Home   Blog   7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken

7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken

vrouw beschermt zichzelf met handschoen en mondkap voor Corona virus

Heb je als HSP door de coronatijd spanning in je lijf, slaap je er slechter van en ben je er prikkelbaarder door? HSP kunnen in deze tijd diverse dingen doen, die tot dit soort klachten kunnen leiden.

Gelukkig kun je het heft zelf in handen nemen en hier wat aan doen. Sommige HSP komen juist nu dichter tot zichzelf en ervaren balans.

In deze blog vind je 7 veelgemaakte fouten die HSP maken. Verder vindt je onder aan de blog ook informatie over hoogsensitiviteit in relatie tot vaccins en post/long-covid.

Deze blog gaat bewust niét in op het beleid en de instructies van de overheid, maar richt zich op hoogsensitiviteit.

7 veelgemaakte fouten:

Fout 1. Je pleast anderen

HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Ze kunnen uitstekend waarnemen hoe ze anderen met (post-)COVID-19 kunnen helpen. Misschien ben je volop bezig om voor hen boodschappen te halen, maaltijden te bereiden en rond te brengen. Anderen helpen kan jezelf en anderen blij maken en energie geven.

Echter: het heeft ook een keerzijde als je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst. Wellicht ben je anderen aan het pleasen en cijfer jij jezelf weg. Misschien heb je zelf (post-)COVID-19 en wil jij anderen niet tot last zijn, waardoor je geen of weinig hulp toelaat. Er kan een disbalans tussen geven en ontvangen ontstaan, wat onbewust energie kan vreten.

Fout 2. Je ontspant niet

Als je steeds bezig bent met de buitenwereld (en bijvoorbeeld continu het nieuws of social media rondom corona volgt of anderen helpt), kan je jezelf en tijd voor ontspanning vergeten. Misschien heb je het gevoel dat je constant ‘aan’ en op scherp staat. Dat kan stress geven, wat (zeker op de lange duur) je gezondheid ondermijnt.

Ontspanning is belangrijk voor HSP en heeft veel voordelen. Het voorkomt dat je lijf en hoofd gestrest voelt en je het gevoel hebt steeds ‘aan’ te staan. Als je zelf (post-)COVID-19 hebt is voldoende ontspanning hebben een belangrijk aandachtspunt. Het kan bijdragen aan je herstel.

Ontspannen kan op allerlei manieren. Niet elke manier sluit aan op hoogsensitieve volwassen vrouwen. Je kunt bijvoorbeeld deze meditatie tips volgen en deze yin yoga oefening voor HSP doen.

mediteren tijdens zonsondergang

Fout 3. Je stelt geen grenzen

Wellicht kun je als HSP geen “nee” zeggen tegen mensen. Dit kan zich op allerlei manieren uiten, dit zijn 3 voorbeelden:

Je verliest je in andermans zorg

Het kan zijn dat jij jezelf verliest in perfectionisme en het zorgen voor anderen zoals kinderen, huisdieren of dierbaren.

Als er geen duidelijke grenzen zijn tussen je werk- en privéleven kan dit lastig zijn. Misschien kun jij je niet goed concentreren, bijvoorbeeld als je vanuit huis werkt en je kind huilt? HSP kunnen bang zijn om anderen teleur te stellen en durven daarom soms geen grenzen te stellen en anderen (zoals een thuiswerkende partner) om hulp te vragen. Dit kan op den duur leiden tot allerlei mogelijke klachten, zoals een burn-out.

Je kunt niet goed met groepsdruk omgaan

Misschien ben je niet goed bestand bent tegen groepsdruk en voel jij je overweldigd door de mening van je familie in relatie tot covid-gerelateerde zaken.

Wellicht voel jij diep in je hart dat jij iets (zoals een mondkapje dragen of een vaccin nemen) wel/niet wil en denkt je familie hier anders over en laat jij je (onbewust vanuit angst) meeslepen door andermans mening. Dit kan (op onbewust niveau) wringen en ongelukkig maken.

