HSP en depressie: ontdek de oorzaak, symptomen en behandeling

depressieve vrouw buigt haar hoofd voorover

Wat is de betekenis van depressie, wat zijn de symptomen en hoe test je dit? Ontdek meer over soorten depressiviteit (zoals de dysthyme stoornis), oorzaak en behandeling, ook in relatie tot HSP.

Depressie betekenis

Je somber, leeg, of afgevlakt voelen is iets wat bijna iedereen kent. Het wordt ook wel een dipje genoemd. Dit kan doorslaan in een zeer sterke emotie met lading, waarbij je het leven niet meer ziet zitten. Meestal wordt dan het woord depressiviteit of depressie gebruikt. Voor de buitenwereld is dit onderwerp vaak nog een groot taboe.

In het reguliere circuit bestaan diverse criteria wat depressie is. Een definitie en criteria staan bijvoorbeeld in het boek DSM-IV en DSM-5. Aan de hand van reguliere criteria uit de meest actuele versie van de DSM, wordt de depressie diagnose officieel door professionals zoals een psychiater of psycholoog vastgesteld.

Depressie test

Soms wordt er in het reguliere circuit gebruik gemaakt van wetenschappelijk onderbouwde testen om te achterhalen of er sprake is van depressiviteit.

Er is online geen wetenschappelijk onderbouwde zelftest waarmee je zelf een diagnose kan stellen. Wil je een indruk krijgen of je wellicht worstelt met depressiviteit? Check dan de symptomen hieronder.

depressieve vrouw

HSP en depressie

Ongeveer 1 op de 5 mensen is een hoogsensitief persoon (HSP) en herkent zich in deze HSP kenmerken. HSP hebben een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van niet HSP. Ze kunnen prikkels zoals emoties met lading intenser ervaren. Hoogsensitiviteit is geen psychische stoornis. Met deze HSP test ontdek je of jij hoogsensitief bent. HSP kunnen weerstand tegen testen hebben, omdat ze vaak niet van hokjes houden.

Hoogsensitieve mensen pikken bewust en onbewust extra prikkels zoals emoties op. Hoogsensitiviteit kan wel of niet worden beheerst. Als het nog niet wordt beheerst kunnen HSP zich van het een op het andere moment somber, of lusteloos voelen. Dit gevoel bestaat in allerlei gradaties. Zo is een relatief lichte vorm melancholie: dingen zwaarmoedig of droefgeestig ervaren.

In onze westerse cultuur lijkt het bijna niet toegestaan om eens een keer emoties met lading te delen en/of ‘negatief’ te doen, waardoor veel HSP geforceerd positief doen. Hier kunnen allerlei (onbewuste) angsten aan ten grondslag liggen. Je anders voordoen dan wat je ervaart vreet energie en kan ervoor zorgen dat je juist nog minder lekker in je vel gaat zitten.

Melancholie kan doorschieten in een zwaardere vorm: depressiviteit.

Wat zijn de symptomen van depressief zijn?

Er bestaan diverse vormen van depressiviteit. Deze kunnen variëren in:

  • Heftigheid; van een lichte tot een ernstige depressiviteit.
  • Tijdsduur; van 1 periode tot herhalende periodes.

Centraal staat bij depressiviteit:

  • Je gevoel en stemming die somber of neerslachtig is.
  • En/of een verlies aan levenslust, denk maar aan belangstelling (interesse) of genoegen (plezier) in het leven.

Als iemand last heeft van depressiviteit, ervaart iemand lijden.

Depressiviteit kan samen gaan met lichamelijke, emotionele en mentale symptomen. Hieronder vind je voorbeelden van deze symptomen.

Lichamelijke symptomen bij depressiviteit

  • Vermoeidheid en weinig energie hebben
  • Slaapproblemen
  • Seksuele problemen
  • Verlies van, of juist een overmatige eetlust
  • Je terugtrekken
donker bos

Emotionele symptomen bij depressiviteit

  • Lusteloosheid
  • Agressiviteit
  • Gevoelens die helemaal of deels verdwijnen (‘gevoelloos’ zijn; geen emoties beleven)
  • Verdriet
  • Gevoelens van hopeloosheid of wanhoop
  • Gevoelens van waardeloosheid
  • Gevoelens rondom falen, schuld of angst
  • Gedachten aan de dood en/of zelfmoord
  • Een gevoel van rusteloosheid of vertraging

Mentale symptomen bij depressiviteit

  • Moeilijk kunnen nadenken
  • Moeilijk concentreren
  • Lastig kunnen kiezen

HSP ten opzichte van niet-HSP

Hoogsensitieve mensen kunnen als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen relatief snel last krijgen van depressiviteit en deze gevoelens en bijbehorende intenser ervaren ten opzichte van niet-HSP. Helemaal als je last hebt van depressiviteit, ben je vaak (onbewust) overgevoelig voor van alles.

