mediteren:
- Meer empathie hebben.
- Meer compassie en mededogen hebben.
- Beter met conflicten omgaan.
- Makkelijker (jezelf/anderen) kunnen vergeven.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar meditatie gedaan, door onder andere Dr. John Kabat Zinn en wetenschappers van Harvard University.
Meditatie is een aanvulling op de reguliere gezondheidszorg; raadpleeg bij klachten ook altijd een arts.
HSP meditatie
Circa 15-20% van de bevolking is hoogsensitief. Hoogsensitieve personen (HSP) herkennen zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel en kunnen prikkels (onbewust) intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Met deze HSP test ontdek je of jij hoogsensitief bent.
Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Meestal hebben HSP een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Misschien ‘moet’ je als HSP veel van jezelf doen en ben je altijd druk bezig met werk? Als je altijd bezig bent en te weinig tijd inplant voor ontspanning kun je bijvoorbeeld last krijgen van overprikkeling, een vol hoofd en vermoeidheid. Rust en ontspanning zijn belangrijk, zodat je gevoelige zenuwstelsel tot rust komt en alle indrukken die je (onbewust) hebt opgedaan worden verwerkt. Vaak is dit voor HSP lastig als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen; misschien raak je snel afgeleid als je even rust neemt of begin je te piekeren?
Yoga omvat meer dan lichaamshoudingen!
Je kunt leren om te ontspannen op allerlei manieren. Niet elke manier sluit echter goed aan op HSP. Yoga sluit meestal goed aan op vermoeide HSP. Veel mensen denken dat yoga enkel bestaat uit lichaamshoudingen. Yoga is meer dan dat. Een moderne term voor yoga is levenskunst: het creëren van een levensstijl waarbij je duurzaam gelukkig bent.
Hier kun je ontdekken wat yoga oorspronkelijk inhoudt en welke stappen hierbij horen. In het Westen zijn lichaamshoudingen én meditatie de bekendste stappen uit yoga, die helpen om te ontspannen. Met name stap 5 t/m 8 van Patanjali geven de diverse stadia aan die bij meditatie horen, al kun je deze ook bij de andere stappen ervaren.
8 misverstanden over mediteren
Er bestaan diverse misverstanden over meditatie, dit zijn wat voorbeelden:
1. “Mediteren is saai”
Je kunt mediteren zo leuk maken als je zelf wilt.
2. “Mediteren duurt lang”
Sommige mensen denken dat je minimaal 1 uur achter elkaar moet mediteren. Anderen denken dat er geen tijd voor meditatie is als zij merken dat zij druk zijn. Juist als je drukte ervaart is het een perfect moment om te mediteren en om tot rust te komen. Meditatie voorkomt tevens dat je overprikkeld raakt.
Je kunt zo kort en lang mediteren als je zelf prettig vindt.
3. “Je moet in een lotushouding zitten”
Sommige mensen denken dat je in een lotushouding moet zitten. Je kunt in elke houding mediteren. Het belangrijkste is dat je een houding kiest die prettig voor jou is. Dit kan bijvoorbeeld zittend op een stoel zijn, of liggend op een yogamatje.
4. “Je moet je gedachten stoppen”
Bij mediteren gaat het erom dat je bewust bent van gedachten en ze bijvoorbeeld onderzoekt, observeert en erkent wat er is. Het is niet het doel van mediteren dat je geen gedachten meer hebt, maar wel dat je er anders mee leert omgaan en ze anders leert benaderen. Je kan op deze wijze een vicieuze cirkel aan continue gedachten veranderen en transformeren.
5. “Je moet stil zitten”
Sommige mensen denken dat je stil moet zitten en je je lichaam pijn hoort te doen. Als je jeuk hebt of niet meer lekker zit, mag je zeker even aan de kriebel-plek zitten of een andere comfortabele houding vinden. Het is bedoeling dat je het jezelf zo gemakkelijk en prettig mogelijk maakt.
6. “Mediteren is vaag of zweverig“
Meditatie is een eeuwenoude beproefde, wetenschappelijk onderbouwde methode. Alhoewel het mogelijk is om tijdens een meditatie lichtwezens waar te nemen, is dit niet het doel van meditatie. Het doel is dat jij stevig met beide benen op de grond staat en nog lekkerder in je vel komt te zitten en je droomleven op aarde lééft (in plaats van zweeft).
7. “Je moet een beelddenker zijn om te mediteren”: over meditatie en visualisatie
Sommige mensen die mediteren zijn visueel ingesteld. Het is een misverstand dat je perse een beelddenker moet zijn om te kunnen mediteren. Er bestaan tal van meditaties zonder visualisaties.
8. Je kan alleen in een stille omgeving mediteren
Voor beginners is mediteren in stilte vaak gemakkelijk. Het is echter mogelijk om te mediteren met elk geluid.
Hoe begin je met mediteren?
Wil je beginnen met mediteren? Het allerbelangrijkste is om hier tijd voor vrij te maken. Heb je tijd gemaakt? Leer dan mediteren aan de hand van het onderstaande stappenplan.
Leren mediteren in 6 stappen, geschikt voor beginners:
De onderstaande stappen helpen je om te mediteren.
Stap 1. Bepaal je doel
Waarom wil je mediteren en wat wil je bereiken? Het is belangrijk dat jouw doel vanuit jezelf (en niet vanuit je omgeving) komt. Jouw persoonlijke doel kan je vooruit helpen en het zetje geven om te mediteren als je:
- Het idee hebt dat je het een keer te druk hebt.
- Denkt dat er andere dingen belangrijker zijn dan meditatie.