Je verwaarloost je eigen gezondheid

Het kan ook zijn dat jij je eigen gezondheid verwaarloost, bijvoorbeeld doordat als jij je niet fit voelt (en mogelijk zelf ook (post-)COVID-19 hebt), je maar door blijft gaan.

Wellicht word je gevraagd om naar een verjaardag te gaan en voel jij je je beroerd en ga je toch. Dit kan (zeker op lange termijn op onbewust niveau) moe maken. Het kan ervoor zorgen dat je weerstand lager wordt, waardoor je vatbaarder wordt voor (andere) virussen/gezondheidsklachten.

Grenzen stellen is belangrijk: het voorkomt dat je fysiek, emotioneel en mentaal gezien ‘op’raakt. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis, bepaal dan wat je werktijden en werklocatie in huis is en houd je hier aan. Zo voorkom je dat je midden in de nacht nog werk doet waar je overdag niet aan toe kwam.

Vind je grenzen aangeven lastig? Bekijk dan deze tips die je helpen om grenzen aan te geven zonder schuldgevoel.

Fout 4. Je hebt moeite met afschermen

HSP staan extra open voor energie ten opzichte van niet-HSP. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen zij zich hier in verliezen. Misschien wil jij je afschermen of afsluiten voor energie uit de buitenwereld, maar lukt dit niet?

HSP konden bijvoorbeeld voor de coronacrisis moeite hebben met werken in een open kantoortuin. Dit probleem kan zich nu naar huis verplaatsen als je vanuit thuis werkt, bijvoorbeeld vanaf je woonkamer met allerlei prikkels om je heen. Misschien staat het nieuws of de radio aan, belt je thuiswerkende partner naast je, is de hond onrustig, zijn de kinderen druk en hoor je de buren luid. Dit kan zeer intens zijn.

verbergen achter hand

Het kan ook zo zijn dat een dierbare of jij zelf COVID-19 hebt en jij een onverklaarbare grote angst ervaart. Deze angst kan verband houden met:

 • jezelf en bijvoorbeeld met eigen onafgeronde vorige levens die hiermee verband houden.
 • de energie van je dierbare (inclusief zijn/haar mogelijk onafgerond vorige levens die hiermee resoneren). HSP kunnen andermans energie overnemen, alsof zij zelf een spons zijn.
 • de energie van het collectief. Op aarde heersen er veel emoties en gevoelens met lading (zoals angst, paniek, onzekerheid, boosheid) rondom corona. HSP hebben een een opener energieveld ten opzichte van niet-HSP. HSP kunnen de energie van het collectief (onbewust) gemakkelijk waarnemen. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen kunnen zij deze energie ook overnemen. De impact van het collectief op HSP wordt enorm onderschat.

Vind je afschermen of afsluiten lastig? Bekijk dan dit artikel.

Fout 5. Je kunt energie niet onderscheiden

Als hoogsensitieve mensen hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen ze energie van anderen over nemen.

Wellicht neem je andermans emotie (zoals andermans verdriet, angst of paniek rondom corona) over. Het kan ook zo zijn dat je andermans gedachten (zoals meningen of zorgen rondom corona) overneemt.

Dit kan verwarrend zijn. Misschien ben je verdrietig, maar weet je niet of dit van jezelf of een ander is?

Als HSP is het belangrijk om energie te kunnen onderscheiden: dit geeft duidelijkheid over emoties en gedachten die je ervaart. Als je weet dat iets bij een ander hoort en van een ander is, kan dat een hoop rust geven.

Fout 6. Je verliest jezelf in eenzaamheid

Wellicht zit je thuis of durf je er weinig op uit te gaan? Misschien mis je collega’s, vrienden en familie om je heen en heb je last van eenzaamheid?

Lichtwezens en deze tips tegen eenzaamheid kunnen hierbij helpen.

vrouw staat achter glazen wand

Fout 7. Je kunt niet goed met emoties omgaan

HSP kunnen emoties zoals angst, onzekerheid (bijvoorbeeld of je zelf ziek wordt) en paniek intens ervaren. Misschien sta je op scherp en slaap je slechter?

Leer dan effectief met emoties omgaan.