Wellicht ben je eenzaam en voel je je niet erkend en onbegrepen. Dit kan leiden tot een nog depressiever gevoel, vermoeidheid en jezelf terugtrekken. Misschien verstop je je het liefste in bed en wil je slapen (wat niet lukt) of beperkt het je functioneren en kun je nauwelijks/niet werken. Dit kan frustrerend zijn. Deze vicieuze cirkel kun je doorbreken.

Depressie soorten

Er bestaan allerlei soorten depressiviteit, hieronder vind je de 6 meest voorkomende en hun kenmerken:

Depressieve stoornis

Een depressieve stoornis wordt ook wel een ‘gewone’ of unipolaire depressie genoemd. Het houdt in dat iemand voor langere tijd neerslachtig/somber is. Dit kan voor 1 periode of voor meerdere periodes het geval zijn.

vrouw is aan het huilen

Dysthyme stoornis hoogsensitief

Een soort depressiviteit die kan worden gediagnosticeerd is dysthyme stoornis. Dit is net zoals bij een ‘gewone’ depressiviteit een stemmingsstoornis.

Dysthyme stoornis symptomen

In het boek DSM-IV is een dysthyme stoornis een depressieve stoornis die chronisch is.

Hoe lang duurt dysthymie?

Bij een dysthyme stoornis is bij volwassenen minimaal 2 jaar een (lichte) depressieve stemming en sprake van twee of meer andere depressieve symptomen. In die tijd is iemand nooit meer dan 2 maanden achter elkaar zonder klachten. Mensen met een dysthyme stoornis voelen zich het merendeel van de dag/dagen somber in plaats van blij. Ze kunnen niet volledig genieten. Het kan ook zijn dat iemand met een dysthyme stoornis een lage eigenwaarde heeft en zich hulpeloos voelt.

Wat is het verschil tussen dysthymie en depressie?

Er zijn in vergelijking met een ‘gewone’ depressiviteit wat betreft aantal minder symptomen. Alhoewel de klachten vaak milder ten opzichte van een depressieve stoornis zijn, wordt een dysthyme stoornis vaak door de langdurigheid als zwaarder ervaren.

In de DSM-5 zijn een ‘gewone’ depressie en een dysthyme stoornis samengevoegd in de classificatie persisterende depressieve stoornis. Een dysthyme stoornis wordt ook wel dysthymie of een persisterende depressieve stoornis genoemd.

Kun je werken met een dysthyme stoornis?

Een dysthyme stoornis kan een negatieve invloed hebben op iemands privé- en werkleven. Of en welke invloed dit heeft op het werk van iemand met een dysthyme stoornis is persoonlijk. Mogelijk kan iemand zich op het werk minder goed concentreren en functioneren.

lantaarn

Bipolaire stoornis of manische depressie

Bij een bipolaire stoornis of manische depressie worden vreugdevolle, extreem energieke en opgewekte periodes afgewisseld met neerslachtige periodes.

Psychotische depressie

Naast depressieve gevoelens is er bij een psychotische depressie ook sprake van hallucinaties of waangedachten; deze wanen zijn vaak gerelateerd aan de depressiviteit.

Prenatale depressie/Postnatale depressie

Bij een prenatale depressie is er sprake van een depressie tijdens de zwangerschap. Postnatale depressie kan binnen 4 maanden na de bevalling bij vrouwen optreden. De klachten lijken op een ‘gewone’ depressie. Naast het hebben van depressieve gevoelens kunnen vrouwen ook niet genieten van hun baby.

Seizoensgebonden depressie

Seizoensgebonden depressiviteit treedt enkel op in een specifiek seizoen als het voorjaar, najaar (dit wordt ook wel een herfstdip of herfstdepressie) of winter (dit wordt ook wel winterdip of winterdepressie genoemd).

winter met sneeuw

Hoe ontstaat een dysthyme stoornis?

Er bestaat niet één oorzaak die altijd een dysthyme stoornis bij iedereen verklaart. Er wordt gedacht dat fysieke, emotionele, mentale en relationele factoren hier een rol bij spelen. Dit sluit aan op de oorzaak van depressiviteit. Ontdek er hieronder meer over.

Depressie oorzaak

Er zijn diverse oorzaken van depressiviteit op lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel vlak. Ze zijn te verdelen in externe en interne oorzaken. Externe en interne oorzaken beïnvloeden elkaar (onbewust). Vanuit een holistische visie is niets toevallig en alles met elkaar verbonden. Het is een misverstand dat een burn-out hetzelfde is als een depressiviteit.

