HSP en werk kunnen lastig zijn. Welke banen zijn geschikt voor hoogsensitieve mensen en HSS; is werken in de zorg of het onderwijs bijvoorbeeld passend? Kun je als HSP fulltime werken, hoe ga je om met werkdruk en collega’s? Deze 7 tips voor een fijne werkomgeving helpen je verder!
Inhoudsopgave
Wat er aan HSP anders is ten opzichte van niet-HSP
Circa 15-20% van de bevolking is een hooggevoelig/hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. Hoog sensitieve personen hebben een gevoeliger zenuwstelsel en relatief open energieveld, waardoor indrukken extra kunnen binnenkomen. Dit geldt niet alleen voor hun privé-, maar ook voor hun arbeidsleven.
HSP problemen op het werk
Of en wat voor problemen ervaart tijdens zijn/haar job is persoonlijk. Dit hangt onder meer af van de mate waarin hoogsensitiviteit wordt beheerst.
Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als hoogsensitiviteit wordt beheerst pluk je hier de vruchten van tijdens je job. Als dit niet het geval is, kun je hier (onbewust) last van hebben. Dit kan veel energie vreten. Kost je job je veel energie en ben je halverwege een dag moe, of na het werken uitgeblust en doodop? Zie je op tegen je baan of erger jij je aan dingen die hiermee te maken hebben?
Benut jouw kostbare tijd op aarde
Volgens onderzoeksbureau Effectory is 63% van de werkende Nederlanders bovendien niet bevlogen in hun arbeid en krijgen ze hier geen energie van. Gemiddeld werkt iemand 100.000 uur in zijn/haar leven. Voorkom dat je deze uren verspilt. Je kunt je hoogsensitiviteit als kracht inzetten en bevlogen werken: zo krijg je energie van je baan!
HSP banen
Vooropgesteld: iedere HSP is uniek. Er bestaat niet 1 baan die bij elke HSP past. Het is belangrijk om te ontdekken wat jouw unieke (hoogsensitieve) kwaliteiten zijn en een werkplek te vinden of te creëren waarin deze kwaliteiten optimaal tot zijn recht kunnen komen.
Welke beroepen zijn geschikt voor HSP?
HSP houden meestal van een baan waarbij ze taken op hun eigen tempo kunnen uitvoeren. Kwaliteit in plaats van kwantiteit is vaak belangrijk voor een HSP. Als HSP hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen, kunnen zij bij arbeid onder een hoge tijdsdruk en targets een druk ervaren, wat prestatiestress kan veroorzaken. Dit kan komen doordat HSP vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en vaak iets perfect willen uitvoeren.
HSP kunnen zingeving belangrijk vinden in hun job.
HSP en werken in de zorg
HSP zijn over het algemeen sterk in een dienstverlenend beroep, bijvoorbeeld op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Zij kunnen vaak hun creativiteit, intuïtie en sensitiviteit inzetten om aan te voelen wat een ander nodig heeft.
Sommige HSP houden van arbeid in de zorg; voor anderen is zo’n plek (vaak doordat hoogsensiviteit nog niet goed wordt beheerst) ‘too much’.
HSP en werken in het onderwijs
Dit geldt ook voor HSP die als professional aan de slag (willen) zijn in het onderwijs. Voor sommigen is dit een perfecte plek om arbeid te verrichten, voor anderen niet. Doorgaans past bezig zijn in het onderwijs niet als hoogsensitiviteit nog niet goed wordt beheerst. Een HSP kan zichzelf dan willen afschermen, wat niet lukt. Gegil, verdriet, boosheid en emoties van kinderen of confrontaties met ouders kunnen dan hard bij je binnenkomen.
Creatieve banen voor HSP
Omdat HSP vaak creatief zijn, kunnen creatieve banen op hen aansluiten.
Werksfeer en de invloed op HSP
Als je een relatief open energieveld hebt kan een positieve werksfeer je energie geven, bijvoorbeeld als je het gevoel hebt dat jij en jouw kwaliteiten worden gezien.
Een negatieve sfeer rondom je job kan als jij je hoogsensitiviteit en open energieveld nog niet goed beheerst stress geven en energie kosten. Dit kan onder andere als jij pesterijen, achterkamertjespolitiek, kliekjesvorming, of een zakelijke kille omgeving waarneemt en hier last van hebt.
HSP en collega’s
HSP kunnen vaak goed aanvoelen hoe iemand zich voelt; misschien neem je wel waar wat er bij een collega speelt en dat die niet lekker in zijn vel zit. Een valkuil als jij je hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst is het mogelijk dat jij je verliest in je dienstbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel en perfectionisme. Dit kan er onder andere voor zorgen dat jij ‘als een kip zonder kop’ doorgaat en jij je moe voelt.