Tip: keer naar binnen

Afhankelijk van in welk land/regio jij je bevindt en wat voor maatregelen er worden getroffen, kan het buiten stiller zijn en kunnen HSP meer binnen zitten ten opzichte van voor de COVID-19-tijd.

Sommige HSP ervaren minder sociale druk. Dit is een mooie kans om naar binnen te keren en om stil te staan bij jezelf en hoogsensitiviteit. In hoeverre werkt(e) het in je voor-of nadeel in je werk- en privéleven en wat zou je hier in willen voor wat betreft de toekomst? Door hier bij stil te staan kun je dichter tot jezelf komen en keuzes maken die hier op aansluiten.

Misschien:

 • Kon/kun je nu niet meer werken en kom je tot de conclusie dat je het liefste na de coronatijd ander werk hebt dat écht bij jou als HSP past?
 • Voel je dat jij je hoogsensitiviteit niet in je voordeel benut en hier nu stappen in wilt zetten omdat er nu tijd en ruimte voor is?
 • Ben je nu door de stilte, minder sociale prikkels van buitenaf (zoals van collega’s) en letterlijke afstand tot mensen meer tot jezelf gekomen en ben je bang dat meer prikkels na de coronatijd je overweldigen?

Hier kun je nu al mee aan de slag (bijvoorbeeld via mijn begeleiding)!

Creëer een optimale gezondheid

Alhoewel je niet 100% kunt voorkomen dat je COVID-19 krijgt, kun je wel zorg dragen voor je eigen gezondheid. Creëer bijvoorbeeld een gezond gewicht en heb een gezonde leefstijl (zoals door voldoende te bewegen) en zorg ervoor dat je fysiek, emotioneel en mentaal gezien in balans bent. Op deze manier heb je een sterker afweersysteem; dat maakt je minder vatbaar voor ziekten en draagt bij aan een voorspoediger herstel bij eventuele ziekte.
cherrytomaten

HSP en COVID-19-vaccinatie

Geregeld krijg ik de vraag of ik wat kan delen over COVID-19 vaccins en hoogsensitief zijn, bij deze:

Tips:

 1. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf (en je lijf).
 2. Verdiep je grondig in dit onderwerp en besef dat het complexe materie is:
  -Wees je ervan bewust dat HSP energie (ook van stofjes zoals vaccins) intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. HSP kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen intenser ervaren. In dit artikel deel ik daar wat meer over, in relatie tot medicijnen.
  -Mijn hoogsensitieve partner Mathijs van der Beek heeft meer gedeeld over COVID-vaccinatie en bijbehorende afwegingen en hoe je eventuele vaccinatie(s) energetisch kan ondersteunen.
 3. Maak een keuze waarbij jij je prettig voelt.

corona vaccin

Post COVID Syndroom/long-COVID en HSP: tips

Of en in welke mate iemand last heeft van COVID-19 varieert van persoon tot persoon. De meeste mensen herstellen volledig van alle symptomen binnen 12 weken.

Soms duren de symptomen langer, dit wordt ook wel Post Covid Syndroom of long-COVID genoemd. Het woord long verwijst hierbij niet naar het orgaan de long, maar naar de Engelse vertaling van het woord ‘langdurig’. HSP kunnen dit intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP.

Mathijs deelt in deze blog tips die ondersteunen bij post/long-COVID.

Ondersteuning

Raadpleeg bij klachten voor de zekerheid een arts waar jij je prettig bij voelt. Een of meerdere experts kunnen je als HSP ondersteunen om fysiek, emotioneel en mentaal gezien in balans te zijn. Ook kunnen zij je ondersteunen in het geval je COVID-19 krijgt of hebt gehad en in de nasleep hiervan zit. Sommige HSP hebben bijvoorbeeld baat bij healing (als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg, niet als vervanging).

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht. Klik hier voor meer informatie over hoe ik je kan helpen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

Deze blog werd gepubliceerd op 3 april 2020 en werd geüpdatet op 25 augustus 2023

Eén reactie op “7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Tom avatar

  Bedankt voor de tips!

Scroll naar boven