Met name mogelijke externe oorzaken:

Dit laatste type, ‘onzichtbare’ en/of onbewuste energieën, is een vaak voorkomend en onderschat probleem bij HSP die last hebben van depressiviteit!

eclipse

Met name mogelijke interne oorzaken:

  • Mensen die last hebben van onzekerheid, perfectionisme, een groot verantwoordelijkheidsgevoel, angsten (hier kunnen HSP gevoelig voor zijn intenser last van hebben ten opzichte van niet-HSP) een negatieve/kritische houding ten opzichte van zichzelf en anderen (bijvoorbeeld in de vorm van (zelf)kritiek) kunnen vatbaarder zijn voor depressiviteit.
  • Gevoeligheid. Bij een manische depressie worden diepe dalen van neerslachtigheid en hoge pieken met vrolijkheid ervaren. HSP kunnen doordat zij (onbewust) open staan voor indrukken hier vatbaarder voor zijn. Bij een psychotische depressie komen wanen en hallucinaties voor. Vooral heel gevoelige HSP/paranormale mensen kunnen als zij hun gevoeligheid nog niet goed beheersen last krijgen van wanen en hallucinaties en niet meer weten wat de realiteit is; dit is een valkuil van hun sterke kwaliteit van intuïtief waarnemen.
  • Onafgeronde ervaringen uit andere tijden, zoals uit vorige levens. Dit kunnen bijvoorbeeld vorige levens zijn waarbij je laatste stukje van dat vorige leven eindigde met gedachten als ‘Ik wil dood’ en/of depressieve gevoelens en aanverwante ervaringen die nog niet goed zijn afgerond.
  • Heimwee hebben naar subtielere dimensies van Liefde waar je oorspronkelijk vandaan komt, de aarde en het lichaam als beperkend ervaren en ‘terug willen’ naar Eenheid.

Hoogsensitiviteit en depressie: wat is de relatie?

Iemand die last heeft van depressiviteit, hoeft niet perse HSP te zijn, wel zijn HSP vaak vatbaarder voor depressiviteit.

Hoogsensitiviteit is wetenschappelijk onderbouwd, bijvoorbeeld door Elaine Aron. Helaas herkent en erkent nog niet iedereen hoogsensitiviteit. Het kan heel goed zijn dat iemand (onbewust) een HSP is en (onbewust) zijn/haar hoogsensitiviteit nog niet goed beheerst en last heeft van allerlei prikkels en daarom worstelt met depressiviteit. Een kwaliteit van signalen oppikken van jezelf en/of een ander, schiet als het ware door naar een grote valkuil van je somber voelen en/of niet meer willen leven.

Enkel depressie gediagnosticeerd krijgen terwijl er (ook) sprake is van de sterke valkuilen van hoogsensitiviteit kan moedeloos maken. De scheidslijnen tussen dit gebied en in hoeverre ze samenwerken (wel/niet hoogsensitief zijn en/of voldoen aan de reguliere criteria van depressie) zijn relatief dun.

depressieve vrouw zit op stoel met hoofd voorovergebogen

Depressie behandeling (inclusief dysthyme stoornis behandeling)

In het reguliere circuit zoals zijn er met name fysieke en mentale behandelingen zoals:

  • Medicatie als antidepressiva.
  • Elektro convulsietherapie, waarbij er onder narcose stroomstootjes worden toegediend aan de hersenen.

Deze methodes onderdrukken vaak de heftige emoties, maar ze pakken de oorzaak niet aan. Sommige HSP hebben daarom weerstand tegen deze behandelingen. Ze zijn onzeker over de bijwerkingen en lange termijn effecten. Ze zijn vaak ook bang om niets meer te voelen.

  • Cognitieve gedragstherapie, waarbij de nadruk ligt op gedachten onderzoeken.
  • Daarnaast wordt soms gebruik gemaakt van sporten en omega 3. Er bestaat veganistische suppletie van omega 3, zoals van Testa. Ik werk samen met bol.com. Dit artikel bevat daarom een affiliate link. Als je via de link in dit artikel bij bol.com dit product/iets anders bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor en steun je mij. Dit waardeer ik zeer! Jij betaalt niets extra.

Vaak hanteren Nederlandse huisartsen de richtlijnen van het NHG (Nederlands huisartsen genootschap).

lichte deur in duisternis

Depressiviteit overwinnen: tips

Je kunt zelf leren omgaan met depressiviteit, meer plezier en voldoening in je leven creëren en zelfs depressiviteit overwinnen. Deze tips voor HSP komen voort uit een holistische en spirituele visie, omdat HSP hier vaak baat bij hebben:

Tip 1. Raadpleeg bij klachten altijd een arts en vind hulp die fijn voor jou voelt

Zoek hulp. HSP hebben vaak baat bij een huisarts met een holistische benadering. Denk je aan zelfdoding? Neem contact op met 113.nl.

