Home   Blog   7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken

7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken

vrouw beschermt zichzelf met handschoen en mondkap voor Corona virus

Heb je als HSP door de Coronatijd spanning in je lijf, slaap je er slechter van en ben je er prikkelbaarder door? HSP kunnen in deze tijd diverse dingen doen, die tot dit soort klachten kunnen leiden.

Gelukkig kun je het heft zelf in handen nemen en hier wat aan doen. Sommige HSP komen juist nu dichter tot zichzelf en ervaren balans.

In deze blog vind je 7 veelgemaakte fouten die HSP maken. Deze blog gaat bewust niét in op het beleid en de instructies van de overheid, maar richt zich op hoogsensitiviteit.

1. Je pleast anderen

HSP herkennen zich in deze HSP kenmerken. Ze kunnen uitstekend waarnemen hoe ze anderen kunnen helpen. Misschien ben je volop bezig met boodschappen voor anderen doen, maaltijden voor anderen maken en deze rondbrengen. Anderen helpen kan jezelf en anderen blij maken en energie geven.

Echter: het heeft ook een keerzijde als je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst…

2. Je ontspant niet

Als je steeds bezig bent met de buitenwereld (en bijvoorbeeld continu het nieuws of social media rondom Corona volgt of anderen helpt), kan je jezelf en tijd voor ontspanning vergeten. Misschien heb je het gevoel dat je constant ‘aan’ en op scherp staat.

Ontspanning is belangrijk voor HSP en heeft veel voordelen. Het voorkomt dat je lijf en hoofd gestrest voelt en je het gevoel hebt steeds ‘aan’ te staan.

Ontspannen kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door deze meditatie tips te volgen en deze yin yoga oefening voor HSP te doen.

mediteren tijdens zonsondergang

3. Je stelt geen grenzen

Wellicht kun je als HSP geen “nee” zeggen tegen mensen. Het kan zijn dat jij jezelf dan verliest in perfectionisme en het zorgen voor anderen zoals kinderen, huisdieren of dierbaren. Dit kan (onbewust) moe maken.

Als er geen duidelijke grenzen zijn tussen werk en privé kan dit lastig zijn. Misschien kun jij je niet goed concentreren, bijvoorbeeld als je vanuit huis werkt en je kind huilt? HSP kunnen bang zijn om anderen teleur te stellen en durven daarom soms geen grenzen te stellen en anderen (zoals een thuiswerkende partner) om hulp te vragen.

Grenzen stellen is ontzettend belangrijk: het voorkomt dat je opgebrand raakt. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis, bepaal dan wat je werktijden en werklocatie in huis is en houd je hier aan. Zo voorkom je dat je midden in de nacht nog werk doet waar je overdag niet aan toe kwam.

Vind je grenzen aangeven lastig? Bekijk dan deze tips die je helpen om grenzen aan te geven zonder schuldgevoel.

4. Je kunt jezelf niet goed afschermen

HSP staan extra open voor energie ten opzichte van niet-HSP. Als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen, kunnen zij zich hier in verliezen.

Misschien kun jij jezelf niet goed afschermen of afsluiten voor energie uit de buitenwereld? HSP konden bijvoorbeeld voor de Coronacrisis moeite hebben met werken in een open kantoortuin.

Dit probleem kan zich nu naar huis verplaatsen als je vanuit thuis werkt, bijvoorbeeld vanaf je woonkamer met allerlei prikkels om je heen. Misschien staat het nieuws of de radio aan, belt je thuiswerkende partner naast je, is de hond onrustig, zijn de kinderen druk en hoor je de buren luid.

Dit kan zeer intens zijn. Vind je afschermen of afsluiten lastig? Bekijk dan dit artikel over hoe jij jezelf als HSP effectief afschermt.

5. Je kunt energie niet onderscheiden

Als hoogsensitieve mensen hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen en zichzelf niet goed kunnen afschermen of afsluiten, kunnen ze energie van anderen over nemen.

Wellicht neem je andermans emotie (zoals andermans verdriet, angst of paniek rondom Corona) over. Het kan ook zo zijn dat je andermans gedachten (zoals zorgen rondom Corona) overneemt.