Misschien vreet jij je op als je collega’s vindt zeuren, voel jij je onzeker bij collega’s die direct doen (en ontwijk je deze) of heb je het gevoel dat je weinig vrijheid hebt en er continu op je vingers wordt gekeken. Dit wordt vaak helemaal lastig in een open kantoortuin/kleine drukke ruimte (zoals tijdens een vergadering) en als je voor je gevoel niet bij je leidinggevende en collega’s terecht kunt om hierover te praten…
HSP en werkdruk
Hoogsensitieve mensen kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet beheersen vaak lastig begrenzen. Ze vinden het dan vaak moeilijk om te ontspannen en om ‘nee’ te zeggen, bijvoorbeeld als zij teveel werkdruk ervaren en:
- Er geen nieuw project bij willen doen.
- Niet meer uren willen werken, zodat ze (meer dan) fulltime werken.
Ze zijn bijvoorbeeld bang dat een ander hen dan niet meer aardig vindt, ‘zwak’ vindt of afwijst.
Herkenbaar? Hierdoor kun je gestresst en overprikkeld raken. Indrukken van jezelf of een collage/klant kunnen dan door elkaar heen lopen. Indrukken kunnen soms ook vermengd raken met indrukken uit vorige levens. Het is dan vaak lastig te onderscheiden wat bij jezelf of een ander hoort, bijvoorbeeld qua emotie en gevoel. Misschien ben je nerveus, boos of verdrietig (en zijn deze emoties van jezelf en/of een ander) en pieker je erover?
Als je zenuwstelsel niet genoeg rust krijgt om de prikkels te verwerken, kan die overprikkeld raken, wat op lange termijn leiden tot onder andere een burn-out.
HSP op de werkvloer: tips!
De onderstaande tips helpen je om te stralen op de werkvloer.
Tip 1. Ontdek jouw kwaliteiten
Ontdek jouw speciale (hoogsensitieve) kwaliteiten. Een job die aansluit op jouw kwaliteiten en bij jou past geeft energie.
Weet wat voor HSP type je bent
Er bestaan verschillende HSP types: rustzoekers en sansatiezoekers (high sensation seekers: HSS). Elke type heeft verschillende behoeftes. Als je weet wat voor type jij bent, kun je een job vinden die hierop aansluit. Dat helpt je om lekker in je vel te zitten.
HSP HSS werk
Een HSS houdt bijvoorbeeld vaak van het ontmoeten van diverse mensen. Een HSS kan bijvoorbeeld een fijne interviewer zijn en de ‘juiste’ vragen stellen.
Rustig werk vinden
Een rustzoeker kan het fijn vinden om een rustige job te hebben. Wat precies rustige arbeid is, is persoonlijk. Wat de ene persoon rustig vindt, kan een andere persoon druk vinden en vice versa. Werken op een kermis of groot callcenter is bijvoorbeeld iets wat HSP rustzoekers vaak als druk ervaren.
Tip 2. Leer je hoogsensitiviteit als kracht inzetten
Als je jouw hoogsensitiviteit nog niet beheerst kan dit allerlei klachten geven rondom je arbeid. Prikkels zoals andermans emoties en mening (en kritiek) en verwachtingen kunnen hard binnenkomen. Wellicht raak je er overprikkeld en overweldigd van. Dit kan onder andere leiden tot stress, emoties met lading, gepieker en vermoeidheid.
Prikkelarm werk
HSP kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen worstelen met afschermen. Sommige HSP willen daarom prikkelarme arbeid hebben. Ze willen voorkomen dat ze overprikkeld raken. Wil je een prikkelarme job? Vraag jezelf dan af dit voortkomt uit een hoogsensitiviteit die nog niet wordt beheerst en of dit een vlucht is voor prikkels en jij jezelf kleiner houdt, of dat dit je werkelijk (tijdelijk) voedt en bij je past.
HSP stoppen met werken
Sommige HSP willen stoppen met hun job. Ontdek hier de oorzaak van. Luister naar je intuïtie. Wordt dit bijvoorbeeld veroorzaakt door een hoogsensitiviteit die nog niet wordt beheerst en klachten die hieruit voortvloeien? Dit kun je oplossen.
Wil je stoppen met je arbeid omdat je intuïtief waarneemt dat je voldoende hebt gewerkt en wil je bijvoorbeeld met pensioen en aandacht geven aan hobby’s? Naar je intuïtie handelen kan je veel brengen.
Tip: Leer om je hoogsensitiviteit in te zetten als kracht. Je verliest jezelf dan niet meer in dienstbaarheid, verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme en prestatiestress. Je hebt geen last van prikkels van de buitenwereld en je raakt er niet meer van slag van. Je kunt waarnemen wat qua energie van jezelf is, of wat bij een ander hoort.