Tip 2. Ontdek de oorzaak van de depressiviteit

Er zijn vaak veel ‘onzichtbare’ energieën die hoogsensitieve personen (onbewust) beïnvloeden als zij hun hoogsensitiviteit nog niet goed beheersen. Dit kan onder meer zitten in (onbewust) last hebben van entiteiten en onafgeronde vorige levens en hierboven geschreven oorzaken. Raadpleeg een professioneel die verstand heeft van zowel hoogsensitiviteit als van depressiviteit en intuïtief ‘onzichtbare’ energieën kan waarnemen.

Tip 3. Pak de oorzaak aan en overwin blokkades die gerelateerd zijn aan depressiviteit

Werk aan een langdurige oplossing en pak de oorzaak aan. Overwin blokkades die een relatie hebben met depressiviteit.

Tip 4. Leer je hoogsensitiviteit beheersen

Vaak hebben HSP zich een enorme last aangetrokken die niet van hen is, maar van een ander en/of uit andere tijden komt. Dit kan enorm zwaar maken en ertoe leiden dat je niet meer wilt leven. Blijf daarom bij jezelf. Leer jezelf begrijpen en onderscheiden wat qua emotie van jezelf of een ander is. Zo creëer je meer voldoening en plezier in je leven!

Tip 5. Relativeer

Met melancholie is niets mis. Immers: je kunt pas Licht ervaren als je ook weet wat ‘donker’ is. Jezelf toestemming geven om depressiviteit te ervaren en dit te accepteren, in plaats van te onderdrukken, geeft ruimte. Dit kan paradoxaal lijken. Gun jezelf bewust de tijd om al je gevoelens toe te staan en te uiten.

Vaak hebben HSP last van schaamtegevoelens. Door dit te erkennen, creëer je ruimte om te transformeren. Durf te praten over je gevoelens met anderen die je vertrouwt. Je hoeft niet je sensitiviteit (met zijn kwaliteiten en valkuilen) aan de kant te zetten; het mag er allemaal Zijn.

Tip 6. Vertrouw

Je krijgt altijd precies dat op je pad wat je aankan. Vertrouw erop dat je je lichaam, emoties en gedachten hebt, maar niet Bent. Je Bent zoveel meer! Je bent hier om de Eenheid die je in Wezen Bent te manifesteren en te delen. Vertrouw op al die liefdevolle kwaliteiten die in jou zitten. De wereld wacht op jou en jij Bent waardevol! ♥.

Meer weten?

Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw, Training gegeven door HSP Femke de Grijs

De training Floreer in je werk als hoogsensitieve vrouw gaat verder in op het onderwerp depressiviteit in relatie tot hoogsensitiviteit. Zo komen er in de training meer (onbekende) oorzaken van depressiviteit aanbod. In de training ontdek je verder onder andere:

  • Wat hoogsensitiviteit precies inhoudt
  • Of je hoogsensitief bent
  • Hoe je hoogsensitiviteit inzet als kracht

Klik hier voor meer informatie over de training & hoe je mee kan doen>>>

Vond je dit artikel waardevol? Doneer!

Heb je iets aan dit artikel gehad? Je doet mij een groot plezier met een donatie :). Daarmee ondersteun je mij om nog meer informatieve en inspirerende artikelen te kunnen delen in de toekomst. Elk bedrag (klein of groot) is heel welkom. Doneren kan al vanaf €2,-! Klik hier om te doneren >>>

Over Femke de Grijs

Femke de Grijs, met logos van de tijdschriften Libelle, Margriet en Happinez

Als kind stond ik van nature in contact met fijnstoffelijke dimensies. Toen ik erachter kwam dat mijn omgeving niet waarnam wat ik waarnam, werd ik bang voor andermans mening hierover en sloot ik mij hiervoor af.

Jarenlang onderdrukte ik mijn paranormaliteit en hoogsensitiviteit en leefde ik vanuit mijn ratio. Ik cijferde mijzelf (spirituele essentie) weg en leefde naar de verwachtingen van de buitenwereld. Dit gaf op den duur fysieke, emotionele en mentale klachten zoals uitputting en somberheid. In het reguliere circuit liep ik vast.

Ik voelde dat ik het roer om mocht gooien, leerde de vruchten van mijn sensitiviteit plukken en ging mijn droom leven. Zo kwam ik tot bloei. Mijn levenspartner Mathijs en ik verkochten ons huis in Nederland. Sinds 2017 reizen wij voor onbepaalde tijd samen met hond Juultje (geboren in 2022) de wereld over.

Ben jij een ambitieuze spirituele vrouw en wil ook bezield leven? Ik help jou graag, bijvoorbeeld via mijn gratis E-book, blogs en begeleiding.

Aanvullende blogs

Scroll naar boven