- Afgeleid raakt tijdens meditatie.
- Even niet de puf kan opbrengen om te mediteren.
Sommige mensen willen bijvoorbeeld mediteren omdat zij innerlijke rust en ontspanning willen ervaren.
Stap 2. Kies een locatie uit die voor jou prettig voelt
In principe kun je overal mediteren, zoals thuis. Begin met beoefenen van meditatie in een ruimte waar weinig zintuiglijke prikkels zijn. Mediteer bijvoorbeeld in een relatief stille ruimte, met weinig objecten en een fijne temperatuur en houd je ogen gesloten. Dit kan bijvoorbeeld in huis op je bedrand, achter je bureau of in bad zijn.
Stap 3. Vind een comfortabele houding
De bekendste manieren om te mediteren zijn door te liggen of door te zitten. Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld mediteren op een meditatiekussen of meditatiebankje.
Je kan ook in het dagelijks leven in meditatie zijn, met ogen open. Er is dan volledige openheid voor alle indrukken, zonder dat deze de aandacht afleiden van een helder denkvermogen. Denk maar aan meditatie:
- Bij sport
- Als je iets creatiefs doet
- Als je intiem bent
- Als je loopt in de natuur
- Als je yoga lichaamshoudingen uitvoert
- Als je in de trein zit
Vooral als je hoogsensitief bent is het ideaal als je dat kan, al kan dat extra uitdagend zijn als je je hoogsensitiviteit nog niet beheerst.
Stap 4. Leer je lichaam, emotie en gedachten te ontspannen
Stap 5. Richt je aandacht bewust
Je kunt elk onderwerp naar keuze in gedachten nemen. Je kunt bijvoorbeeld je aandacht richten op:
- Je lichaam
- Je ademhaling
- Je hart
- De Yama’s & Niyama’s
- Een mantra zoals Ohm
- Een chakra
- Lichtwezens, zoals engelen
Je kunt de onderstaande meditatie oefening van mijn hoogsenstieve partner Mathijs van der Beek doen.
Geschreven meditatie oefening voor HSP van Mathijs van der Beek:
- Ga rustig zitten of liggen.
- Adem een aantal keer (bijvoorbeeld 5) rustig in en uit zodat je lichaam zich ontspant.
- Als je merkt dat je ontspannen bent visualiseer dan een gouden net. Met dit net kun je alle emoties in je lichaam en om je lichaam vangen. Laat het net dwars door je lichaam heen gaan en de emoties los maken. Open dan het net buiten je lichaam en laat alle emoties door het gouden net opzuigen.
- Laat vervolgens het gouden net los. Het zal omhoog stijgen en transformeren naar gouden helende energie die als gouden regen over je heen stroomt. Laat deze energie helemaal toe. Tot in al je cellen.
- Geniet nog even na en kom dan terug in 4 ademhalingen.
Beste geleide meditaties
Er bestaan geleide meditaties; die helpen je om je aandacht bewust ergens op te richten. Dit kan bijvoorbeeld voor beginners prettig zijn. Wat de beste geleide meditatie voor iemand is, is heel persoonlijk. Het hangt onder meer samen met je leeftijd, geslacht en mate waarin je (hoog)sensitief bent. Kinderen hebben bijvoorbeeld baat bij en ander soort geleide meditaties ten opzichte van volwassenen. Vrouwen kunnen het fijn vinden om bijvoorbeeld te mediteren op/rondom hun menstruatiecyclus, zwangerschap, overgang.
Volle Maan meditatie voor HSP
Vind hier een volle maan meditatie; dit is een geleide meditatie.
HSP meditatie op YouTube
Tip: Mathijs deelt op zijn YouTube kanaal diverse gratis HSP meditaties; dit zijn geleide meditaties.
Uitnodiging: doe jij mee met de nieuwste meditatie voor HSP?
Mathijs en ik delen geregeld een nieuwe HSP meditatie met je. Dit is een geleide meditatie. Klik hier voor meer informatie en hoe je mee kunt doen.
Stilte meditatie voor HSP
Mathijs en ik delen hieronder een stilte meditatie met je, die gemaakt is voor HSP.
Stap 6. Oefen!
Het is een groot misverstand dat meditatie moeilijk is. In principe kan iedereen mediteren. Er bestaan bepaalde uitzonderingen, zoals mensen die bewusteloos zijn of bepaalde mensen met een verstandelijke beperking.
Het is heel normaal dat in het begin mediteren nog niet vlekkeloos verloopt. Je leert om via stilte en minder prikkels meer tot Jezelf te komen. ‘Oude’ energie die nog niet is verwerkt kan naar boven komen. Dit kan zich uiten in rusteloosheid/spanning en emotionaliteit (zoals frustratie). Oefening baart kunst, geef jezelf de tijd, heb geduld en zet door.
Veel mensen maken de fout dat ze te fanatiek starten; ze beginnen met een uur mediteren, houden dit een paar dagen vol, denken vervolgens ‘het werkt nog niet’ en stoppen ermee. Dit is zonde. Begin daarom ‘klein’ bijvoorbeeld met een meditatie die en paar minuten duurt en bouw de tijdsduur heel langzaam op.
Zie mediteren als een proces met mogelijke ‘pieken’ en ‘dalen’, laat je daardoor niet ontmoedigen. Zoek hulp bij een professional als je je onprettig voelt tijdens meditatie: dit is niet de bedoeling.
Hoe weet je of je goed mediteert?
Er bestaat bij mediteren niet zoiets als goed of fout. Als je de bovengenoemde voordelen van mediteren ervaart, weet je dat je er de vruchten van plukt.
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.