Dit kan verwarrend zijn. Misschien ben je verdrietig, maar weet je niet of dit van jezelf of een ander is?

Als HSP is het belangrijk om energie te kunnen onderscheiden: dit geeft duidelijkheid over emoties en gedachten die je ervaart. Als je weet dat iets bij een ander hoort en van een ander is, kan dat een hoop rust geven.

6. Je verliest jezelf in eenzaamheid

Veel HSP zitten thuis. Misschien mis je collega’s, vrienden en familie om je heen en heb je last van eenzaamheid?

Lichtwezens en deze tips tegen eenzaamheid kunnen hierbij helpen.

vrouw staat achter glazen wand

7. Je kunt niet goed met emoties omgaan

HSP kunnen emoties zoals angst, onzekerheid (bijvoorbeeld of je zelf ziek wordt) en paniek intens ervaren. Misschien heb je het gevoel dat je moet ‘overleven’ en sta je op scherp en slaap je slechter?

Leer dan effectief met emoties omgaan.

verbergen achter hand

Tip: keer naar binnen

Momenteel is het buiten stiller en zijn veel HSP binnen. Sommige HSP ervaren minder sociale druk. Dit is een mooie kans om naar binnen te keren en om stil te staan bij jezelf en hoogsensitiviteit. In hoeverre werkt(e) het in je voor-of nadeel in je werk- en privéleven en wat zou je hier in willen voor wat betreft de toekomst? Door hier bij stil te staan kun je dichter tot jezelf komen en keuzes maken die hier op aansluiten.

Misschien:

  • Kun je nu niet meer werken en kom je tot de conclusie dat je het liefste na de Coronatijd ander werk hebt dat écht bij jou als HSP past?
  • Voel je dat jij je hoogsensitiviteit niet in je voordeel benut en hier nu stappen in wilt zetten omdat er nu tijd en ruimte voor is?
  • Ben je nu door de stilte, minder sociale prikkels van buitenaf (zoals van collega’s) en letterlijke afstand tot mensen meer tot jezelf gekomen en ben je bang dat meer prikkels na de Coronatijd je overweldigen?

HSP en COVID-19-vaccinatie

Update: Geregeld krijg ik de vraag of ik wat kan delen over Covid vaccins en hoogsensitief zijn.

Tips:

  1. Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf (en je lijf).
  2. Verdiep je grondig in dit onderwerp en besef dat het complexe materie is:
    -Wees je ervan bewust dat HSP energie (ook van stofjes zoals vaccins) intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. HSP kunnen bijvoorbeeld bijwerkingen intenser ervaren. In dit artikel deel ik daar wat meer over, in relatie tot medicijnen.
    -Mijn hoogsensitieve partner Mathijs van der Beek heeft meer gedeeld over Covid vaccinatie en bijbehorende afwegingen en hoe je eventuele vaccinatie(s) energetisch kan ondersteunen.
  3. Maak een keuze waarbij jij je prettig voelt.

Meer weten?

In mijn begeleiding leer ik je hoe jij je hoogsensitiviteit inzet als een kracht. Klik hier voor meer informatie over hoe ik je kan helpen>>>

Over Femke de Grijs

Jarenlang zat mijn hoogsensitiviteit en paranormaliteit mij in de weg. Ik had het gevoel dat ik aan het overleven, in plaats van leven was.
Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Verschillende momenten zijn voor mij een wake-upcall geweest, waaronder de hersenbloeding van mijn vader. Ik voelde de essentie van leven, dat het fysiek gezien in een split second over kan zijn en wat werkelijk belangrijk voor mij was: liefde ervaren, plezier hebben en genieten.

Ik besloot om hier naar te luisteren, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over en…

Ben jij een vrouwelijke Oude Ziel en wil je jouw potentieel benutten, voluit leven en bloeien? Mijn tips deel ik graag met jou, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende artikelen:

1 reactie op “7 veelgemaakte fouten die HSP tijdens de Coronacrisis maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top