Tip 3. Zorg voor duidelijkheid
Zorg ervoor dat het duidelijk is wat je taken zijn, zodat je niet teveel hooi op je vork neemt. Een ‘gevaar’ bestaat dat je eerst allerlei bezigheden ‘moet’ doen waar steeds meer bijkomt, voordat je ‘klaar’ bent. Dit moe kan maken.
Tip 4. Creëer fysiek gezien een fijne werkplek
HSP hebben vaak baat bij een rustige werkplek met daglicht. Denk bijvoorbeeld aan een ruimte met 4 betonnen, in plaats van enkel glazen wanden. Sommige HSP houden ervan om in de natuur en/of met dieren te werken.
Is er fysiek gezien geen fijne werkomgeving? Onderzoek of je fysiek iets kunt veranderen.
Tip 5. Deel je wensen
Voel waar jij behoefte aan hebt. Durf te delen wat er in je omgaat.
HSP werknemer of niet?
Wil je het liefste in dienst zijn bij iemand die je een job geeft of wil je ondernemen? Als je wilt ondernemen; wil je het liefste een team hebben, of niet en wil je bijvoorbeeld een ZZP / freelancer zijn?
Leer om je grenzen aan te geven. Deze tips helpen je om te begrenzen. Praten, bijvoorbeeld over onzekerheden kan opluchten!
Deel je bijvoorbeeld wel of niet met je baas dat je HSP en overprikkeld bent? Sommige HSP zijn bang om ‘zwak’ over te komen. Wees concreet naar de ander wat je graag wilt en vraag wat de ander hierin wil/kan betekenen. Door jouw kwetsbaarheid te tonen en jouw behoeftes te delen, ben je in feite ‘onkwetsbaar’.
Hoeveel uur werken als HSP?
Wat qua aantal uren arbeid bij een HSP past, is persoonlijk. Sommige HSP krijgen voldoening als zij parttime werken, omdat hun zenuwstelsel voldoende uit kan rusten. Anderen krijgen voldoening als zij fulltime werken.
Als jij minder wilt werken, creëer hier een passende vorm voor. Bespreek het bijvoorbeeld op de werkvloer. Dit hoeft niet in de ‘excuusvorm’ zoals: “Ik ben een HSP, dus ik moet minder werken.” Je kan bijvoorbeeld zeggen dat je minder wil werken en vragen naar wat hier de mogelijkheden naar zijn. Als deze mogelijkheid er niet is: voel wat een vervolgstap is. Vertrouw op overvloed en denk in mogelijkheden.
Tip 6. Omring je met inspirerende mensen
Het krijgen van waardering (zoals in de vorm van een bonus of compliment) kan energie geven. Zoek mensen op die jou ondersteunen en het beste in je naar boven halen! Contact met gelijkgestemden kan plezier en (h)erkenning geven.
HSP vacatures
Hoogsensitiviteit hoeft echter niet voor begrip te zorgen bij een ander. Het belangrijkste is dat je dit bij jezelf erkent en voelt waar jij behoefte aan hebt. Doorgaans wordt er in een vacature bijvoorbeeld niet specifiek om HSP gevraagd.
HSP werkgever
In theorie is 1 op de 5 mensen hoogsensitief en kan een werkgever ook hoogsensitief zijn. Het is mogelijk dat een werkgever niet van zichzelf weet dat die hoogsensitief is. Het is ook mogelijk dat een werkgever dit wel weet, maar niet op de werkvloer deelt. Als een werkgever hoogsensitief is kan die zijn/haar hoogsensitiviteit wel of niet beheersen en inzetten als kracht.
Tip 7. Ontspan
Plan tijd in voor ontspanning. Ga bijvoorbeeld als je je eigen zaak hebt niet uren achter elkaar werken, maar houd ook pauze. Met name de HSS heeft baat bij een gestructureerde afwisseling.
HSP en nieuwe baan
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Je kunt dan de tips in deze blog raadplegen. Tip: raadpleeg je intuïtie zodat je een job hebt die bij jou past.
Meer weten?
In de training ‘Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw‘ ontdek je o.a.:
- Wat jouw unieke kwaliteiten zijn
- Wat voor HSP type je bent
- Hoe je gemakkelijk bij jezelf blijft
- Wat de beste manier is hoe jij geen last hebt van negatieve prikkels
- Hoe je kan onderscheiden wat qua energie van jezelf of een ander is
- Wat voor soort job er bij je past, zodat je met gemak en plezier geld verdient.
Klik hier voor meer informatie over de Training en hoe je mee kan doen>>>
Vond je dit artikel waardevol? Doneer!
Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>
Over Femke de Grijs
Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.
Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.
Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.
Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.